Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 514
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 3 960
В нашия блок сме главно дърти. Еми само ние си останахме. Младите са другаде.

# 3 961
Точно пък жилищата бяха такава мъка преди, че ми се реве като си спомням. Две семейства в един двустаен апартамент как ви звучи... Партията Майка благоволи да ни отпусне 1стая 20квадрата на 4 членно семейство, защото заплатите на родителите ми бяха много "високи" ... И нямаше възможност да купят жилище. А нямаше и налични.
Сега синът ми сам си купи, и пари има и имоти има колкото щеш.

Ние никога не сме живели две семейства в едно жилище. Моите родители не са били богати хора, напротив. Но добре, че отпускаха ведомствени такива, та можеха млади семейства да се и настанят самостоятелно. Татко беше преподавател в университета, с много ниска заплата, не можеше да си позволи покупка, нямаше кой родител негов да му помогне финансово, но поне му отпуснаха тристайно жилище от работата, където не сме били притеснени четиримата.
И тогава, и днес има и хора, които са се тъпкали и се тъпчат в едно жилище било по икономически съображения, било поради неправилно възпитание на по-младото поколение в зависимост от по-възрастното.
Аз се отделих на 17 години и не от тогава съм била по квартири, докато не си купихме жилище. Но това е, защото моите родители имат за ценност самостоятелността и така са ни възпитали. Повечето ми набори си останаха с родителите до тогава, докато някой по-имотен от тях не им купи или остави по нещо.

# 3 962
  • Насред хаоса
Да, и много млади хора имат жилище и кола.
Да, и още толкова много млади хора нямат работа или просто са решили да не работят и да живеят на чужд гръб, или са затънали в дългове до шия.

...
Не можеше дете да отиде дори във втори клас, без да чете, ка-моли да прескочи чак до пети тотално неграмотно.
В клас успявах да си науча, без да ми се налага да си губя времето по занимални и допълнителни курсове, защото имаше стабилна дисциплина и не се налагаше учителят да става звероукротител. Санкциите си вървяха с пълна пара. И сега има санкции, но учителите не ги прилагат, защото са притиснати от училищното ръководство, а то - от недомаслената система за финансиране на училищата.
Точно. Сега не знам дали изобщо има санкции - та учителят не смее да повиши тон насред панаира в час, че току виж им нарушили правата на златните, които пък удобно си забравят задълженията. Помня също и че имаше, обикновено в петък след училище, масов спорт. И беше задължително.

# 3 963
  • Бургас
Повечето ми набори си останаха с родителите до тогава, докато някой по-имотен от тях не им купи или остави по нещо.

Ами ето ти сама си отговаряш, че не е до семейни ценности, а до финансова невъзможност да се отделят. Доколкото разбирам вие също сте ПОЛУЧИЛИ жилище. Не сте си го купили.

# 3 964
Повечето ми набори си останаха с родителите до тогава, докато някой по-имотен от тях не им купи или остави по нещо.

Ами ето ти сама си отговаряш, че не е до семейни ценности, а до финансова невъзможност да се отделят. Доколкото разбирам вие също сте ПОЛУЧИЛИ жилище. Не сте си го купили.
Добре е да се чете в цялост, за да се получи обективна представа за написаното.
Напротив, изрично съм писала:
Цитат
И тогава, и днес има и хора, които са се тъпкали и се тъпчат в едно жилище било по икономически съображения, било поради неправилно възпитание на по-младото поколение в зависимост от по-възрастното.
точно в предходния абзац.
Никога не съм писала, че сме "получили жилище". Но и това е конкретно посоченопак няколко реда преди цитираното:
Цитат
Аз се отделих на 17 години и от тогава съм била по квартири, докато не си купихме жилище.
Дори наема преди да купим жилище си плащахме ние, с мъжа ми, когато заживяхме заедно.
Но важното е не дали жилището е собствено или под наем, а дали младият човек ще предприеме лично мерки, за да заживее самостоятелно, разчитайки на себе си. Липсата на такова желание, както писа мисля Магдена, за цяла Европа /и не само/ и днес е основен проблем:

https://fakti.bg/biznes/89382-da-jiveesh-s-mama-i-tate-edna-strashna-statistika
https://www.webcafe.bg/webcafe/obshtestvo/id_1149205495_Na_35_-_ … hte_s_mama_i_tate
http://www.economy.bg/world/view/726/Bezraboticata-prinuzhdava-v … pri-roditelite-si
https://www.investor.bg/sasht/337/a/razdelenieto-mejdu-amerikans … eji-raste-159305/
"В същото време се увеличават американците, които живеят с родителите си - въпреки подобряването на икономиката..."
По-важно е причините да се разгледат не само от икономисти, а именно и от социолози и социални психолози - тогава картината е по-пълна, а не така едностранчиво насочена само към икономическите причини. Далеч не само бедните живеят с по-възрастно поколение под един покрив. Има и други причини, които бегло посочих.

Карта за ЕС:
http://div.bg/%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%8F% … l.a_i.361988.html
На нея България равни с Гърция. По-скоро е въпрос на манталитет и възпитание, не на пари или на социално-икономически строй.

За нас:
https://dariknews.bg/novini/sviat/mladite-bylgari-masovo-zhiveqt … itelite-si-599502

Изрично цитирах и социологът, който разглежда подробно причините за разликите в народопсихологията на хората, живеещи в различни части на света, който засяга и този въпрос, като се спира на идеята, че това е въпрос на манталитет - доколко децата в дадено общество се възпитават като самостоятелни хора и е цел да станат такива. То не се свързва с някакво комунистическо минало, а корените му са много по-дълбоки, т.к. е характерно не за държавите от соц.-блока, а специално за нашата, както и за друго, които социализъм не са виждали. Но който се интересува - може да намери книгите на автора. Както вече споменах - много добре и четимо са написани.

Последна редакция: ср, 11 юли 2018, 11:11 от Judy

# 3 965
Майка ми разправя как са искали да ги настанят 2 семейства, общо девет човека, в едно жилище от 3 стаи и кухня. С "връзки" са ги настанили в отделно, но имало някакъв период от месеци-година, в който са живеели двете семейства в едно жилище. Товс, че някои са си живели на просторно, не значи, че всички са били така.

Иначе някои неща не са от соца - същите неща за щастливото волно детство, със свобода децата да ходят и да си играят без надзор, ги разправят и американци. Просто времето е друго.

А някои неща пак са си същите. Едно време са копали канали, когато искали да им прекара ВиК водопровод, и сега е така. Не си ли водоснабден, а искаш да те еържат към мрежата, копаеш или плащаш на някой да копае вместо теб. Не копаеш там, където има водопровод, защото други хора вече са копали.

Аз лично от соца не понасях магазинерките и лелките в детската градина. Струва ми се, че сега почти не се срещат такива груби първобитни, нагли женища, с вид на рецидивистки от Сливенския затвор. Никой частник не ще такива нелюбезни продавачки, самите магазинерки, които останаха в сферата, си промениха поведението, станаха по-любезни. За детската градина също съм останала с впечатлението, че също подобни лели липсват.

# 3 966
  • На земята, която е всъщност звезда.
То пък да не смее някой да каже, че нещо от онова време е било по-добро от същото днес. Всичко е било лошо, грозно и трябва да се унищожи. Ама защо ли ние се оказахме единствените тъпанари от бившия соцблок, които решиха, че в името на "демокрацията" всичко предишно трябва да бъде унищожено, та се стигна чак до избиване на животни. Другите страни си използваха наличното оттогава и започнаха да надграждат върху него. Взеха хубавото, отстраниха лошото и продължиха нагоре, не сложиха кръст на всичко. И отдавна се чудя колко да е бил негоден тоя период, щом вече 30 години се краде от направеното и постигнатото през него, че и още има за крадене.

На мен, например, не ми пречи да го кажа и го направих. Защото си имаше много позитиви. Въобще нито миналото, нито настоящето за мен могат да се градират в посока лошо-хубаво. Няма такава обективна скала просто. Такъв един подход ми е твърде елементарен, поради което и оценката, направена на тази база, би била необективна, съответно и безсмислена.
За мен темата е приятна - припомням си моменти от онова време, конкретни спомени, неща, които вече ги няма. Не е добра идея да се забива към политиката тук, което по нашите форуми води до крайности и абсолютно неползотворни спорове. По такива въпроси може да се пише спокойно в политическите теми - предостатъчно поле за изява има там.
...
В "онова време" за мен децата имаха, например, доста по-голяма свобода да са самостоятелни. Това лично аз определям като плюс. Днес много хлапета чак до 18 години не знаят какво е самостоятелна свободна игра с други деца без постоянен надзор и контрол от страна на възрастните, което е направо осакатяващо. ...

Така е! Аз и сестра ми, например, редовно прескачахме през терасите на съседите, когато си забравехме ключовете за вкъщи, а живеехме на 4 висок етаж /реално пети/. Терасите бяха тесни и буквално висяхме по фасадата. И по- възрастни съседи съм виждала да го правят. Сега с този родителски контрол това е почти невъзможно!

# 3 967
Весело си беше. Мен ме прибираше от училище по-голямото ми братче, къпеше ме и ми правеше обед. Първо пускаше газта на котлона, а после се щураше да търси кибрит. Но поне не бяхме заключени както някои мои приятелчета... Друго си е да им звъннеш на вратата и едно жално гласче да каже "не мога да отворя, мама излезе и ме заключи". Sunglasses  Whistling

А помните ли как се пушеше навсякъде... Дори в самолетите, в междуградските автобуси, в киното... В лицето на детето.Simple Smile

# 3 968
  • Куциндрел
Аз за малко да оставя братовчедка ми - бебе сама у дома на незаключена врата. Бях на около 8 години. Бяха ме оставили да я пазя за малко, ама дойде една приятелка да ме вика да играем. Добре, че братовчедка ми реши да реве иначе като нищо щях да я оставя сама. Crazy

# 3 969

А помните ли как се пушеше навсякъде... Дори в самолетите, в междуградските автобуси, в киното... В лицето на детето.Simple Smile

И това не е социалистическа екстра. Преди няколко месеца се загледах в един "семеен" филм с Тед Дансън и Упи Голдбърг. Тед си седеше на кухненската маса и пушеше, детето на същата тази маса в този момент ядеше.

# 3 970
Е, ама дай да го пишем и него на демокрацията. Я колко здравословни станахме.

# 3 971
  • Насред хаоса
Пушеше се много и навсякъде. Чак не ми се вярва сега, хем помня, че беше така.

# 3 972
Не обвинявам соц-а за цигарите - просто си спомних. Да, навсякъде е било така, по филми редовно ми прави впечатление къде се е пушело и по колко. Радвам се, че времената се промениха в това отношение.

# 3 973
По HBO и сега пафкат като изтървани Joy

# 3 974
Любим спомен ми е:

http://socbg.com/2013/12/%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D … 0%BC%D0%BB-2.html

И до днес обожавам кисело мляко, но истинско кисело мляко, което има онзи вкус - или сами си го правим, или си го купуваме от познати, които имат мандричка.  Heart Eyes

Бяхме много деца в клас. А имаше даже училища с класове откъм 40 човека. Ако днес това се случи, не знам колко души трябва да въдворяват ред.

Това беше пионерският поздрав:

Сещам се за това, че преди да се влезе в училище се строявахме по класове и всеки клас беше отряд с име на известен човек, с отряден председател. На празници при строяването всеки отряден председател рапортуваше на дружинния такъв ей по тоя начин.
А, да, всеки клас се разделяше на звена със звеневи отговорници. Всеки клас имаше и отделни отговорници по трудовата, културно-масовата, учебната и други разни дейности, но тези ги имаше във всеки отряд. Също така и на дружинно /училищно/ ниво.

Преди да влезем в училище под стой ни проверяваха - всеки трябваше да е с връзката си и с бележник. Ако нямаш - не влизаш. Връщаш се вкъщи и ти пишат неизвинено. Три неизвинени - намалено поведение, след 3 пъти мисля беше намаляване на поведението - изключване от училище. Най-високата степен беше примерното поведение, следваха, по спомен, много добро, задоволително и незадоволително. Без претенции да съм точна.
При нас ако някой събрат беше без връзка или бележник, другарче, влязло преди това му пускаше от прозореца да запълни липсата, за което се разбирахме на влизане, когато я установяхме.

Детския трамвай "знаме на мира"

Имаше по радиото едно предаване - "Под Витоша звънят камбани", в тази връзка. Там си пращах моите стихотворения и ако бъдеха харесани ги прочитаха в ефир. Беше голяма гордост.

Ох, тези забележки са чудни! Как пък не се подстрига тоз' младеж! Че и графата за забележки не му стигнала и са му писали и на 90 градуса.

И този е истински, от ретро-музея във Варна е. Там много съм се смяла на лозунгите. Всичките си ги снимах:

А това беше моето букварче. На него дядо ме научи да чета в детската градина, която посещавах на село лятото. Понеже на село имаше много деца. Имаше и две детски градини.

Последна редакция: ср, 11 юли 2018, 13:45 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт