КОЗУНАЦИ – 2016 г.

• 77 017
  • 764
  •   1
Отговори
# 255
  • Sofia
Ето произведението на детето (8г.), абсолютно сама разбира се. Не дава да пипне човек вместо нея.   chef

Моето след малко ще пека, то не бе втасване, не бе чудо... Crazy

# 256
  • Балчик
Браво на детето, Морена. Готова козунакоправачка. Laughing

# 257
Морена,като за изложба.Чудесни са !Може ли малко инфо,относно изпичането. Simple Smile

# 258
Морена, дете-чудо си имаш у дома. БРАВО на него и на теб като майка!

# 259
  • Sofia
Благодаря ви за комплиментите, момичета! Hug   Предадох на детето, много е доволна! Simple Smile
normas, пече се 25 мин. на 170гр. по грешка (щерката сама го сложи и там беше скарата) на на 1 ниво на фурната и още 6-7 мин. без формата и вдигнах на 2ро ниво, където по принцип пека. И плетката си е нейна този път (за разлика от предния), едва я навих да не пробва нещо по-сложно и обещах в близките дни да тренира на воля с хлебно тесто.  Simple Smile

Това е от мен, снимката с конците не ми се получи на лампа.  Доволна съм от метода по учебника, но пак ще експериментирам.  Плетката ми се запази, както се вижда.  newsm44

клик

# 260
къде остана добрия стар форум - последните "професорски" мерки и теглилки ми идват леко "фюжън". аз се наслаждавам на това, което мога и правя и на това, че тези, които опитват печивата ми, изглеждат определено доволни и щастливи. бъдете и вие така.

Последна редакция: пн, 18 апр 2016, 09:30 от amorex

# 261
  • София
къде остана добрия стар форум - последните "професорски" мерки и теглилки ми идват леко "фюжън". аз се наслаждавам на това, което мога и правя и на това, че тези, които опитват печивата ми, изглеждат определено доволни и щастливи. бъдете и вие така.
......................

Ми, че ние сме си доволни и щастливи от тези дискусии които си водим относно мерките и теглилките, защото това си е важно и най-вече за тези които правят козунаци от ... миналата година да речем... мда. Винаги, винаги ще науча нещо ново, независимо че ги работя от .....не помня от кога,  нищо не ми е излишно и се радвам когато някой нещо ново каже и разкаже, било за плънки-млънки, било как точно да се приготви тестото, колко мая да се сложи, малко или повече...и такива забележки като твоите много мразя. Недей да ни четеш, не се включвай, пропускай ни досадните разбори и продължавай напред. Нас ни остави пък да продължим да си се вихрим в темата. За мен е удоволствие, вярвай ми.
Снимки така и не се виждат,  опитай пак.
Моренче, пропуснах те, нали знаеш, че тази душица ми е по сърце.  Hug Чудесна е! Слабост ми е.  И да ви кажа , че имам удоволствието да я познавам, разкошно красиво дете.

Последна редакция: пн, 18 апр 2016, 02:22 от marchеva14

# 262
  • Балчик
Имаше запитване за мерките и теглилките, който не е забелязал. Щом не ти харесват, не ги чети, кой ти пречи да си щастлива в един напълно свободен форум?

# 263
да споделя: направих козунака с дулце де лече на кокона Simple Smile
точно по рецепта, втасване на маята с мляко, замесване, втасване, оформяне, втасване, печене
1. стана много пухкав, доволна съм Simple Smile
2. много има вкус на мая, сложих почти 1 цяло пълно пакетче суха на йоткер 9гр., дали не трябваше по-малко?
3. малко по-малко захар сложих - е, не трябваше, усеща се, трябва си му повече.
4. бих сложила повече от 2 ч.л. на фитил Simple Smile
5. плетката ми се сля: от какво ли зависи това да стои по-заформена след изпичането?
6. като нямам форма за козунак, ми се "разля" на ширина, макар да се опитах да оформя с хартия за печене, други идеи или няма как, освен да си имаш форма?
7. не е на конци особено, даже почти, може би трябваше да го удрям в плота при месенето?

# 264
  • Sofia
Душа, много ти благодаря за хубавите думи!  Heart Eyes

Ето го и моя на дневна светлина Wink   клик

arino, не удрям/бия тестото, детето също (а виж снимката от вчера, какви конци е докарало Simple Smile ) - само месим. Когато е готово, омесено натискам с пръст и вдлъбнатината бързо се възстановява това е показател - еластично е.
Плетката се задържа, ако не е много маята и е добре втасало тестото.  А не се разлива тестото, ако е по-твърдо/сухо. И винаги - добре измесено.
Маята на Йоткер е 7г, а ти за колко брашно си я ползвала?
Аз ползвам тенджера, йенските такива, тортена форма за печене.  Често обаче пека без форма, както вчера например (има снимка).

# 265
  • София/Варна
arino, опитвала съм различни видове и марки маи и съм останала с впечатление, че независимо от количеството, при сухите винаги остава един такъв по-специфичен вкус след изпичането. Дори и да си я активирам като прясната. Ти държиш ли да ползваш сухи дрожди?
И аз пека в каквото сваря, но ако ще нося някъде или ще подарявам на приятели, ползвам алуминиеви или картонени форми за печене. Последно съм взимала такива от Джъмбо.

Скрит текст:
Morena, респектирана съм от твоята девойка. Моята е голяма мераклийка да се включва в кулинарните ми експерименти, но много бързо губи интерес. Достатъчно е някой от братята ѝ да я викне за игра и зарязва всичко Simple Smile

# 266
Браво, Морена!
По коя рецепта е тази прелест от снимката? Нямах възможност да изчета цялата тема, но ако я има ще я намеря. Не искам да те притеснявам да я пишеш отново. Точно този вид на козунака е наслада за всичките ми сетива. Дори само като гледам снимката, усещам аромата му.

# 267
  • Sofia
Елиса, благодаря!  Simple Smile
Двете с щерката правихме различни дози (тя 1/4, аз 1/2 от 1кг брашно) по рецептата от учебника, който пусна Джема по-назад в темата (около 8стр. някъде беше) само като технология беше разликата -  аз по учебника, тя с активиране на маята.
Но рецептата (продукти и съотношение) всъщност не е нещо особено различно от всички останали, съществената разликата е в технологията.  Simple Smile

# 268
  • Балчик
Давам още малко снимки на децата, с тяхно позволение. Много си харесаха произведенията, станаха на конци и си ги хапнаха с удоволствие.

Скрит текст:

# 269
  • Sofia
Браво, браво!!!  Hug
Джема, нали знаеш - и на теб, и на тях!
И предай им моля те поздравления от виртуалната ти ученичка!  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт