Спомени и впечатления за социализма в България

• 539 632
  • 11 975
  •   1
Отговори
# 11 235
Не мога да кажа дали е ограничавал умишлено, но е факт че нямаше. То и газовите бутилки бяха трудно намираеми, какво остава за отопление.

Газовите бутилки наистина се поръчваха, и аз имам такъв спомен. Конкретно в нашата страна нямаше изграден газопровод за битови нужди и това наистина съвпада по време с периода на социализма, но не знам доколко е свързано точно със строя.

# 11 236
  • Буркина Фасо
Не мога да кажа дали е ограничавал умишлено, но е факт че нямаше. То и газовите бутилки бяха трудно намираеми, какво остава за отопление.

Газовите бутилки наистина се поръчваха, и аз имам такъв спомен. Конкретно в нашата страна нямаше изграден газопровод за битови нужди и това наистина съвпада по време с периода на социализма, но не знам доколко е свързано точно със строя.
в нашият град (а и в много други) и в момента няма изграден газопровод. дори и бутилки няма къде да ги напълниш законно. но пък имаме избор - пълним незаконно. Laughing

# 11 237
  • Paris, France
България след 2рата световна не може да се сравнява с Унгария. Унгарските градове са били газифицирани доста отдавна и Унгария, Чехия и Германия са били държави с развита индустрия. Разбира се, газифицирани са били големите градове, не селцата.

Русия има доста газ. И там досега има села без канализация и диви, бедни, неразвитите райони.

България може да се сравнява с Гърция, Сърбия, Румъния. Не сравнявайте несравнимото!

София май беше единствената столица без метро и без газопровод в европейските соц. страни. Може би това, че районът е земетръсен е една от причините да не са газифицирали. Сега вече има нови технологии.

Тук, в Париж парното е локално и това е по-добър вариант. В блока ни топлата вода и парното бяха на мазут и преди 10г ги направиха на газ за да няма замърсяване.

България има много геотермална енергия и съм сигурна, че в бъдеще ще я оползотвори.

# 11 238
  • София

Газовите бутилки бяха на отчет, защото се знаеше, че са опасни, ако не можеш да боравиш и съхраняваш правилно.
Караше се курс, за да ти дадат официално разрешително.
И да- поръчваха се и се доставяха- като на бели хора, а не да висиш по станциите и да влачиш в багажника.
И друг път съм писала- София поетапно се снабди с централно отопление, което ликвидира мъглите и смога- някъде през 1974 вече беше завършило централното топлоподаване.
Останаха някои кооперации в центъра, където беше трудно да разорат улиците и тротоарите, затова действаха по- бавно.
В началото всички тецове работят с въглища, после с мазут, после с природен газ.
Като свърши соца, свърши и разширението на мрежата им и навлязоха Овергаз, които направиха своя мрежа в околните на София квартали.

# 11 239
  • София

Хайде, пак да обясня.
Има едни бутилки, които се пълнят с газ- пропан- бутан и се правеха заявки, и ти докарваха пълната бутилка на адреса, като взимаха празната.
У ваше село нямахте ли от тях? newsm78

Последно, парно на газ през соца или бутилки за газова печка?

Цитат
И разбира се, че можеше да си направиш парно на газ- тръбната система е една и съща, само си подбираш източника на топлина.
Викаш, по тръбите за водата, пускаме газ и тва е, а? Simple Smile

Обяснявай, ама адекватно. С демагогия, само и само да блеснеш не е лош похват, ама някак да е поне с приближение до истината.

# 11 240
  • София

Последно, парно на газ през соца или бутилки за газова печка?

Цитат
И разбира се, че можеше да си направиш парно на газ- тръбната система е една и съща, само си подбираш източника на топлина.
Викаш, по тръбите за водата, пускаме газ и тва е, а? Simple Smile

Обяснявай, ама адекватно. С демагогия, само и само да блеснеш не е лош похват, ама някак да е поне с приближение до истината.

Последно, ти пълнолетен мъж ли си или третокласник, който не може да осмисли писано слово? newsm78
Върни се и ми прочети постовете с обясненията и ако пак не схванеш, ще се опитам да ти напиша още по- простичко, специално като за теб.

А, ако просто се заяждаш, като търсиш идеология във фактите, няма да ти се получи- твърде ниска ти е топката. Simple Smile

# 11 241
  • София
Ако словото може да се осмисли, бих опитал.
Не се заяждам, чудя се.
Каза /писано слово/, че не е било проблем да си направиш парното на газ, малко след това, че ставало дума за доставка на бутилки.

# 11 242
  • София
Кака, тука верно влезнА в зоната на здрача:). Преживял съм доста години по времето на соца и то в къща. Като достатъчно пораснал индивид по онова време, съвсем точно знаех кой на какво се топли в махалата. Нито една къща не се отопляваше на парно котле захранвано с пропан бутан в бутилки. Просто защото и отечественофронтовците не можеха да откраднат необходимите неща за такава инсталация. Ако говорим за ползване на газови отоплителни печки, имаше такива, но бяха рядкост, защото докарваха влага и мухъл в помещенията. Най-разпространеното отопление си беше на котле с твърдо гориво и водна инсталация с чугунени радиатори. Котлето се палеше с горно горене и издържаше почти 24 часа. Топлата вода беше според случая с ел. бойлер или по-голям такъв със серпентина, също загрявана от котлето.

# 11 243
Да, наистина странен диалог се води на последните страници.
Аз не случайно подхвърлих за интернета - преди време една многознайка в темата се изцепи, че нямало интернет у нас по времето на соца... smile3527
Парното стана мръсна дума през 90те години и дори след 2000 г., когато цените му скочиха драстично, както и броят на тарикатите, които не плащаха, а се топлеха на гърба на съседите. Преди това народът се натискаше да го включат към Топлофикация - чисто, топло в цялата къща, топлата вода не свършва, щом един от семейството се окъпе, И евтино! И за да не каже някой, че не е вярно, справка - филма "Топло" Simple Smile

Последна редакция: нд, 25 ное 2018, 18:19 от птица

# 11 244
  • София
Ако словото може да се осмисли, бих опитал.
Не се заяждам, чудя се.
Каза /писано слово/, че не е било проблем да си направиш парното на газ, малко след това, че ставало дума за доставка на бутилки.

Ще повторя- ТЕЦ- овете и доставчиците на газ до пред вратата, работят с природен газ
Ако ти го докарат пред вратата, вече изградената вътре система ще подгрява водата с него.

В бутилките има газ пропан- бутан, който е втечнен под налягане.
Изградената вътре система ще подгрява водата с него, ако решиш да го ползваш вместо мазут, дърва, въглища или каквото друго- без природен газ, се сетиш.

Мунчо, спорът е за това дали е имало хора в провинцията, които са се отоплявали с локално парно или всички по онова време са били само на дърва и въглища, щото друго не са им давали да ползват.
Това по Весела Вели, която е живяла като един абориген същий по времето на соца.

Последна редакция: нд, 25 ное 2018, 18:19 от absurT

# 11 245
В бутилките има газ пропан- бутан, който е втечнен под налягане.
Изградената вътре система ще подгрява водата с него, ако решиш да го ползваш вместо мазут, дърва, въглища или каквото друго- без природен газ, се сетиш.

Нафта беше разпространен вариант, мисля, че имахме точно такова котле на вилата - не помня от кои години е, във всички случаи в края на 70-те е било факт. Но знам, че нафтата е била доста евтина. По-късно с някаква врътка се приспособи на газ, даже не помня дали са сменяли самото котле.

# 11 246
И моите спомени са за нафтови системи за отопление, явно нафтата е била достъпна.

# 11 247
  • София
И моите спомени са за нафтови системи за отопление, явно нафтата е била достъпна.

Да, в заводите.

# 11 248
Неколкократно се спомена за ниската цена на централното парно и топла вода.
Няма как да не се сещате, че тази цена никога не е  била реалистична, а напротив - политически обусловена. Разликата се е покривала от държавата, т.е. от парите, постъпили в нея от труда на всички.
Един от огромните, за мен, недостатъци на този режим. Нищо нормално няма в това Иванка от Куртово Койнаре да плаща за топлата вода на Мимето от Пловдив.

# 11 249
  • София

Ще повторя- ТЕЦ- овете и доставчиците на газ до пред вратата, работят с природен газ
Ако ти го докарат пред вратата, вече изградената вътре система ще подгрява водата с него.

И тва 70-те и 80-те, а? Живели сме в различни светове.

Общи условия

Активация на акаунт