Спомени и впечатления за социализма в България

• 545 234
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 750
  • София
Оооох, сабото! Помня, как мечтаех за такова, но имаше дефицит и нашите все не се дореждаха. Един ден се оказа, че в съвсем обикновен магазин близо до нас има пуснати бройки и то в червен цвят! 83-84 година ще да е било, струваше около 30 лв. помня.

# 751
      Освен фунийките, помните ли "патлангачите"?Или е било някакво местно откритие? Едни такива издялани от дърво тръбички с бутало. Пълнеха се със зелените плодчета на някакви паркови дървета.
     Всъщност, тези плодчета узряваха през есента, отвън са почти черни, отвъртре- жълти. И са много вкусни! Моят баща беше много висок, късаше ми от най-горните клонки, а те бяха чудни, узрели, сладки!

И сега, понякога, въпреки мръсния въздух се изкушавам да си откъсна такива плодчета и да си хапна. Детето ме гледа с ужас и изумление... Laughing

Но и до ден днешен не зная името на това дърво.

# 752
И аз обичам да си ги хапвам тези плодчета.  Laughing
Два вида са в нашия град - едните са с по-едри и по-тъмни плодчета, а другите са по-дребни и по-светлокафяви.

http://www.bgflora.net/families/ulmaceae/celtis/celtis_australis … _australis_8.html

# 753
  • на брега на морето
Лагерниците - количките от лагери? Не помня така ли се казваха,,,
Кормилачки Grinning
Скрит текст:

# 754
Два вида са в нашия град - едните са с по-едри и по-тъмни плодчета, а другите са по-дребни и по-светлокафяви.

http://www.bgflora.net/families/ulmaceae/celtis/celtis_australis … _australis_8.html

Във Варна тези плодчета ги наричаме барабонки.  Laughing
И ние като малки много си играехме с патлангачи.

# 755
Я, какъв скейтборд . Моите деца взеха от детската количка колелата и си направиха такова чудо и се спускаха от една стръмна улица , когато бяха при баба им на гости . Но това беше почти 2000 г , а малкото има от модерните .
Братовчед ми при едно такова спускане си беше раздрал задните части.
При нас патланджеци казваха на едни тръбички, които пълнеха с барут или там както се казва, черното на кибрита.

# 756
  • София
Лагерниците - количките от лагери? Не помня така ли се казваха,,,
Кормилачки Grinning
Скрит текст:

Това, на снимката е лагерница.
Кормилачката е зимният й аналог. Simple Smile

# 757
Спомняте ли си как сме събирали ЛИМКИ

# 758

Защо пък само момчетата? И а съм стреляла с фунийки, че и с прашки със скоби...

[/color]

Аз заради стреляне с такова устройство, изкарах няколко дни в болницата и още толкова с превръзка на окото. Патлангачите бяха другата лудост. Доста бой отнасяха момчетата заради тези неща, те нали тогава татковците не знаеха за правата на детето...

# 759
От последните постове познати са ми само фунийките от списание Пиф, че беше с по-гланцова хартия. Иначе играехме на ластик, футбол, криеница и стражари и апаши. Имахме огромен вътрешен двор, естествено вратите на всички кооперации бяха отключени - и към улицата и към двора, събирахме се 20-тина деца и беше голямо тичане.
По едно време даваха филма "Банда БМХ" и беше голм хит и доста се опитвахме да правим каскади с колелетата Simple Smile А и на "Седморката на Блейк играехме" - редовно се чуваше "Джена, телепортирай ме!".

# 760
  • на брега на морето
Това, на снимката е лагерница.
Кормилачката е зимният й аналог. Simple Smile
Не споря, спомням си, че съседа над нас й казваше кормилачка.  Единствен той буташе голям железен обръч с извит като кука край на пръчка.

Сигурно сте яли и джанки с още бялата и горчива кокичка  Grinning
Скрит текст:

# 761

Във Варна тези плодчета ги наричаме барабонки.  Laughing
И ние като малки много си играехме с патлангачи.

Точно същите са! Барабонки казваха на зелените плодчета, с които се пълнеха "патлангачите", а истинското име на дървото и плодовете му така и не зная.

Аз се ужасявах от фунийки, патлангачи и "скобички", ужасни ми изглеждаха.Веднъж класната много се скара на момчетата за тези фунийки и разказа ужасяваща история за момиче,чието око било извадено точно преди абитуриентския бал. момчетата изведнъж зарязаха фунийките.

# 762

Сигурно сте яли и джанки с още бялата и горчива кокичка  Grinning
Скрит текст:
Аз и сега си ям такива от джанката на двора. Децата ме гледат с отвращение.   Laughing

# 763
Едно нелицеприятно албумче със снимки от онова време: https://www.facebook.com/profile.php?id=100000755940878&sk=p … 3&pnref=story

# 764
Е тези снимки не могат да бъдат спомени на повечето от нас, които сме били малки/млади по време на комунизма. Все пак са от доста ранния соц. То и от преди 44-та какви нелицеприятни снимки могат да се извадят...
Ооо, редактирам се, има и от 70-те Simple Smile Ама голяма пропаганда - "Обичайната гледка в София /иначе снимката е от 1979 г./ - висящи и необезопасени кабели от електрически стълбове" Laughing И други бисери...

Общи условия

Активация на акаунт