Според психолозите именно по-грозният и с по-малкото самочувствие във връзката изневерява с по-голяма вероятност. Не помня кога и къде съм го чела, но съм го запомнила, защото ме впечатли. Има логика да е именно така.
А относно изневярата не може да се говори само на теория. Защото може да си мислиш, че можеш да приемеш и всичко да си е постарому, но всъщност да не можеш, колкото и да ти харесват удобствата на брака. Няма как да знаеш за дискретната афера и да продължиш да се държиш по същия начин. Ще започнеш гадно и подмолно да тровиш половинката с малки ежедневни жестове и думички, като се възползваш от чувството му за вина, всички така правят и в крайна сметка семейството не е семейство вече.
Освен това различните хора харесват различни неща в брака. На мен примерно най-много ми харесва мъжът да ме обожава, да ми целува ръцете, да ми благодари непрекъснато колко съм прекрасна и да се грижи да се чувствам щастлива, а и това, че супер много ми се кефи в леглото, което никак не е за подценяване в която и да е връзка. Не знам, ако се появи друга жена, как ще продължавам да имам горните неща, ами няма как, защото очевидно тя ще е станала новата прекрасна, с която предпочита да си ляга.
И защо децата да нямат баща при евентуално разпадане на семейството? Ще имат, аз му ги давам, даже с жилището, ще си живея другаде и ще ги взимам от петък до неделя. Дали ще ми е зле?
Да, но тя оправдава изневярата с мотива, че именно жената е станала по-непривлекателна и неравностойна с течение на времето и затова е допустимо мъжът да си задоволи нуждите навън.
Разбира се, че децата ще имат баща, дори и при развод. Понеже се коментира една по-късна възраст на тези случки, на тази възраст и самите деца са си (почти) големи, така че ми издиша да е в името на семейството. Понеже съм дете на разведени родители, една притеснена и нещастна майка в невзривено семейство хич не е за предпочитане пред развода - това от гледна точка на децата. Много ясно, че няма как да знаеш и всичко да си е постарому. Ако бащата спре да се грижи за децата си след развода, има нещо генерално сбъркано в него, но това не е разводът.