Наистина ли папата е измил и целунал краката на 11 бежанци?

• 23 055
  • 321
  •   1
Отговори
# 195
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Не. Там са ОК, нали не се изисква за това висока логика Laughing (пък че само руснаците са дали на света феномена- велик композитор, който всъщност е бил далеч по-талантлив химик, това няма значение)

# 196
  • София
Това е наистина интересно, за първи път чувам. Кой е той, Джой? Не са Чайковски и Прокофиев, нали. Тях слушам най-много и уж съм им чела биографиите.

Знам, че моят любим Чехов е бил лекар  Simple Smile

# 197
Става въпрос за Бородин, авторът на ето тази прочута прелест.
Като органик е бил един от най-добрите за времето си. Негов е първият експеримент, предшестващ установяването на механизма на ето тази реакция. Съоткривател заедно с Вурц на алдолната кондензация, която е една от основните реакции при карбонилните съединения. Кариерата му като химик и постиженията му в нея са доста по-забележителни от музикалното му наследство, но то е това, с което всички го знаем.

("Половецките танци" заедно с "Пролетно тайнство" и "Валсът на цветята" са може би най-любимите ми музикални фрагменти от цялата класическа музика; твърд русофил съм в музиката)

# 198
  • София
Бородин значи. "Княз Игор" е прекрасна опера, една от малкото руски, които съм слушала. Италианофил съм по отношение на операта  Laughing

Благодаря, Джой  bouquet

# 199
Аз пък като цяло много рядко слушам опера, но ако го направя, то ще е руска или Вагнер. И покрай една страхотна постановка танц+опера на Ковънт Гардън се влюбих и в Хендел.

(оспамихме съвсем, но така или иначе цялата тема е спам Blush)

# 200
Актуалният Папа има силни връзки и с еврейската общност. Също така всяка година поздравява мюсюлманите на Рамадан. Даже май беше писал някакъв постулат, в който казваше за своята интерпретация на исляма, която нямаше общо с насилие. Това вижда явно като мисия, да обедини религиите. Аз лично мога да живея отлично без всякакви религии, но естествено от сърце му желая успех в начинанието, което обаче ми се вижда утопия.

Израснала съм и живея сред католици, досега не съм срещнала някаква критика към Папата, дори и към Бенедикт не, който първи в историята захвърли поста.

(оспамихме съвсем, но така или иначе цялата тема е спам Blush)
Къде по-приятно е да чете човек твоите постинги, а не българите, които наричат другите българи надути, злобни, лоши и какви ли не. Кой в каквато среда се набута, а не българите, американците, германците.. Както си си постлал, нали така Peace

# 201
2009-2013 по-малко от 2 процента от терористичните атаки в ЕС са били на религиозна основа.
помогне.

посочи ми кои са тия атентати, които не са на религиозна основа,
освен , ако не наричаме атентати различни неща...

# 202
Защо не разширихте темата се чудя и да пишете по същество - за ритуала, за други ритуали и поне от обща култура някой да научи нещо.

A какво и се нахвърлихте на потребителката Таис? Това е забележителна метаморфоза, грандиозна, невиждана. Но какво, по-добре така да е, ако може да си остане, щото такива разлики....от колкото с предишните си разсъждения.

# 203
Кей,
това е традиция, прави се всяка година, защото Христос е направил така - измил е краката на учениците си на Тайната вечеря,

на Таис не съм се нахвърлила- чудя се кои са тия атентати в Европа, то ще речеш, че всеки ден има атентати на континента...

# 204
Кей,
това е традиция, прави се всяка година, защото Христос е направил така - измил е краката на учениците си на Тайната вечеря,

Точно така е, но някои хем не го знаят, хем не искат да разберат и искат пак само за бежанци да си говорим. А можеха ако е така да възкликнат по въпроса или в темата за бежанците, или в тази за атентатите, а не да се развива трета тема по въпроса.

Така е направил Христос, а в днешно време Католическата църква дава знак, че може, дори и съвсем малко, да се реформира, да се осъвремени, да бъде дипломатична, което пък и не е в разрез и със същността на християнството. Какво повече? Няма сега папата да дири апостоли. Това са символично жестове, необходими в днешните времена на омраза и разделение на хората.
И ми е интересно как ожесточено казваме "ама ние сме християни, а тези мюсюлмани какво така..." и изведнъж, когато най-големият в една от най-големите деноминации направи нещо типично християнско, ние пък казваме - лицемер!!! А какво искаме всъщност? Някой знае ли?
Или сме само християни срещу мюсюлмани, в най-първобитен вид. От миналите векове. Ужасно глупаво.

# 205
За ритуала по принцип - Красив ритуал, който изцяло показва колко и как може и трябва да се смири всеки.
За конкретният ритуал - притеснява ме посланието в него. Най-малко от главата на Римо-католическата църква очаквах да поведе вярващите в Христа към икуменизма. Странно е, че е признал пред хора с други вероизповедания, че всички участници вярват в един бог. И това няма нищо общо с осъвременяване и реформация на църквата.

# 206
Има общо както с осъвременяване, така и с корените на християнството. А именно - прошката, помирението, греховете, а осъвременяването е именно в спонтанността, индулгенцията остава на заден план или изобщо липсва. Римокатолическата църква, за разлика от Ортодоксалната е тази с индулгенциите, една от съществените разлики между двете, една от основните разлики. На мен лично много ми харесва такъв жест, свободен от предразсъдъци, индулгенции и прочие.
За разлика от Католическата пък, нашата е много по-обрана. Което не ми харесва. Страшно са се капсулирали нашите духовници и нищо не показват, по никакъв начин не показват отношение към хората, не говорят с тях на съвременен човешки език.

# 207
За ритуала- църквата показва как изобщо не е мръднала и йота напред и не желае, нищо, че не живеем във времето на Исус.
Днес времената са променени неузнаваемо и проповедите за християнско смирение, подлагане на другата страна, след като си получил удар по едната, звучат най-малкото нелепо. А специално ритуалното измиване на нечии крака и целуването им после е един от най-тъпите и гнусни, без извинение, ритуали. И в ритуалния им контекст е безнадеждно остарял акт, да не говорим за хигиенната гледна точка. За бога, живеем в 21 век! Shocked Някои хора обаче изглежда не го забелязват....
В светлината на днешните събития е обида към паметта на жертвите на атентатите в Брюксел, както и на всички пострадали от мюсюлманското нашествие. Как ли ще се почувстват  и жертвите на сексуалните посегателства по Нова година? Омерзени. За втори път. Поврага и смирението християнско и цялото лицемерие на тази религия. Close
Църквата е излишна и вредна за вярващите. Бог е вътре в нас и никой няма нужда от посредник, за да общува с него. bowuu

# 208
За ритуала- църквата показва как изобщо не е мръднала и йота напред и не желае, нищо, че не живеем във времето на Исус.
Днес времената са променени неузнаваемо и проповедите за християнско смирение, подлагане на другата страна, след като си получил удар по едната, звучат най-малкото нелепо. А специално ритуалното измиване на нечии крака и целуването им после е един от най-тъпите и гнусни, без извинение, ритуали. И в ритуалния им контекст е безнадеждно остарял акт, да не говорим за хигиенната гледна точка. За бога, живеем в 21 век! Shocked Някои хора обаче изглежда не го забелязват....

Напротив, тъкмо обратното е, това показва, че Църквата е излязла от Тъмните векове, от времената на Кръстоносните походи, кладите и Средновековието. А това е именно символичен жест и в него няма нищо гнусно и далеч не означава, че с този жест се признава правото на безчинство на когото и да било, на който и да било етнос, религия, държава. Двете неща нямат нищо общо.  bowuu

# 209
Пак повтарям - ритуала е прекрасен и всичко, което пишеш за него Кей е така.
Посочих къде за мен е проблема. И изобщо не трябва да бъде подценяван.
Две различни неща са и сам/а можеш да видиш.
Ън, ритуалът не е задължителен все пак. От гледна точка на християните всяко време след Христа е Христово  Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт