Спомени и впечатления за социализма в България

• 538 961
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 165
Скрит текст:
Имам хубави спомени - едно спокойно и безгрижно време. Бях 7-ми клас, когато дойде "демокрацията". Иначе дотогава помня безгрижните игри, безплатните лекари, зъболекари и лекарства за деца до 3 години, различните спортове и кръжоци - отново безплатни за всички желаещи...Без чакане пред лекарските кабинети и без влачене ежедневно през целия град на децата, защото няма място в близката детска градина или пък кварталното училище е под всякаква критика.
Ходехме целия клас на лагер на Обзор на смешна цена /нищо общо със сегашната обирджийска схема със зелените училища/. Там за наш ужас имаше и зъболекар и минавахме на преглед и оправяне на зъби, ако нещо се е появило лятото.
Не пушехме и пиехме на 12...
Скрит текст:
Бабите се пенсионираха млади и имаха силите и нервите да гледат внучета...
Но това са мои спомени - родена и израснала в центъра на София. Екстри като бригади и банани само за Коледа не познавам.
Баба ми (с немско възпитание) ходеше на църква, Коледа се празнуваше, на Великден се криеха шоколадови зайци и яйца.
Още баща ми и майка ми през 60-те и 70-те са слушали западна музика, за нас в края на 80-те вече нямаше спирачки. Всеки имаше роднини и приятели в чужбина, дрехите и играчките ни бяха съвсем актуални. Беше модерно да си с прозападно мислене /много хора пътуваха, четяха, разказваха/, а не да си дебил, слушащ маанета и хвърлящ салфетки по цяла нощ.
Е, пушкомите не бяха измислени в университетите, а в училищата.  Wink

В нашето училище пушкома беше от четвърти клас под стълбата на парадния вход, който беше и все още е затворен и служи за заден вход. Имаше негласно споразумение "Другарките и другарите" да не стъпват там. Само другарят по физическо ходеше да пуши с големите ученички.

Сега остана да сметнем колко са големи децата в четвърти клас-хоп-11 годишни ... Mr. Green
Аз за пръв път пробвах цигара на село лятото четвърти за пети клас. Не ми хареса особено, но си подръпвах с останалите без да гълтам и после смучехме лукчета и дъвчехме листа, за да убием дъха...Разбира се, това "пушене" е било епизодично, да не си помисли някой че вече сме били заклети пушачи..

Последна редакция: чт, 24 мар 2016, 10:37 от weissbier

# 166
  • постоянно
изобщо не са  пускали банани само през зимата, стига сте лъгали елементарно...
я ги пуснат 1-2 пъти в годината, я не , по селата и малките градове дали е имало изобщо не знам...

логистика няма, та докато дойдат са се смачкали и са заприличали на пихтия и всеки се старае да изрови нещо, което става за ядене из кашообразната вече кафява купчина, това в днешно време изобщо няма да се продава, никой няма да го докосне дори, гаранция...

Ако говорим за  логистика на бананите  смело твърдя , че те пристигаха дюс зелени в БГ , а  ние ги " зреехме " Така се прави и досега .  Peace

# 167
Зелени банани в София не съм виждала. Идваха си жълти, само по Нова година и се купуваха след двучасово висене в студа.
 Сигур докато ги карат от пристанището до София и узряват по пътя.
 За показния магазин на Дондуков не знаех, аз съм чедо от крайните квартали, а там показни магазини нямаше..

