Прищявки на свекъра

• 35 518
  • 464
  •   1
Отговори
# 420
Искам да попитам тия дето го раздават много ларж в темата, биха ли се съгласили на подобна авантюра, ако не разполагат със съответната сума? Да отидат на място, избрано от друг човек, след което месеци наред да изплащат заем? Убедена съм, че ще приритат от кеф.
На думи всички можем да сме много отворени, но като ти дойде еди кое си до гъза, надали ще си толкова широкоскроен.

Ако въпросът ти се отнася до мен, не.Аз не бих отишла по една единствена причина и не става въпрос за балкански комплекс.Ще обясня как ги виждам нещата.

Фамилиарните отношения които включват, заставане на буква Ф или похапване на мекици на нечий диван, или затичване да се видят внучета, са приети между хора, които се обичат или имат кръвна връзка, но не са задължителни между по-широк кръг от роднини и хора.Там в по-широкият кръг като зетьове, снахи и сватове слагам и нас-целият форум+ поканените на въпросната Екзотика.В позицията на авторката/снаха/, тя е в правото си да не направи този компромис, защото свекърът и не се отнася  към нея нито фамилиарно/интересува се от личното и удобство/, нито като към външен човек.За това коментирах, че той няма да се разплаче, ако тя не присъства, но ще разбере едно извинение от нейна страна подплатено с аргумент, че тя няма да може да види родителите си, а те внучетата си 2 години.Ясно е, че свекърът и обича и синът си и внучетата си, но дължи уважително поведение спрямо снаха си, както към всеки външен човек.

Когато се прави някакво събиране на друг континент, е задължително да се упомене в поканата дата и място.И това се прави много по-рано, защото не става дума нито за съседен град, нито за съседен щат.Хората планират отпуски за далечно пътуване и съобразяват лични средства.Дори не говорим за междукултурни разлики, а за липса на елементарно възпитание от страна на юбилярът.

Ясно е, че никой пораснал човек не може да възпитава друг такъв, но право на мнение и емоция има всеки.

Последна редакция: вт, 05 апр 2016, 17:09 от catarina

# 421
  • София
Дори не говорим за междукултурни разлики, а за липса на елементарно възпитание от страна на юбилярът.
Мнението ти напълно се припокрива с моето.  Peace

# 422
Дори не говорим за междукултурни разлики, а за липса на елементарно възпитание от страна на юбилярът.
Мнението ти напълно се припокрива с моето.  Peace

Това ме радва. Peace

# 423
Gabonka, доста мнения и предложения са ти дали, но според мен не се коси толкова. Първо не знаеш още дестинацията, от там и каква сума ще ти е необходима. Второ - приеми екскурзията, но с условие, че ще има и България, но пък казваш, че ще изгубиш отпуската.
Аз не разбирам, защо е това мрънкане, че не може да отидеш в България, след като си се омъжила за американец в Америка и много добре си знаела, че разстоянието ще е проблем. Да си беше взела някой българин от София, да си стоиш там и всички да са ти под ръка. Един познат, преди да се ожени каза, че жена му ще е от Керкира, гъркиня, и никаква друга, за да не загуби връзка с родното си място, да няма културни, етнически и т.н различия и децата му да бъдат гърци. Край - това и се случи. Имаше възможност да се ожени за коя ли не - почиващи от цял свят колкото искаш в Керкира, а и гаджета такива е имал.
Така, че не се дразни...

# 424
защо не оставите децата на път за Азия в София? и после да поканиш родителите си за месец 2 при теб. иглите и спринцпвките може да ги сложи в общия багаж. или да направи нещо друго, така че да може да пропътува часовете до Америка. на твоят мъж баща му е в напреднала възраст, но като чета и твоят е в такава. Така, че ако говорим за компромис - в този вариант ще пропуснеш твоето виждане на София, но не и виждането на родителите ти. Но като цяло можеш децата да ги оставиш в София по време на тази екскурзия, а можеш и родителите ти да ги поканиш за по-дълго при теб. Всичко е въпрос на логистика, но имай впредвид, че времето е ценно.

относно Азия - зависи къде ходите и какво ще правите. Може да излезе много скъпо, а може да излезе и не толкова скъпо. разтърси се тук по темите - има много за различните страни в Азия и можеш да прочетеш и да предложиш на свекъра къде да отидете. Например - Япония ще ви излезе доста скъпо. Индия - ако не се прехласваш по културата им ще ти излезе ок като цена, но мръсотията и мизерията може да ви дойдат в повече. Сингапур и Бали са готини места - и по-скоро Бали, особено ако сте фенове на плажове, йога и масажи. Където и да отидете - се пригответе да се пазарите, ама като казвам - да се пазарите много. Каквато и цена да ви кажат - сваляте до 60% от нея. Иначе ще ви вземат за балъци и ще ви обявяват цени, които са невъобразимо високи.

друг вариант на компромис е: до отидете сега на тази екскурзия, и после да отидете Коледа и Великден в България. но не става да не отидете и ти и съпругът ти. може да е егоистично, може да е прищявка, но свекърът става един път на 60 и щом иска да го запомни този рожден ден с голяма екскурзия до Азия със семейството си и децата си - да го направи. Даже им предложи на всички да минете през София за 2-3 дни.  Party като сте тръгнали по екзотика ...

Последна редакция: ср, 06 апр 2016, 08:21 от Golden Heart

# 425
Отдавна не следя темата, пък и тя се оказа в застой. Но преди малко попаднах на нещо, което ми напомни за нея.
http://www.bgdnes.bg/Article/5436606
http://www.huffingtonpost.com/entry/bulgaria-travel-guide_us_570 … 5e4b014223249a579
Само за мекиците и кюфтетата прочетох аз, признавам си. Peace

# 426
оххх тези американци като започнат да описват по този начин и много се дразня. Не макдонълдс ще ядем и ще се забавляваме на джаз.
Всеки народ си има своята култура, манталитет, обичаи и др.

Тези "странности", според американците, не се срещат само в БГ. Има ги и в Италия, и в Гърция, Испания...

А какво стана с авторката, докъде я докараха със свекъра американец  Simple Smile

# 427
  • постоянно
Laughing То такива шеги не бива, че мисълта е материална, ще вземе да се случи.
Явно наистина трябваше да почна от това, че свекърът е закоравял западняк  #2gunfire
Малко встрани от темата. Когато се връщам от БГ, винаги нося някакви вкусни неща да се почерпим в офиса и още никой не се е оплакал, макар че много странно ме гледаха в началото. Дори двама-трима последваха моя пример  Joy
Има прогрес.

С гордост обявявам , че правим в офиса ( над 50 човека ) вече близо 10 години  Коледна маса , на която всеки слага нещо сготвено от тях и традиционно за тяхната страна . Моята баница с късмети винаги свършва първо . Една година пропуснах и реших да направя нещо друго . Едва не ме линчуваха - цяла година били си чакали късметите  Mr. Green
Казвате на свекъра- Сорри , не  можем да си го позволим .  Peace

Последна редакция: вт, 19 апр 2016, 12:11 от her_76

# 428
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Не съм изчела темата ... Не знам дали е предлагано на авторката Simple Smile А гледам и, че Азия се обсъжда като дестинация, но ...
Защо юбиляра не избере България за рожденния си ден. Едни Родопи със селски туризъм, кану по бързеи, разходки с коне, доене на овце, вечер салатка и ракийка Simple Smile ... Може и добре да се отрази Simple Smile Има прекрасни места и оферти. А и може децата да се оставят през това време на родителите на авторката. Ще отделите и 2-3 дни за среща и с тях ... и така - съчетание на полезното с приятното Simple Smile

# 429
  • София
Не съм изчела темата ... Не знам дали е предлагано на авторката Simple Smile А гледам и, че Азия се обсъжда като дестинация, но ...
Защо юбиляра не избере България за рожденния си ден. Едни Родопи със селски туризъм, кану по бързеи, разходки с коне, доене на овце, вечер салатка и ракийка Simple Smile ... Може и добре да се отрази Simple Smile Има прекрасни места и оферти. А и може децата да се оставят през това време на родителите на авторката. Ще отделите и 2-3 дни за среща и с тях ... и така - съчетание на полезното с приятното Simple Smile
Мисля, че тя беше пояснила по-горе - юбилярът не искал селски вечеринки с ракия и планински туризъм, а си искал екзотиката в Азия.

Сигурно много трябва да му се разсърдим, че е предпочел Азия пред ракията и салата ни, но....  на вкус и цвет - товарищ нет!

# 430
  • Sofia

В хода на темата се разбра, че това не е алтернатива, тъй като дългогодишна мечта на свекъра е да отиде именно в Азия и никъде другаде. Simple Smile

# 431
Мисля, че тя беше пояснила по-горе - юбилярът не искал селски вечеринки с ракия и планински туризъм, а си искал екзотиката в Азия.

Сигурно много трябва да му се разсърдим, че е предпочел Азия.....
Хич и не бих се разсърдила.Стига да не ме задължава и аз да "искам" азиатската екзотика....    Laughing

# 432
  • София
Аз пък тази тема колко я чета и все не разбирам: според мен който плаща, той поръчва музиката. Не можеш сам да си платиш - не поръчваш. И какво като става на 60, голяма работа...после ще стане и на 70, и на 80, и на 90, и всеки път някой ДРУГ ще изплаща заем за прищевки ли?

# 433
Аз пък не разбирам как пускат някаква тема и после изчезват и ние си разсъждаваме ли разсъждаваме  ooooh!

Ехоууу, авторке, драсни два реда как върви организацията USA - Asia - Bulgaria

# 434
Авторката типично за живеещите в чужбина българи има нужда от "своите" ,
само при проблем.Няма проблем - няма потребност.

Общи условия

Активация на акаунт