На море на диво място

• 26 694
  • 101
  •   1
Отговори
# 30

Много ми харесаха къщите на Роса, особено Орехите, двете къщи в един двор ли са, защото градината на Фазана е невероятна. Simple Smile

Не, не са в един двор. Ние тогава разгледахме едната подробно. Другата не беше напълно готова. Обичам да виждам местата "на цветно", преди да наема. Но такава възможност рядко се отдава. Затова се възползвахме да отидем да ги видим. Много беше хубаво! Дали и сега изглеждат така - не знам.
Недостатъкът им - селото е на няколко км от морето. А ако ще сме на море, искам да го виждам от прозореца/ терасата си.

# 31
ахххх като чета темата и се връщам много години назад, когато всяко лято ходихме на Приморско...Прекарвахме си страхотно, с много забавления  Simple Smile На Черноморието не съм ходила от 11 години и не мога да се включа с актуални предложения.
За Гърция (живея там) - влюбена съм в тази държава. Има много недостатъци, но и положителните страни не са никак малко. Тук можеш да откриеш от луди купони до сутринта до невероятно спокоствие от типа "почивка на самотен остров". Храната - безупречна и смело мога да кажа, че цената почти винаги оправдава качеството.

Някой беше споменал, че има доста диви места, които не са застроени и дори обитаеми. Това е така, защото има закон и не можеш, където ти скимне да строиш и  каквото си искаш да строиш. Пък и общините и кметовете не са чак толкова подкупни, колкото българските. Има села и жилищни комплекси, които са застроени с абсолютно еднакви къщи, които по квадратура, етажи, боядисване, зелена площ, гаражи и др. са също еднакви, т.е. нямаш право да строиш и тухла повече, да не говорим за разните пристройки и остъклявания присъщи за бг строителството.

Последна редакция: чт, 31 мар 2016, 13:10 от H/I

# 32
  • Варна
Тъкмо да пиша и видях, че държите да е в България.Нищо, ще споделя все пак-може да ви е интересно за вас или за другите. Ние доста обикаляме/основно за риба Simple Smile/ и досега нищо не е такова,когато отидем следващия път.Били сме навсякъде и у нас и в Гърция, навсякъде където споменават другите момичета по-горе.Крайбрежието ни е малко и почти не остана "диво" местенце.Аз моя "селски рай" съм го открила вече, но не е в БГ. ConfusedНо пък е точно "селото на моето детство"-тишина,безвремие,селски звуци,мирис на нагрят от слънцето домат и сърдечни хора- Угурлу,Гьокчеада,Турция.Няма ресторант,няма барове,само селско кафене с 5маси.Огромно студио с 2 спални,дневна и кухня,по-обзаведена и от моята.Чисто и новичко, с голям хладилник-фризер за рибата LaughingНа 2-ри етаж от къща с голяма тераса и маса с дълъг миндерлък.Отпред е морето и кея.Вечеря и залез на бяло вино и скариди от рибарите от катера или сутрин докато моите спят в 7ч.през май да пиеш кафе-безценно Sunglasses.Супер разтоварващо е това ....безвремие там.Никъде не се чувствам така спокойна и свободна.Вечер опъваме столчетата на кея,слагаме светещите плувки и съзерцаваме плискащите вълни в очакване да бутне нещо.С ММ се майтапим,че дори и нищо да не се хване,самото съзерцание е вид медитация Joy.Хлябът-от фурната до нас,сирене и мляко-от мандрата в края на селото,маслини и зехтин-от хазяина,зеленчуци,плодове и готвена храна -от пазара на "главния град'  на острова.Всичко е прясно,местно и чисто и невероятно вкусно.Колкото кисело мляко изяждам там за 3-4 дни ,сигурно у дома е за месец.Нищо не ме интересува,освен прогнозата за вятъра -сърф или риба.Дори децата запалихме и с удоволствие идват с нас-другото студио на хазяите е с 3 спални,дневна и кухня за малко повече пари, но пък всеки си има стая.Телевизор-само на спортите турски канали -заради синчето,на мен ТВ не ми липсва,виж интернета ползваме всички..и до там с цивилизацията.Вече чакам май с нетърпение -да се постопли водата,да тръгнат меланурите ....и сме там.На кея все повече българи се събираме и който е дошъл е повторил и то не само заради рибата.А какъв мед вадят едно младичко семейство българи-преселници --не е истина,дъщеря ни го обожава,винаги поръчва да и вземем.Овцете и козите пасат свободно из целия остров,никой не ги пази,прибират ги вечер да ги издоят и то ако се приберат.Всички са смесени,за да ги различават са мацнали боя по вълната и гледаш тези със синьо омбре са на Угурлу,червените на Ширинкьой,Зелените -Зейтинли и т.н.-голяма веселба  JoyПълно е с гърци през сезона,почиват в собствените си къщи/островът е бил гръцки допреди 85г -Имброс и те така си го наричат още.Има "гръцки" и "турски" села.Когато се разхождаме и седнем в някое кафене от "гръцките" села слушаш как двамата собственици-старци,седнали всеки пред кафенето си говорят помежду си на гръцки и като седнат клиенти с лекота минават на турски.А в Зейтинли няма как да не седнеш при Барба Христо -85г.кафеджия и да опиташ неговия крем-карамел от домашно мляко със сакъз и да ти направи дибек кафе,нищо че ръцете му треперят вече и без да искаш скачаш да му помогнеш да ти сервира.Кълдъръмена уличка,тишина,минава човек с магаренце и ...толкова,само се поклащат зокумите.Отсреща е родната къща на Вселенския патриарх Вартоломей..."шшшт тихо Патрик е тука и си почива"- казва Барба Христо с почит.На другия ден си тръгваме и на ферибота сме с патриарха заедно,целуваме ръка,благославя ни,говори с нас,дава ни малки подаръци на сбогуване.Островът не е случаен за нас.Така,че аз моето място за "среща с бог" съм го открила,жалко само че не е в БГ SickПожелавам от сърце да откриете и вие вашето "диво" място. bouquet

# 33
  • София (Възраждане)
Хора, питането е за диво място на българския бряг, има си теми за Гърция и Турция, пишете в тях Peace

# 34
На мен мнението на sufi много ми хареса, описанието на селцето също. Гледала съм филми за тези места, които изглеждат точно така, както ги описа.

# 35
  • Варна
Хора, питането е за диво място на българския бряг, има си теми за Гърция и Турция, пишете в тях Peace
Първоначалното питане е за диво място,после темата премина за търсене на такова по българския бряг,Това не означава,че моето мнение е неуместно, а и темите за съседите са толкова много.За да не спамим - ОК препоръчвам Крапец,Шабла,Тюленово от нашия край и Синеморец от южното.Предложения и къщи в интернет-много.

# 36
Селца в които е спряло времето за мен са Крапец, Топола, Божурец. Последните две са на хълм и далеч от морето, но пък има невероятна морска гледка. В Топола има един магазин, който е и кръчма на главния път към морето и още един във вътрешността на селото.

# 37
Гьокчеада не е ли основно  за сърфисти? Миналата година напирах за там, много се бях омагьосала от идеята... но май е доста ветровито и за къпане е зор.

# 38
  • Варна
Гьокчеада не е ли основно  за сърфисти? Миналата година напирах за там, много се бях омагьосала от идеята... но май е доста ветровито и за къпане е зор.
С риск да ме обвинят,че спамя темата отговарям.В темите за море на Турция основно се коментира почивки тип хотел и ол инклузив,за диви места-не.Да духа много-остров е.Но и много често има безветрие.Плажове има много - на Угурлу е най-голям /като Шкорпиловци например/ и никога не са пренаселени,водата е прозрачна.Сърфистите си имат база там където е най-ветровито.Според вятъра може да се ходи на северната или на южната част от острова.А времето е спряло,защото допреди няколко години е бил изцяло военна зона.Сега на много места има бази, но островът е свободен за достъп. И вече никнат хотели и там,но кметът/4-ти мандат/каза,че докато е кмет комплекси и ол инклузиви на острова няма да има.Дори е отказал огромни инвеститорски проекти/вкл.1 български/, за да запази атмосферата на острова-миналата година м.май бяха предизборните кампании -лично го видяхме на селското кафене да обяснява на хората.А в Угурлу има доста къщи,които се дават под наем,традиционно турските семейства почиват така както българските през 70-те/сещате ли се за "С деца на море" Sunglasses/Българите са основно семейства с мъже-рибари заради дългата буна.Заради рибарите кмета на селото направи нов асфалт,поставиха осветление на буната заради нощния риболов,засадиха дървета отстрани.Вижда се как се стараят да привлекат туристи-чужденци.А цените са супер. 60-90ТЛ на студио/с не-по-малко от 2 спални/ на ден.А в съседното село -100ТЛ  за цял етаж плащат една група приятели,които от години ходят там.Това село е чисто ново,построено преди 10-15г за българи преселници.Много са гостоприемни,горят от желание да им гостуваш на кафе,да си поприказват за България.Понеже не е точно до морето/на 3км. е/цените са ще по-ниски.Това за мен е да си на море на село.В БГ вече няма такива села за жалост, търсили сме,но още не сме намерили такова.Ще следя темата, ако някой е открил такова място.От всички изброени по-горе места/а аз ги знам/ за мен лично не отговарят на понятието "диво" място.

# 39
sufi, на мен ми е приятно да чета постовете ти, макар че няма да отидем в Турция или поне - не това лято. Но си помечтах, погледах снимки в гугъл.

Скрит текст:
Повечето теми за почивка на море се въртят основно около екстри - има ли сладолед на плажа и колко вида е, включен в ОИ или не и подобни неща, които изобщо не са ми критерий. Ако понечиш да попиташ за основни неща като какъв е плажа там - о, нека не се повтаряме, това е споменато в 1/2 - 1 - 2 поста преди 4 теми.

# 40
  • Най-красивата страна
Село Топола е много близо до Балчик.Ние минаваме през Балчик и след това по пътя покрай морето от който се разкрива разкошна гледка.Самото село е разположено на висок хълм.Плажът не е далеч.
Все още не е много застроено .Има нови къщи за гости и няколко хотелчета.

# 41
  • София
Лошото за България е, че тези диви места останаха на по 500 км от София. А ние гледаме да не пътуваме чак толкова далече с децата.
Сори за спама, но на нас много ни хареса Аспровалта и района /особено септември/. Да, в центъра има малко народ, но иначе може да си намерите квартира доста отдалечена и плажът е спокоен. Няма заведения, спасители, шезлонги, хотели - ни-що!
И цялото село е като от едно време в България.

# 42
Sufi, с голямо удоволствие прочетох разказа Ви за Гьокчеада. И много се запалих да направим там една от почивките.
Имам обаче един въпрос, предвид славата му за сърфисти, дали наистина има места със спокойна и плитка вода , като за малки деца? Огледах плажовете в нета, но все пак там целта е добра реклама, друго си е мнението на преживял го. Пътуването от село на село не е проблем за нас.
И, ако имаш представа, как е ценово спрямо Гърция - става въпрос за храни и ресторанти.

# 43
  • Варна
Sufi, с голямо удоволствие прочетох разказа Ви за Гьокчеада. И много се запалих да направим там една от почивките.
Имам обаче един въпрос, предвид славата му за сърфисти, дали наистина има места със спокойна и плитка вода , като за малки деца? Огледах плажовете в нета, но все пак там целта е добра реклама, друго си е мнението на преживял го. Пътуването от село на село не е проблем за нас.
И, ако имаш представа, как е ценово спрямо Гърция - става въпрос за храни и ресторанти.

Има доста заливчета,закътани и заслонени от вятъра -Laz Koyu и дългия повече от километър плаж на Угурлу са в южната част,Yildizkoy е в северната част до Калекьой, но не самото пристанище -там няма хубав плаж,а добри рибни ресторанти в гръцки стил/то е старо гръцко село и е старото пристанище на острова, Кузулиман е новото,където спират феритата/.Йълдъзкьой е много приятно плажче , за да се стигне до него се минава през Бадемли/селото преди Калекьой./ където между прочем също имаше много приятни местенца за отсядане.Северната част е по-населена и оживена,на югозапад е по-пусто.На мен обаче най-много ми хареса плажа на Угурлу.Доста е ветровито като цяло на Гьокчеада, но има дни с приятен ветрец и според вятъра се ходи на плаж на север или на юг.Моите са тийнове и добри плувци -предпочитат да се гмуркат и не сме търсили плиткото.Но на плажа имаше много семейства с малки деца.Чисто и топло е морето.Таралежи има където са камъните, по пясъка няма.Не познавам всички плажчета на острова.Плажовете обаче са много по-широки и дълги от един Тасос например.Цените са като за турска провинция Simple Smile
Скрит текст:
В централното село е пълно с ресторантчета,пекарни,фурни,магазинчета/и Карфур/,пазар за плодове и зеленчуци,рибен пазар с цени горе долу като в България/някои по-евтини,други по-скъпи, но определно като качество по-добри,истински и натурални.За 4 човека си купувахме за вечеря примерно 2 вида готвени ястия -кебапи,гювечи,печено месо-агнешко или телешко и др. с гарнитури -пилаф,гриловани зеленчуци или пържени картофи,порция кюфтенца също с гарнитура /за синчето -голям фен е на тези турски кюфтенца/,пържен дроб,патладжан с доматен сос ,всичко това с питки.Горе долу за 4 такива порции с гарнитури цената е около 50тл/30-32лв/и то ако вземем агнешко или телешко печено.Порциите са огромни и винаги оставаше нещо за дояждане на другия ден по обед от вечно гладни тинейджъри.За мен специално чиния с "пембе" домати,козе сирене,маслини и зехтин +скариди на грила са достатъчни Sunglasses.Ресторантите в Калекьой са по-скъпи те са тип гръцки ресторанти и залагат на рибно меню.Но пак е по-евтино от Гърция,не напразно е пълно с гърци на острова.На Халкидики/в ресторантите на Кофу например/ предлагат едно фагри около кг за 30 евро, тук е за 30 лири Grinning.и пак рибата е във витрина пред ресторанта, избираш си,теглят я и с малко пазарлък идва добра цена.Определено е по-евтино от Гърция.А най-евтино е ако си купиш риба,калмари,октопод,скариди от рибарите/на пазара е по-скъпо/ и си ги приготвиш сам в кухните на студиата както казах по-горе има всичко необходимо.А ако и мъжката част от компанията риболовства - съвсем без пари Joy .Не знам за вас,ние понеже ходим на риболов сме си избрали района на Угурлу, но пък на вас с децата може повече да ви хареса около Калекьой и Бадемли като основно място, а и е по-близо до повечето селца.

Последна редакция: пн, 11 апр 2016, 00:27 от sufi

# 44
Sufi, страшно полезна информация! Благодаря за подробните описания, така човек си изгражда добра представа какво да очаква, което пък е важно при плануване на почивка с деца.
Пожелавам Ви прекрасно лято!

Общи условия

Активация на акаунт