Отговори
# 180
  • Бурса
Честит празник цветенца  Hug
Благодаря за успокоенията момичета. И аз смятам че всичко ще е наред с крачетата. Ще ви пиша като минем прегледа.

Копче аз не мажа от миналото лято. Тогава спрях защото беше много топло и съвсем с тоя лосион и беше дискомфортно. Тази зима не съм мазала въобще и е нямала никакви проблеми, странното е, че миналата като мазах имаше дерматит... може би просто сега го израстя незнам. А слънцезащитен крем не съм купила още, но вече трябва  Wink

Мария аз мисля че няма лошо да го запишеш на английски. Предвид че още не ходите на градинка си е хем разнообразие, хем не виждам как може да навреди. Пробвай пък той ще ти покаже дали му е интересно или не.  Hug

# 181
Мария, аз записах Аби на англииски от септември, но тя учи три родни езика от както се е родила, англииски е четвъртия. Разбира се още ги смесва, но разбира и трите перфектно. Доктора ми каза че и шест езика да са щеше да ги научи и той ми препоръча дп я запиша на англииски. В тази възраст запомнят наистина бързо!

# 182
  • Бурса
Ели от чисто любопитство освен български и испански, кой е третия език, каталан или друг имаш предвид? Твоя мъж каква националност е? И пак ако не е удобно не ми отговаряй и ме извини  Embarassed

# 183
  • София
Мария аз мисля до година да го запиша. Тук в комплекса ни има езиков център за деца и майките са супер доволни. От 3г ги взимат и доста добре ги учат. За по рано не съм се замисляла, защото нямам кога да го водя ако е далеч, но ако имаш на близо и ти е удобно давай.
Днес като карах колата и нали валеше и чистачките се включиха и Влади започна - swish, swish  Joy, та и ние сме я научили вече тази песен Simple Smile

# 184
Мария, давай! Попиват всичко като гъби. Ще е разнообразие някакво за детенцето и ще преценищ дали му е интересно и допада там. Доколкото знам, учат чрез игри и песни... Моята също ги знае повечето песни на английски, а някои думи пък ми ги казва с интонацията на Маша и на руски... Филмчета гледа, когато кърмя тези дни и си е вкъщи... С това боледуване, най-много и немски да проговори...
От скоро е започнала да се вайка. Изглежда някоя от възпитателките или друго дете в градината я е научило, защото ние не говорим така. Като разпилее или разлее нещо казва "мамо, мамооо" или "майко, майкоооо"... А вчера ме застреля, докато я навиквах да си събере играчките, защото иначе ще ги изхвърля и няма да има играчки... "Мамо, стига се кара! Събирам!"... И млъкнах...

# 185
Телли, няма проблем ! Wink Peace

Да, щерката учи български, испански и каталан.

Нашият татко е от тук, но за да научи всички езици той и говори само на испански, аз само на български и в яслата само на каталан.
 Едно време питах док как да стане, той каза важното е един и същи човек да говори винаги на един и същи език, за да разберат разликата между един и друг.

Но имам и нагледен случай. Имам колега италианец, майка белгийка, по между им си говорят на английски, в яслата и училище на испански и каталан. Дъщеря им е на 5г и говори идеално и петте езика. Много е сладка като почне на един език и и отговориш на друг, автоматично превключва и продължава на езика на които говориш. Crazy

# 186
  • гр.София
Точно това щях да ви кажа Ели. Незнам колко е подходящо в нашия случай,защото ние у дома не си говорим на английски,а само на български и за това да не се обърка. В двуезичните семейства е друго,защото и в къщи се говорят различните езици паралелно.

# 187
Точно това щях да ви кажа Ели. Не знам колко е подходящо в нашия случай,защото ние у дома не си говорим на английски,а само на български и за това да не се обърка. В двуезичните семейства е друго,защото и в къщи се говорят различните езици паралелно.

Мария, не, няма да се бърка.
Децата научават че когато говорят с теб използват тези думички а когато говорят в час по английски думичките са други, както моята дъщеря се обръща към мен на български и в яслата сменя езика.
Дори когато идва детегледачката, която и говори на каталан, към нея се обръща на каталан а към мен на български.

Но при нас в яслите масово започват да учат английски от 6 месечни и не съм чула никoй да се е объркал с езиците. Моята дъщеря ходи в държавна ясла затова я записах на английски от септември.

Hug

# 188
  • София
Мария и аз бих записала ако имах на близо и удобно. Не виждам какво ще ги обърка. При нас тук ги взимат след 3г и за това тогава, не взимат по малки.

# 189
Мацки,

Днес нямах приготвена вечеря за Аби. След работа бягах да отида да си взема хлапето, после пак на бегом ходих до магазина с 15 килограмовото отроче на ръце от време на време, за да компенсирам с бързина...
Купувам прясна риба бягам на обратно към вкъщи, мия ръце и пея за мики маус, готвя риба и бягам да ривувам самолет, задушавам картоф с Аби на ръце...

След 30мин вечерята е готова, слагам триумфално чинията пред щерката която изглежда доволна..
А аз потна, капнала и миришеща на риба, отварям хладилника и поглеждам едни макарони, които преценявам че са прекарали около седмица на студено.
Предвид колко съм гладна преценявам, че не са отровни. Слагам ги за малко в микровълновата и така, горещи от тук замръзнали от там сядам да ги ям...

Уви, Госпожица прекрасна ме поглежда, поглежда моята чиния поглежда нейната и след някаква неясна констатация започва да реве че иска макарони...

Та сега вечерята ми е в кофата, а щерката сърдита си изяде рибата...

Вие как сте ?Grinning

# 190
  • NE
Честит имен ден на патерици, най-вече на Лили.
Моя Вили говори основно на английски от песничките. Crazy Не исках, но така стана. Аз съм на принципа да се пробва всичко, а детето ще си покаже само.
Лятото бях спряла да мажа, но зимата почнаха обривите и пак почнах. Напаснах идеално козметиката. Слънцезащите се чудя дали пак на Ларош да взема. Доволна останах.
Тези дни доста път минахме. Добре се държа, но вниманието на каките му дойде в повече. Събота вечер вися само на вратата да си ходим, че му обещах и в Пловдив да ходим при друга кака. Whistling

# 191
  • София
Eli  не скучаете вие  Laughing. Аз за това не слагам никога нещо за ядене, което не искам да яде, но пък това ми помага когато знам че нещо няма да яде, а аз искам да го яде. Като веднъж се чудех как да го накарам да яде супа от коприва, че нещо не я иска. Сипах си аз на мен,а той ме гледа. Викам - ААА това си е мое, няма за теб. Ми както не яде коприва, така омете половината Simple Smile и после чак му дадох другото ядене Simple Smile.

Ние пък днес голям цирк по пътя след яслата и се прибрахме влачейки се и ревящи и дерящи. Първо не иска да ходи, после като тръгна не спира и изкочи на улицата и за малко да стане белята, добре че колата караше бавно и спря. Хванах го аз, накарах му се, а той като започна едно тръшкане и да иска да е на улицата. Кипнаха ми лайната едно хубаво и го завлекох в нас с рев и влачене. После наказан в ъгъла, ама седи малко и тръгва и аз му викам - еййй не ти е минало наказанието, обратно там, а нашия ми вина НЕЕ и си прави каквото иска. Седях до него и си гладих да го следя и докато не ме послуша, че трябва да седи наказан не му отстъпих. 
Та така, поне свърших едно хубаво, че изгладих камарата с прането Simple Smile.

# 192
  • гр.София
Ели,е хубава работа,ти гладна остана  ooooh! Мислиш ли,че щяха да и харесат,ако и беше дала да опит?
Гери,много стряскащо с тоя навик на Влади да изкача на улицата. И аз щях да съм бясна. Можеш ли да ми припомниш кое кремче мажеш на пишката?
Фейче,особенно ако има по-кресливи и сприхави деца,нормално да се изнерви. И моето е така. Какво време хванахте?
Ние уж легнахме,ама чувам още се върти като шило в леглото.
Спокойна вечер!!

# 193
  • NE
Мария Времето беше мега, макар малко да поваля. Ние по морето нямаме пролет и
такова време само ме радва.
Вилито се изнерви зареди едно дете уж с лека форма на аутизъм и игнориране на проблема от родителите му. Не знам защо дойде.

# 194
Добро утро! Може ли да си допия кафето с вас!;)
Флауър, колкото по-рано родителите заведат детето при специалисти, толкова по-добре. Има къде и как да му се помогне. В Пловдив има логопеди, психолози, монтесори детски градини... Много е деликатен моментът за разговор с родителите, които живеят в отричане.
Ели, моето диване яде храна само от детската кухня. От манджите, които аз правя яде само таратор. Хаха.Wink Бих се радвала, ако поне ги опитва. Важи правилото да не ядем и пием неща, които не бихме и дали на нея, та трябваше да се крия покрай бременността, когато тъпках всякакви боклуци и за разлика от първия път ми се прияждаха разни неща.
Скрита лимонке, къде си? Знаете ли вече с какви гащи ще е новото бебе?
Надявам се, че ана.ана също ще се включи в дискусията за езиците. Тук на село няма за толкова малки дечица, най-рано е в предучилищна. Мисля си да попрочета малко повече за сугестопедията и да пробвам вкъщи по-целенасочено... Евентуално... Тези дни е някакъв ужас и ад, но винаги може да стане по-зле. Днес я изпратих на градина, поне до обяд да изкара, за да свърша малко работа. Нямат край тези сополи, писна ми... И по цял ден бърша, пръскам фР, хапчета, сиропи... На всичкото отгоре, докарали са някакъв лунапарк срещу нас, който ще седи 2 седмици за празниците и от там блъска люта чалга по цял ден. Направо ми идва да се гръмна. Живот и здраве, заминаваме за Великден, та се надявам като се приберем пак да ги няма.
Във връзка с книги за четене - от една антикварна книжарница си взех на Никитини. Към 40 страници е, разкош! Смях се с глас, все едно за мен е писана. Бабите са ни 1 към 1, а пък ние с ММ като руснаците...

Общи условия

Активация на акаунт