Февруарчетата се родиха и света ни промениха 1

• 35 319
  • 664
  •   1
Отговори
# 405
  • Варна
Да ти кажа честно, колкото педиатри, толкова и мнения. Също така и колкото майки, толкова и мнения.
Аз лично избрах ранното захранване по ред мои си причини. И то не особено ранното, защото има и метод със сокчета след 2-я месец. Изчетох доста за и против, прегледах доста схеми на захранване и избрах моя си вариант. Захранване на 4 и половина месеца със зеленчуци. Чух много мнения да изчакам до 6-я месец, но след като и педиатърката ни даде "зелена светлина", окончателно реших.....

Мерси за мнението, и аз по-скоро разсъждавам като теб. Още повече, че големия син съм го захранвала със сокчета точно след 2-я месец някъде, което пък е другата крайност, но мисля че това със зеленчуците откъм 4 и половина звучи най-разумно.
Ами и аз го възприех като някаква златна среда. Някак ми прозвуча логично, че сокчетата могат да раздразнят стомахчето и да върнат коликите (ако изобщо са минали до тогава). От друга страна, прочетох доста мнения, че до 6-я месец се "изгражда" храносмилателната система и до тогава не е добре да се захранва, защото това може да доведе по-късно до хронични стомашни проблеми, даже и до дихателни, астми и т.н. Но задоволяващо категорични доказателства за тези твърдения никъде не намерих и затова реших да не им се поддавам.
Всеки си решава и тук няма как да има едно мнение.

# 406
GERY80, ами принципно сутрин си е кукуряк от първото хранене в 6-6:30, ама като я сложа да легне и си поиграва малко в креватчето и после по някое време се отнася и се буди в 9ч. Не спи дълбоко, по-скоро придремва. След второ хранене сме на разходка в парка и там от друсането в количката пак се унася, но пак не спи дълбоко, защото като спра за малко и се ококорва Grinning

Иначе дълбоко си поспива веднага след обяд. Толкова дълбоко, че даже може да си проспи следобедното хранене, ако я оставя. Grinning

Иначе след храненето в 15:30-16:00 и е доста трудно да заспи, трябва да са някакви извънредни ситуации, за да го направи. Но аз я оставям в леглото, дори и да не заспи си лежи и си играе с една играчка за леглото. Подритва ги и им говори. Или прави опити да се обръща навсякъде.

Иначе привечер е голяма лудетина - върти се, рита, играе с играчки и докъм 8:30 се е уморила подобаващо и почваме да се приготвяме за лягане.

# 407
Аз слушам много нашата педиатърка, понеже ми е първо бебче, не съм запозната изобщо какво и кога трябва да случва.  newsm78 #Crazy Та тя каза смело да въвеждам зеленчуци и дори между храненията да давам по малко плодови сокчета (100-120 мл. на ден), както и малко по-късно да въведа месо. Аз съм решила след като дам основните зеленчуци да започна с месото и чак тогава плодовите сокчета, но като цяло каквото и да правя, първо ще си правя едно сверяване тук, да взема мнение от личен опит и тогава ще действам. Благодаря ви, че ви има и правите този така прекрасен период по-лесен за мен.   Heart Eyes

# 408
  • София
mierin, честита месечинка на Алекс! Да е жива, здрава и много усмихната! Много харесвам количките на Бейби дизайн. Дори си вях избрала тяхна, но после размислих и не си взех нова. Важно е да ти в удобна, да я ползваш максимално дълго и на Алекс да и харесва Simple Smile

Когато сме на разходка Дамян си поспива, стига да го возя. Спрем ли бързо се буди, особено ако си говоря с някой. В къщи обаче будува и иска да си играем. Голчям образ е като иска внимание. Започва да плаче, прави пауза, за да провери дали го гледам и ако го гледам започва да плаче оше по-силно, драматично, със сълзи. След малко пак ме проверява дали го гледам и така докато го взема да си играем Simple Smile Като цяло си спи поне 4 пъти на ден, като два от тях са по-дълги и поне два пъти по 15-20 минути.

