С малки бебешки крачета, ДЕКЕМВРИЙЧЕ бързо шета

• 62 752
  • 513
  •   1
Отговори
# 345
  • на брега на морето
ЧРД и от мен на всички порастнали декемврийчета! Hug bouquet Да са здрави и щастливи! Hug
И нашият РД мина добре, той беше отдавна де, ама все не съм сядала да пиша. Покрай градината на баткото имаше доста "активитети" сега декември. На РД на Бобо поканихме малко дечица с родителите им, направих 2 торти, 1та беше плодова желе(почти беззахарна), от която яде Бобо, а другата - с малко повече захар, "Верденс бесте"-с 2 целувчени блата и нещо като крем-нишесте по средата между тях, но и тя е лека торта като цяло. Плодовата повече се хареса на малките гостенчета обаче както забелязах.
Най-хубавата новина е, че Бобо ще е в една група с батко си. Grinning Той тръгва на ДГ на 3ти януари, в началото ще ходя с него, къси дни, докато посвикне. Много се зарадвах като разбрах. Бях писала молба, че искам да са заедно. Но ми бяха отговорили, че вероятността да са в 1 група е малка и се бях примирила с мисълта. А сега наскоро ми връчиха документ, че ще почва в неговата група. Определено си е по-добре да са заедно. Те тук ДГ децата са на едно- в една група има и големи и малки, само 1 годишните и под годинка са отделени в отделни групи и то пак понякога. Например в групата на баткото има още 2 двойки братчета и сестричета(пак с разлика от 2 год). Като цяло родителите винаги предпочитат братчетата и сестричетата да са в една група, и то си има много предимства като цяло. Бобо е свикнал вече там с обстановката и леличките, всеки ден е с мен като водя/взимам К. от ДГ. Той всъщност е винаги с мен по ДГ откакто се е родил. Даже наскоро имаха коледна закуска в ДГ. Тогава родител/ите закусват в ДГ с децата, вкл. братчета/ сестри, и след това сам ми каза, че иска и той да ходи на ДГ. То е щото гледа батко си, че ходи и иска и той като него. Пък и в ДГ му изглежда интересно- деца, играчки по-различни от тези вкъщи(например кукли Laughing). Дано и с ВЦ да се оправят.
Весело изкарване на празниците на всички!   Hug

# 346
  • София
При нас също са смесени групите в яслите. Ако градината има яслени и градински групи, обаче, са разделени. Т.е. ако в сградата има деца до 3г. са си на едно, а тези над 3 са в други групи. Макар, че сега има нов закон и ако детето още е на 2, но същата година става на 3, може да бъде прието направо в градинска група, не в ясла.
Оги ходи в самостоятелна ясла-има само бебета и малки дечица под 3г. Групите са смесени, има едногодишни и такива на 2 и половина. Тези на годинка, могат да ги отложат с бележка, че нямат физическа готовност за ясла, ако не ходят, поради някаква причина не се хранят с всички давани храни. Майката, която ни е отговорничка на групата е с детенце около година и още не го пуска, сигурно затова и сме най-разпасаната група.Което ми харесва, хич не обичам да се събират пари и постоянно да ме тормозят за нещо  Laughing

Ходих онзи ден да отписвам Огнян, той много плачеше, особено от една от госпожите. Директорката ме уговори да изчакам поне до януари, дали ще посвикне. Според мен е говорила с учителките, защото Оги тези дни ходи мирно и тихо, днес даже си е влязъл сам без рев. Явно ги е постреснала и се държат по-добре.
Ще имат тържество днес, дадохме онзи ден подарък, за да му го даде Дядо Коледа днес.Той въобще не знае какво е това дядо Коледа, не знам другите деца как учат такива "герои"  newsm78   Много харесва Маша и мечока, но не ги регистрира ако са на картинка или кукли. Мики маус също не отразява, нито някое друго.
Не, че държа, просто ми е странно като видя някое детенце негов връстник и говори за Мики Маус, Миньони и подобни.Той, че не говори-не говори, но не дава никакъв знак, че разпознава нещо  Laughing

# 347
  • на брега на морето
Бобо пък е като енциклопедия. Помни и нарича всевъзможнии герои, неща..., речникът е му е огромен. Даже знае и нарича някои неща дето батко му не ги знае/или ги е забравил. По картинка гледа веднъж(! Shocked), запомни и различи даже различни видове багери- дозер, юластър, думпър и обикновен верижен багер. Посочи ги 1 по 1 и ги нарече така както съм ги написала, щото аз даже на български не ги зная как са и му ги бях казала на норвежки(без багера).

