Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-8

• 74 371
  • 766
  •   1
Отговори
# 405
3% е разумно възнаграждение за търсене и сделка.3% е пълен абурд,ако сам търсиш и се обадиш на брокер единствено да организира оглед.
Комисионната следва да е според услугата.При втория вариант,ако възнаграждението е скромно,шансът да се плати е голям,само че брокерът не е съгласен.Следователно се търси и обикновено намира начин той да бъде заобиколен.Купувачите също не са си намерили парите на пътя.
Всичко е според случая в БГ.

# 406
  • София
За пореден път се убеждавам колко неща пропускам. Да речем, че съм си намерила сама апартамент, брокерът ми (защото имам такъв все пак) какво участие ще има и изобщо какво ще свърши по сделката? Да подчертая, че уговорката е по 2 % комисионна, ако участва в продажбата на моя апартамент и намиране на друг. Е да, но да речем, че другия не го намери той, а аз?

# 407
За пореден път се убеждавам колко неща пропускам. Да речем, че съм си намерила сама апартамент, брокерът ми (защото имам такъв все пак) какво участие ще има и изобщо какво ще свърши по сделката? Да подчертая, че уговорката е по 2 % комисионна, ако участва в продажбата на моя апартамент и намиране на друг. Е да, но да речем, че другия не го намери той, а аз?

Имаш две възможности:
- Сама си финализираш сделката и твоят брокер...пие студена вода.
- Въвличаш твоя брокер в сделката за да направи проверки, да ти помогне с договора и т.н. Общо взето да ти "държи ръчичката" и да те уверява, че всичко върви добре. Тук той, ако е добър и се отнася професионално, може да ти спести големи проблеми. Лошото е, че ако ти спести проблемите ти така и няма да разбереш, че го е направил и ще си мислиш, че нищо не е свършил Twisted Evil

При втората опция пак има два варианта:
- Плащаш му пълна комисионна, все едно той е търсил апартамент и т.н.
- Плащаш му частична комисионна, само за съветите. За да стане това обаче трябва да сте се договорили за това предварително. Ако не сте и го въвлечеш - плащаш всичко.

# 408
Още по телефона е трябвало да кажете, че ще правите втори оглед.
Комисионна при сключване на сделка се плаща и двете страни и това много пъти е говорено във форума.
Така е в цяла Европа. В по-редките случаи, когато се плаща само от едната страна, размерът е много по-висок - 5-6%.
Аз работя предимно с чужденци и до сега никой не се е учудил, не се е оплакал и не е отказал да подише протокол или какъвто документ се изисква от него. Още при първото позвънване си питат каква е таксата и какво трябва да подпишат.
Само българите очакват, че могат да звънят на агенция и да не плащат.

Не познавам вашия бизнес, но във всеки друг бизнес подобно изказване би било прието като тотално дебелоочие и разцапване - клиент да плаща комисионна за това, че купува #Crazy Егати бизнеса сте си завъдили ooooh! В останалите бизнеси на клиента плащат рушвет за да избере тази или онази оферта Twisted Evil  Значи ако аз искам да купя, но откажа да ви платя за дерибейството само да се размърдате до огледа (не, че имам нужда от вас там) няма да ми позволите да купя и ще ощетите другия си клиент??? Забележи, не става дума да съм ви наел да ми търсите нещо (т.е. да си заработите парите), а просто искам да купя апатртамент, до който съм се добрала сама #Crazy Крайно време е да ви сложат някакви регулации на бизнеса и да не се оправдавате с Европа и света.

А и да попитам каква точно полза има от вас купувачът? Нещо да му помагате случайно? Да го предупреждавате за евентуални капани в сделката? Или само сте си заградили един периметър и си пазите комисионната със зъби и нокти с една единствена цел - да стане продажбата и да прилапате парите. Слава богу, че си купих имота без да се занимавам с такива като вас, че ми се повдига от това дебелоочие. Поне да се опитвахте да си заслужите честно и почтено парите, а то....

Абсолютно подкрепям този пост и ако трябва да си напиша собственото мнение за брокерите, даже и още по-остър бих бил. За съжаление не само брокерите са такива, много хора изобщо не знаят за какво са на работа и за какво вземат заплати, но при брокерите е особено дразнещо, тъй като сумите, които вземат, са напълно неадакватни както на "компетенцията", така и на "заинтересоваността" им, а също и на стандарта на живот у нас и въобще на здравия разум. За наглостта им пък въобще по-добре да не отваряме дума.

# 409
  • София
Много благодаря за отговора. Всъщност без брокер не бих могла да се оправя, освен ако не ползвам адвокат. Ще го мисля.

