Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-8

• 74 304
  • 766
  •   1
Отговори
# 555
  • София, Bulgaria
Не се съмнявам, че Томева е реален човек. Казах, че от профила освен нея пишат и други хора. Въпроса не се повдига за първи път. Не знам защо се правите на ощипани.

Естествено, че ще помага и ще гради репутация. Даже в рекламата на агенцията, в която работи се набляга на името Томева.  Peace

Аз не виждам с какво е полезен поста - особено че се повтаря вече няколко пъти. Както и че 30/40% от техните имоти за продажба се намират само в специализирани канали, до които имат достъп само брокери. Няколко пъти се пита как е открита грешката - ясен и практически полезен отговор липсва.  Peace

Хайде стига вече с тези инсинуации... два дена едно и също...писали от профила ми няколко човека, глупости на търкалета.
А относно другото още вчера отговорих, че трябва да се прави ревизия на предходни сделки, за да се избегнат, предотвратят или коригират грешки...но май сте повече зети да плюете и да правите интриги.

# 556
Няма нужда от подобен тон.
Още март месец можехте да напишете ясно цялата информация /След като получихте няколко пъти въпроси, явно не сте се изразила ясно нито тогава нито сега/.
За личното си мнение не дължа обяснения.  Stop, но и отговора Ви е показателен.

# 557
Нямаше брокер. Само адвоката на строителя и консултация с тяхна позната адвокатка дали договора е наред. Сега им казва, че за 50 лева толкова. Не била адвокат по сделката и не е проучвала имота, а само ги е консултирала относно договора.

Цитирам: "Адвоката на строителя", "дали договора е наред". 50-100 лв наистина струва преглеждането на договор. И тук проблемът не е в договора а в обстоятелства извън него. Някой да не очаква да му покрият гърба компетентно в сделка за 50 - 100 000 срещу 50 лв. Не звучи никак сериозно!
Скрит текст:
Ако бяха дали 4-600 примерно, можеше и да избегнат последвалите проблеми. Е, трябва да случат и на адвокат де.
Скрит текст:
Всеки си носи глава на раменете и си решана. Те така са решили, пестеливичко, дано не изтеглят късата клечка

Иначе жалко за хората наистина. Аз преди да започна курса обяснявах на мои познати тънкостите при покупка на имот (не твърдя, че знам всички). Някои на края на третия час гледаха като ошашавени и се чудеха да купуват ли изобщо. Е, купуваха после, но никой от тях не изгоря, ако изключа един лекар. Но той дойде след това, когато търсеше да наеме за да настани семеството си, при положение че вече беше купил ...

# 558

Нямаше брокер. Само адвоката на строителя и консултация с тяхна позната адвокатка дали договора е наред. Сега им казва, че за 50 лева толкова. Не била адвокат по сделката и не е проучвала имота, а само ги е консултирала относно договора.
Ето че и адвокатите не са панацея, тъй като в случая тази адвокатка ги е консултирала, нали? И е взела хонорар - няма абсолютно никакво значение, че е бил 50лв. Взела е пари, "консултирала" ги е и ги е вкарала в страшни филми, това е абсолютен непрофесионалъзъм и в нормална страна за такова нещо би могла да бъде заличена от адвокатския регистър.

Е, де, преекспонираш нещата - какъв непрофесионализъм, какво заличаване. Това, че си наел адвокат да прегледа договора, изобщо не вменява на адвоката отговорност да ти осигури пълна правна защита. Ако закараш колата си да и сменят свещите после ще бъде ли виновен сервизът, че не ти е балансирана спирачната система? Ми няма, за каквото си платил, това са направили. Предполагам, че адвокатката е прегледала договора и толкоз. За 50 лева какво очакваш?

# 559
М,да по случая попитах чичко Гугъл какво заначи:"С трици маймуни да ловиш."
Скрит текст:
Означава, че се опитваш да постигнеш цел с минимални усилия или с нещо скалъпено, второкачествено. И цялото начинание е нелепо и обречено на провал, защото в народното разбиране триците са само второкачествен продукт, те са опозиция на брашното. Казва се „скъп на триците, евтин на брашното. Някой, който прави проблем за нещо малко, а не забелязва нещо голямо. Триците са дребното, а брашното-голямото, хубавото, смисленото. Разбира се, днес специалистите по здравословно хранене ще спорят, че триците са по-ценни от брашното, но лафът е в обръщение преди тях, така че нямат думата.

Първо, обръщаме внимание на двойката брашно-трици. Сега да се заемем с маймуните. Защо му е на някой да лови маймуни? Те не са добър ловен трофей. Освен това не стават за ядене, нито за земеделска работа. Да не говорим, че по нашите земи маймуни няма. Така че ние не ги ловим с нищо. Ако някъде в Африка съществуват опитни ловци на маймуни, те биха казали, че маймуна се лови с банан или с мед, или с банан, намазан с мед, или кой знае с какво. Но ни нямаме идея за правилната техника. А и маймуни не ни трябват. За какво са ни?

Целта в израза не е правилното хващане на маймуната. Маймуната се лови с банан, а той тръгнал с трици. Не, маймуната означава друго. Тя е в друга опозиционна двойка. Обратно е на човека. Човек е висшето, голямото, а маймуната второразрядното, ниското. Защо? Защото по теорията на Дарвин, ние сме произлезли от маймуни. Тази теория е достигнала у нас през втората половина на XIX век, точно когато сме преживявали Възраждането си. Човекът и маймуната са това, което са брашното и триците. И понеже човекът, истинският човек, яде бял хляб от брашно, какво излиза? За маймуната остават триците. Или иначе казано- с трици човек не можеш да привлечеш, не можеш да го хванеш, трябва нещо повече. С трици можеш само нискокачествени хора да изловиш, тоест маймуни.

Оригиналът на израза е „с трици маймуни лови". Не че не може да ги хване. Напротив, може. Използва се още в края на XIX век от някои наши памфлетисти, но кой точно е авторът е невъзможно да се определи. Според израза с трици се ловят маймуни, с брашно хора. Вероятно с брашно ще хванеш и маймуна, но с трици човек няма да хванеш. Акцентът е на триците.

# 560
Абе доста глупав анализ според мен; струва ми се, че смисълът е в това, че маймуните се ловят с банан, а не с трици. И с най-бялото брашно също няма да ги хванеш.

В случая обаче аналогии със сервиза не са много уместни. Въпросният адвокат или не е трябвало да се хваща за 50лв, а да си поиска колко смята, че му струва консултацията; или пък като се е хванал, да си защити клиентите. Това не ти е кола, на която да смениш свещите. Дай сега лекарите да кажат, за операция по здравна каса - толкова и да оставят човека да умре. Като се е хванал, да си свърши работата, а че е договорил 50лв, си е негов проблем.

# 561
Доколкото съм запозната аз (не много) при покупка се изважда Удостоверение за тежести на имота от Агенцията по вписване. В удостоверението са вписани всички предходни сделки (10 години назад). От архива на Агенцията по вписване се взимат копия на описаните в Удостоверението за вещни тежести (УВТ) нотариални актове, заличавания на ипотеки, ипотеки. Може да се наложи да се ходи и до общината за района.

Документите необходими за проверка на продавача обаче се издават само с негово участие /или той лично или упълномощено лице могат да ги получат/- удостоверение за семейно положение и удостоверения за наследници от общината по адресна регистрация. Инфо за наличие на брачен договор, описващ семейни имуществени взаимоотношения мисля, че се получава също от Агенцията по вписване. Ако има брак, съпругата/съпругът подписва декларация по чл. 26  пред нотариус - съгласие за продажба на имота.
Данъчна оценка, кадастрална схема. Удостоверение по чл. 87 за наличие или липса на задължения се изважда от НАП, отново лично от продавача.

Може и да бъркам, а и със сигурност пропускам нещо, но предполагам ще бъда коригирана от хората с повече опит в темата.

# 562
Абе доста глупав анализ според мен; струва ми се, че смисълът е в това, че маймуните се ловят с банан, а не с трици. И с най-бялото брашно също няма да ги хванеш.

