"Септември е още далече, а бебчо смело ни рита вече" - ТЕМА 5

• 70 460
  • 732
  •   1
Отговори
# 660
  • Варна
С първото дете се върнах на работа след 10месеца, но майка ми го гледаше. На ясла тръгна , когато стана на 1,6г.Но много боледуваше и свекърва ми го гледаше с месеци. Т.е без помощта на бабите няма как да стане. Сега с две деца нещата става много сложни и смятам до 2г. да го гледам аз. Но това разбира се са само планове, а живота сам ще ни насочи в последствие. Simple Smile

# 661
Аз ще се връщам на работа след 6 месеца  Rolling Eyes Засега опциите са ни майка ми или детегледачка  LaughingИма опция и Иво да излезе в бащинство за няколко месеца, докато стане на годинка и тръгне на ясла. Ще го видим  Grinning

# 662
Аз мислех да работя след годината.  И все още не съм решила де....то има време.Нещата се променят.
Но това , което научих от почти всички книги , които прочетох е , че най - хубавото нещо за детето е майката да го гледа до 2 години и по възможност да му приготвя тя храната. Не казвам , че ще го направя на сто %. Нищо не се знае.
Отделно свекърва ми ми каза (а тя е учителка), че наистина и според нея така е най - добре. Аз ще го мисля в последствие.но със сигурност до годинка ще го гледам и евентуално след това може да си пусна от отпуската и после да се върна

# 663
Преди 3г. в детско заведение - не. Ако имам възможност. Разликата между 2 и 3 годишно дете е от небето до земята от към развитие на мозък и психика.

# 664
При нас майчинството е 20 седмици, в Холандия например е 12  Cry Cry Cry И тук масово си оставят бебетата на по 5-6 месеца в специални бебешки ясли, за да се върнат на работа. Много е гадно - едва ли не си наказан, че искаш да имаш бебе Sad Аз имам много хубава работа и много си я обичам, но сега преговарям с шефа си, като ми изтече майчинството, да се върна на половин работен ден и/или да работя от вкъщи.. По-малко пари, но как да си оставиш бебето на други хора на тази възраст? Sad С първият ми син се гледахме самички до 1.2 г. и после започнах работа много близо до нас, взех си една леля да ми помага вкъщи и в обедната почивка търчах да го кърмя... Не е лесно да си мама  Mr. Green

# 665
Fleur, ти във Франция ли беше? При нас в Германия е една година платено майчинството, според зависи доходите на майката за годината преди това, като има и таван. Можеш да си го вземеш и за две години, но съответно получаваш на месец само половината сума. Иначе общо е 3, но или една или две са неплатени, според модела. Ако таткото се включи с бащинска отпуска, която е минимум 2 месеца, платените месеци стават 14 и могат да се делят както се прицени.
За близнаци мога директно да си взема 6 години накуп, ама не си мислете, че се дават и някакви двойни суми. Mr. Green Има малък бонус на месец към майчинството, който може би ще покрие памперсите... Иначе по реакциите по телефона, на яслите, където вече звъняхме, ще е много забавно с намирането на места...

Аз смятам също да съм на определени часове, не на цял ден и поне един ден от вкъщи, защото ми се вижда нереалистично да се справим в началото по друг начин.
В крайна сметка едно си го мисля, как ще дойде и какво ще каже шефа до тогава ( въпреки, че е вече информиран за плановете ми) е разбира се съвсем друга история.

# 666
При нас е 16 седмици  Rolling Eyes Реално да не работиш във Франция е по-изгодно финансово, когато имаш дете, защото държавата ти го издържа. Но за съжаление не всички си мечтаем да живеем на социални помощи  Close Затова искам или не, трябва да се върна  Tired

# 667
Mokka, в Белгия съм. Синът ми го родих в Германия и се гледахме година и два месеца. После се преместихме в Холандия, защото си намерих хубава работа и така. В Германия е уредено много хубаво Simple Smile

Като гледам на всички (или поне на повечето хора) колко им е трудно и как, на практика, нямат избор и трябва да се върнат на работа след 3-4-5 месеца, защото не могат да си позволят финансово, ми се струва толкова нечестно към жените, които искат да имат деца (а и към бебетата - на тази възраст по-хубаво от мама няма). Но, такъв е животът, особено на Запад. Но, да сме живи и здрави и всичко да е наред с нас, семейството и дечицата, а за другото - ще се нагаждаме  Simple Smile  bouquet

# 668
Тиквичка, Fleur, Hug! Направо съм за завиждане, като слушам вас! Въпреки, че за тукашната система и семейна политика мнооого се възмущавам! Хем искат да се раждат деца ( Германия застарява много бързо, в момента на семейство се пада по 1,2 деца, възрастта за първо ( и често последно) дете върви все нагоре.), а условията за насърчаване на раждаемостта са бих казала минимални, за такава развита страна.  Twisted Evil
Така е, да сме живи и здрави, ще се нагаждаме, като сме си го избрали да сме тук, но мисля, че може да се направи още доста, за да може горе-долу и вълка да е сит и агнето цяло.  Peace

# 669
Аз не работя,но за сметка на това съм редовно обучение и всеки ден от понеделник до петък (понякога и събота) съм на лекции или упражнения. Няма да прекъсвам.С таткото ще си гледаме бебето, ако нещо се наложи ще вземем детегледачка за някой друг час. Искам да го кърмя,взела съм ел.помпа,само още незнам на каква схема ще се изцеждам Laughing така,че като ме няма да има кърма и като съм на лекции ще трябва да се изцеждам... Ако някой е имал бебе преди това ,нека сподели как ще ми е по удобно и през колко време ще ми се налага да се изцеждам ?

# 670
Здравейте.
Аз днес бях на преглед.
Бебка е 1.5 кг Simple Smile 30 седмица. Беше си сложила крак и ръчички пред лицето и нищо почти не видяхме. Гимнастичка хихи Simple Smile
Спря ми витамините , желязото....само магнерода остана , но в доза 3*1.
Вие как сте? Каза ми , че и болки и втвърдявания може на очаквам , защото матката се подготвя вече. Иначе всичко наред. Каза също , че не съм зле кг 13-14 съм.каза до 20 е ок , като от тук нататък по 0.5 се очаква да качвам на седмица нещо такова.дано не мина 20.....

# 671
Катрин, браво , че всичко е наред, ние с тебвървим заедно, само, че аз скоро няма да съм на преглед, чак около 8 .
Аз днес мерих къси дънкени гащи за бременни, но така и не се реших да взема, тез ластици горе, много стегнати ми се струват , имам чуство, че за след една, две седмици много ще стяга на корема и какъвто размер да меря, все ластика е горе доло един и същ , а гащите са големи вече. Аз мерих 38 и 40 номер , първия ми е тамън , втория голям , а ластиците горе и двата имом чуство че стягат и днес реших да не бързам да купувам. Вие всимали ли сте някакви, гащи , клинове, знаете ли как тр да е тоз ластик

# 672
Аз мога само с рокли да ходя.всичко дето ми опира ми стяга и ми топли.тия дни мисля да обиколя за рокли....

# 673
На мен ми трябват някакви гащи, понеже майка ми купи два потника за бременни, а нама как да ги нося  Sad

# 674
Може с някакви поли или клинове или сукман. Аз лично имам само един панталон тънък, с който ми е топло вече.

Общи условия

Активация на акаунт