# 168
  • постоянно
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Имам хубави спомени - едно спокойно и безгрижно време. Бях 7-ми клас, когато дойде "демокрацията". Иначе дотогава помня безгрижните игри, безплатните лекари, зъболекари и лекарства за деца до 3 години, различните спортове и кръжоци - отново безплатни за всички желаещи...Без чакане пред лекарските кабинети и без влачене ежедневно през целия град на децата, защото няма място в близката детска градина или пък кварталното училище е под всякаква критика.
Ходехме целия клас на лагер на Обзор на смешна цена /нищо общо със сегашната обирджийска схема със зелените училища/. Там за наш ужас имаше и зъболекар и минавахме на преглед и оправяне на зъби, ако нещо се е появило лятото.
Скрит текст:
Но това са мои спомени - родена и израснала в центъра на София. Екстри като бригади и банани само за Коледа не познавам.
Баба ми (с немско възпитание) ходеше на църква, Коледа се празнуваше, на Великден се криеха шоколадови зайци и яйца.
Още баща ми и майка ми през 60-те и 70-те са слушали западна музика, за нас в края на 80-те вече нямаше спирачки. Всеки имаше роднини и приятели в чужбина, дрехите и играчките ни бяха съвсем актуални. Беше модерно да си с прозападно мислене /много хора пътуваха, четяха, разказваха/, а не да си дебил, слушащ маанета и хвърлящ салфетки по цяла нощ.
Е, пушкомите не бяха измислени в университетите, а в училищата.  Wink
Иначе аз също съм родена и израсла в центъра на София, но в нашия център и за лекари се плащаше, защото взимаха всеки месец удръжки от заплатите, и банани нямаше целогодишно, а ги пускаха само зимата. Пред лекарските кабинети наистина не се чакаше, защото нямаше избор къде да отидеш.
Категорично казвам, е на 12 не пушехме - никой от нас! И да, банани нямаше целогодишно - пускаха ги през зимата Simple Smile Не знам какви са били удръжките от заплатите за лекари, но е факт, че като ти трябваше изследване те пращаха, без да правиш сложни сметки - този месец това, другия - онова, че е скъпо.
Реагирам на измислените твърдения.
Вие може да не сте пушели на 12, но е факт, че в основните училища имаше пушкоми.
"Безплатни лекари" е много различно от "бързи изследвания". Безплатни лекари, или изследвания, или здравеопазване нямаше. За всичко това имаше месечни удръжки от заплатите. Нека не заблуждаваме.
[/quote]

Кой е казал , че е безплатно ? Ставаше точно както ти го написа. А сега каква е разликата ? - пак плащаш здравни осигуровки , но и си плащаш като отидеш на лекар ?!? Peace

# 169
Ако говорим за  логистика на бананите  смело твърдя , че те пристигаха дюс зелени в БГ , а  ние ги " зреехме " Така се прави и досега .  Peace

смело твърдя, че пристигаха на кафява каша в нашия малък град, сигурно са се чудели дали да не ги хвърлят, но е имало - ''хайде, вместо да ги хвърляме, нека ги пуснем , все ще ги изкупят...''

# 170
  • постоянно
Зелени банани в София не съм виждала. Идваха си жълти, само по Нова година и се купуваха след двучасово висене в студа.

Не Гери ,
бананите  се транспортират най вече по море  в контейнери - зелени като краставици. Транспортират се до  големи складове където с помоща на Етилен и при специална температура те " зреят " След това са ги пращали по градовете .
 Peace

# 171

Не Гери ,
бананите  се транспортират най вече по море  в контейнери - зелени като краставици. Транспортират се до  големи складове където с помоща на Етилен и при специална температура те " зреят " След това са ги пращали по градовете .
 Peace
Това с узряването по пътя беше шега, разбира се.

# 172
  • Куциндрел
Нямаше толкова много коли си спомням.
Децата играехме на големи групи като големите гледаха малките.
Престъпност е нямало като сега, но и за доста престъпления не се е споменавало по медиите като сега.

# 173
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Е, пушкомите не бяха измислени в университетите, а в училищата.  Wink
Иначе аз също съм родена и израсла в центъра на София, но в нашия център и за лекари се плащаше, защото взимаха всеки месец удръжки от заплатите, и банани нямаше целогодишно, а ги пускаха само зимата. Пред лекарските кабинети наистина не се чакаше, защото нямаше избор къде да отидеш.
Категорично казвам, е на 12 не пушехме - никой от нас! И да, банани нямаше целогодишно - пускаха ги през зимата Simple Smile Не знам какви са били удръжките от заплатите за лекари, но е факт, че като ти трябваше изследване те пращаха, без да правиш сложни сметки - този месец това, другия - онова, че е скъпо.
Реагирам на измислените твърдения.
Вие може да не сте пушели на 12, но е факт, че в основните училища имаше пушкоми.
"Безплатни лекари" е много различно от "бързи изследвания". Безплатни лекари, или изследвания, или здравеопазване нямаше. За всичко това имаше месечни удръжки от заплатите. Нека не заблуждаваме.

