С малки бебешки крачета, ДЕКЕМВРИЙЧЕ бързо шета

• 62 728
  • 513
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Аз правих 2-3 пъти, после Огнян ми разля шишето.
Сестра ми ми беше казала, че съотношението е 2:1 в полза на физиологичния разтвор.

Има ли деца, които ще кандидастват в ясла или градина в София сега? Направих група във фейсбук, ако искате да ви прибавя, да следите информация и отзиви за градини.

# 391
Аз правих 2-3 пъти, после Огнян ми разля шишето.
Сестра ми ми беше казала, че съотношението е 2:1 в полза на физиологичния разтвор.

Има ли деца, които ще кандидастват в ясла или градина в София сега? Направих група във фейсбук, ако искате да ви прибавя, да следите информация и отзиви за градини.
Ние ще кандидатстваме. Ще се радвам да ме добавиш

# 392
И ние кандидатстваме.Тази сутрин обнових профила на Бобо.И аз искам да следя инфото,но профила,който имам във фейса не носи моето име,да не се притесните,че един път като си поръчвах нещо от Бебе продавалник и ми викат-"Имаш странен профил".
Благодаря за отговорите относно сребърната вода.

# 393
  • София
https://www.facebook.com/groups/588682704665011/  Ето я групата, всеки който иска може да поиска присъединяване.Че да не трябва на лични да си препращаме писма  Grinning  Затворена е-не се виждат постовете, ако не си член.

# 394
Ох,момичета,да си излея притесненията и на вас.Бобо е с ужасна влажна кашлица от тази сутрин.Мисля да ми направя инхалация с физ. р-ор и сребърна вода.Започна да пие и сироп Флудитек.Има и температура 37,7.До сега сме имали само суха кашлица и с тази новата ми е много старшно.А и в комбинация с температурата....все си мисля лоши неща от сорта на пневмонии. Sad Sad Sad Ако утре продължи с температурата го водя при педито.

# 395
  • на брега на морето
Това е една основателна причина за мен да искам скоро второ дете - постоянно си представям как ще си играят заедно, ще правят бели заедно, ще си помагат навсякъде и за всичко  Heart Eyes
Дай Боже и вие Цвети, и всички, които го искат, да си имат поне по 2 деца. Hug Много е хубаво. Самата аз имам сестра, с нея имаме същата разлика като Бобо и Кирил, -2.5 год. Тя е по-малката. Винаги хубаво сме се разбирали и играли като деца, и до днес.
Дано Бобо на Делта се оправи по-бързо и няма усложнения! Hug Аз не съм ползвала сребърна вода, нито съм правила инхалации...
Аз почнах работа на 16ти януари, на пълен ден от 8 до 16ч, от понеделник до петък, уикенда почиваме всички. Мм е със същото раб. време. Така че децата имат дълъг ден в ДГ- 8ч и около 15 мин., ама няма как, няма кой да ги прибира по-рано. Изморяват се, вечер са капнали и заспиват в 19.30ч. Бобо беше малко болен по едно време. 2 дена не ходи на ДГ, 1я ден аз бях вкъщи с него, 1ят -мм, пак бързо се оправи. Сега са здрави, пу пу. Hug

# 396
Не се притеснявай, Делта.  Peace
Митко до преди две седмици беше на антибиотици(дори венозно му вливаха) и миналата седмица пипна вирус в яслата. Страшно се притесних, че става толкова скоро след антибиотиците. Единственият симптом е влажната кашлица и червеното гърло, дори температура не вдигна. Смея да твърдя, че вече оздравява, кашлицата намаля значително до 3-4 закашляния на ден. Лекувахме го само със сироп за кашлица, близалки Ангисепт и сироп Изорекс за имунната система. Няма нищо страшно, ще мине.

# 397
  • Бургас
Мелина, Зорито е на ясла от 8ч до 17.45ч, а вечер не мога да я укротя преди 23ч! Не знам твоите какво правят на градината, че да заспят в 19.30ч Simple Smile)) Може би е въпрос на навик/режим който се създава да лягат рано?

# 398
  • София
Вероянто ги извеждат навън и в сняг...и тичат, играят.
Тук са като в инкубатор и дори в слънчеви дни не са навън.
Огнян не е извеждан никога в яслата.Майка на друго дете, каза, че е видяла веднъж от началото на годината една от групите навън.Не нашата...те са на втори етаж и вероятността да се наканят да ги изведат е по-малка от 0.
Оги после е като отвързан, иска да тича по улицата, вкъщи прави тегели от стая, в стая и не мога да го сложа да легне.
А и почти постоянно им е включен телевизора.

# 399
  • на брега на морето
Да, всеки ден са навън, понякога и по 2 пъти на ден. Това тук е по всички ДГ. Бягат из двора, ровят в пясък, кал, сняг...каквото има. Вали, не вали-навън са и в проливен дъжд. Имат по няколко чифта специални дрехи за навън- за мокро време, за сухо време, отделно и дрехи за вътре, пак няколко чифта, ако едните се намокрят, оцапат- да има да преобличат. И вътре са в движение. Имат си шведска стена. Бобо е голям катерач, той и вътре да е, и навън - не се спира. Е, някой път имат и "седнали" занимания-рисуват, редят пъзели, лего, играят си с колички, влакчета, пеят песни или им четат приказки...Тв рядко се пуска по ДГ, в изключителни случаи/много отсъстващи от персонала/, за по половин час на по-големите, иначе на малките им пускат музика понякога.
Понякога ги водят и на разходки. В тази градина по-рядко. В предната ДГ на Кирил си имаха специален ден за разходка, четвъртък, и тогава правеха дълга разходка до гората с децата от 3 г нагоре. Иначе уикенда и ние се разхождаме много пеша в гората и до една площадка. Така е още от годинка и половина. Аз държа на този тип дейности на открито, и да свикват да вървят дълго. Бобо пет км на едно излизане вообще не му се отразяват. Аз не отглеждам зеленчуци, а деца и ми харесва, че са активни. Peace
Отделно навика съм го създала още от бебета, мият се зъбите и се ляга. Заспива на гърда, още го кърмя, спят при нас. Те някой път сами скачат в леглото и казват да лягаме, толкова са уморени. Големият сега не спи на обяд, и някой път почти заспива на дивана вечер, малко преди времето за лягане. Бобо спи на обяд 1-2 ч, казала съм да не спи повече, и само 1 път на ден, и не след 14 ч. Съобразяват се с желанието на родителите. Peace Hug

# 400
Мелина страхотно е, че ги извеждат така.Аз също бях активно навън с малкия, но сега на яслата е друго нещо.Не са го извеждали там от октомври сигурно.Разчитаме на това, че като го вземем го оставяме да се натича и поиграе навън в близкия парк.Пак почти не сме пропускали дни, въпреки лошото време тази зима.Но не е същото като да съм си вкъщи и да изкарва доста време навън.Няма как де, трябва да се работи Simple Smile .Тези дни е доста топличко, дано ги изведат малко, въпреки че хич не ми се вярва.

# 401
  • Варна
Мелина, ти сигурно си писала, но какво е съотношението деца-персонал в градината? Тук 2-3 жени се грижат за 20-25 деца и явно това е една от причините, поради която не ги извеждат. На Вили групата също от края на септември не ги извеждат. Но пък август всеки ден бяха навън сутрин, а при слънчево време и след обяд. Все пак лятото са по тениски и трябва само обувките да им сменят и евентуално да им метнат нещо горно ако е по-хладно. Обаче зимата не се работи по закаляването и това е за мен една от вероятните причини непрекъснато да са болни. 2 месеца (декември и януари) бяха непрекъснати сополи и кашлица  Tired То щом и ние с ММ колко пъти се разболявахме, а не сме болнави, смятай какъв ужас беше. Иначе Вили не го вземам преди 16:30 от ясла, въпреки че винаги има кой да го прибере, дори аз да съм на работа. Просто такъв им е режима, че от 16 до 16:30 закусват, слагат ги на гърне, а след това им пускат филмчета, докато почнат да пристигат родителите. Не съм наясно дали и преди обяд им пускат, но  в яслите, в които съм била на стаж като студентка, и сутрин пускаха поне по 30 мин. нещо да гледат. Но в никакъв случай не е постоянно включен тв. Нямам търпение да се стопля вече, за да можем да се разхождаме, след като го взема от яслата. Той и сега почти всеки път иска на "потака" (площадка), когато го вземам.

DeLLtaA, аз правех същото съотношение физ.серум:сребърна вода - 2:1. Ако правиш редовно инхалации, поне по 3 пъти на ден по 10 мин., овлажняването на кашлицата е естествено продължение на сухата и показва борбата на организма да изхвърли секретите. Това е добър признак. Също не бързай да сваляш темп, защото тя се бори с причинителя на инфекцията. Иди на лекар и може да искаш да му пуснат микробиологично изследване на носен и гърлен секрет, за да се види има ли някакви бактерии или е банална вирусна инфекция, която се лекува симптоматично. Така поне няма да се притесняваш "на сляпо", а ще знаеш със сигурност какво му има на Бобо и ще проведете адекватно лечение. Дано не е нищо сериозно и бързо да оздравее  Hug

# 402
  • София
И аз искам да се позатопли, за да може да тича и играе след ясла.
Разчитам, че от другата година все ще ги извеждат понякога в градината(Оги ще смени изцяло детското заведение).
По принцип предпочитам кооператив, но за момента ще ни дойде скъпо...аз така или иначе не мога да започна работа, преди той да преболедува и да се адаптира. А кооперативите са по 400лв...евентуално може малко по-малко, то тогава са повече деца.
Моя приятелка участва с детето си в кооператив. Малко деца са и им е трудно с финансите, но са в къща с двор, имат си батут, пясъчник, едната учителка има куче и го води, за да си играят децата. Всеки хапва, каквото му е приготвено от родителите, занимават се с интересни неща.
За мен изглежда и удобно, защото имаш свобода на действие-няма глупави бележки, отсъствия, можеш да го заведеш по-късно, да го вземеш, когато ти е удобно. Ако не искаш, не се сервират тестени и захарни неща.
Заради зъбите на Огнян това ни е важно, а в яслата няма как да откажеш нещо да му се предложи. Той не яде сладките де, но набива много тестено.Аз вкъщи не му давам хляб с яденето, но ако види иска много и покълват подозрения, дали не го тъпчат главно с това, защото не виждам шанс той да яде манджите, които твърдят, че изяжда  newsm78   
Не, че са лоши...просто той отказва такива неща.А следобедното твърдо не го яде, но не се учудвам.Обикновено са нишестени кремове и сладкиши, а той се потриса от много сладко  hahaha 

Аз съм била на практики в ясли и градини.Била съм заедно с две жени-сестрата/госпожата и лелката. Обличали сме дечурлига и честно казано на мен с по-малките ми беше по-лесно.В градините са по-осъзнати, диви...в яслата още са леко неориентирани и можеш да ги прикоткаш  Laughing

# 403
  • на брега на морето
Аз работя в ДГ в момента, при най-малките съм от 1 до 2 год, малко и при тези от 2 до 3г. Simple Smile На 3-4 деца от 1 до 2 год се падат по 1 уч-ка. На тези от 2 до 3 год са 2 уч-ки на 10-12 деца. На 3 до 6 год са 1 уч-ка на 5 деца. Навън обаче са 2 уч-ки на 20 деца от 1 до 3 год. То навън е по-лесно да ги гледаш. Само тези малките като вървят падат понякога и трябва да ги вдигаш, иначе през другото време най-вече ровят из пясъчниците и си играят в тях. Като тръгнем да ги изкарваме навън пада голямо обличане. Само че аз имам такъв тренинг с моите деца, че ги обличам много бързо. Simple Smile Те като се облекат 3 една уч-ка излиза с тях навън и после почват да пращат 1 по 1 и останалите и така докато излязат всичките. Тези от 2 нагоре ги оставят и доста да се упражняват да се обличат/събличат сами. На 3+ год повечето успяват да се обличат сами от-до. Ако някое дете изостава с обличането/събличането могат даже да се усъмнят за развитието му и казват на родителите. Ама те повечето като знаят, че ще излизат и гледат да се облекат колкото се може по-бързо.
Иначе днес имаше сняг и всичките вървяха и ядяха сняг постоянно, а някои смучеха ледени късчета. ooooh! Никой не ги спираше. Иначе ядат и пясък и кал...И тук има болни, ама не много масово. Има 1 момиченце на 1 г и 3 м, родителите му са му оставили много леки дрехи, но пък никога досега не е било болно откакто работя там/1 мес/, нито сополи, нито кашлица. Явно е до организъм. Иначе аз моите деца държа добре да са облечени зимата.
Да, много са милички, доверчиви и гушливи малките до 2 г. От 2 нагоре вече са по-хитри, някои и по-подозрителни/скептични, ама пак са много чаровни. Това са най-сладурските години. Е, и нагоре са интересни. Heart Eyes

# 404
Момичета, Бобо го приеха в белодробната с ларингит. Ужасна кашлица, от която не можеше дъх да си поеме, а и спря да яде. Какво да очаквам от този ларингит?  Тук ми казаха, че ще ни държат 4 дни и после ще се долекуваме вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт