Майчинството счетоводно-69

• 55 747
  • 754
  •   1
Отговори
# 540
Момичета при застъпването на два болничния...този 45 дневния преди раждане,и този който се издава след раждане...дните май счетоводителя трябва да ги оправи,а не нои? Май трябва да го подаде към нои с приспадналите дни,който се застъпват...или аз не съм разбрала?
И още нещо да попитам - с болничния лист след раждане,друг документ трябва ли да нося на счетоводителя??

Аз имам проблем с 45 дневния - на стаж ми е написала 6м,а то трябвало 12м.  ooooh! ooooh! ooooh!  и от 23.04 все още нямам плащане. Ще подаде код корекция чак след 25.05 защото била в отпуска,и аз до края на месеца ще и занеса и другия болниче след раждане .... и то се събират много...дали на куп ще ми изплатят всичко?

Счетоводителя, когато ги въвежда на застъпващите дни пише 0..някой назад беше обяснявал.
Накуп едва ли, не е невъзможно разбира се.
Благодаря! А с втория БЛ след раждане - не разбрах трябва ли нещо друго да нося на счетоводителката? Разбрах,че 45-дневния болничен се изплаща на база дохода 24 месеца назад...това означавали че освен него и другите два болнични са така и вопще Дневния размер на обещетението си остава така  и за първата год от майчинството

Последна редакция: пт, 20 май 2016, 19:09 от Mim4oo

# 541
Да. Определили са ти сумата за 410те дни, щом превода е вече за тях.
Ако можеш си я сметни правилна ли е, ако те съмнява, че е такава, че на мен така два пъти ми додаваха пари като не са гледали и смятали когато трябва...

Ами опитах се чрез сайта на НОИ, но ми изписва "Преди по-малко от 10 месеца в НОИ са
представени документи за същия вид обезщетение.' и не ми дава да го изчисля.. Дали има друг начин? Интересно ми е, защото сумата, която са ми определили е с малко по-малко от сумата , коя то взимах докато бях в болничен и се чудех дали трябва да е така  newsm78

Имам и още два въпроса - като държавен служител колко дни се полагат на таткото, когато се роди бебето? И какво трябва да направи, за да се възползва от тях?
Чух, че имало еднократна парична помощ и за бащи - вярно ли е това? И отново - какво трябва да се направи, за да се възползва от тях?
  Thinking

# 542
Имам и още два въпроса - като държавен служител колко дни се полагат на таткото, когато се роди бебето? И какво трябва да направи, за да се възползва от тях?
Чух, че имало еднократна парична помощ и за бащи - вярно ли е това? И отново - какво трябва да се направи, за да се възползва от тях?
  Thinking

Има право на 15 календарни дни, считано от датата на изписване на бебето. В службата пуска заявление за отпуск, попълва декларация за 15те дни до НОИ (приложение 3), дава копие от удостоверението за брак с майката (или декларация за съвместно съжителство), както и документа от болницата, който удостоверява деня на изписване.
В някои общини, ако майката е възпрепятствана да вземе еднократната помощ, това може да направи бащата. Още по-малко са общините, където и бащата има самостоятелно право на такава (сещам се само за една в момента). Най-добре да се пита на място  Peace

# 543
  Thinking

Има право на 15 календарни дни, считано от датата на изписване на бебето. В службата пуска заявление за отпуск, попълва декларация за 15те дни до НОИ (приложение 3), дава копие от удостоверението за брак с майката (или декларация за съвместно съжителство), както и документа от болницата, който удостоверява деня на изписване.
В някои общини, ако майката е възпрепятствана да вземе еднократната помощ, това може да направи бащата. Още по-малко са общините, където и бащата има самостоятелно право на такава (сещам се само за една в момента). Най-добре да се пита на място  Peace

Извинявайте, че се намесвам, но каква е тази еднократна помощ?

# 544
  • София-Младост
Pepich
Еднократна помощ за раждане на дете.

Mim4oo
Не се подава приложение.

anelia_888
В първата тема нищо ли не пиша по въпроса? Темата вярно е за взаимопомощ, но поне малко четене на никой не е излишно.

# 545

Благодаря за отговора. А къде мога да проверя в кои общини дават и на бащата такава помощ?

Просто питайте в общината, където е постоянният ви адрес. Тези помощи се взимат само от там. Някои общини искат и минимум 6 месеца регистрация преди раждането, за да имате право на помощ.

# 546
Здравейте Simple Smile
Моят въпрос е следният  - бременна съм и след проверка на внесените ми осигуровки за период от 2 години назад , установих ,че работодателят не е декларирал бонусите, които са ми изплатени, а от тях са ми приспаднати осигуровките. Става въпрос за над 5 500 лв/ получени от мен/ . Може ли да ми бъдат доплатени със задна дата осигуровките за тази сума?   

Много ще съм благодарна ,ако някой може да ми отговори
Лек ден

# 547
Може бонусите да са изплатени във вид на социални разходи, за които се дължи вноска само за фонд пенсии. Ако е така нищо не може да се направи. Аз самата също имам такива доходи, които не влизат в базата за майчинство.

# 548

anelia_888
В първата тема нищо ли не пиша по въпроса? Темата вярно е за взаимопомощ, но поне малко четене на никой не е излишно.

Тук всички са известни с това, че имат много свободно време, да преглеждат по 59864589645 теми, за да открият отговора на своя въпрос ooooh!

Благодаря на Magairlin за отделеното време Peace

# 549
Може бонусите да са изплатени във вид на социални разходи, за които се дължи вноска само за фонд пенсии. Ако е така нищо не може да се направи. Аз самата също имам такива доходи, които не влизат в базата за майчинство.

Не, не са изплатени като социални разходи. Имахме изрична уговорка да се вкарват и към здравните, но счетоводителят пак си е позволил волности... или шефа му е казал да не ги внася , за да спести пари - не знам, но сега тези пари / или по-точно липсата им / ще се отрази на майчинството ,а и на болничния , в който трябва да изляза скоро.

# 550
Момичета да ви питам пак нещо.Последното майчинство ми беше преведено на 24.03 ,родих същия месец на 21.03 и от тогава нямам преведени пари.Възможно ли е да ми преведат за април пак края на този месец?Чудя се защото сме май ,а нямам пари за април още.

# 551

Не, не са изплатени като социални разходи. Имахме изрична уговорка да се вкарват и към здравните, но счетоводителят пак си е позволил волности... или шефа му е казал да не ги внася , за да спести пари - не знам, но сега тези пари / или по-точно липсата им / ще се отрази на майчинството ,а и на болничния , в който трябва да изляза скоро.

Няма общо със здравните вноски. Говорим за фонд общо заболяване и майчинство, което е част от вноската за ДОО. И едва ли счетоводителят е виновен...

# 552
Има проблем с изплащането на болничния за раждане, поради застъпване на дни от предишния болничен. Най-добре да звъннете в НОИ, за да ги питате какво става. Аз имах същия проблем ( родих на 11.03) и ходих на място, където ми оправиха дните и след седмица ми изплатиха парите.

# 553
Момичета да ви питам пак нещо.Последното майчинство ми беше преведено на 24.03 ,родих същия месец на 21.03 и от тогава нямам преведени пари.Възможно ли е да ми преведат за април пак края на този месец?Чудя се защото сме май ,а нямам пари за април още.

Болничният за бременност и раждане се застъпва с този за раждане. Има нов начин на представянето на тези болнични и вероятно заради това не е платен. Напоследък е масово  ooooh!

# 554
  • София-Младост

anelia_888

Тук всички са известни с това, че имат много свободно време, да преглеждат по 59864589645 теми, за да открият отговора на своя въпрос ooooh!

Благодаря на Magairlin за отделеното време Peace
Затова написах да прочетете първият пост...само, има препратки.
Дори не споменах КСО, КТ, Наредби и правилници;)

Общи условия

Активация на акаунт