За семейния бюджет

• 48 041
  • 357
  •   1
Отговори
# 195
Има хора, които вземат заплати на ръка.
И въпреки това, като е малко по - голяма сумата, не се ли притесняват да ги държат в брой в къщи?
От какво да се притеснявам? Аз взимам пари само на ръка, през 2 седмици по 475 лв. Нали се сещаш тия пари колко време стоят?  Mr. Green

# 196
И на мен самата идея за тези таблички ми е изморяваща, но това не значи, че наум не съм си наредила нещата във връзка с финансовите семейни отговорности, които съм поела.

# 197
На мен ми е странно да прочета, че хората държат пари в пликове в 21 век/дано не прозвучи като обида/.
Не бих се обидила .
Както казах по- рано касичка левче/два е "помощник".Значи всеки се прибира и монети 0,5,1 ,2 лв .автоматично отиват там. Веднъж в месеца се изсипва и преброява сумата и се заменя с хартиения еквивалент - съответно запълва тази част от касичка лекарства , която е изразходен, ако ли не отива в друга за спестени .Там нещата са много забавни , защото всичко се налива в един имот който в бъдеще ще се нарича вила , ама засега е една съборетина.Така си караме от доста време с касички и касички Simple Smile
Не ми пречат.
Диоптъра случайно открит -3 , притеснението е за колко време е станал толкова и с какви темпове расте.Май месец е прегледа , очилата са със всевъзможни защти , такива ги предписа лекар такива вземе все пак е 10 г слушаме и изпълняваме , нито аз нито баща му имаме проблеми с очите.

# 198
  • София
На мен ми е странно да прочета, че хората държат пари в пликове в 21 век/дано не прозвучи като обида/.
Диоптъра случайно открит -3 , притеснението е за колко време е станал толкова и с какви темпове расте.Май месец е прегледа , очилата са със всевъзможни защти , такива ги предписа лекар такива вземе все пак е 10 г слушаме и изпълняваме , нито аз нито баща му имаме проблеми с очите.

Скрит текст:
За съжаление от личен опит мога да споделя, че каквито и да са очилата, растежът на диоптъра не винаги зависи от това. От 8-годишна съм с очила, за последно след раждането на сина ми сменях наново очила - цял диоптър ми коства диването. Не че съжалявам де, но вече с близо 8 диоптра късогледство, цените на очилата са сериозно перо в семейния бюджет.
Междудругото нито майка, нито татко имат проблеми с очите

# 199
  • На брега на реката
Извън темата с бюджета:
Скрит текст:
Оу, Нана, все едно описваш моята ситуация. С тая разлика, че аз я закъсах докато бях бременна. Докторът имаше теория, че може да се подобрят нещата след раждането, но си останах все така с +1 диоптър и астигматизъм в бонус. Вече трета година не се е променял, но си беше доста драстична и притеснителна разликата. Мама и тати се сдобиха с годините с очила, не са с наследствен или младежки проблем. Аз съм с очила от 7 клас. Но си знам задължително 2 пъти в годината да водя голямата на очен, малката за сега само веднъж е водена. Не знам заложено ли е, или не, но ми е важна профилактиката.

# 200
На мен ми харесаха и идеята с касичката с левче/два, и идеята с пликовете, защо не. Изобщо има добри попадения съфорумски.

Аз предпочитам онлайн плащания. Освен това така не купувам излишни неща, само за дрехи ми е малко трудно. Вече и храна купувам от онлайн магазина основно и никога не купувам излишно. А вляза ли в магазин тип Хит и Лидъл, сметката става двойна. Е, не се изхвърля много много и в двата случая, та в крайна сметка може би е все тая. Но въпреки това ми се струва, че онлайн пазарувам по-малко /понеже не виждам предмета/вещта и не се изкушавам така/.

# 201
  • София
Аз пък обикновено онлайн се изхвърлям повече, не знам защо така се получава. Може би защото физически не ги виждам / пипвам / трупам в количка предметите.

# 202
Аз пък обикновено онлайн се изхвърлям повече, не знам защо така се получава. Може би защото физически не ги виждам / пипвам / трупам в количка предметите.

Доказано е, че човек с карта и онлайн харчи с лекота, а като видиш паричките в портмонето как се стопяват се поспираш
Като бюджетиране изобщо не говоря да вписвам всеки разход, а като общо планиране къде да се насочат парите .. Дори моят бюджет е разписан в предните ми постове..
Никога не съм записвала в ексел или програма къде колко точно сме похарчили ..

В магазините плащам предимно в брой, защото пазарувам в кварталните магазини, а и не изгарям от желание да си въвеждам кода в кой да е терминал.

# 203
  • София
И при мен това е бюджетирането - 'общо планиране къде да се насочат парите'. То затова е и бюджет, а не отчет  Grinning
Важно ми е да знам мога ли този месец да сменя целия гардероб за сезона на тийн-а, да речем, или трябва да се огранича до яке и кецове. Примерно.

# 204
Еми при мен не е така с онлайн пазаруването. Купувам това, за което съм влязла в конкретния сайт да купя. В магазина правя обратното, като харесам нещо с окото, мога да го взема, без да ми е крайно необходимо. А онлайн просто не ги виждам тези неща, виждам само това, което ми трябва и излизам от сайта.
Всяко нещо работи по различен начин за различните хора.

# 205
  • München, Deutschland
Доказано е, че човек с карта и онлайн харчи с лекота, а като видиш паричките в портмонето как се стопяват се поспираш
Много интересно, аз пък съм по-скоро обратното - като плащам с банкнота (мноооого рядко), нямам усет колко банкноти давам някакси, дали съм теглила един път 50 евро, 2 или 3 - нямам усет. Максимум веднъж месечно плащам без карта, защото в някои по-смотани магазини може само от 5 евро нагоре с карта, пък нещото го има само там.

По темата, отговорих с последната опция ("Семеен съм, не правя бюджет").

Не виждам смисъл за себе си да си записвам или планирам предварително дали този месец ще заредя повече олио, брашно, други пакетирани и дали ще дам с 30 евро повече/по-малко. Ако не ги дам сега, ще е другият месец, условно казано. На годишна база - все тая. Дрехи и обувки мразя да пазарувам, но работата ми изисква определено облекло понякога, та от време на време докупувам неща. Тях пък съвсем не мога да предвидя, трудно харесвам и купувам веднага, щом нещо ми хареса. Пак на годишна база - все тая.

Режийните са осреднени месечно и така ги плащаме, на края на годината доплащаме или ни връщат пари - пак не може да се предвиди, да не описвам защо. Кредитите си вървят - разпределени между нас.

Големи разходи обикновено не правим веднага, не за друго, а за да не се разглезваме.  Grinning
Ако единият си загуби работата, недай Боже, първо браншът е такъв, че до 3-4-5 месеца ще има нова с поне 80-90% от стария доход, а от друга страна, вноските и разходите ни са такива, че ще можем да ги покрием с едната заплата или бихме били минимално на минус (примерно за 5-6 месеца ще са 1/2 заплата).

Реално по-малката заплата (моята) ни покрива на 90% нормалните разходи (без предсрочни погасявания по кредити (ако решим, че искаме) или нови мебели/големи уреди).

И последен пример защо по мое мнение няма смисъл да бюджетирам месечно - появиха ми едновременно на няколко зъби проблеми, въпреки редовна профилактика, които не можеше да се предвидят. Ще струват 4цифрени суми, как можех да знам предварително? Ако теоретично знаех, какво трябваше да направя - да ям само супа?  newsm78 Парите също всякак ще ги дам сега, независимо дали са били отделени за това перо предварително или не.

# 206
Моят мъж не иска да плаща сметките. Навреме. Все има някакво изоставане от нещо си.

Аз не искам да ги плащам, защото искам да съм свободна от този ангажимент или поне да е разделен на две.
Кой извършва големите плащания  у дома - мъжът или жената? Тука във форума чета - жените. В офиса ми жените дори не знаят колко са сметките, камо ли да ги плащат.... Глезанки ли са колежките или аз много се напъвам.  newsm78
Ние и двамата си имаме лични и бизнес разплащателни сметки, както и обща спестовна. В нея слагаме сумите за общите разходи като ипотека, режийни, сметки, застраховки и пазаруване.

Той плаща всичко онлайн на определена дата от неговата лична сметка; ипотека, занималня (когато имахме такава) ,сметки, обучения, ремонти, застраховки, разходи по колата и транспорт.

Аз плащам нета, кабелната, телефона , както и на детето спорта от моята лична сметка.
Бизнес разходите ми, както застраховки, лицензи и данъци плащам от бизнес сметката си и дотам.
За неговия си бизнес той процедира по същия начин.

Достъп до всички сметки имаме и двамата по всяко време и всеки прехвърля каквото и когато му е нужно за плащане на незабавен разход като все пак се имат предвид датите през месеца, бъдещите постъпления и фиксираните дати за плащания.

Нямаме таблици и твърд бюджет.
Работи се само за увеличаване на дохода,а не стесняване на разходите.

Последна редакция: пн, 28 мар 2016, 20:07 от Анонимен

# 207
  • София
Ами аз държа парите в плик. Мога да тегля от картата на ММ, но не мога да извършвам други операции, както и да гледам движение или извлечение. Понякога получава бонуси кеш и аз взимам само кеш.
Така че оперирам с кеш.

# 208
Аз сметки на хартия не водя, но като цяло си знам за кои неща от семейният бюджет отговарям и мислено си правя сметките. Освен това първо знам каква сума веднага отива в спестявания и първо нея изпращам в отделната сметка
Ами аз за това написах "без да ми се смеете"- просто това дисциплинира. Ако са накуп и взимаш, дори и да прехвърлиш някое перо-започваш друго. А така, когато свърши пликчето- замисляш се дали и от кое перо да вземеш.
Ако човек има голям доход е лесно всякак, но нашият не е такъв и това е наложително.

# 209
  • München, Deutschland
Ако човек има голям доход е лесно всякак, но нашият не е такъв и това е наложително.

И аз така мисля. Като студентка си правех сметката много изкъсо, по-големи покупки и пътувания се планираха с месеци предварително, сега вече не е така.

Общи условия

Активация на акаунт