# 410

На мен в такъв случай брокерката ми взе 3%, Тонка, като го заяви в последния момент, 2 минути преди да влезем при нотариуса на изповядване, че или й плащам 3% и то веднага, на мига, или не влизаме и не изповядваме /нотариусът беше неин/. Беше в момент на непрекъснато вдигане на цените и вече бяхме продали, просто нямаше как да не купим, защото търсене на друг апартамент вече означаваше да не ни стигнат парите. Е нали уговорката беше за 2%? За два процента била, ама ако направела и двете сделки, пък аз видиш ли сам си си го бил продал. Ми като за два месеца тя не можа да ми го продаде и си намерих клиент, какво да направя, да откажа сделката ли? Та гадна пасмина са. Гледай да не направят и с теб така.

# 411
  • София
Мецане, моята брокерка е много свястна жена и ми е препоръчана от близък човек. Не смятам, че би излъгала за процентите, по-скоро на мен ми мина през ума дали евентуално не бих могла да спестя някой лев, но като че ли е по-добре да не се правя на много отворена.

# 412
Бих искала да попитам брокерката как ефективно би защитавала интересите и на двете страни и това не е ли конфликт на интереси? И какви услуги предоставя за това? Вадене на документи, квалифицирани юридически консултации?

В цяла Европа всъщност се взима комисиона от този когото представляваш. Когато купувач звъни по оферта вие като брокер не го представлявате, а се надявате да му продадете. Когато купувач наеме брокер да му търси апартамент по определени критерии е друга работа. Тогава купувачът е длъжен да заплати комисиона за това. Има си закони, но когато непочтени хора се опитват да подвеждат и печелят без да са заслужили и 1 ст.  Whistling да видим срещу какво брокер ще ми вземе 3 % без какъвто и да било договор.

Купувала съм апартамент на зелено чрез оферта на брокер. Инвеститора имаше договор с него и той плащаше комисионата. Ние нищо не платихме на брокерите.  Peace

Последна редакция: сб, 23 апр 2016, 22:29 от Анонимен

# 413
Още по телефона е трябвало да кажете, че ще правите втори оглед.
Комисионна при сключване на сделка се плаща и двете страни и това много пъти е говорено във форума.
Така е в цяла Европа. В по-редките случаи, когато се плаща само от едната страна, размерът е много по-висок - 5-6%.
Аз работя предимно с чужденци и до сега никой не се е учудил, не се е оплакал и не е отказал да подише протокол или какъвто документ се изисква от него. Още при първото позвънване си питат каква е таксата и какво трябва да подпишат.
Само българите очакват, че могат да звънят на агенция и да не плащат.

Абсолютно съм съгласна с това изказване. И от къде това негативно мнение за брокерите?...не слагайте всички под един знаменател. Ползвайте услугите на реномирани агенции!

# 414
Че те точно реномираните агенции са най-брутални и най- ще ти вземат парите за нищо.

# 415
Аз продадох три апартамента и един магазин с голяма агенция и с една друга почти неизвестна агенция и не съм имала никакъв проблем, нито с едната нито с другата, а ползвах и услугите на адвокат същевременно. Всичко си беше ок. Аз лично, ако трябва да купувам, първо ще отида лично  в самата агенция. От първоначален разговор можеш много да разбереш за аганцията и за самия брокер, дали ще ти свърши ли работа или не!

# 416
  • София, Bulgaria
В България сферата на недвижими имоти е организирана по същия начин както и в цяла Европа. Комисиона от 6% се поделя по равно между страните/ купувач и продавач/.  В Америка се плаща 6% от продавача. На всички е ясно, че сделката не е само стойността на имота и все вземат предвид всички съпътстващи разходи. Купувачът има две възможности да се свърже с брокера, който посредничи при продажбата и е нает от продавача и при сделка да си плати 3% комисиона или да си наеме свой брокер, с който да си направи сделката. Третият вариант е да си търси частното лице, което е излязло на пазара самостоятелно. Някъде в Европа се плаща лиценз, за да станеш брокер. Има държави, където се дава след положен изпит, а в други е просто такса в съответната община. В България не е нито едно от двете. От години се работи по закон, който да сложи малко ред в бранша, но резултат още няма.
Средната стойност на сделка е около 60 000 Евро, комисионата е 1800 Евро. Средно човек на 15г. прави сделка с недвижим имот и ако разделиш на годините се получава 120 Евро на година. Не е ежедневен или годишен разход. Толкова относно стойността.
Няма да се съгласите с мен, знам... както и аз мога  да не се съглася, че 40-50 лв. за урок на дете е нормално и че за година отиват комисиона и половина или чакайки пред кабинет на лекар за 45 мин. прие 15 пациента и всеки плати по 50 лв. . Може и много да ми се струва и сутрешното кафе, за което плащам 1,5лв. или 8лв. за 50гр. уиски....Но всичко това си е моят избор и за учителката и за лекаря и за кафето...и т.н.
От всичко казано, независимо за какво става въпрос най-добрите и успешните в своята сфера са тези, които са осъзнали, че парите са само следствие от добре свършена работа. И са толкова повече, колкото повече от добре си вършиш работата.

Последна редакция: нд, 24 апр 2016, 10:35 от tomeva

# 417

Няма да се съгласите с мен, знам... както и аз мога  да не се съглася, че 40-50 лв. за урок на дете е нормално и че за година отиват комисиона и половина или чакайки пред кабинет на лекар за 45 мин. прие 15 пациента и всеки плати по 50 лв. . Може и много да ми се струва и сутрешното кафе, за което плащам 1,5лв. или 8лв. за 50гр. уиски....Но всичко това си е моят избор и за учителката и за лекаря и за кафето...и т.н.
От всичко казано, независимо за какво става въпрос най-добрите и успешните в своята сфера са тези, които са осъзнали, че парите са само следствие от добре свършена работа. И са толкова повече, колкото повече от добре си вършиш работата.

Ти все пак нали забеляза, че никой не роптае срещу размера на комисионните, а ропотът е срещу недобре свършената (или направо никаква) работа. Т.е. роптаем, че някой иска незаслужени пари. Всички писахме, че ако брокерът си свърши добре работата е редно да си получи своето, но не и да иска 3% защото е завел някой да види един апартамент. Ако аз те наема да ми продадеш имота или да ми намериш имот ще подпишем договор и ще ти платя. Обаче очаквам да ме водиш на оглед само на подбрани по моите критерии апартаменти, а не да симулираш голям обем свършена работа и после да недоволстваш "Брей, че капризна, десет имота огледа и нищо не хареса."  Ми няма да харесам, ако искам ябълки, а ти ми пробутваш домати под предлог, че и двете са кръгли и червени Twisted Evil Обаче ако аз сама си намеря оферта с хубав имот, проуча си го и сама си осигуря правна помощ за какво да плащам 3% на някой дирибей, че бил вдигнал телефона да "приеме поръчката"? Shocked

Да не говорим, че един и същ брокер да представлява интереса и на продавача, и на купувача е чудовищен конфликт на интереси. Продавачът иска да продаде колкото може по-скъпо, а купувачът да купи колкото може по-евтино. Продавачът иска да преекспонира положителните характеристики на имота и да скрие негативните, докато купувачът иска да знае всичко негативно. Та как един и същ брокер може да помири двете противоположни гледни точки? Ми ясно как - винаги играе в полза на продавача, защото собственият му интерес е сделката да стане на максимална цена и изобщо да стане, ако ще и хиляда скрити кусури да има.

# 418
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Какво ще кажете за тристистаен+гараж (общо 123 кв.) в Княжево за 95К на шпалловка и замазка? По-точно Карпузица се води - около площада.

# 419
Какво ще кажете за тристистаен+гараж (общо 123 кв.) в Княжево за 95К на шпалловка и замазка? По-точно Карпузица се води - около площада.

На пръв поглед сама по себе си цената не е лоша - ако приемем, че гаражът е около 13 квадрата то жилището излиза да е около 110 квадрата. Един гараж в центъра струва 15 000 евро, нека в Княжево да е 10 000 евро, пак за апартамент от 110 квадрата цена от 85К е съвсем добра.
Но само така, на едро. Защото не се знае какво е разположението, колко са общите части, в цената влизат ли врати и радиатори, и ако влизат какви. Не се знае каква е дограмата, какъв е асансьорът, какво ще е изпълнение на общите части, каква е изолацията, каква е мазилката, какво е оформлението на общите части, има ли централна канализация (някои блокове си нямат), има ли ТЕЦ или газ, каква е улицата колко е облагороден кварталът, какъв транспорт има... Иначе там е чисто и проветриво, с добър микроклимат, май няма цигани.

Всичко е индивидуално, не може да се каже така на едро. Най-важното е да ти харесва на теб и сама да си решиш би ли живяла там с удоволствие. Пък какво е мнението на други хора е важно само дотолкова, доколкото общото мнение влияе на цената.

Общи условия

Активация на акаунт