В случая обаче аналогии със сервиза не са много уместни. Въпросният адвокат или не е трябвало да се хваща за 50лв, а да си поиска колко смята, че му струва консултацията; или пък като се е хванал, да си защити клиентите. Това не ти е кола, на която да смениш свещите. Дай сега лекарите да кажат, за операция по здравна каса - толкова и да оставят човека да умре. Като се е хванал, да си свърши работата, а че е договорил 50лв, си е негов проблем.

Защо да не прегледа само договора? Много често самият клиент идва в последния момент преди подписване на предварителния и казва - абе, я му хвърли едно око...

# 563
  • София
Потребителката Jolinar пише в темата основно за да се заяжда. Не знам каква й е ползата от това, може да е до характер ...или пък причините са други.
tomeva напълно безкористно пише тук и всеки може да се възползва от полезната информация, също да пита и получава отговор на частния си казус. Аз също съм говорила лично с нея, дори е идвала у дома, консултирала ме е - напълно безплатно.
Ако бях на на нейно място, бих спряла да пиша и отговорям във форума след като "по български" някои търсят " под вола теле " вместо да са благодарни...

# 564

Проблемът е в триците ,не в маймуните.Иначе казано-евтиното понякога става скъпо. Peace

# 565
Vayana, с никого не се заяждам.  Naughty
Това, че Вашият имот не ми хареса е съвсем отделен въпрос. Способността да носим на критика не е никак лесно занимание.  Peace

# 566

Защо да не прегледа само договора? Много често самият клиент идва в последния момент преди подписване на предварителния и казва - абе, я му хвърли едно око...

И двамата сте прави ... частично (според мене).
Както казва Мецан, като си приел поръчката, вършиш я добре. А че си се договорил на ниска цена - ами да не си спал.
Но atallaya е права, че услугата може да е частична (нали има свобода на договарянето).
Проблемът при нематериалните (интелектуалните) услуги е дали двете страни еднакво възприемат какъв е обхватът им. При свещите и спирачките е лесно - вижда се с просто око, че са различни неща. Или като кажеш "смени ми гумите" не очакваш цялостен ремонт.
Но при материалните неща е друга бира. Както е в този слуай "прегледай договора" и "прегледай сделката" за клиента може и да означава едно и също, но за адвоката (който познава целия процес) са коренно различни поръчки.
Затова е добре да се уточняват нещата - от интерес и на двете страни. Обикновено изпълнителят (в случая адвокатът) без да е длъжен, е препоръчително да обясни - включва това, не включва онова. Но истината е, че ако възложителят е лаик в дадената област, тези обяснения могат да отнемат часове и ... ето надвишени са 50-те лева.
Затова питайте не само какво включва, а и какво НЕ включва услугата.

# 567
  • София
Vayana, с никого не се заяждам.  Naughty
Това, че Вашият имот не ми хареса е съвсем отделен въпрос. Способността да носим на критика не е никак лесно занимание.  Peace

Не си спомням да съм те питала дали ти харесва.
Много добре знаеш за какво говоря и не си вменявай права да оценяваш каквото и когото да било.

П.П. Да ти припомня - писа ми хвалебствия за кухнята и я качи в правения от без сборен сайт на кухните от форума.

Последна редакция: чт, 28 апр 2016, 14:58 от Vayana

# 568

Че то и при лекарите е така - отиваш на лекар, защото те боли корем, те те лекуват и оперират за това, а не ти правят пълни изследвания да видят дали са ти добре останалите органи. И с адвокатите е така - дават консултации. Повечето хора искат само консултация, а не пълно правно обслужване/защита. Нали затова си има ценоразписи - за да може човек да си избере колко и за какво иска да плати.
Виж ако адвокатът ти е взел пари за пълно обслужване, а не го е свършил, тогава е друга работа. Но така за каквото е взел пари, това е свършил.

# 569

Не са точно глупости, просто е обяснено с излишна многословност. Смисълът на идиома е от една страна, че трябва да подбираш подхода и средствата си според целта, към която се стремиш, а от друга страна - стойността, висотата на средствата и подходите ти е ключова за успеха.
И не на последно място в значението е вложена и идеята за ниски цели, преследвани с евтини (ниски) средства.
Hug

Общи условия

Активация на акаунт