Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-8

• 74 335
  • 766
  •   1
Отговори
# 465
Работата на брокера представящ продавача,е да замаже недостатъците,да ги неглежира винаги когато АКО някой повдигне въпрос около тях...
Чак сега разбрах какви брокери търсите...
Говорим за различни неща Peace

# 466
Работата на брокера представящ продавача,е да замаже недостатъците,да ги неглежира винаги когато АКО някой повдигне въпрос около тях...
Брокер който държи да се нарече брокер, не би замазвал недостатъци. Напротив би ги споделил, наред с предимствата на имота.
То и репутация не се гради с една сделка. ooooh!

# 467
Отново си се заблудила.Не съм продавач ,а купувач и като такъв съм попадала  и попадам  #Cussing out точно на описаните от мен ''брокери''
Скрит текст:
.Показвали са ми ''прекрасен'' апартамент  в който дневна светлина не влиза заради дърветата пред прозорците, но огледи бяха възможни само вечер  Mr. Green защото хората (двойка пенсионери)били на работа до късно.Веднъж ме изпързаляха да ида  на другия край на града да гледам ателие вместо апартамент ,но такъв шум вдигнах ,че вече поне не лъжат на директен въпрос.
Като купувач съм била в ситуация да бъда принудена да ме ''представлява''брокера на продавача , защото  е бил така наивeн (според мен) да подпише ексклузивни права и с месеци се чудел защо при ниската цена която е обявена за имота не е имал купувач.Оказа се че ''брокера'' не е работел с колеги ,а те в ответ не са  предлагали въпросния имот на свои клиенти .
Купон!

Последна редакция: пн, 25 апр 2016, 18:25 от mamamari

# 468
mamamari, хора, които работят по този начин работят така с всички. И с продавачи, и с купувачи, и с колеги, и като става дума за нещо извън работата.
Дали ще си в двойна с него или ще те представлява, пак ще работи некоректно.
И ти да си продавач, пак не е в твоя полза, замазването на недостатъци в никакъв случай не е работа в полза на продавача, защото като нищо ще се наложи продавачът да плаща неустойка.

So Lucky*  Peace

# 469
 Hug В една идеална държава с работеща съдебна система би било така,но...Все пак живеем в държава в която да осъдиш някого за нещо и да си получиш реално парите отредени от съда са две много различни неща.
Хората с моя житейски опит не биха си го причинили,но нека не обричаме младите и наивни новодомци на подобно отрезвяване.
За съжаление истината е че брокера не носи никаква отговорност и почтеноста е препорачителна за момента. За съжаление  в този бранш  за грешките  и наивността се плаща  много скъпо!

# 470
Последните страници ме навяват на мисълта, че една услуга тип "придружаване на купувачи в качеството на брокер" би спестила много проблеми. Разбира се, в никакъв случай няма да става въпрос за % от сделка, а избягване искането на такива % от брокера на продавача... Какво мислите?

# 471
Цитат
За съжаление истината е че брокера не носи никаква отговорност...
Носи - за собствените си действия или бездействие. Т.е. ако те излъже с нещо ще носи.
Но няма как да носи отговорност за трети лица, ако това имате предвид. Затова се пише Предварителния договор и всяка страни си носи отговорност за онова, под което е сложил подписа си.
Hug В една идеална държава с работеща съдебна система би било така,но...Все пак живеем в държава в която да осъдиш някого за нещо и да си получиш реално парите отредени от съда са две много различни неща...
Същото важи и за прескочените брокери, и тя рядко си получават парите.
Но това е положението, в такова време живеем, не може да стане изведнъж, затова всички страни гледат да са максимално предпазливи и се дразнят взаимно  Mr. Green Laughing

Последните страници ме навяват на мисълта, че една услуга тип "придружаване на купувачи в качеството на брокер" би спестила много проблеми. Разбира се, в никакъв случай няма да става въпрос за % от сделка, а избягване искането на такива % от брокера на продавача... Какво мислите?
Прави се Peace от хора, които имат опит и знаят какво да правят натам сами.

# 472
Не разбирам защо човек, който не желае да работи с агенция въобще звъни на телефона й.
Защото е видял имот,качен на сайта ви,и е заинтересуван.Ако не звъни,как ще намерите купувач за клиента си-продавач?
Ако представлявате купувача,а брокерът на продавача се цели в 6%,кога и дали ще му намерите имот?

Брокер който държи да се нарече брокер, не би замазвал недостатъци. Напротив би ги споделил, наред с предимствата на имота.
Аз не срещнах брокер,който да посочи недостатъци.Всички бълваха само "положителна енергия",често откровени идиотизми,само и само сделката да стане.Затова купувачите често си водят специалисти на оглед и наемат адвокати,които да проверят документите и да носят отговорност.И следващата стъпка е да се спестят парите за брокер.
Смятам,че различните ви услуги трябва да се тарифират различно.А комисионна  може да се вземе само от човек,който ви наема за търсене и сделка.На другата страна гледайте като на продукт,който да доставите на вашия човек,не като на още един клиент.

# 473
  • София, Bulgaria
Много са се разгорещили страстите....тук...какво става?!?

Във всяка публикация има някаква истина, но и всяка истина си е от камбанарията на пишещия.
Някой каза все на "брокери" както са описани попадам...разковничето е в думата попадам...ако се оставиш на случайността може да попаднеш на какво ли не, факт.

Какво се случва в Европа, ако купувач звънне по обява на агенция...плаща си 3% комисиона...без протест. Ако е в Америка, не плаща, защото 6% са заложени в цента на продавача. Ако в Америка купувачът дойде с брокер, тогава брокерът на продавача, поделя комисионата си с брокера на продавача и не винаги е 50/50 , много често брокерът на продавачът задържа по-голяма част.
В цял свят борбата е да представляваш продавача. Купувачите никой не ги обича поради много причини свързани с естеството на бизнеса, за което няма да влизам в детайли.

В България, са най-прецакани тези, който си търсят "сами" имот, с надеждата да спестят пари. В повечето случай пак плащат, колкото и да се перчат преди това, че няма да платят за едно качване със асансьора. Ако един брокер продава имот и си има договор с продавача, както трябва да е и има трима купувачи/почти за всеки читав имот на пазарна цена/, два с личен брокер и едно частно лице, което му се пъне, че няма да му плати комисиона в 90% от случаите, брокерът при равни условия, ще избере да направи сделка с купувач представляван от друг брокер, особено ако вече е работил с него и е запознат с неговата компетенция.

Няма начин да сравнявате професията брокер със стоките в магазина...нещата са тотално противоположни. Брокерът не продава стока, която е закупена от него и на която е сложил надценка.

Най-обичам, като каже някои... ние без брокер и без адвокат купихме/ а някои и направо от строител/ и не сме имали никакви проблеми, еееее... те проблемите, за съжаление се появяват на по-късен етап. Колкото по-малко знаеш, толкова по-малко бъдещи проблеми, капани и т.н можеш да предвидиш.

Както съм казвала: Бог да пази и купувачи и продавачи в България.
Всичката ни работа е такава...нито регистри има като хората, издават се документи с невярно съдържание от органите, на които разчитаме най-много. Липсващи наследници в удостоверения за наследници. Заличени ипотеки съществуващи ипотеки... Shocked Банки, в които кредитни инспектори проверяват имота и въобще не стигат документите до юристи/ някои купувачи се надяват на банката да им провери имота/.

# 474
Ключът на ''попадам'' е в това че искам да имам достъп до всеки имот привлякъл вниманието ми, обаче ако търся с брокер  имота с изключителни права на друг брокер гонещ 6%  на мен ще ми бъде представен като поредната фалшива обява.
Даже може изобщо да не разбера че го е имало на пазара.
Поредния абсурд - следствие от липсата на регламент .

# 475
Скрит текст:
Цитат
За съжаление истината е че брокера не носи никаква отговорност...
Носи - за собствените си действия или бездействие. Т.е. ако те излъже с нещо ще носи.
Но няма как да носи отговорност за трети лица, ако това имате предвид. Затова се пише Предварителния договор и всяка страни си носи отговорност за онова, под което е сложил подписа си.
Hug В една идеална държава с работеща съдебна система би било така,но...Все пак живеем в държава в която да осъдиш някого за нещо и да си получиш реално парите отредени от съда са две много различни неща...
Същото важи и за прескочените брокери, и тя рядко си получават парите.
Но това е положението, в такова време живеем, не може да стане изведнъж, затова всички страни гледат да са максимално предпазливи и се дразнят взаимно  Mr. Green Laughing
Прави се Peace от хора, които имат опит и знаят какво да правят натам сами.

И без придружаване става.
Нали вече писах - много често става само с твърдението, че имаш брокер. НСЧ написа, че вече не става, ама не е права. Миналия месец една позната така се отърва от брокерска инвазия. Даваше под наем, може и заради ниската комисиона да е било, но даже не питаха за името на агенцията.

Скрит текст:
Този филм сме го играли с кодовото име МАНИ ССЕ - Малка Агенция за Недвижими Имоти Само за Собствена Експлоатация. Група приятели около 1,5 години си я ползвахме.
Изучаваш системата и се хващаш на хорото, но със собствена хореография.
Значи всяка фирма може да е АНИ. Регистрираме фирма - около 300 лв. После се регистрира в основните сайтове за имоти - на времето беше безплатно, но се пращаха някакви искания и проверяваха в търговския регистър. После се качват няколко обяви - например за земеделските земи на баба на завишени цени. Обаче "колегата" като прави проверка вижда, че има такава АНИ.
Ако продаваш/даваш под наем, си пускаш реалните обяви. Има такси към сайтовете и вестниците. Сега не знам колко са, но преди 10-на години най-тънкото беше 20-30 лв. на месец. Ако купуваш - звъни друг от групата и ползва кодовото "колега". Но никога не сме ходили на оглед като брокер, на другия брокер се казва, че си зает и му имаш доверие.
И идва най-веселата част - когато купувачът е сам на оглед, може да си "прескочи брокера". Случи се при 2 от сделките. Естествено никой не е прескочен. Просто купувачът, ако реши, че имотът му харесва плаща 1 комисиона в намален размер.
Брокерите да не подскачат - никой не е бил ощетен. В случаите, в които не е плащана комисиона, работата на брокера си я вършехме сами или наемахме адвокат.
Подчертавам, че не е за всеки - отказахме на няколко приятели за тяхно добро да ползват МАНИ ССЕ, защото за тях беше по-добре да си наемат брокер.

# 476
....в 90% от случаите, брокерът при равни условия, ще избере да направи сделка с купувач представляван от друг брокер, особено ако вече е работил с него и е запознат с неговата компетенция.

Аз защо се заблуждавам тогава, че продава собственикът, а не брокерът. И задача на брокера е да доведе клиенти, а не да реши на кого да се продаде? От де на де брокерът ще решава? А ако брокерът скрие единия от тримата кандидати това е непочтено действие, така той заради личния си интерес накърнява интереса на клиента си, като намалява конкуренцията. Виж как сама пишеш за брокерска непочтеност Twisted Evil

# 477
  • София, Bulgaria
Не виждам какво съм писала/не ми се отваря/, но каквото и да е 100% е така, щом съм го писала. Само не виждам връзката...с по-горе написаното.
Както виждам, всеки си прави умозаключения, както му пасват.

# 478
....в 90% от случаите, брокерът при равни условия, ще избере да направи сделка с купувач представляван от друг брокер, особено ако вече е работил с него и е запознат с неговата компетенция.

Аз защо се заблуждавам тогава, че продава собственикът, а не брокерът. И задача на брокера е да доведе клиенти, а не да реши на кого да се продаде? От де на де брокерът ще решава? А ако брокерът скрие единия от тримата кандидати това е непочтено действие, така той заради личния си интерес накърнява интереса на клиента си, като намалява конкуренцията. Виж как сама пишеш за брокерска непочтеност Twisted Evil

А в случая описан от tomeva - в 100 % от случаите, брокерът ще избере двойната комисиона (може и в намален размер), защото 2>1. В условия на растящи цени, ползвам метода "с 1 комиона напред" и силно  я препоръчвам на хора, които сами могат да си проверяват имота.

ЧС, абсолютно подкрепям всичко, което си написала за непочтеност, купувачи и т.н.
За съжаление реалността е такава. Ако купувачът няма брокер и се обади по чужда обява - му натрапват услугата.
И понеже всичко е математика, аз решавам задачата при зададеното условие. Щом купувачът трябва да има брокер, ами създава си го.

# 479
  • София
] Купувачите никой не ги обича поради много причини свързани с естеството на бизнеса, за което няма да влизам в детайли.

Shocked

Моите сделки минаха успешно, доволна съм от брокера си, но от време на време хвърлям по едно око на темата и това изказване ме втрещи.

Разбирам какво се има предвид, има сделка /комисионна/ ако има имот, но така поднесено звучи абсурдно Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт