Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-8

• 74 497
  • 766
  •   1
Отговори
# 225
Според мен най-добрият вариант за купувача е влизането във владение да стане с протокол в деня на изповядване на сделката при нотариуса. Имам опит само като купувач в София - и двата пъти така е ставало. Всичко разбира се е въпрос на уговорка, нямам представа кои случаи са повече, но за всяка конкретна сделка си има куп неща, които накланят везните и това какви са повечето сделки в града не би трябвало да има значение.

Бих била по-склонна да изповядам сделката по-късно, но да останат в жилище, което по документи вече е мое без договор за наем, не бих искала.

+1 И аз предпочитам предаване в деня на сделката. При 2 покупки така направихме.
Но наистина е въпрос на договорика.
В единия случай купувахме от роднини и нямаше сила на света, която да ме накара да приема друг вариант. Ако се запънат с изнасянето, какво да правя - да пращам ЧСИ на роднини ли? Не, благодаря. Беше почти като продажбите на зелено, при изповядането платихме само 10% и мина почти година от предварителния договор.

Последна редакция: сб, 16 апр 2016, 12:43 от biborana

# 226
Влизане във владение се уточнява в договора, поне при последната ми сделка беше така.
Месец е разумен период, според мен. Peace

# 227
Влизането във владение задължително е обвързано с цялостно плащане на сумата, предвид сделките плащани с кредит. Кредит се отпуска едва след прехвърляне на собствеността и вписването на ипотека, което може да забави продавача в получаването на парите си. Не е редно владението да се предава преди това.

# 228
Влизането във владение задължително е обвързано с цялостно плащане на сумата, предвид сделките плащани с кредит. Кредит се отпуска едва след прехвърляне на собствеността и вписването на ипотека, което може да забави продавача в получаването на парите си. Не е редно владението да се предава преди това.
Нормално е да се забавят парите на продавача, самите вписвания се бавят от агенцията, но това не зависи от купувача - той вече е одобрен за кредит и усвояването на практика става без негово участие, банката просто си чака удостоверението за тежести, за да се види вписана на първо място и да отпусне сумата по сметка на продавача.
Ние купувахме с ипотека, сделката беше лятото, когато забавянията в Агенцията са със седмици. В нотариалния акт е вписано, че встъпването във владение става след получаване на сумата по сметка на продавача. Но те хората така или иначе не обитаваха имота и не беше проблем да ни дадат ключа още при изповядването. Те направиха компромис, който не им костваше нищо, тъй като ние преди това направихме компромис да ги изчакаме повече време за изповядването по логистични и други причини. В крайна сметка зависи на какви хора ще попаднеш и как ще се разберете помежду си.

# 229
  • Sofia
В момента с колко се бави Агенцията по вписванията?

# 230
  • София
В София около 10 календарни дни.

# 231
  • София
В момента, в който продавачът си получи парите, не виждам основание да остава в жилището. Има предостатъчно време от подписването на предварителния договор и получаването на една немалка сума от 10% до момента на изповядване и получаване на остатъчната сума, за да може да се уреди напускането на вече бившото му жилище. С договор за наем, ако купувачът е съгласен, е вариант да остане още. Правете протоколи за предаване на владението в момента на продажбата, защото някой път ще останете много изненадани.
Разбира се има всякакви изключения, но общо взето пак напрежението ще се окаже върху купувача, ако направи компромис  Naughty

# 232
Ти хубаво даваш такива съвети, но се опитай в София да купиш жилище, което не е ново строителство, което да ти освободят в деня на изповядване. Ти можеш да си разсъждаваш, но реалността е друга, просто няма да намериш такъв продавач, и добре, ще се откажеш от имота и ще намериш друг, и там продавачът ще ти каже същото и накрая няма да купиш нищо. Защото такава е практиката и съответно почти всички така правят. Пък какви основания виждаш ти, дори и да имаш резон, просто няма значение, защото не можеш всички да ги накараш да мислят като тебе.

# 233
  • In the shadows of my mind
Въпрос на договорка  Peace
Нито е само едното, нито е само другото. Има много случаи, в които жилището е свободно и влизаш във владение на изповядване. Има и случаи, в които реално имаш ключове от жилището още на предварителен договор. Няма "по принцип" и "практиката е..." - всичко е индивидуално.

# 234
Всичко е индивидуално, съгласна съм. И съветвам купувачите, ако намерите вашето жилище, не го изстървайте само защото не е свободно в момента. Май има недостиг на свестни имоти...
http://fakti.bg/imoti/182757-mitov-za-edno-jilishte-veche-ima-po-2-3-klienti

# 235
  • София
може би в темата е изписано по въпроса, но все пак да си попитем:
аз съм в ролята на купувач на жилище- трябва ли да вадя някакви документи или това е задължение на продавача?
Благодаря, ако някой пише!

# 236
Е какви документи да вадиш, ти трябва да вадиш пари;)

# 237
Именно, пари и здрави нерви извади, другото да му мисли продавача. Laughing Laughing Laughing

# 238
  • София
аз съм в ролята на купувач на жилище- трябва ли да вадя някакви документи или това е задължение на продавача?
Разбира се. Но при реализиране на покупко - продажба - и двете страни представят доста документи. Ако купувате с кредит, какъвто е най - честият случай, документите са повече, но тях ги уточнявате с банката. Зависи и от това кой ще придовива - самостоятелно или семейство. Удостоверение за семейно положение, за липса на задължения към държавата, за доход са минимума.
При огледи не се налага да се вадят/носят документи от купувача.

# 239
  • София
Разбира се. Но при реализиране на покупко - продажба - и двете страни представят доста документи. Ако купувате с кредит, какъвто е най - честият случай, документите са повече, но тях ги уточнявате с банката. Зависи и от това кой ще придовива - самостоятелно или семейство. Удостоверение за семейно положение, за липса на задължения към държавата, за доход са минимума.
При огледи не се налага да се вадят/носят документи от купувача.
Благодаря! Удостоверенията за липса на задължения към държавата и за дохода- откъде се вадят?

Общи условия

Активация на акаунт