С малки бебешки крачета, ДЕКЕМВРИЙЧЕ бързо шета

• 62 747
  • 513
  •   1
Отговори
# 360
Честита нова година на всички!
Не сте единствени без консултация,покрай грипа моето педи каза, че по-нататък ще стане тази работа(демек няма да стане Simple Smile ).Аз нямам зор, то и без това само да го претеглим и премерим,може и вкъщи да я свърша тази работа.
Делта, това не е да не яде според мен.Мойто зверче ми направи социална стачка преди няколко месеца.Караше около месец на хляб и кисело мляко и то в неголеми количества.Нито се е разболял, нито е заслабнал.Според мен не бива да се фокусираме върху яденето или неяденето.Аз се държах все едно всичко е нормално.Като кажеше не , аз прибирах купичката и се държах все едно нищо не е , но пък и не му давах нищо до следващото хранене, нито му се молех.Само си трошиш нервите така и се напрягаш.
Как изкарахте празниците?Мина ли през вас грипната вълна?Нас ни отвя грипът баш по празниците.По Коледа аз бях с температура, а след мен веднага и малкия се тръшна, та за рождения ден едвам го освестихме, да може да си го изпразнува.Вече е наред,ходи си на ясла,свикна окончателно,влиза си сам,весел,щастлив,казва им чао като си тръгва.Много се радвам, че всичко вече е наред,защото ми беше много притеснено докато съм на работа и знам, че не му е комфортно там.

# 361
  • София
Празниците изкарахме вкъщи, пенсионерски  Laughing
Нас още ни е докопал грипът, макар че на два пъти ми беше нещо зле. Миналата седмица така се схванах, стана ми лошо, кръста ме заболя, догади ми се. На другия ден ми нямаше нищо.Вчера пак.
Иначе си мислех, че ме е тръшнал и скърбях вече как 1 седмица ще съм труп.
Оги днес ще стои малко повече в яслата, в 2 ще го взема, иначе в 12. Съмнява ме да заспи там, уж искали да го пробват.

# 362
То като те тръшне няма как да не разбереш, ужасно тежко го изкарах аз.Не бях вдигала температура от години,щом вдигнах 39.5, значи си е кофти този нов щам.
Честно казано бях доста скептична за моя, че ще го приспят първия път, но останах много изненадана като не ме потърсиха.Казаха, че е мрънкал 20-30 минути, но е заспал.На втрия ден пак така и след това нямаше проблем със спането.

# 363
  • Варна
За много години, мами!  Hug

Ние точно по Нова година бяхме зле и тримата, че и свекърите се тръшнаха  Tired Вили направи алергична реакция от разтвор с клеева тинктура и физ.серум, който правех да му капя в носа. Явно съм предозирала, целия се обрина с много тежка уртикария и на 1-ви след обяд стигнахме до спешното. Искаха да ни хоспитализират за системи, но отказах. Направиха му урбазон мускулно и изписаха сиропче. До вечерта беше се поразредил обрива. На следващия ден пък почна да кашля повече (и преди това си кашляше де), но и хремата му се сгъсти и секрета стана по-жълтеникав, обаче не е вдигат Т. Та хайде пак в неотложните кабинети, АБ, имуностимуланти.... Не ходи на ясла от преди Коледа. Вече е добре, но реших и тази седмица да си остане вкъщи. Днес бяхме при педиатърката да го преслуша, каза, че е на оздравяване. Използвах да минем и последната консултация, че и ние отлагахме. Та така. Аз също се влачих почти месец с хрема, гърлобол, после като усложнение един ден ме боля и ухо (там ми е слабото място), пак хрема, но се разминах без особени медикаменти.

Подкрепям момичетата, че не трябва да се дават боклуци за заместване на нормалното хранене  Peace Вили също не се храни много добре, а и беше няколко дни на диета без месо, млечни, яйца и други храни-алергени заради реакцията. А той иначе много си обича месо и сирене. Но и това мина. Не яде големи количества, но смятам, че му е достатъчно.

Сега ни предстои ново свикване с яслата след 3 седмично отсъствие, но дано лесно се реадаптира.

# 364
  • София
Огнян е примрънкал само първия ден след коледната пауза от ясла. След това си ходеше нормално.
Днес, обаче, пасувах и не го пуснах на ясла(баща му го кара), защото вчера едва го прибрах и днес и утре мисля да пропусна  Crossing Arms Той не иска да ходи, реве, влачи се по земята.Вчера само на улицата, на която е яслата висяхме 15-20 минути и нервите ми не издръжаха.
Та ако щат да го броят, както искат да го пишат там, няма да го влача из целия квартал в този сняг  Stop Laughing 
Иначе, баща му е взел някаква шейна, но при нас няма нормални тротоари, че да го прибирам с нея.Ходим по улицата и непрекъснато се мушим между колите в ляво или дясно, докато премине поредната кола. Не го виждам как с шейната през 3 минути ще го вдигам, после ще го слагам пак да седне  Crazy
Иначе е здрав, явно си е преболедувал, каквото имаше.От тръгване на 1.11 до коледа му се събира седмица и половина ходене  Laughing Сега, обаче, е железен.
Освен ако не замръзнем, защото в нас е ужасен студ  #Crazy
Като се поразтопи, ще отидем и ние на консултация  Laughing  Да видим колко е нашишкавял, защото ми се струва, че яслата му се отразява на шкембето.Преди коремчето му беше плоско, сега е като сомалийче. Има и бузи.А там са малки порциите, той не яде следобедното, а вкъщи яде съвсем малко.  Та явно му стига.

# 365
Мами дайте предложения за ядене за обяд, чудя се вече какво да им готвя, не взимам кухня от почти месец, правя им супи -пилешка,с топчета,макарони болонезе, скоро че започнем да им правим изследвания за яслата, дано да свикнат по бързо,че има аз да започна да уча  за държавен изпит и да завършва тази магистратура че вече 2 години отлагам

# 366
  • София
От вашето ядене? Огнян яде, каквото има.Ако е нещо твърде сухо-примерно пържоли и салата, правя отделна супа.
Общо взето всичко като и за възрастни, просто да не е люто.

# 367
desi-georgieva аз не готвя специално за детето.Яде си от нашето,гледам да не е пържено и да няма много подправки.Даже като има пържоли не си правя труда да му готвя отделно, защото само като ги види и друго не иска.Та каквото за нас, такова и за него,така съм гледана аз, никой не ме е питал какво ми се хапва едно време Simple Smile .Та сега и аз така практикувам,угаждам само събота и неделя.Иначе предложения много : спанак с ориз,праз с ориз,картофен огретен,зелен/зрял лющен боб,леща,зеле,макарони...

# 368
  • София
Гювече някакво също-мяташ разни продукти в гювечето и си има порция за него.
Пържолите не може да ги дъвче  Laughing аз сигурно ги правя и като подметки, но той дъвче и ги плюе после. При условие, че от началото на захранването си дъвче, още нямаше зъби  Rolling Eyes Кюфтета обича, руло Стефани  Laughing Фен е на каймата.
Днес яде крем супа от картофи и пилешко.
Всяка седмица снимам менюто в яслата, за да знам какво яде през деня. Има разни неща като свинско с праз, кюфтета с бял сос, славянски гювеч, пиле с ориз, бяла риба соте и нещо си към нея, гръцка мусака, лещена/пилешка/картофена яхния, зелева/грахова, доматена/тиквички и моркови супа, крем супа от зрял боб, пиле фрикасе, кебапче и картофено пюре, корейска мусака(каквото и да е това  Laughing), магданозена супа(и това не го знам какво е).

# 369
  • на брега на морето
Eхе, Ирайн, Hug 5 звездно меню направо! Тук няма такива екстри. В ДГ ядат само филии хляб намазани с нещо, следобяд плод и някой път кисело млекце. Бобо и той тръгна на ДГ мин.седмица. Добре му понася. Мин.седмица го взимах рано - да свиква постепенно, в 12 ч, после в 13. Както и батко му взимах с него, че не върви единия да взема, а другият да седи в ДГ още 2 ч. Днес за 1ви път ги взех в 14.30ч. Казват, че добре се чувствал(имам и приятелка, която работи в същата ДГ, в друга група, ама и тя вижда и чува какво става и ми разказва, както и Кирил, че и самият Бобо си разказва това-онова). Само като го заведа плаче и се тръшка. Като тръгна се успокоява. Затова гледам да не се моткам много, казвам му чао, ще дойда после и тръгвам. Ирайн и при нас сутрин са панаири още от къщи, плач, търкаляне по земята - пълна програма. После иска уж до тоалетната, после иска цици...Обикновено като му дам цици и след това се успокоява. Сутринта Кирил ми казва, " Мамо, не му казвай, че ще ходим на градина- да не плаче." Аз се смея, сякаш и да не му кажа, не знае вече къде отиваме. После тъкмо се беше успокоил и си обуваше сам ботушите и Кирил го пита " Борко, искаш ли да ходиш на градина?" И аз му казвам- Шш, тихо, че тъкмо се успокои. Карам ги с колата, точно заради тази причина, иначе преди вървяхме до ДГ, щото е наблизо. Днес отиде с едно плюшено мече от къщи в ДГ и всички уч-ки знаят вече, че "бамсе" е "мечо". Явно цял ден се е мъчил да ги убеди, че това е мечо, а не бамсе. Laughing И после вкъщи ми вика по едно време - Къде е бамсе? Joy
Иначе с тоалетната е добре, което ми бе основното притеснение. Той е без памп. от 8месечен, и дневен и нощен. Та си казвал и те го водят- тоалет казва, бързо се е научил, иначе казваше искам до тоалетната. Ама и тоалетна да каже пак го разбират, той и тръгва към тоалетната сам. Спи в градината, в количката, нали и аз го приспивах с количка и спеше в количката в коридора, свикнал е. Само днес не е спал, щото навън са играли децата, и той е искал и той да играе. Ама нищо, той и Кирил като тръгна на ДГ, на почти същата възраст беше, някой път не спеше. Като се наспи и да не го видят веднага се стиска докато не го заведат. Навън като играят ги водят вътре на по час до ВЦ, и стиска също. Не сме имали инциденти още, пу пу. Само 1 път е акал малко в тоал, иначе само пиша - прав или седнал на тоалетната, имат малка детска тоалетна. Кирил и до ден днешен не ака в градината, не му е комфортно явно. Надявам се Бобо и да ака в ДГ, ама каквото-такова.
А какво е ял, филия намазана със скумрия с домат-консерва, това няколко поредни дена. И лошото е, че като тръгнат на ДГ и вкъщи почват да ядат все по-малко манджа, все сухоежбина... Tired
И моите мушмороци са здрави от може би месец насам. Всеки ден им давам чаена лъжичка сироп от бъз след вечеря, и на баткото и лъжичка боров мед. Не зная дали е от това. Бобо и още си го кърмя, предимно сутрин и вечер, и 1-2 пъти нощем.Peace Hug

# 370
На мен ми е голямо притеснение как ще става ходенето до тоалетната в детската градина. Сега Митко се стиска и много рядко прави бели в гащите, но кога показва, кога не. Бърбори много, но предимно на бебешки и още не казва кога му се ходи до тоалетна. Струва ми се, че няма да е готов да тръгне на градина от септември. Абсурд ще е да си сваля и вдига сам гащите. Изобщо не виждам как ще стане. Cry Прави някакви опити, но винаги дупето му остава голо и пилето стърчи над ръба на гащите, когато ги вдига. Мелина, как научи децата ти да се справят сами с това? А другото, което ме притеснява е че няма да е свикнал да използва тоалетна за възрастни. Идея си нямам как ще успея да го науча на всичко това за 9 месеца. Имам чувството, че в някои отношения е като бавноразвиващ се. Ще правим консултация с логопед и невролог, но първо да се постопли времето.

# 371
  • София
В яслите имат гърнета, а в градините освен гърнета имат и тоалетни, но са детски размер  Peace Имат и мивки на тяхното ниво, за да си мият ръцете. Била съм на практики в няколко градини, навсякъде беше така  Peace  Но пък сигурно има и такива с оборудване в банята като за големи  Rolling Eyes 
Огнян не казва нищо, по никакъв начин не ми сигнализира, че му се ходи, дори се крие. Аз на интервали го слагам на гърне, рядко има напишквания. Но в яслата е с памперс, там няма как.Те ги слагат 2-3 пъти на гърне, никой няма да го следи да го слага на половин-1 час. И ще трябва да им нося по 5 комплекта дрехи за преобличане.
Като го взема от ясла и цял следобед се напишква, защото му свалям памперса почти веднага с прибиране.Събота и неделя свиква да стиска и от понеделник яслата пак ми сбърква работата.
Той също не прави опити да се облича сам, макар че му показвам и го подтиквам...но не може.
Огнян е воден на невролог...  няма му нищо, според тях е рано и е по-скоро особеност на характера. Моя позната психотерапевт каза, че според нея пасивния му характер и трудното "правене" на някои неща е заради преживения стрес в ранна бременност. Но аз не съм сигурна, че вярвам на тези неща, поне що се отнася до психиката.Иначе е факт, че има проблем със зъбите, заради този стрес и приемани от мен лекарства в ранните седмици на бременността.
Той достига "постиженията", на английски им казват milestones, просто го прави по-бавно. Пролази на 1г., проходи на година и половина. Сега е във вихъра на неразбираемото бърборене, тепърва ще казва разбираеми думи, а после ще прави прости изречения. Мисля, че ще каже "Мама папа" на 3г.   Laughing

Мелина, това тук си е обичайно меню...на детските кухни и ясли, градини. Децата стоят доста време там(обичайно от 8 и 30 сутринта до 6 вечерта...някои и повечко) и имат закуска, обяд, следобедна закуска и почти всичко е готвено. Понякога имат топъл сандвич, милинка, баничка...но другите неща са манджи или следобяд някакво кремче. Вчера имаха някакъв крем Шери(някакво нишесте беше  Sick) с бишкота.Цялата седмица имат нещо с бишкота, явно са накупили пликове  hahaha

# 372
  • Варна
Привет и от мен и честита нова година! Simple Smile
Тук май не съм писала скоро, но иначе отварям от време на време.
По повод менюто в яслата, и при нас има основно манджи и тук там някоя тестена закуска или сандвич с пастет от нахут и зеленчуци да речем. Но тези неща са за закуска или за следобедна закуска. На обяд винаги има супа, някаква манджа и салата. Simple Smile
И нас грипът не ни подмина. Само Ани се разболя, нас ни пощади... засега. 4 дни беше с висока температура до 39,4-5, уж взе да сваля, обаче не беше яла и пила 4 дни почти нищо и много се обезводни, излязоха белтък и кетони в урината и се наложи да останем няколко дни в болницата на системи. Беше като парцал, но още след първата банка видимо се освежи. Само дето на връх нова година бяхме там, но важното е, че е здравичка сега и тази седмица е на ясла след 2 седмици прекъсване.
Дано всички дечица са здрави и да минава тая гадна епидемия и да свършва вече зимата, че ми писна от този сняг!

# 373
  • на брега на морето
Диди, 9 месеца са ужасно много в този период между 2 и 3 год. Повярвай ми, ще видиш как чудесно ще се оправя детето. Те в тази възраст и 2-3 месеца са огромен скок. И за събуването/обуването не се притеснявай. И това ще си дойде. Баткото започна някъде на 2.5 год да ходи съвсем сам до ВЦ, плюс събуване/обуване на гащите и панталона сам. Говорим като е вътре в ДГ. Щото като са навън са с едни цели костюми, като космонавти с цип отпред, и този тип облекло си иска помощ до 3-3.5 год. Но аз ги пускам на ДГ(вътре) с анцунг с ластик, нещо което да може да се събува/обува лесно. И да е по-широко/удобно. Дънки, панталон с цип и копче- като ходим някъде на гости/РД/празник, иначе гледам да им е удобно на децата. Бобо вече успява сам да си събуе анцунга и гащите, опитва се и да се обува и почти успява, но още има нужда от помощ при обуването. Обува си сам ботушите. Бобо сам проявява желание, аз не го карам, най-много да му предложа да се събуе някой път. Особено като знае, че ще се къпе - много е бърз, хаха, веднага се съблича. Laughing Пък и да не може всеки път, нали учителките са там за това? Тук помагат на децата, които не могат, даже и на по-големички(над 4 год). Моите от малки ги хвалят, че са самостоятелни и се справят сами с обличане/събличане и ВЦ. И за говора не се притеснявай, изведнъж ще дръпне да почне повече да му се разбира, има още много време. Децата са различни, някои почват малко по-рано с някои неща, други по-нататък, но всички се научават. Все ти се чудя защо правиш тези консултации, ама щом това те успокоява... Hug
За моите деца единственото, което съм ги учила като бебета е за свалянето на памп-са от рано. И все си мисля, че това е помогнало за много други неща...да станат също по-рано, например прохождането. Не зная дали ви писах, но ходим на гимнастика с Бобо(и с Кирил, но в друг ден, когато са 4 годишните). На гимнастиката ходят 2годишни-всичките родени през 2014та, малка групичка, десетина деца. Много му харесва. Въпреки че е от най-малките, е от най-чевръстите, като малък Спиди Гонзалес е. Laughing Катери се по шведската стена и слиза, като се качи горе и вика "хаха", ходи по греда(държа го за ръката), а след топката тича и я рита като бъдещ футболист. Пак да си похваля детето.  Grinning bowuu
А за говора много помагат книжките. Имам "приказки от 2 до 5 год", 3 книжки на бълг, много ги харесват децата, чета им често, особено сега зимно време. И други книжки четем и разглеждаме. На Бобо му бях купила преди време още една книжка с люкове за детската градина, на норв, ама пресъздава идеално живота в тукашните ДГ, само картинки, и малко думички надписани под картинките. Така го настройвах за прекрасния, интересен живот, който го чака там. Е, и присъствието на батко му покрай него му помага много, добър батко си има, много се върти покрай него и го гледа. Simple Smile Hug
Ирайн, видях, че си писала с мен. Hug Жалко, че така го объркват с този памп в яслата. Жалко, че не могат да ги следят. Бобо е в група с по-големи деца. Само още едно е на 2 год като него(с памп), и има 3-4деца на по 3 год, останалите са на 4 и 5 год. Така че дефакто "следят" само него и още 1-2 от 3годишните, които пък чак сега свалят памп. ooooh! Като цяло тук 2 год без памп като Бобо са рядкост, той е единственият от групата по гимнастика без памп.
Ох, милите бебета дето стоят на градина от 8 до 6...Много дълъг ден ми се вижда това за толкова малко дете, ама като нямат избор някои хора, какво да направиш. Тук ДГ удрят кепенци в 16.30, то даже и след 16ч я има 1-2 деца в ДГ, я не. Ама ние сме "на село". Stop Ако ти трябва някой да ти гледа детето след 16ч- трябва да си търсиш детегледачка. Peace Hug

# 374
Мелина, дано си права и Митко свикне да себе справя сам до септември. За консултациите, водила съм го веднъж на логопед и според нея всичко тогава беше нормално. Още като го пуснах на ясла го записах за нова консултация, която заради натовареността на центъра още не се е състояла. Притеснявам се да не започне занимания със специалист твърде късно и да изостане твърде много.  Консултацията с невролог ще е, за да изключим някакъв физиологичен проблем за липсата на говор.

Общи условия

Активация на акаунт