Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-8

• 74 553
  • 766
  •   1
Отговори
# 210
Аз със сигурност бих продавала едва след като купим новото жилище. Такива разправии кой кога ще се изнася не са ми по вкуса. Намирам нашето ново жилище и чак тогава тръгвам да продавам сегашното. Един месец е разумен срок да се организирам и да си изнеса партакешите, повече ми се струва много и за двете страни.

Това можеш да го направиш само при положение, че имаш парите за новото. Но ако разчиташ на парите от старото, за да купиш новото, няма да ти стане номерът:) Можеш даже много сериозно да изгориш, ако си дала капаро за покупката, а после нямаш пари да я финализираш, губиш капарото, а то обикновено е 10% и е много сериозна сума...

# 211
  • София
Аз със сигурност бих продавала едва след като купим новото жилище.
Браво на теб.  Peace
Ние обаче пари за закупуване на ново жилище нямаме. Затова зависим от продажбата на сегашното.

# 212
  • In the shadows of my mind

Относно адвокатски хонорар - само за преглед на документи и консултация около 400-500, за съставяне на договори, преговори, анекси, вадене на документи, някакви по-сложни гимнастики и калибристики - над 1500 със сигурност.

Честно казано, само за преглед на документи и консултация, 400 - 500 лв. са много висока цена. Ако в това е включено и вадене на документи, справки, проследяване историята на имота, тогава да.

Малко над 400лв дадоха мои познати само за преглеждане на документи и договор, проверка на някои неща по имота и консултация.

fani34, нямате ли контактите на продавача? Ако ги нямате - Адрес със сигурност ги имат, обяснете им какво сте видели и какво ви притеснява и те да си свършат работата - все пак ще вземат от вас 3.6% от сделката като комисион, нека си ги изкарат. На мен като цяло работата ми намирисва, но може би защото съм недоверчива към обещания.
Относно банката - отидете и проверете лично, за да сте в час със ситуацията.

# 213
Според мен най-добрият вариант за купувача е влизането във владение да стане с протокол в деня на изповядване на сделката при нотариуса. Имам опит само като купувач в София - и двата пъти така е ставало. Всичко разбира се е въпрос на уговорка, нямам представа кои случаи са повече, но за всяка конкретна сделка си има куп неща, които накланят везните и това какви са повечето сделки в града не би трябвало да има значение.

Бих била по-склонна да изповядам сделката по-късно, но да останат в жилище, което по документи вече е мое без договор за наем, не бих искала.

# 214
Според мен най-добрият вариант за купувача е влизането във владение да стане с протокол в деня на изповядване на сделката при нотариуса. Имам опит само като купувач в София - и двата пъти така е ставало.

Естествено, че е най-добре за купувача! Въпросът е, че често продавачите си живеят в имота или имат багаж в него, и дори и да имат къде да се изнесат, им трябва време за логистиката. И когато става въпрос за хубави жилища на хубави места с малко предлагане, купувачът често прави компромис с освобождаването, ако иска изобщо да купи нещо. Въпросът е колко е допустимо да е голям този компромис - което си е индивидуалноо решение на двете страни, но според моя опит и този на Мецан, 1 месец е разпространен компромис в София на хубави места. Подозирам, че всички тези детайли зависят много от това къде е жилището. А, и разбира се, говорим за вторичен пазар.

# 215
От момента на предварителния договор, до окончателния, в периода на събиране на всички документи, има месец, а понякога и повече. Това си е нормален период, в който собственикът би могъл да го освободи според мен. Това не е ли 1 месец, а и повече? Или Вие говорите за още един месец. Така вече не говорите ли за 2 месеца?

# 216
  • София
Е как така някой ще тръгне да освобождава жилище преди изповядване на сделката. Или да прави каквото и да било. Нищо не се знае до последния момент.

# 217
Разбирам, сигурно важи с още по-голяма сила на днешния пазар. Ако случаят не е като на Тонка не виждам причина във времето между предварителния договор и изповядването продавачите да не се справят с логистиката.

Ако жилището е хубаво и цената е добра, ще се намери купувач, а каквото и да стане в последния момент, продавача разполага с капарото, с което да си покрие разноските по наем или склад.  Peace

# 218

Относно адвокатски хонорар - само за преглед на документи и консултация около 400-500, за съставяне на договори, преговори, анекси, вадене на документи, някакви по-сложни гимнастики и калибристики - над 1500 със сигурност.

Виждам цифри, конкретика... Тези цифри "със сигурност" от ценовата оферта на някоя кантора, която работи предимно с чужденци ли са? Защото моят опит е за доста по-скромни адвокатски хонорари. Е, поне тия дето искат да имат клиенти а не с един клиент "година хранят".

Малко над 400лв дадоха мои познати само за преглеждане на документи и договор, проверка на някои неща по имота и консултация.

Тук звучи малко по-реалистично. Консултацията обикновено е на час. Но това с над 1500 "със сигурност" още ми е интересно, откъде дойде тази конкретна цифра? А иначе има еквилибристики, които спестяват примерно едни 10 000, че даже и много повече, да не говорим за ядовете, които не могат да се оценят като парична равностойност.

# 219
Е все пак са платени 10% от сделката на предварителен договор. Те биха компенсирали според мен продавача, при недобросъвестен купувач. Просто разсъждавам на глас.

# 220
  • In the shadows of my mind
bachkator, моята сделка се води от адвокат за хонорар 2000лв, но има доста специфики. Кантората не е за "чужденци" и хич не им е единственото дело, че да ги храня само аз. Имам им доверие и това е водещото, а не цената. Когато правя сделка за 200 000лв (примерно) не ми се свидят 2000лв, за да съм спокойна и да ми е сигурно всичко. Изненадите при такива сделки се плащат скъпо и прескъпо, а както и ти сам написа - нервите и стреса още повече.

Винаги ми е бил чужд този манталитет за спестяване от важни неща, вместо от второстепенни. Не бих спестила от адвокат, за да си купя телефон, а много хора го правят... За мен адвокат със солидна практика, който ще ти носи спокойствие, ще ти защитава интересите и ще му имаш доверие, едва ли ще ти работи за 100-200лв. Още повече, ако е доказано име. Българският манталитет да не се минеш, като платиш дадена услуга в нейния истински пълен размер, ми е добре познат...

Моите познати, както казах, платиха над 400лв само за преглед на договора и някакво обследване на имота. Случаи много.

# 221
bachkator, моята сделка се води от адвокат за хонорар 2000лв, но има доста специфики. Кантората не е за "чужденци" и хич не им е единственото дело, че да ги храня само аз. Имам им доверие и това е водещото, а не цената. Когато правя сделка за 200 000лв (примерно) не ми се свидят 2000лв, за да съм спокойна и да ми е сигурно всичко. Изненадите при такива сделки се плащат скъпо и прескъпо, а както и ти сам написа - нервите и стреса още повече.

Винаги ми е бил чужд този манталитет за спестяване от важни неща, вместо от второстепенни. Не бих спестила от адвокат, за да си купя телефон, а много хора го правят... За мен адвокат със солидна практика, който ще ти носи спокойствие, ще ти защитава интересите и ще му имаш доверие, едва ли ще ти работи за 100-200лв. Още повече, ако е доказано име. Българският манталитет да не се минеш, като платиш дадена услуга в нейния истински пълен размер, ми е добре познат...

Моите познати, както казах, платиха над 400лв само за преглед на договора и някакво обследване на имота. Случаи много.
Абсолютно съм съгласна. Реално погледнато , ако не е фирма дето ви е срещнала продавач-купувач (сами сте си намерили жилището от обява или познати), ако е строител директно продаващ без посредник, тогава ти остава само сигурността по проучването на тежестите и договора да е прецизен и без изненади. Това е идеалният вариант за сигурност и точност. Реално и по-евтиния, защото не плащаш на брокера посредник, който само те е завел до жилището. Всичко друго се движи от адвокати на фирмата за НИ.
Не по-маловажно е и че тези разходи за проверка и изготвяне на документи могат да се поделят и от двете страни. Стига да има доверие и отсрещната страна във въпросния адвокат.
Най - важното е да е изпипан договора и да са доволни и двете страни, да няма изненади , да си защитен. Аз съм скептична към фирмите, преживях такова изповядване преди години. Голяма сума за 4-стаен, синът бизнес върти има фирма, но...в деня на изповядването поисках и не ми представиха бележката за тежести. Нямам точен спомен дали пък имаше , но беше с много стара дата  и не бях спокойна.Наложи се аз да го правя и плащам (не били длъжни, вманячавала съм се). Бях описала по-назад. Оттогава не вярвам на 100% на фирми. Бих ги избегнала , ако има вариант и имам стабилен адвокат.
 Josellyn, добре постъпваш.  

Последна редакция: пт, 15 апр 2016, 16:15 от Sun Ray

# 222
Уникредит е банката. Страшно изнервящо. Купуваме с Адрес, те уж проверяват , няма отговор.
... Мисля си , че има нещо. Собственика е пуснал нова обява в друга агенция, с цена по висока отколкото се
Аз чаках около година да се освободи апартамента,който исках(съд от бивш съпруг).Имахме сериозна уговорка със собственичката и един ден подскочих,като видях,че апартаментът се продава от една агенция с 5 000 евро отгоре.Впоследствие се оказа,че тази агенция,както и много други,са копнали снимките и са си сложили цена,каквато им се иска.Все още те "продават" нашия апартамент,ама не ми се разправя...Но аз си имах едно наум,че ако все пак някой се беше обадил и предложил цената на собственичката,тя щеше да си гледа интереса и можеше да се наложи да наддам или да се откажа.Теории всякакви,добре,че не се случиха на практика.
Ти ходи ли в Уникредит да се срещнеш с някой от шефовете,не с редови служители?На твое място щях да ходя от офис в офис,докато си получа отговора.Знам какво е да си намерил жилището си и да те бавят.
Ако жилището е хубаво и цената е добра, ще се намери купувач, а каквото и да стане в последния момент, продавача разполага с капарото, с което да си покрие разноските по наем или склад.  Peace
Именно.Освен това жилище рядко се продава за ден-два.Обикновено се точи  няколко месеца и повече.През което време можеш да се информираш за складове,хамали,транспорт,помощ от близки и т.н.Или да договориш с купувача нещо да си вземеш малко по-късно,ако е удобно и т.н.

# 223
  • Sofia
Аз със сигурност бих продавала едва след като купим новото жилище.
Браво на теб.  Peace
Ние обаче пари за закупуване на ново жилище нямаме. Затова зависим от продажбата на сегашното.

Ооо, и ние нямаме, със сигурност ще теглим ипотечен кредит, който впоследствие ще погасим частично с парито от продажбата на старото жилище.

# 224

Чест и почитания за това, което си направила. За мен това е правилният подход. Но така, както го написа първоначално излиза, че да се прегледа един "стандартен" (има кавички) договор се взимат едни 400-500 лева. А не е така. Вече ако се ходи по срещи, преговори, понякога такива, които сам човек е трудно да осъществи защото няма опит, а и се опитва да си запази суратя красив ... тогава сумите са други, да. Има и още много неща които адвокат, покрил гърба ти, може да свърши.
Но 1500 лева са не за някакви дребни неща като проверка на договор и проверки за тежести, а наистина сериозно покриване на гърба.

Последна редакция: пт, 15 апр 2016, 17:02 от bachkator

Общи условия

Активация на акаунт