Прекрасно градче, близо до София

• 109 449
  • 988
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Ние живеем в Благоевград, не е на 50, а на 100 км, но все пак. Работата на ММ е основно в София и се налага минимум по 2-3 пъти в седмицата да пътува до там. Еми мислехме си, че не е проблем, но изкарахме 1 година така и сега се местим в София. Най-големият проблем е загубата на ценно време, което можеш да прекараш със семейството си или да свършиш нещо друго.
По принцип ММ е от София, но от 10 години живеем в Благоевград, до преди няколко месеца бяхме категорични, че нищо не може да ни върне в София, но приоритетите се променят. Вече мисля, че можем да устроим живота си там и да се чувстваме прекрасно.

# 31
Планиране трябва за всичко, за съжаление. Ако се планират разумно нещата може и в София да се живее прилично и с ограничаване на стреса. Добре е работата да е близо до дома ти. Сега с разширяване на мрежата на метрото става и по-лесно и предвидимо придвижването. Добре е да има и детски градини и училища близо до дома ти. В София има и няколко прекрасни парка. Живеенето близо до тях решава до голяма степен въпроса с пространството за игра на децата. Жилище в блок с подземни гаражи или паркоместа също спестява много нерви. Има и райони, които дори и близо до центъра не са в близост до големи булеварди, не са пренаселени и шумни. До София има и прекрасни маршрути за съботно-неделен туризъм и възможности за бързо излизане от цивилизацията на чист въздух и природа.

# 32
За Ботевград и Перник или Костинброд е добре, защото е супер близо, особено по магистралата за Перник.
Аз не бих се замислила и грам по въпроса ако е за нещо по наблизо и имам варианти.
Аз примерно съм от Костенец-1 и 20 минути път до София.
Въпроса с пътуването го мисля постояно,дали да не предприемем тази крачка-да живея в къща моя си, на широко, пред алтернативата за 20-30 годишен заем-много ме е страх от заеми.Времето обаче е проблем и то голям особено ако имаш и деца.Ние още нямаме де, но плануваме.
Въпреки това мои познати и приятели ежеденевно пътуват до София и обратно,ставата в 5 часа, влакове, рейсове1 в 6 часа вечерта пак се връщат.И е за едното спане.
И на мен не ми се тегли кредит и в столицата никак не ми се живее, но засега сме там.
И аз много съм си мислела по този въпрос обаче е много трудно да се вземе такова решение поради ред причини-липса на работа в малките градчета най-вече.
Когато обаче сте единни в решението това е в крайна сметка най-важното.Ще пробвате, ще видите.
Щом като можете да си купите къща защо толкова се замисляте- някъде в Равно поле например, Елин Пелин?
Когато обаче децата поотраснат неизбежно ще отидат в Софията-и тогава пак квартири ще плащате.
За мен-един апартамент в столицата не би бил никога излишен като цяло.
И като инвестиция дори, може да се даде под наем.Така и децата ще има къде да живеят като отидат да учат или станат студенти.
Ох, не знам-много важно и трудно решение и трябва добре да се обмисли, защото за всичко има и плюсове и минуси.

# 33
  • София
Ами щом сте млади, най-добре изобщо сменете областта. София е най-лошият град за живеене и работа спрямо останалите големи градове в България
Това е така, ако си готов да платиш за тази нормална заплата, но не само с труда си, а и с компромиси като кучета, боклуци, задръствания, скъпотия, липса на детски площадки и достатъчно градинки и т.н.
1. В другите големи градове безработицата също е голяма и се увеличава, спрямо лошата София. Граденето на кариера е също по-трудно. А и на мъжът ми му харесва София, ако премахнем проблемите, които ги споменаваме всички.
2.Двоумим се между апартамент в София или мечтана къща в хубав град за живеене до София. Като например както повечето ни посъветвахте Перник, това ще рече, че проблемите с детски градини, училища, спорт, занимални ще отпаднат (предполагам) ?
Едните имат чудна къща във Волуяк, няма и 10 км до училището и детската градина на децата им.
3. Не обмисляме села, както и децата да се сблъскват със София преди да поотраснат, иначе се губи смисъла от това да живеем извън София, ако само се прибираме да спим другаде.
4. Към Кака Сийка Simple Smile
Горивото наистина е един не малко тревожещ проблем, но дори и със него ипотеката за мечтана къща ще излезе много по-евтина от свит апартамент в София.
Развозването на децата смятаме да е моя грижа, като мъжа ми ми предлага да си намеря работа в градчето и да обръщам всичкото си внимание върху децата и тяхните нужди, като едновременно да избягвам и аз тези проблеми, които ни предлага София, защото аз съм доста нервна и притеснителна, докато той позитивно отворен към всякакви трудности.
Относно магазините, че са по-скъпи, нали мъжът ми ежедневно ще пътува, приемаме го, че ще пазарува от там където е по-евтино, било хран. стоки, препарати или непредвидени стоки.
Искам само да те попитам какво имаш впредвид "чести извънредни разходи за медицинска помощ за децата", което ще излезе по-скъпо отколкото ако сме в София ?
И остава разбира се разликата в отоплението, за което сме мислили, но не можем да пресметнем като разходи и трудност, защото и двамата не сме живели никога в къща Sad
Изобщо не се връзвай, че от някое село, извън града, се пътува, колкото от Младост и Люлин, защото не е вярно.
В задръстванията на входа ще висиш по 50 минути, а в града поне още толкова.
Докато са малки е лесно, а като тръгнат на училище? В селското училище ли ще ги запишеш или ще им станеш шофьор до София, където ще прекарват по-голямата част от деня?
Освен това двустайните жилища изобщо не струват по 100000 лв, кой те излъга? 
6.Не сме пътували ежедневно извънградско, но от колеги, както и ето други хора в темата казват, като времетраене се равнява почти същото, а и не съм чувала за 50 минути на входа на града да е чакал някой. Както ни дадоха идея в по-ранните коментари, на които мъжът ми много се зарадва, е да пробваме известно време под наем в градчето, което изберем да живеем, и да видим как ще ни се отрази Simple Smile
Относно децата да уточним, че не обсъждаме изобщо село, ами съвременен развит град, който предлага всичко поне до 9-ти клас. Не мислим, че трябва да мислим къде би било по-добре след 15 години за нас или децата ни, защото самите ние не знаем дали няма стане и 3-та Световна дотогава или циганите да имат вече 100 гета в София, а не само 20-30.
Много ми е интересно според Вас Янечек, колко струват двустайните апартаменти в София, ако не броим едната стая за кухня, защото ако толкова много мислим само за децата, до 18 години ли ще спим в една стая ? Както и не обсъждаме Орландовци или Захарната фабрика, където се продават по-евтино апартаменти, защо не искам съседката ми на 30 години да има 10 внучета  #Crazy  Гледали сме много за апартаменти в София и цените са плачевни Sad

# 34

..... дали нещо важно изпускаме като например......
Изпускате това, че един имот когато се купува трябва И да е лесно продаваем.Бих те посъветвала да закупите в София дори да ти се вижда по-скъпо.Дори с ипотека ще е по-лесно да го продадеш или отдадеш под наем, ако животът ти поднесе някоя непланувана изненада.Има време и за къщичка в близост, когато децата поотраснат или финансиите го позволяват, но като втори имот.

Повечето ми приятели предпочитат да са в градове които им предлагат добра реализация и дават старт на децата им с добри училища.

# 35
  • Бургас
Аз лично, прочитайки заглавието на  темата "градче близо до София" се сетих за Банкя. Тя не е ли удобна опция? Като човек от "далечната провинция" всичко над 15 км. от града ми се вижда непосилно за ежедневно преодоляване. Например имам възможност да живея в Созопол и да се радвам на по-чист въздух и страхотна гледка, но мисълта всеки ден  да измивам повече от 30 км ме убива. Сега  дори и пеша ходя на работа, детето на училище. Не знам как издържате, имам чувството, че ще предпочета да си остана вкъщи и с топ няма да могат да ме вдигнат, вместо да стана в ранни зори и да се юрна да пътувам...барабар и с малкия, спал-недоспал...пу-пу,да не се заричам де  Laughing

# 36
Ох, чета и не вярвам на очите си !
До сега не бях разбрала , че живот има само в София ! Освен в София , другаде няма училища , няма адекватна медицинска грижа , няма поле за изграждане и развитие в кариерата ... Без централно парно хората зъзнат от студ ... В магазините извън софия е страшна скъпотия и хората мрат от глад ... А за извънкласни занимания не може и да става дума , ако не е в София ...
Язък ! Изживяла съм живота си напразно до сега в провинцията ! И съм обрекла децата си на невежество и нищета !
И за да не е съвсем спам, ще кажа , че Радомир е най-призрачния и тъжен град в България , който някога съм виждала . Никога не бих препоръчала на никого да живее там . Извинявам се на радомирци !

# 37
  • София

Глупости на квадрат . София е единственото място в България където може да се получава нормалхвърчат на заплата . Ако ще живееш и работиш извън София , по-добре направо в чужбина .
И твойте са на квадрат, ама пък са изречени с претенцията на последна инстанция.
София се задъхва от кьораво и сакато, подлъгано, че само тук ще му дадат нормална заплата- без значение какво бачка.
Затова се гънат по 5 души в гарсониера под наем и като си идат от вкъщи след празниците, колата ще се счупи от буркани.

# 38
  • out of space

И за да не е съвсем спам, ще кажа , че Радомир е най-призрачния и тъжен град в България , който някога съм виждала . Никога не бих препоръчала на никого да живее там . Извинявам се на радомирци !

Ужасно местенце!  Peace

Сетих се за Казичане, обаче не знам дали не се води вече квартал на София. Доста приятно е, но съм била само на гости няколко пъти. По основните въпроси нищо не мога да кажа, но го споменавам за евентуално проучване. Успех!  Peace

# 39
  • В сърцето на любимия човек
Всичко звучи много романтично - ти ще гледаш и развозваш децата, мъжът ще работи и пазарува, обаче в живота рядко нещата са толкова идеалистични...
А ако не си намериш работа в малкия град? Ами, ако децата се забавят? А ако (надай Боже) имате нужда от специализирана медицинска помощ по-често от планираното, например рискова бременност? Тогава или и двамата ще трябва да пътувате ежедневно или да плащате и квартира в София, освен ипотеката.

Ако аз трябва да избирам от предложените градове, може би щях да избера Перник.

# 40
  • Варна
Не е по темата, но какви (т.е. колко) са тези прословути заплати в София?

# 41
  • out of space
Не е по темата, но какви (т.е. колко) са тези прословути заплати в София?

Много зависи какво работиш. Администрирам сайт с обяви за работа (известен е), като цяло средната заплата е около 600 лв.
Квартална продавачка: 450
Счетоводител: 1200-1500
Програмист: над 2000
Кол център: 700-900
Чистачка: 300-450

# 42
  • Варна
Благодаря!
Скрит текст:
Очевидно заплатите не са чак толкова големи, а възможностите за намиране на  работа. Peace

# 43
  • София

1. В другите големи градове безработицата също е голяма и се увеличава, спрямо лошата София. Граденето на кариера е също по-трудно. А и на мъжът ми му харесва София, ако премахнем проблемите, които ги споменаваме всички.
2.Двоумим се между апартамент в София или мечтана къща в хубав град за живеене до София. Като например както повечето ни посъветвахте Перник, това ще рече, че проблемите с детски градини, училища, спорт, занимални ще отпаднат (предполагам) ?
3. Не обмисляме села, както и децата да се сблъскват със София преди да поотраснат, иначе се губи смисъла от това да живеем извън София, ако само се прибираме да спим другаде.
4. Към Кака Сийка Simple Smile
Горивото наистина е един не малко тревожещ проблем, но дори и със него ипотеката за мечтана къща ще излезе много по-евтина от свит апартамент в София.
Развозването на децата смятаме да е моя грижа, като мъжа ми ми предлага да си намеря работа в градчето и да обръщам всичкото си внимание върху децата и тяхните нужди, като едновременно да избягвам и аз тези проблеми, които ни предлага София, защото аз съм доста нервна и притеснителна, докато той позитивно отворен към всякакви трудности.
Относно магазините, че са по-скъпи, нали мъжът ми ежедневно ще пътува, приемаме го, че ще пазарува от там където е по-евтино, било хран. стоки, препарати или непредвидени стоки.
Искам само да те попитам какво имаш впредвид "чести извънредни разходи за медицинска помощ за децата", което ще излезе по-скъпо отколкото ако сме в София ?
И остава разбира се разликата в отоплението, за което сме мислили, но не можем да пресметнем като разходи и трудност, защото и двамата не сме живели никога в къща Sad
6.Не сме пътували ежедневно извънградско, но от колеги, както и ето други хора в темата казват, като времетраене се равнява почти същото, а и не съм чувала за 50 минути на входа на града да е чакал някой. Както ни дадоха идея в по-ранните коментари, на които мъжът ми много се зарадва, е да пробваме известно време под наем в градчето, което изберем да живеем, и да видим как ще ни се отрази Simple Smile
Относно децата да уточним, че не обсъждаме изобщо село, ами съвременен развит град, който предлага всичко поне до 9-ти клас. Не мислим, че трябва да мислим къде би било по-добре след 15 години за нас или децата ни, защото самите ние не знаем дали няма стане и 3-та Световна дотогава или циганите да имат вече 100 гета в София, а не само 20-30.
Много ми е интересно според Вас Янечек, колко струват двустайните апартаменти в София, ако не броим едната стая за кухня, защото ако толкова много мислим само за децата, до 18 години ли ще спим в една стая ? Както и не обсъждаме Орландовци или Захарната фабрика, където се продават по-евтино апартаменти, защо не искам съседката ми на 30 години да има 10 внучета  #Crazy  Гледали сме много за апартаменти в София и цените са плачевни Sad
Магазините не са с по- високи цени, като идключим някои от промоциите на веригите.
Градчета от порядъка на Перник, Елин Пелин, Сливница, си имат и детски лекари и аптеки, та не виждам с какво ще се оскъпят здравните услуги за децата.
За отоплението- зависи на каква база го смяташ. Ако го сравняваш  с вечно затворените радиатори в София, които пускаш за малко вечер, по възможност в една стая- по- скъпо е, но ако градчето е газифицирано или ако си направиш инсталация, ще намериш най- удачното гориво и ще се родиш.
Преди 3 години правих локално парно в къщата в Балкана и инсталацията ми излезе 3000лв.- гравитачно, за 2 етажа по 60 кв.м.
Що се отнася до апартаментите в София- така наречените двустайни от новото строителство, са всъщност едностайни - хол, кухня в едно + още една стая. Да си купиш такава кутийка и   отгледаш дете в нея, е безумие, за което ще платиш минимум 50 000Е, а с лихвите ще върнеш 150 хиляди.

# 44
  • out of space
Авторке, разрових се за теб  Hug

http://www.imoti.net

Прекрасни тристайни апартаменти в нормални квартали, м/у 50 и 60 К евро, в нормални квартали.
Излязоха ми 4 страници с оферти.  Wink

Иначе ето ти нещо готино в Правец: http://www.imoti.net/ednostaen-apartament-sofiya-oblast-gr-prave … -anno2704094.html

Общи условия

Активация на акаунт