Голямото ОКТОМВРИйско бебче пюре си хапва вече

• 68 278
  • 721
  •   1
Отговори
# 435
Странно ми е като пишете, че Молфикс са умалени, тъй като аз преминах на тях, след като Памперс ми се сториха (и си бяха) умалени и постоянно беше наакан до ушите - буквално!  Joy

Шикер, на мен ми е правил опити да се обрине на дупето, най-често като ака по-често за деня, но мажа с крем Здраве и минава Simple Smile

Вчера ми беше ден за ходене на прегледи. При ортопеда нещата не бяха много добре - ядрата на ставите не били развити както трябва за възрастта му и ми предписа да удвоя дозата на Вигантол - от 2 на 4 капки на ден за два месеца, после пак по 2. И ми обърна внимание да ги слагама правилно, т.е. половин час преди първото хранене. Каза да не се притеснявам, че не е страшно, но за да не се получи "глад за витамин Д", да предприемем тези мерки. Питах го дали да взема някоя по-качествена добавка вит. Д, но каза не, чист Вигантол.
След него бяхме при педи за последната ваксина. Сложиха му я и само се извика, но нито рева нито нищо. Герой! Относно мнението на ортопеда, каза че тя лично не смята за необходимо да се увеличава вигантола, защото може да му намалее апетита. Препоръча да го държа на слънце с открити лакти и колена, да се напичат. Също да въведа жълтъка, първо 15 дена по 1/4 жълтък, след него вече мога и месото да започвам. Много се зарадва, че аз му правя всички пюрета и каши Simple Smile
Даде ми направления за кръв и урина и за бъбреци. Това ли е ехографията на коремни органи или да и звъня?  newsm78

# 436
Далия, трябва да е същото направлението.
Иначе може на някои деца да са им добре Молфикс, нали някои са по-високи, но по-слаби, а други къси и пухкави  Laughing Ние не знам от кои сме, но като 4-ката на Молфикс й станаха малки, минах на 4+, не намерих никаква разлика. Стягат й главно горе на сгъвките на слабините. 4+ са от 9кг нагоре, Дани е 8,500 и са й малки. Иначе 4 на Пуфис, Памперс, Тужур са й добре. Та затова ми се сториха умалени.
Много тъпо това време, топло пък не става за разходки заради вятъра...Не че не си намирам работа в нас Laughing  newsm79 1dishes clean newsm39

# 437
ShikeR , Павел е 7,600 кг.  и  70 см и 4-ка на Молфикс му е идеална. За по-нататък не съм мислила. Ортопедът каза, че дърпа на височина, но не и на килограми и затова явно му се е случило така с ядрата на ставите. Явно е "висок и слаб". Педи каза, че бил качил малко + 300 грама от предния месец, но мен не ме притеснява. Никога не съм мислила килограмите и сантиметрите, след като детето ми е добре, но препоръча да не се бавя с месото и жълтъка, а и аз така или иначе мисля, че им е време ( като завърши 7-мия месец де, което е след 10-тина дена).

Иначе не ми е останало време да ви опиша случка от уикенда:
Разхождайки се с приятелка, търсихме подарък за кръщелницата и. Решихме да влезем в книжарницата да проверим за нещо интересно. Тя отиде да гледа артикулите за деца 1 г.+, а аз се спрях на един щанд за книги за бебета, предимно за хранене. Хващам първата с автор д-р Лидия Трифонова (не беше ли тази същата, която захранила в 5-ти месец с пица  newsm78 ), отварям произволна страница и се зачитам - първо пишеше за приготвяне на плодовите пюрета
плодовете се варят във вода (подсладена).... и спирам да чета. Продължих надолу, заглавието беше "Зеленчукови пюрета" и ми стана интересно
домашно приготвените зеленчукови пюрета са по-груби от купешките и затова не се препоръчват преди 8 месечна възраст.... затворих книгата и я оставих, като само запомних прочетенето, за да го напиша тук!
Хващам друга книга и пак отварям произволна страница и се зачитам
приготвяне на вода за бебето - ххх мл вода + ххх грама захар.... ай сиктир вече с тая захар! На друга страница пък пишеше за плодовите сокове - подходящи в началото и между храненията....
WTF?!?!?  newsm78
Излиза, че дори и хората да искат да образоват, да прочетат някоя книга, за да са по-уверени в подхода си, пак могат да попаднат на тези едновремешни практики, които Световната Здравна Организация отрича. Иначе майките, които се подведат, ще кажат - ами така пише в книгата! И ще са  прави, донякъде....

Много мъчно ми стана, наистина! Книгата на Маги Пашова, която признавам НЕ е панацея, но поне е осъвременена и базирана на международни стандарти и практики, беше на рафта за възпитаване на детето. Е, аз сложих една при тези за храненето, дано някой и обърне внимание и се замисли преди да купи описаните по-горе книги.

# 438
Далия, много тъжно... После наистина няма как човек да обвини майките. И да се учуди на едната книга като го пише в 5 ще реши, че така е правилно. Не знам каква е тази обсебеност да се слага на всичко захар...

# 439
Аз бях писала преди за книгата на въпросната Лидия Трифонова, тя препоръчваше към 11 месец вечерното мляко да се замени с кифла или кекс  Laughing аз още там я затворих, не стигнах до рецепти. А и още в началото пишеше да се кърми новороденото 7 пъти на денонощие през 3 часа, ММ беше до мен докато четях и вика: "А, така ако ставало то на 3 часа, тая книга от коя година е?"  Laughing Смятайте колко много знае за кърменето и то при положение, че аз не съм кърмила  Mr. Green

Далия, жълтъка заради ставите ли трябва да го въведеш? Защо по - точно? Питам понеже не искам да давам скоро, ама да не би да има пък нещо толкова незаменимо в жълтъка и да лиша детето от нещо много важно? Rolling Eyes

Skeeter, слагат захар за да прилъжат детето да яде и пие. Twisted Evil

# 440
Честити ви зъбчета! Аз влизам с въпрос, но педи не вдига, а много се притесних. Ния отказва домашната каша и днес й дадх безмлечна оризова на Милупа. Дадох я следобяд, защото оризът е вече въведен. Половин час по-късно се изходи и имаше черни топченца в акото.. да речем като семки на киви само че по-малки. Дали е от кашата(половин доза-100гр.ам)? Днес захраних с банан, но от тогава е акала 2пъти и сега 3-тия е такъв. Имате ли идея дали да се притеснявам, или не е толкова сериозно

# 441
Честити ви зъбчета! Аз влизам с въпрос, но педи не вдига, а много се притесних. Ния отказва домашната каша и днес й дадх безмлечна оризова на Милупа. Дадох я следобяд, защото оризът е вече въведен. Половин час по-късно се изходи и имаше черни топченца в акото.. да речем като семки на киви само че по-малки. Дали е от кашата(половин доза-100гр.ам)? Днес захраних с банан, но от тогава е акала 2пъти и сега 3-тия е такъв. Имате ли идея дали да се притеснявам, или не е толкова сериозно

Чела съм, че от банана може да има черни нишки в акото. Симона онзи ден имаше нещо подобно(бях давала банан), но понеже беше яла и пюре от картофи и тиквчики и приличаше повече на него  Laughing реших, че е от това. Мисля, че няма от какво да се притесняваш!

# 442
Калина,благодаря ти.  И аз днес дадох картофи с тиквички. Но тъй като готвя повечко, давам 2дни едно и също. Говорих с майка ми и тя е на мнение, че е от банана. Взех да се успокоявам, но като видях различното ако се притесних, защото аз имам алергия към 1000 вида храни и се моля тя да няма.

# 443
И аз знам, че от банана може да се получи  Peace

# 444
Леле, Далия, направо ме заби с прочетеното в книгите  Shocked Нямам думи  ooooh!

# 445
С тези книги да не знаеш на кого да вярваш. Колкото глови-толкова различни мнения. Но никой не може да ме обеди, че е най-компетентен. Някои от авторите сигурно нямат деца и никога не са захранвали, но видиш ли учени са-трябва да слушаме. Други пък, захранват с пица  ooooh! Да са ни живи и здрави дечицата и дано не им се отрази негативно, ако някога с нищо сбъркаме, следвайки съветите на знаещите доктори.
 За гърнето: мен близък лекар(имащ 2-ма големи сина) ми посъветва да започвам да се опитвам да издържам Ния, колкото се може по-рано. Той започнал да ги издържа след 40 дни. При смяна на пелените да вдигам бебка в подходящата поза и в гърне, леген или каквото намеря за добре, да я подканям да пишка, като й викам "пишшшшшшшшшш, пишшшшш" . А като порасне, да я сядам сама. Така се създавали навици у детето. Не съм пробвала. Единствено правя следното: постилям непромокаем еднократен чаршаф, слагам памучни гащички, след това ританки и така я оставям без памперс да си поритка.

# 446
  • Сливен
Според мен всеки трябва да действа според детето си, според своите разбирания, осланяйки се на най-естественото.
За гърнето - моето лично мнение и сочат, че рядко има деца преди 1,5-2г., които са готови . Когато детето може вече да седи хубаво, може да се слага на гърне /за да придобие навик/, още повече ако се изхожда всеки ден по едно и също време, успехът ще е голям. Но като цяло никой не може да ме убеди, че ранното приучаване не е чиста проба дресировка - аз и двата пъти съм изчакала децата сами да си покажат, пробвала съм и по-рано, но като видя, че опикаването е  голямо, отлагам нещата. И в двата случая не съм сгрешила и минахме с минимум инциденти. Свидетел съм на това как някои мами се хвалят, че са махнали памперса, но пък се спукват да перат - хем детето стресирано, хем майката пере и глади.

# 447
Привет, момичета,
Подготвяме се за пътуване и нямам време много да пиша, но хвърлям по едно око Grinning Laughing
Честито за зъбките!
ShikeR и при нас е така с акането откакто започнахме захранването. Ако я изпусна по-задълго после е зачервено дупето!
Подкрепям мнението на roxanna за приучването на гърне. На мен пък позната педиатърка ми обясни, че до 2-2,5 години не са изградени още анатомични те връзки в главния и гръбначния мозък за да има детето осъзнато усещане за ходене до тоалетната. Алекс го изчаках сам да прояви интерес, гърне почти не сме ползвали, започна почти направо на голямата чиния с детска седалка. За една седмица махнахме памперса малко преди 3 годишна възраст.За някои беше много късно, за мен си беше ок, безболезнено и да двете страни Joy
Хубав ден на всички!

# 448
Далия, жълтъка заради ставите ли трябва да го въведеш? Защо по - точно? Питам понеже не искам да давам скоро, ама да не би да има пък нещо толкова незаменимо в жълтъка и да лиша детето от нещо много важно? Rolling Eyes

Калина, не ми обясни с подробности, че имаше и доста чакащи след мен майки с бебета. Просто като и казах, какво ми е предписал ортопеда, каза че според нея няма смисъл и да му набавям естествен вит Д с напичане на слънце и да въведа вече жълтък, защото така или иначе му било време. Сверих си информацията и с книгата на Маги Пашова и там също пише да се въведе жълтък 7-8 месец, като се започва с чаена лъжичка и се достигне до четвъртинка. Пише да се дава 2-3 пъти седмично. Дава се, защото в кърмата няма желязо, а с прием на месо и жълтък няма опасност от дефицит на желязо и цинк.  Peace

ShikeR , и аз така гледах и не вярвах  Shocked

# 449
Чаената лъжичка не е ли повече от четвъртинка? За мен чаена лъжичка е около половин жълтък  newsm78
Иначе утре ни е втори ден жълтък, почнах с около 1/8 (на около) и натроших в зеленчуковото, но отгоре, за да съм сигурна, че ще го изяде.

Общи условия

Активация на акаунт