Фотография - 81 тема

• 52 528
  • 754
  •   1
Отговори
# 300
Момичета, не съм писала досега в темата ви, само чета, защото имам много какво да уча още. Снимам за мое удоволствие, нямам амбиции за повече. Имам Никон Д5100.
Снощи обаче ми се случи следното - излязох с един приятел да снимаме вечерта, нагласихме стативи, апарати, всичко и проблем - не мога да си сменя режимите. Свикнала съм да снимам на А, уж той е включен, но на екрана ми изписва М. Сменям режима, пак стои М. Който и режим да избера, фактически или съм на М, или на ауто. В крайна сметка си снимах на М, но имате ли идея какво може да се е случило? Как мога да го коригирам? Върнах заводски настройки, ъпдейтнах фърмуеър, но чета сега из нета, че много хора не са намерили решение на същи проблем, със същия никон.

Момичета, поне да ме посъветвате към кого да се обърна?

# 301
Момичета, не съм писала досега в темата ви, само чета, защото имам много какво да уча още. Снимам за мое удоволствие, нямам амбиции за повече. Имам Никон Д5100.
Снощи обаче ми се случи следното - излязох с един приятел да снимаме вечерта, нагласихме стативи, апарати, всичко и проблем - не мога да си сменя режимите. Свикнала съм да снимам на А, уж той е включен, но на екрана ми изписва М. Сменям режима, пак стои М. Който и режим да избера, фактически или съм на М, или на ауто. В крайна сметка си снимах на М, но имате ли идея какво може да се е случило? Как мога да го коригирам? Върнах заводски настройки, ъпдейтнах фърмуеър, но чета сега из нета, че много хора не са намерили решение на същи проблем, със същия никон.

Момичета, поне да ме посъветвате към кого да се обърна?

И в сервиза на Никон няма как да ти помогнат, то не че разбират особено и без това. Sunglasses Както имаше дефект при един друг модел на Никон преди време, който се проявяваше при доста бройки. Ако не са минали 30 дена, направо отивай и го връщай и си вземи друг модел - просто си живееш с него. Нали има вече такава възможност? При Никон категорично са занижени качеството и контролът последните години.  Sunglasses В непрекъсната надпревара непрекъсато да се изкарват нови и нови модели, за да се гони печалба, така ще е. Shocked

# 302
О, този е на повече от две години, не мога да го върна никъде вече. Мъжът  ми ме обвини, че си измислям проблем, защото съм се загледла последно време в новите модели Grinning

# 303
Мисля че на 90% ще се съглася с Клото - наистина на първо място тук липсва идея, но ако е просто кадър за упражнение - аз съм с доста добре калибриран монитор и наистина леко жълтенее. В такива ситуации, просто се десатурира леко жълтото в жълтия канал. много леко - Дали ще го правиш със Selective color / Hue and Saturation -няма значение - въпроса е да работиш в жълтия канал ..
не е обработвана, с показването и целта ми бе за насоки как да избегна жълтия отенък още при снимането

# 304
  • София

Мисля че на 90% ще се съглася с Клото - наистина на първо място тук липсва идея, но ако е просто кадър за упражнение - аз съм с доста добре калибриран монитор и наистина леко жълтенее. В такива ситуации, просто се десатурира леко жълтото в жълтия канал. много леко - Дали ще го правиш със Selective color / Hue and Saturation -няма значение - въпроса е да работиш в жълтия канал ..
не е обработвана, с показването и целта ми бе за насоки как да избегна жълтия отенък още при снимането

По-точно задаване на белия баланс като начало. При Канон автоматичния бял баланс не е на почит.

# 305
Имам въпросче, какво според вас не съм до нагласила, че лицето не ми излиза сякаш в реални цветове? IMG_2701_1 by Златина Иванова, on Flickr

Ако търсиш максимално точен бял баланс, преди да започнеш да снимаш, правиш снимка на бял лист или сива карта при същите светлинни условия.  Simple Smile И го задаваш като бял баланс на апарата ти.  Wink Понякога обаче, в зависимост от околната среда, може да се получат нежелани оттенъци - например зелен, жълт, червен и т.н. Иначе, дори и да не си снимала точно, във фотошопа го коригираш. Всъщност точният бял баланс не е необходим при арт фотографията, щото там правиш каквото си искаш.  Grinning При снимане на светлина на електрически крушки от последните години нагласянето на белия баланс е направо отврат.  Confused Иначе в нета има предостатъчно всякакви написани и видео материали как да се нагласи предварително белия баланс, ако държиш толкова много на него.  Simple Smile
Да добавя, че трябва да снимаш винаги в суров формат и да имаш добре калибриран монитор.  Grinning Аз, за съжаление, работя на лаптоп, защото ми е скапан десктопът от доста време, и не мога да го калибрирам и карам на око, ама на мен ми върши работа.Чакам да мине ретроградния Меркурий, че тогава да мисля за нова техника.  Mr. Green

Последна редакция: нд, 01 май 2016, 20:15 от El Mariachi

# 306
О да на лаптоп е кошмар, мака рядко го калибрираме, но лаптопа всеки месец минава.. Ние за това и инвестирехма в последно поколение спайдър та малко от малко съм добре. За лаптоп и то уиндоуски съм предоволна, покрива ми на около 90% гамата на адоб за съжаление не може повече, не е мислен за дизайн ...

# 307
О да на лаптоп е кошмар, мака рядко го калибрираме, но лаптопа всеки месец минава.. Ние за това и инвестирехма в последно поколение спайдър та малко от малко съм добре. За лаптоп и то уиндоуски съм предоволна, покрива ми на около 90% гамата на адоб за съжаление не може повече, не е мислен за дизайн ...

Аз досега винаги съм работил на уиндоус, мои приятели ме агитират за мак all-in-one, обаче си е скъпичък.  Confused А кой спайдър е като модел? Не съм сигурен, че бих си взел, ама знае ли човек...  Grinning Маковете изобщо калибрират ли ги?!  Grinning

# 308
Spyder 5 Elite. Хаха да налага им се от време на време, но за цената си не съм работила на по-добра машинка. Изключвам строго професионалните монитори от висок клас на Ейзо примерно чиято цена само на монитора е колкото на целия Мак ...  Joy

# 309
Spyder 5 Elite. Хаха да налага им се от време на време, но за цената си не съм работила на по-добра машинка. Изключвам строго професионалните монитори от висок клас на Ейзо примерно чиято цена само на монитора е колкото на целия Мак ...  Joy

newsm10 Благодаря! Ще го имам предвид - и за паяка, и за мака.  Grinning Въпросът е и със свикването на командите от уиндоус към мак... Предполагам, че в началото е малко объркващо. Ще трябва да помисля сериозно по въпроса. А дали екшъните и изобщо всички пресетове могат да се прехвърлят без проблем на фотошопа от уиндоус към мак?!  newsm78

# 310
  • Mostly in my mind
Христос Воскресе,  момичета и момчета. Simple Smile

# 311
О да на лаптоп е кошмар...
Чак кошмар... обработвам 90% от снимките си на калибриран макбук еър, защото ми е по-удобно на лаптоп, не мога да се оплача, хем паякът ми е стар - 3ка елит. Не мисля, че имам проблем с цветовете, а и забележки в това отношение май не съм получавала. Не съм про, но и да бях, едва ли щеше да има голяма разлика. Клиентите гледат снимките на калибрирани монитори, може би..., или в кварталното фото им ги вадят пЪрфектни 1:1... нека не се заблуждаваме. Скоро преинсталирах системата и наистина преди да калибрирам отново, мониторът ме дразнеше ужасно, но само защото окото ми е свикнало с правилните цветове и контраст. Ако говорим за принт - тогава е друго, но във формулата влизат и принтер, хартия... не е достатъчна само калибрацията на монитора, за да ти извадят снимка с хубави цветове, мисля, че всички тук сме получавали кофти тиражи, без вината да е в нашата обработка.

# 312
  • Mostly in my mind
Мда. Имам такъв пресен пример. Наскоро дадох 8 снимки във фото. 3,4 от тях нямаха нищо общо с моите цветове,  които ги виждах така и на техния компютър. Изрично ги попитах дали така ще изглеждат и на хартия. Да,... ама не.
Иначе и аз обработвам на лаптоп. Последно  съм калибрирала преди около 10 месеца. Май е време за нова калибрация.  Simple Smile

# 313
Онзи ден принтирах за първи път мой кадър на хартия, за да го сложа в рамка (от проекта с шишетата, разбира се Mr. Green) и останах приятно изненадана. Избрах по-скъпа хартия, но и цветовете са 1:1, мн съм доволна. Отзивите за фотокниги, обаче, хич не са им блестящи. Трудна работа е това да извадиш нещо във физически вариант, когато си имаш понятие от цветове и имаш претенции Simple Smile (принтиралала съм фотокниги с проектите си, също и кадри на пенокартон и то все на различни места, защото всички правят всичко, но не всичко им се получава добре Tired).
Иначе и аз обработвам на лаптоп. Последно  съм калибрирала преди около 10 месеца. Май е време за нова калибрация.  Simple Smile
Няма да видиш голяма разлика (да не казвам никаква), когато калибрираш отново вече калибриран монитор, пък било то и калибриран преди 10 месеца. Нищо общо няма с очеизвадната разлика, когато калибрираш за 1ви път Simple Smile

# 314
Вейда говорим за лаптоп уиндоуски.. Всичко от семейството на Мак е разкошно... И щом работиш на макбук благородно ти завиждам - малко извън бюджетно ми дойде и това да вземем.
Аз за това казах че като го калибрирам по-често моя все пак съм доволна.. А кошмара касае малкия размер монитор.. Аз поне съм свикнала като правя предпечат особено да работя на голям монитор и за мен поне си има значение дори и да е калибриране монитора..има разлика между 15 и 21 инча ...поне аз го усещам и то доста сериозно го виждам след като дадена снимка съм я обработвана на лаптопа и после я отворя на големия...

Ел Мариачи аз вече и свикнах на различната операционна система и дори често ми се случва да си псувам лаптопа в случаите когато иска инсталиране на разни драйвери и глупости, за да ми работи нещо. На Мака такова нещо няма... Там просто работи.. И наистина от гледна точка на цветопредаване е разкошен.

А... Вейда за фотокниги много голямо значение има на каква машина и каква хартия се работи. Ние имаме книги на два производителя и една подарък от Фотобраво в Плевен - те работят на качествена фото хартия и на хубава машина и са им хубави книгите.
За сами снимки работя с фотопринтер на Епсън - L1800  и обикновено си зареждам с фотохартия Катана Лустер гланц 240 тя е най стандартна но добре печата. Иначе ако се търси по-високи качество Ханемюле файн арт или пак на тях някои от канавите най-често Леонардо, че при нея си има защитно покритие и не се налага да и полагат ново, въпреки че в Синтезиса на една от изложбите които печатаха ни сложиха втори пласт..

Последна редакция: пн, 02 май 2016, 08:46 от mamaSunshine

Общи условия

Активация на акаунт