Кой е казал , че е безплатно ? Ставаше точно както ти го написа. А сега каква е разликата ? - пак плащаш здравни осигуровки , но и си плащаш като отидеш на лекар ?!? Peace
Темата не е приликите и разликите между тогава и сега, а за спомените от тогава.
Ето кой е казал, че е безплатно, има го и в твоя цитат:
Скрит текст:
Имам хубави спомени - едно спокойно и безгрижно време. Бях 7-ми клас, когато дойде "демокрацията". Иначе дотогава помня безгрижните игри,
безплатните лекари, зъболекари
Скрит текст:
и лекарства за деца до 3 години, различните спортове и кръжоци - отново безплатни за всички желаещи...Без чакане пред лекарските кабинети и без влачене ежедневно през целия град на децата, защото няма място в близката детска градина или пък кварталното училище е под всякаква критика.
Ходехме целия клас на лагер на Обзор на смешна цена /нищо общо със сегашната обирджийска схема със зелените училища/. Там за наш ужас имаше и зъболекар и минавахме на преглед и оправяне на зъби, ако нещо се е появило лятото. Не пушехме и пиехме на 12...

ПП Всъщност, това за безплатното здравеопазване, е масово разпространена лъжа.

# 174
  • с/у ОколоМръсТното
С блажено-спокойни детски години.
С много почивки, с пълен хладилник (нищо не се замразяваше), всеки ден имаше нови продукти.
И с малко обиколко по Европата, през '80-те.
Добро здравеопазване и образование.
И нито една партийна книжка. На никого от моите близки.

# 175
  • Куциндрел
Не се замразяваше, защото се правиха буркани.
Много обичах да помагам на пра-баба ми в правенето на това и онова - търбушене на пиперки, камби, рендосване на домати...
Помня, че ме пращаха зад блока с една торбичка за събирам лайка. Голяма борба беше с другите деца кой повече лайка ще събере. Mr. Green

# 176
Баба ми ходеше тайно на църква, водеше и нас тайно, кръщаваха ни тайно по къщите. Предупреждаваха ни да не казваме никъде за църквата. Кандилото беше в най-скрития ъгъл на килера.

Баща ми не е могъл да учи в университет няколко години подред, защото по негово време предимство е имало за помаците. Май е имало квоти по местожителство и българите християни не успявали да се вредят в бройките, които били заемани приоритетно от българи с мюсюлманско вероизповедание. Натискали го да влезе във висша военна школа или в партийна школа - там пък той не щял.

Западна музика слушахме свободно, още помня касетки на Бони М и АББА, които слушахме в колата. Но се слушаше тайно радио, големите ни гонеха от стаята.

Пушкоми с четвъртокласници не помня. Имаше пушачи от последните класове, криеха се здраво.

Извращения и мизерии по бригади и лагери не съм изживявала. Почивахме в нормални условия за времето тогава - хижи на ски-лагерите, бунгала на морето. По бригадите бяхме разквартировани в къщи по селата и бабите-хазяйки ни гледаха като собствени внуци.

Помня, че баща ми ходеше често и задълго в запас, помня униформите му под леглото и военната му чантичка пълна с интересни дреболии.

Трудности помня. Мизерия не.

# 177
Буркани се правеха, и се носеха  в града. Баща ми беше качил едни тикви на багажника върху колата в кашони и ги беше вързал със сезал. Заваля дъжд, размекнаха се кашоните и като се затъркаляха тези ми ти тикви по колата и после по пътя, пълен ужас. Спряхме и в проливен дъжд събирахме тиквите от пътя с баща ми, но няма къде да ги сложим, защото колата пълна с щайги с буркани.
 Посадихме ги тиквите край пътя и отпрашихме...

# 178
 Хубави и носталгични са ни спомените, защото сме били деца. Какво им е било на родителите ни те си знаят. Изживели са съзнателния си живот в непрекъснато промиване на мозъци, опити да се впишеш в системата и страх приятеля ти "Иван" дали не те донася...

За прословутите банани почти нямам спомен, но и как да ти липсва нещо, което почти не виждаш. Но пък се сещам за проспериращите "ателиета" за ловене на бримки на чорапогащници...елементарна липса на основни неща. Спомням си, че на екскурзия до СССР, баща ми беше накупил доста, та руските дами ми купиха златни обеци с рубинчета. Също така, човекът гордо се завърна с торба лампи за цветния ни телевизор Рубин. Mr. Green

# 179
пред ''пълнене на запалки'' винаги имаше опашка, винаги...

Общи условия

Активация на акаунт