С малки бебешки крачета, ДЕКЕМВРИЙЧЕ бързо шета

• 62 752
  • 513
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Той какви звуци издава? Опитва ли се да бърбори?
По принцип логопедите могат да дадат съвет дали трябва да се отиде и на друг специалист, те забелязват някакви признаци в говора или разпитват и насочват.
Има ли нещо по принцип, което те кара да смяташ, че може да има проблем? Не помня добре, но Митко беше ходил на някаква физиотерапия, за да седне?Или не помня правилно  newsm78 

# 376
Да ходи на физиотерапия, за да седне. Казвал е: мама, тата, баба, дада, ела, айде, дай, ам, ко-ко(в момента има 4 значения- сок, яйце, кон и кокошка #Crazy), ка(топка, сламка), ас/ейс (рейс), пред баба му е казвал ес/иш за ориз. Но в момента речникът му се състои само от: баба, коко, ам, ейс и звукоподражанието брррррррр. Дори веднъж в рамките на 5 минути ги изреди всичките и то все на място. Останалите думички не ги е казвал от месеци. По едно време започна да казва пак мама, но спря. Другото, което ме притеснява е че не се опитва да повтаря нищо.

Разпознава предмети по картинка, за неща, които се ядат казва “ам“, но колкото и да поварям думата той не обелва и звук. Единствено като види кокошка казва коко. Според майка ми еднократно казал бау за куче. Образуването на изречения е мираж.

# 377
  • София
От това, което казваш, всъщност говори и знае повече неща от Огнян  Peace 
Оги също по картинка разпознава някакви неща, но не казва думи за тях. Знае основни части на тялото, топка, маса, освновни животни, разпознава играчки, които има вкъщи. Сочи ги къде са на картинката, когато го попитам. Както казах-думи за тях не казва.
Казва тати, биби, бау бау...преди казваше падау(падне), айде, но вече не. Реално казва 2-3 думи, другите са неразбираеми.
Не повтаря, отказва ми ако го накарам. Не казва различни звуци за животни, нито казва думите за тях. Не казва ам ам за ядене-сочи и мрънка. Не казва мама.
Абе, точно 2-3 думи са-тати, бау бау за куче и биби ако види риба или пиле. Това е.
Та Митко си  говори в сравнение с него  Laughing  Огнян ако е в добро настроение си бърбори, но някакви неразбираеми неща.Тази сутрин повтаряше "Пака, пака", каквото и да е това.Мислех, че е памперс, но го повтаряше и преди малко, та явно не е .

# 378
Ирайн, сега съм малко по-спокойна, определено, но все пак ще се успокоя едва когато минем консултациите, ако не вземе, че се отпуши  и проговори до затоплянето на времето. Оказа се и че имаме роднина, която завършва логопедия, та ще се възползваме в най-скоро време.

# 379
Не мисля, че е толкова притеснително това, че не говори.Всяко дете си има свой ритъм и темпо на развитие.Моят син също не говори,произнася доста думи, но адски неправилно.Например хляб е апи,вода е дида,скачам пък е само ко и т.н.Има доста думи в речника си, но отскоро,не образува изречения,или поне не и разбираеми такива.Ако разбира и реагира няма нещо притеснително според мен.
Аз също съм притеснена за ДГ тази година,как ще се справя сам с обслужването си не знам.Сега е без памперс в яслата,има по 1-2 инцидента на седмица максимум.Това добре,ама той не се храни сам,не може сам да се обслужи в тоалетната,не може сам да се облича,да се обува...Мен също ме тревожи за 9 месеца как ще стане тази работа.Не иска да пишка прав,все още го издържам навън,как сам ще пишка не знам изобщо.Лелите в яслата казаха, че засега не проявява желание да ясе сам, дори преди си държал филията или там милинката за закуска сам, но сега чакал с отворена уста да го хранят като готованчо.Аз вкъщи не го жаля много и сипвам яденето и го лъжа, че имам работа и изчезвам от стаята.Като се върна яде сам,може с лъжица,макар че е бавен и се цапа, но се справя.Обаче само като ме види и направо ми подава лъжицата и чака да го храня,ако откажа е способен да изхвърли цялата чиния с храна на пода от яд  Mr. Green . Пие сам от чаша,не чака някой да му я държи.Та ние сме на това положение,не знам зле ли е,добре ли е,назад ли е...

# 380
Митко поне на яслата яде сам. Вкъщи предпочитам да го храня аз, а и той не всеки път има желание да държи лъжицата.
Прави опити да си обува сам обувките. Веднъж дори успя да си нахлузи едното ботушче. Със събуването се справя. За лятото и есента ще гледам да му търся обувчици и сандали, които сайт лесни за обуване и ще опитам да го науча да се справя сама.

# 381
  • Варна
Вили също не се храни сам в къщи. В яслата веднъж казаха, че се хранел сам - "Оставяме ги сами и няма как да не се хранят, като кажем яжте, няма кой да ви храни", но не знам на шега ли го казаха. Не се съблича сам, само чорапите. Имаме напредък малко и с долнището, блузите нито ги облича, нито съблича. Единствено пие сам от голяма стъклена чаша. По принцип аз отчитам като виновна баба му, защото хем знае, че сам пие от чаша, хем не му дава сам "да не се залее". Е викам какво от това като се залее? Дрехи колкото щеш, ще го преоблечем и готово. Пък за яденето сам - абсурд! И той съответно като види баба си - "Икаш ли баба да дава" (в превод искам баба да ми дава) без значение вода ли, храна ли, дори ябълката му държи да си отхапва.  #Cussing out
Пелените съм си поставила за цел лятото, когато се стопли, защото банята ни е голяма и няма как да я отоплим. Даже съм решила 2 седмици да го спра от ясла и да се учим, дано бързо стане  Praynig Освен това забелязвам, че иска да е сам, когато ака, въпреки че като го попитам "Акаш ли?", категорично заявява "НЕ!" и се скрива някъде. Та затова смятам, че ще успеем на тоалетната направо, но трябва да е топло.

# 382
Здравейте,момичета.
Моят Бобо на 6-ти януари стана батко.Вкъщи вече го водим като голям,хахаха.Нищо,че слънчицето ми е на 2 годинки и 2 месеца.Да ви кажа,доста добре прие бебето.аз очаквах големи драми,но беше супер.Първото,което направи като го видя беше да ми даде бибата.Гали го,завива го,дори помага да го къпем.Обаче една вечер направи голяма беля.Обърна коритото с водата и цялата спалня беше станала като езеро.Бобо се изплаши и реве,вир вода целия,Александър и тои реве,аз сама вкъщи се опитвам да събера водата.Извадих 4 чаршафа от гардероба,за да оправя нещата.Но се справихме.Кофтито е,че Бобо е в периода с тръшкането и направо ни съсипва.Като не е на неговото и започват едни истерии,викове,тръшкане,ръфане на телевизора,на вратата,на масата,дори и пръстите си ръфа.И като му кажем,че нещо не може и освен всичко изредено,започва е да реве.При вас има го това.Направо ми идва в повече понякога.

# 383
И ние сме така с тръшкането, сърдят се като искат нещо, реват а са и двама, но поне не се тръшкат едновременно

# 384
  • на брега на морето
Делта, честито! Hug bouquet
Моят Бобо не се тръшка много и като цяло бързо му минава. Спокоен е. И баткото беше такъв по същото време. Ако се затръшка запазвам спокойствие и обяснявам, гледам да го разсея с нещо, или ако това, което иска не е кой знае какво-му го давам.
И моят батко винаги е бил много добър с бебето. Така е и до днес. Сега Бобо постоянно ходи след него в ДГ(в една група ги приеха, мисля, че писах по-напред). Имам приятелка, която работи в ДГ, в друга група, но тя ми казва, че почти постоянно са заедно из ДГ. Много хубаво си играят- и вкъщи, и навън, и в ДГ.  Hug

# 385
  • Бургас
Честито, Делта! Да са ти живи и здрави и двамата!  Сигурно ти е доста трудно...
Зорито също се тръшка от нреме на време, пищи, ляга на земята демонстративно, а речника й освен мама, тати и мляко( мао)  е NO, не  и няма. Ама аз не й обръщам много внимание, даже ми става смешно в повечето случаи, а на нея бързо й минава и винаги се отзовава на "Ела, мама гуши" Simple Smile)) На яслата пък само я хвалят колко кротка и послушна била, спи, яде (хранят я ), никакви проблеми. Вече не плаче, макс месец беше адаптацията.

# 386
И ние вече ходим на ясла от два дни за по един час,утре до обяд,за сега свикват ще видим занапред

# 387
Честито и от мен Делта. Да са ти живи и здрави и двете дечица.

Да се похваля, че Митко вече си има всички 20 зъбчета Party Опитваме засега успешно и почти без рев да махнем биберона. Вчера четох приказки един час, но не плака, а си лежа кротко в кошарката и накрая заспа без бибата. В баба му заспивал сам и без биба, но вкъщи явно е решил да ни пробва, за да види дали ще се предадем.  Laughing

# 388
  • Варна
Честита рожба, DeLLtaA  bouquet Много да са здрави и да те слушат  Heart Eyes
Вили за сега (дай Боже и до края да е така) малко се тръшка, но като не стане на неговата, почва истеричен рев, търкаляне по земята и посяга да ме удря, което ме изкарва извън нерви и го наказвам сам в стаята му. След няколко минутно крещене, отивам при него, клякам на неговото ниво и почвам да обяснявам защо съм казала не, гушкаме се и свършва драмата. До следващия път Simple Smile Ще мине този период, просто трябва да го изтърпим, нямаме избор.

И моят батко винаги е бил много добър с бебето. Така е и до днес. Сега Бобо постоянно ходи след него в ДГ(в една група ги приеха, мисля, че писах по-напред). Имам приятелка, която работи в ДГ, в друга група, но тя ми казва, че почти постоянно са заедно из ДГ. Много хубаво си играят- и вкъщи, и навън, и в ДГ.  Hug
Това е една основателна причина за мен да искам скоро второ дете - постоянно си представям как ще си играят заедно, ще правят бели заедно, ще си помагат навсякъде и за всичко  Heart Eyes

Опитваме засега успешно и почти без рев да махнем биберона. Вчера четох приказки един час, но не плака, а си лежа кротко в кошарката и накрая заспа без бибата. В баба му заспивал сам и без биба, но вкъщи явно е решил да ни пробва, за да види дали ще се предадем.  Laughing
Вили беше по същия начин - за малко само смука биберон (няколко непоносими месеца, в които не искаше да заспива нито на обяд, нито вечер без биба), а при баба си хич не се сещаше за него. Не се предавай!  Peace

# 389
Момичета,да ви питам някоя от вас правила ли е инхалации със сребърна вода и ако да как?Бобо се разболя и има една влажна,отхрачваща кашлица.Пие сиропче и му правя инхалации с физиологичен разтвор,но съм чувала,че сребърната вода била много добра.Мъжът ми и той е болен,аз оздравях и сега треперя,че може и бебчо да се разболее.Затова искам да питам за тази сребърна вода дали ви е влизала в употреба.

Общи условия

Активация на акаунт