В къщи също е горещо, без климатик и аз като вас от ранни зори пускам щорите, тентата, за да запазя хладинка.

Още не съм започнала захранването. Чаках да прояви интерес към нашата храна, но нещо изобщо не се впечатлява. Надявам се тази седмица да сложим ваксина и от другата ще го мъча. Гледам  че още избутва с език и сигурно ще е мазаляк, но какво да се прави. На 5 месеца и 2 седмици ще е, няма много за къде да отлагам. Баткото го захраних на 4 месеца и 27 дни. Едва го удържах до тогава.  Той полудяваше, като ни видеше, че ще ядем. Бъркаше в чиниите и реших, че няма смисъл да го мъча повече. С малкия каквото стане. Ще вкарвам бавно нови храни и няма да бързам да замествам хранене. Месо ще вкарам може би месец след началото, а после и яйде. Още се чудя за глутена, на баткото му подейства много добре. Сокчета няма да дам преди година, но не мога да гарантирам баткото кога с какво ще го захрани Simple Smile  Като цяло аз винаги се водя по децата. Те много ясно си показват кога какво искат, стига ние да искаме да ги чуем.

# 409
Ние утре сме на консултация и ще питам за захранването.
Не знам какво ще ми каже. Сигурно ще си зависи от това колко е качила за 1 месец.

Иначе й давам сокчета между храненията - един ден от моркови, на другия ден от ябълка. Редувам ги. Харесват й, защото си ги пие от лъжичката и се облизва.

# 410
  • СОФИЯ
Slavy  Heart Eyes Hug Hug
novodoshla  Heart Eyes Hug Hug
Благодаря ви момичета  Hug

Много се панирах одеве  Mr. Green за около час време Алекс като почна да плаче и няма спиране  Cry Cry Cry едва, едва се укроти  ooooh! дадох и малко мляко и извадих всички играчки и спря  Mr. Green Откачих ви казвам  ooooh! ooooh! ooooh! Беше суха, яла .... единствено това, че днес спа през деня не повече от час време. Какво стана не знам  Mr. Green
Изкъпах я и заспа, дано поне да спи спокойно  Praynig Praynig Praynig
Оплаках се  Cry
Лягам момичета лека нощ  smile3524 smile3524

# 411
  • София
Наистина  всеки сам преценява кога и с какво да захрани. Каката я захраних на навършени 6м. и не й давах до тогава вода. Сега при Сами е различно - предлагам вода и вече е пробвал вкуса на ябълката, крушата и банана, а утре прави 5м.  Grinning
Сега отидох в спалнята, че много духа и се удрят щорите, да притворя прозореца и поглеждам - малкия спи по корем. Simple Smile

olya.p, супер все така да си дремва и залисва с играчките. Моя за сега малко време си стои в леглото буден. Пускам му музикалната въртележка и й се радва 10 мин.
mierin, може би е била кисела от малкото спане през деня.  newsm78 Дано нощта е лека и спокойна.

# 412
Момичета здравейте....благодаря на всички.Добре сме и довечера след последното боц боц ни пускат.....А и да се похвалим,утре отивам за черяен паспорт на малкия.Тати ни ,ние спретнал изненадка-почивка в Турция за три седмици.....Явно много му дойде 4 дена сам у дома .....Лек ден от мен Simple Smile

# 413
mierin на мен свекърва ми ми е казвала, ако детето плаче така без видима причина (и както казваш сама - нахранено, сухо детето) да го съблечеш изцяло, само по памперс.

На мен ми се случи веднъж и така направих. Малката се успокои.

GERY80 и малката прави някакви опити, ама засега засяда в някаква междинна поза. Иначе като ходя да я проверявам редовно е отвита и спи с вдигнати, свити в колената крака Grinning Днес след консултацията ще й купувам сигурно лятно спално чувалче, че иначе е голяма борба с това одеало.

# 414
Aylq - супер, че малкия е вече добре. Весела и спокойна почивка!  newsm10

# 415
Здравейте мами,

Аз тези дни нещо все не мога да намеря време и сили да се включа - само преглеждам с едно око. Малката още не се е обърнала от гръб по корем, но и тя заема едни такива междинни състояния - даже 2-3 дрямки на една страна ги изкара. Явно се подготвя да се обърне.

От 4 дена обаче е някаква страшна мъка със съня - ляга в 8-8.30 (което й е нормалния час за лягане) и почва да се буди към 11.30-12, 1,2,5,6 ... поне 2 пъти иска да яде, в останалото време нещо се шумка и върти. Имам чувството, че се върнахме във фазата на новороденото... Незнам каква фаза минава, но много тегаво. През деня си се храни нормално, суче пълноценно, държи 3-4 часа между храненията. През нощта какви ги върши нямам представа. Кърма има, суче, а се държи все едно цял ден не е яла.

През деня все още си е на 3-4 дрямки, 2 може да са около час, 2 са около 30 мин.

За захранване и аз мисля да изчакам малко - може би след около месец ще започна, тогава ще малко над 5 месеца. И мисля и аз със зеленчуци да пробвам, та си записвам сега подредбата на предложенията на тези от вас, които сте започнали вече. Трудно се мисли като е изморен и недоспал човек  newsm78

Айде и аз се оплаках Simple Smile

# 416
  • СОФИЯ
mierin на мен свекърва ми ми е казвала, ако детето плаче така без видима причина (и както казваш сама - нахранено, сухо детето) да го съблечеш изцяло, само по памперс.

На мен ми се случи веднъж и така направих. Малката се успокои.

Дано да няма друг такъв случай но ще запомня и ще прилагам метода  Heart Eyes Hug

# 417
  • София
Днес, Сами става на 5 месеца. 😃🍸🍺🍼🍰🍨🍕🎉
По този повод го черпих няколко лъжички с картоф➕кърма. Беше изненадан и не много очарован. Поне не стискаше уста, а си лапаше спокойно лъжичката. Картофчето го намачках с вилица и може да е имало някое парченце, защото се задави веднъж. Иска ми се да не свиква с напълно пасирана храна, за да му е по-лесно после. Каката като тръгва на ясла в началото все се оповръщаше.
Вчера за малко да падне по очи, но свекърва ми го видя и го хвана във въздуха.  Crazy 
Нямаме ден с ден еднакви. Вчера се събуди към 5:30ч. будува около 40мин. и после на спалнята и с цица в уста станахме към 12. А снощи се буди към 00:30 цока - заспа, от 1:40 до 3:30 се залъгвахме със залъгалка и накрая му дадох да яде. Сутринта стана към 6ч. будува до 9ч. и после дремнахме до към 10ч. Шантава работа ...
Aylq, радвам се, че ще ви изпишат днес и да си изкарате много хубаво на почивката.
 svetulka3, много е гадно когато си недоспал и изморен ... Дано имаме сили и търпение покрай всичките им етапи да развитие.

# 418
  • Варна
Днес, Сами става на 5 месеца. 😃🍸🍺🍼🍰🍨🍕🎉
Ооо, Гери, Ралица също. Да са ни живи и здрави астралните близнаци...  Heart Eyes

# 419
GERY80 и HappyKali, да са ви живи и здрави мъниците.

Аз днес се зачетох в една книжка, в която говорят за различните методи за захранване - GERY80 според мен е добре да се дават не само пасирани храни, а и такива с близка до нормалната консистенция - на това му викали комбинирано захранване, т.е. от всичките видове по нещо.

Ние имаме още няколко седмици до 5 месеца...какво ли още ни чака. Това със съня явно си е до детето и до когато е готово. Стискане на зъби и по-малко нерви - повтарям си го през деня като съм по-спокойна, ама в 3 сутринта след поредното събуждане и негодуване от страна на дребосъчката малко трудно го практукувам, признавам си  Cry

Общи условия

Активация на акаунт