# 348
Здравейте от мен и Митко.

Честит рожден ден на всички вече пораснали декемврийчета. Митко е чааааак на края на месеца и има още повече от седмица до тогава.

Миналата седмица не ходи на ясла, защото имаше доста сополи и кашляше, но тази седмица ходи пак и то с голям мерак. Не знам дали има друго дете, което така да се радва, че ходи на градина.

Днес занесохме подарък в яслата. Митко познава Дядо Коледа на картинка, радва се на елхите, украсата и лампичките.
Говори, но все още не му се разбира много-много. Последните попълнения към речника му са: ас- автобус, ес- ориз, си/ши- сирене. Laughing

# 349
  • София
Оги бърбори, но с измислени бебешки думи.Казва падау(падна), тати, не и напоследък казва нещо като шапа за шапка и бфххдер(т.е. нещо започващо с б) за обувки.
Бау бау правят всички животни, но на някои казва биби-риба, пиле... Другите не ги знае и не имитира звуци.
Иначе, ако аз му говоря и го питам уж разбира, но сам не казва.
Откровено си е назад с говоренето, макар че си е в норма, защото поне схваща повечето неща(които вижда често и са част от ежедневието, по-абстрактни неща не).
В яслата едната сестра ми каза, че има и по-бебешорести от него в групата, но са едногодишни  Laughing Изрази опасения как ще реагира на дядо Коледа, да не се стресне и да реве .Явно си ревунчи там. Още и не искат да спи там, питаха ме как заспива, с надежда очакваха да чуят, че ползва биберон или шише.Аз не казах, че го кърмя, казах-приказки и песни  Joy (баща му и другите така си го приспиват) .Явно не им прозвуча добре, та засега се въздържат от желание да спи там.
Иначе е голяма маймунка и прави весели неща, мазни се и ме целува като се скарам. Или се ухилва с една зъбеста усмивка, с която цели да му мине номера. Но пък явно в яслата се млятят, защото ме удря.Дебне да съм му наблизо и започват шамарите.

# 350
Здравейте!
Аз също да се включа с едно декемврийче, което е чак в края на месеца рожденик.
Нашето тържество в яслата се отмени, тъй като има много болни деца.Не се знае кога ще бъде, сигурно след Коледа.Три дни малкият е вкъщи, че малко подкашля, пък не ми се иска да закачи нещо по-сериозно.Утре вече ще го пускам да върви, че и аз съм на работа 2-та дни преди празниците.
Речникът на моето момче е доста беден, опитва се да казва доста неща, но не ги изговаря хич правилно.Най-новата му дума е "съце" (сърце) и "деда" (звезда)

# 351
Мами,това моето момче ще ме побърка вече.В последно време е станал невъзможен.Само мрънка,хленчи,прави бели и то съвсем целенасочено,за да ме провокира.Най-много ме въчи това,че през последните три дни не иска да яде.Предполагам,че е заради последния кътник,който вече втори месец се опитва да избие и не става.Обаче винаги си е хапвал и то доста добре.По 250-300 гр. на хранене си изяждаше,а между хранениетя все си ръфа нещо.Сега и кошмарно.Не иска и това е.Не знам какво да го правя.А и аз съм направо като прегазена с валяк.До термина остават 14 дни и вече едва се движа.Болките в кръста са ужасни и това положение ми тежи много.Дано да започне пак да яде,че не искам да изклющавее сега.

# 352
  • Варна
DeLLtaA, съвсем нищо ли не яде? Аз съм мерила и теглила в началото на захранването, хич не му следя по колко яде. Един път ще хапне 2 лъжици от едно нещо, още 2-3 от друго, после ще си открадне от трето, а на следващото хранене си наваксва. Все още не са почнали кътниците и не знам тогава как ще е. Той само веднъж имаше период на неядене, когато избиваха горните резци, но като цяло изкарахме леко зъбоникнене. Аз постоянно давам за пример мъжа ми, който около двете годинки е карал на 2 солети за деня. Свекърва ми готвела и ревяла като не иска да яде, свекър ми носел от чужбина какви ли не сиропчета за апетит и не, и не. Брат му е бил същия. Това е било период и не са загинали и двамата. Сега хич не им личи, ММ е 110 кг  hahaha Според мен можеш да пробваш да му даваш избор от 2-3 (но не повече) храни, да го питаш какво иска да хапва (не си спомням дали си споделяла дали говори), като изброяваш няколко неща (без солети, бисквити и други "боклуци"), да слагаш на масата нещо за хапване и да се направиш, че не го гледаш, за да видиш как ще реагира и т.н. хитринки. Обсъди и с педиатъра на детето какво можеш да направиш. Не знам какво ти е на душата, понеже моето си хапва доволно и разнообразно, но се успокой и опитай различни неща.  Hug

# 353
Ами хапва,ама няма нищо общо с преди.Сутринта едва си изяде юфката.На обяд категорично отказа да яде .Чак към 2 и нещо с триста зора си изяде супата,ама то не бяха баламосвания с телевизора....ужас.Заспа и като се събуди изяде едно Данонино.Знаете ги колко за малки.След два часа му намазах филия с детски пастет,изяде половината.Към 8 ни предстои вечеря,дано да нямаме проблем.Все още не говори,освен мама,тати.Ама всичко си разбира и като иска нещо ме хваща за ръка ,води си ме и ми сочи какво му трябва.Много обича бисквити.Сега като му давам и ми бута ръката,не иска.Нито солети,нито крекери...Ужас направо.

Вчера така не искаше да си яде обяда и заспа.Като стана пак не искаше и излязохме да пазаруваме.Купих му форнети с кашкавал и сирене и изяде 3.Като се прибрахме пак нищо.Вечерта едва изяде картофената крем супа.

Последна редакция: ср, 04 яну 2017, 19:41 от DeLLtaA

# 354
  • на брега на морето
За много години! Hug
Делта, на мен не ми звучи съвсем като да не яде...Не бих баламосвала с телевизор и т.н. Като не искат да ядат-да не ядат. Не се разправям. Ама те мойте са си ящни, и ние с мм сме имали добър апетит като деца(пък и не само като деца Simple Smile). Е, и те имат дни когато ядат по-малко, хич не обръщам внимание... Не се безпокой, няма да изкльощавее. Те децата отслабват малко като са болни, и после си наваксват. Иначе че някой друг ден не яло много-не вярвам да му се отрази. Пък за правенето на пук, съвсем типично е за възрастта. После като тръгне на ДГ ще ти липсва- с всичките му бели и дивотийки. Sad Хайде - леко до финала и леко раждане! bouquet И да не ни забравиш после! Hug

# 355
  • София
Делта, ми той си е ял  Laughing Оги яде толкова в добрите си дни.
Разбирам те какво ти е  Hug Огнян доста време почти не ядеше друго освен кърма. Не съм се притеснявала, че ще заслабне, все пак се храни-приема кърма. Проблем беше , че готвя, предлагам и накрая хвърлям.
Нормално е да не е много ящен, ако го боли венеца. И мен да ме болеше, нямаше да напирам да ям.
Моят съвет също е да не залъгваш и да не даваш неща за гризане. Важно е да яде хубава храна, дори да е малко.А не каквото и да е, само, за да запълни стомаха.
Огнян днес уж е ял в яслата.За закуската много ме съмнява, защото е филия с кашкавал и яйце, той не би ял ако не му я нарежат на парчета.За обяд са имали леща...може и да е хапнал 3 лъжици.
След това изяде половин банан и за вечеря около 100гр. ориз със спанак.
Той никога не е изяждал 200гр. нещо.Най-много 180гр. бурканче мляко с гриз(насипвам го в стари бурканчета от пюрета, които изяждаше на 3-и пъти  Laughing ) Не яде неща за гризане между храненията, само плодове.Много рядко му правя бисквити , кексчета. Но избягвам, заради зъбите.
Солени опаковани неща не е ял, освен солети. Не е ял от месеци, защото ги ползвах за залъгване по площадките, за да не взима от чуждата храна(която често беше зрънчо, бейкролс, локумки с пудра захар  Tired ) От както не висим по площадки не яде и солети.
И на фона на това "ядене" за последните 2-3 месеца е качил повече, отколкото от годинката до година и половина. Може би няколкото лъжици в яслата му се отразяват  newsm78 Въпреки, че той ходи редовно от 2 седмици, още и не спи там, затова не яде следобедната закуска.

Как се справяте с памперсите и яслата  Rolling Eyes Вкъщи е без памперс, слагам само нощна, която често е суха.Но там ги слагат твърде рядко на гърне(2-3 пъти), той все още не казва , че му се пишка.Аз го слагам на интервали и като мине повечко време от предното пишкане.
А това носене на памперс там го обърква.Вчера за пръв път на ясла и цял следобед се напишкваше, изака се прав на пода  Tired

# 356
Отдавна не съм писала, ние все още не ходим на ясла,този месец мисля да ги пускам да посвикнат, но като са две дечица ще свикнат бързо надявам се,ние сме яденето сме горе долу добре, на закуска си изяждат всичко, дори скоро има взимах кухня но не ядяха,особенно момиченцето ми,и сега им  готвя,правя им кремчета за след обяд, махнахме памперсите и на двамата отдавна, още лятото, някой път се напикват но рядко,важното е че си казват когато имате се пика,казват аки ,речника има доста богат,цели изречения си правят и то смислови и разбираеми,например малката ми казва Криси няма пипа кука,кука е кукла, или мама обичкам,горе сняг, понякога и те си говорят и се разбират, правят си взаимно прически, малката казва на Криси-"Криси стой тука",много са интересни

# 357
Здравейте и честита нова година на всички. Нека ни донесе много радост и здраве.

По повод памперсите и яслата... На Митко също му слагат памперс за следобедния сън, но ми прави впечатление, че вкъщи не прави гафове, когато е без. Преди ако му сложех памперс се объркваше и правеше сумати бели, но вече не. Но ще се разправям с лелите, защото следобед си го прибирам от яслата с памперс и червено дупе с пъпчици. Ако ще му слагат памперс да го махат веднага след като се събуди. Ясно ми е че е  невъзможно да го сложат да спи без памперс, защото няма да го вдигнат веднага след като се събуди и да го сложат на гърне и ще се напишка, но поне след като си свърши работата там да го махнат.

Митко с яденето няма проблеми- яде всичко, което готвим аз и бабите му. Кухня отказва категорично с изключение на някои супи, но на яслата непрекъснато казват, че няма проблеми с храненето. Голяма мъка на дядо му и баща му е, че предпочита да яде постни манджи и ако яде месо то е във вид на кюфтета и наденички. Поне са правени с домашна кайма, та и аз и те сме спокойни, че не яде боклуци.

Ние не сме го водили още на консултация за двете годинки, но и не бързам да ходим. Мисля евентуално някоя сряда към края на месеца да идем, към 18:00, за да няма много хора. Предния път като го теглиха беше 11кг. Не очаквам сега да е много повече, но ще видим.

# 358
Ние още сме с памперс.Преди си вършехме всичко в гърнето и бях много доволна,но изведнъж категорично отказа да стои на него и не съм го насилвала.Имам лош спомен от една приятелка така.Насилваше сина си да стои на гърнето и той започна да стиска нарочно,та оттам един звески запек,болници,лекари,диети и т.н.Не искам и с Бобо да стане така.Взехме му и седалка за тоалетната и там не иска да сяда.Решила съм,че ще си покаже сам,когато е готов.Винаги го питам има ли аки,пиш,ама хич не отговаря.На ясла ние не ходим.Пролетта,като разбрах,че съм бременна и реших,че няма да го пускам.Не искам да ми носи бацили през ден-два.А и не ни приеха.Поискаха ми 1600 лв за прием. #CrazyНаправо зяпнах.Та сега ще кандидатстваме в друга градина,в която няма ясла и имаме шанс за нормален прием.Май месец,живот и здраве,ще го пусна,стига да влезем и така.

С яденето казвате,че си хапваме,ама аз като съм свикнала на друго и сега ми се струва,че сме на гладна стачка.Тая сутрин пак драми.Ама реших да ви послушам и да го оставя.Като огладнее ще си поиска сам.

# 359
  • София
Аз не съм го водила на консултация, от както беше на 18м.  Laughing Все е болен от тогава или ме мързи. Иначе редовно е при лекарката, но тя провежда консултации в друг кабинет и в другия няма кантари, мерилки и подобни.
Наканила съм се утре да го водя, но може и да пропуснем, че чакам пък куриери и трябва да съм вкъщи.
Оги харесва месо, най-вече риба. От червеното месо също предпочита кюфтета, може би, защото по-лесно се дъвчат и са ароматни.Харесва храна с подправки  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт