Филми по книги и вечната битка между тях

• 25 570
  • 115
  •   1
Отговори
# 75
Не сравняваме крастивици с артишок, а салата от краставици с готвени такива Laughing

# 76
Една от малкото екранизации, които са ми харесали е Името на Розата на Умберто Еко. Филмът с Шон Конъри и Крисчън Стейлър си заслужава.

# 77
Аз бих сложила равенство  между   филма и книгата  на любимаат ми авторка -И. Алиенде -"Къщата на духовете ".
Много силен филм с  Джеръми Айрънс, Мерил Стрийп, Глен Клоуз , Уинона Райдър, А. Бандерас...
Книгата     за любителите на този стил   също е  неповторима.

Книгата "Шоколад " на Джоан Харис  и филма с Джони Деп ,  Ж. Бинош , Джуди Денч -    препокриват с е чудесно .

# 78

...Такъв е сериалът Джийвс и Устър и поредицата на П.Г.Удхаус...

Я, не знаех, че има сериал за Джийвс. Благодаря за информацията, ще се поразровя за него.

# 79
А да, Къщата на Духовете също е прекрасна екранизация. Различава се малко сюжета, понеже са събрали три поколения в две, но филма е много добър!

Шоколад не съм го гледала

# 80
Има. Старичък е, съдържа 4 сезона от по 6 епизода, излъчен е в периода 1990-1993 година, а главните роли са поверени на Стивън Фрай(Джийвс) и Хю Лори(Устър). Следях го с интерес, но книгите ми бяха по-интересни.

# 81
И от мен глас за "Кръстникът", "Английският пациент", "Гордост и предразсъдъци" с Кийра Найтли. Еднакво и много, много любими филми и книги. "Кръстникът" даже за мен е в пъти по-добър като филм.
И един глас за "Гепардът" на Томази ди Лампедуза и екранизацията на Лукино Висконти от 1963 (http://m.imdb.com/title/tt0057091/) с Бърт Ланкастър, Клаудия Кардинале и Ален Делон.  Две от най-красивите неща, които някога ми са се случвали Heart Eyes

# 82
  • София
За още една прекрасна екранизация по книга се сетих  Simple Smile
По романа на Ерик-Еманюел Шмит - "Господин Ибрахим и цветята на Корана"  Heart Eyes
http://www.imdb.com/title/tt0329388/

# 83
  • Me? I'm a raging sea trapped inside of a raindrop.
Междудругото винаги съм си представяла Долф Лундгрен като Ричър. Само че боядисан и с тъмни лещи  Grinning

А защо боядисан и с тъмни лещи? Ричър е рус и със сини очи.  Peace

# 84
  Прекрасна книга-"Татко",на Уилям Уортън и прекрасен филм по нея! http://m.imdb.com/title/tt0097142/

# 85
Как забравих да спомена и Зорбас на Казандзакис и филмът на Михалис Какоянис с Антъни Куин, който е природна стихия Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes Какъв смях има само, от недрата на земята сякаш!

Слаба екранизация за мен е "Краят на аферата" с Ралф Файнс и Джулиан Мур по книгата на Греъм Грийн. Не предава добре и в дълбочина религиозните търсения на главните герои и развитието им, които са изключително ключов момент в сюжетната линия, ако не и същинската сюжетна линия.

Последна редакция: сб, 09 апр 2016, 16:41 от dillra

# 86
"Като гореща вода за шоколад" по книгата на  Лаура Ескивел

# 87
"Крадецът на книги" - книга - прочетена.
"Крадецът на книги" - филм - изгледан.
Странно, докато четях книгата, нямах търпение да я приключа, за да се впусна към филма. Трябваха ми, обаче, няколко дена, докато се наканя да го пусна и още няколко да го изгледам целия.
За книгата каквото и да кажа, вече е изказано. Аз просто ще допълня, че я четох с удоволствие, толкова лек в изказа и увлекателен разказ отдавна не бях чела, въпреки тежката тема. А относно филма - огромен плюс за избора на актьори! Лизел, Ханс (особено в неговия образ Джефри Ръш се е справил блестящо!!!), Роза, Руди, Макс - техните образи напълно се припокриват с моите представи за тях.
Минусите ще ги споделя в спойлер:
Скрит текст:
Във филма имаше една сцена, в която Макс подарява празен дневник на Лизел, в който тя да описва своите мисли и преживявания, а който е чел книгата знае, че жената на кмета й подарява такава. Макс й дава две книги, направени от подръчни материали, което всъщност за мен си остава ключов момент от сюжетната линия и щеше да бъде страхотно попълнение във филма. А другото, което не ми достигна (ако трябва да използвам това клише) е, че като че ли любовта на Лизел към книгите не беше достатъчно задълбочено представена, сякаш между другото тук таме я даваха с книга в ръка. Но както и да е - стига съм правила дисекции. Според мен книгата заслужава да се прочете, а филмът е хубаво да се изгледа!

# 88
"Гордост и предразсъдъци" с Кийра Найтли.
За мен това е една от най-лошите екранизации по книгата.
Но пък определено всичко заснето по Джейн Остин ми е било само в полза, за да мога да "обработя" твърде обраният й от към описания на емоционални изживявания текст. 

# 89
"Гордост и предразсъдъци" с Кийра Найтли.
За мен това е една от най-лошите екранизации по книгата.
Но пък определено всичко заснето по Джейн Остин ми е било само в полза, за да мога да "обработя" твърде обраният й от към описания на емоционални изживявания текст. 

Въпрос на вкус. Мини-сериалът на BBC с Колин Фърт например наистина е доста по-буквалистична преработка. Също ми хареса, но далеч не толкова.

За да определя един филм като добра екранизация по книга, не ми е толкова важно да следва достоверно и дума по дума текста и дори сюжета на оригинала. Важно ми е обаче да ми предаде същите или поне много близки усещания и атмосфера. Да ги почувствам като едно цяло, гледано от различни ъгли и през различни очи.   

А за да определя нещо като добра екранизация, тоест като добър филм сам по себе си игнорирайки съществуването на книгата, тогава търся наличието на нещо специално, на оригинално авторско решение на режисьора, което няма нищо общо с книгата. В "Гордост и предразсъдъци" на Джо Райт например това бяха светлината - почти изцяло утринна, следобедна или на свещи Heart Eyes, невероятната музика. Решението да се използват дрехи от периода, в който Остин пише книгата, а не от периода, когато за пръв път е публикувана (разликата е огромна и определено не в полза на последния). Някои визуални решения и сцени, например разходката на камерата из къщата на семейство Бенет, докато траят приготовленията за бала. Финалната сцена и реплика на бащата на Лиз Heart Eyes , която дори не фигурира в книгата - и разбира се лицето на Доналд Съдерланд. Всеки път ме убива по малко този филм.

Общи условия

Активация на акаунт