Парите в семейството

• 75 724
  • 988
  •   1
Отговори
# 615

Идва поръчката след седмица и в деня, в който пристигна мъжа ми се връща с огромна кутия с цялата система, която днес точно в еди кой си магазин (а той пазарува за ремонта неща всеки ден и не само) и я взел като поръчал и водопроводчика да мине и да  инсталира към фърниса/парното.

Joy hahaha

Ами да, точно заради такива изненадки не ща обща сметка. Две сметки - или колкото там си иска всеки и да плаща каквото иска и може по свое усмотрение. Големи и разумни хора сме, разчитам, че ще се харчи разумно. Аз искам да знам във всеки момент каква наличност имам и да си правя сметката.

Последна редакция: чт, 05 май 2016, 16:51 от Iris04

# 616
Освен ако не отчетем фактът, че неемейните като цяло са по продуктивни. Поне при нас двамата беше така. Сега никой от нас не може да си позволи да работи 12х7. Тогава за какъв общ принос говорим изобщо?!
За изкараното. Малко, много - за колкото е. Когато човек има задължения към детето си, ако има на кого да разчита може да поеме извънреден ангажимент, ако няма, ще го откаже.
Вярно е, че някои хора сами са по-продуктивни, когато нямаш други емоции единствено парите са важни.

# 617
  По принцип за жените общия бюджет е изгоден. Тъй като на практика продуктивността им наистина спада с поавата на дете, или деца.
  То най-изгодно е мъжът да си дава парите да ги управлява домакинята, но ми се вижда някак унизително...

# 618
кукумицинка, това е просто пример, но да си кажа.
Ако се разделим чак след 5-10 години е много вероятно тогавашната печка да е съвсем нова, защото една подобна вещ се сменя общо-взето на толкова години. И да, ако е нова и си работи ще си я взема, вместо да му я оставя. По същият начин щяха да се случат нещата и ако имахме брак, след който съда ни поделя имуществото (в това число и уредите) по равно.

Реално много малко хора се разделят от днес за утре. Може на единия да му дойде като гръм от ясно небе, но другият ще да е обмислял въпроса от месеци, че и години. А обикновено и двамата чувстват, когато нещо не е наред. Почти няма вероятност да тръгна да купувам обемисти тежки неща за обща употреба единия ден, а на другия да се разделя. Даже подобно нежелание за купуване на неща за общо ползване съм чувствала несъзнателно преди да осъзная реално, че искам раздяла. А ако другият показва подобно нежелание, това си е червена лампичка, че не всичко е наред. Всъщност на мен ми трябват и поне няколко седмици, а и месеци, за да избера и за да преценя откъде е най-изгодно да купя подобна техника, да изчакам хубава оферта. Но ако все пак се случи евентуално единия ден да купя чисто нова техника за общо ползване, а много скоро след това да се разделя, мисля, че другият, ако е човек и мисли практично, би предпочел да ми изплати на малко по-ниска цена уредите, отколкото да ги взема, да се чудя къде да ги слагам и как да ги транспортирам, защото хладилник в лек автомобил не мога да побера, а и той да трябва да бърза да си купува нови.

# 619
 По принцип за жените общия бюджет е изгоден. Тъй като на практика продуктивността им наистина спада с поавата на дете, или деца.
  То най-изгодно е мъжът да си дава парите да ги управлява домакинята, но ми се вижда някак унизително...
Много общо казано. Назад стана ясно, че съвсем не е задължително по-големият принос да е от мъжа.
А случаите, в които едностранно се осигурява всичко са по-сложни, не знам какво би трябвало да е решението там...

# 620
  Боже, хората не могат да си поделят легените, вие нямате представа докъде се стига. Виждала съм списъци изписани със ситен почерк включващи комплект щипки за пране и плажни хавлии. И един фикус, който бил спомен от родител.

И те са започнали с любов и доверие и кой знае какви неща са писали по форумите... Чисти сметки - добри приятели, така знам аз. А семейството е приятелство на квадрат. За да не се чувства никой ощетен и използван и да не трупа недоволство. И това важи и за мъжете, които отначало са много щедри и ларж, обожават да глезят, купуват, жертват... и накрая - тая кучка ме използва 15 години.

Страшна работа.

# 621
Примери всякакви, затова напред казах, че натрупаното от предните поколения е много важно. Защото то си остава твое винаги. И затова е важно, когато нещата вървят добре, приходите да се умножават и осигуряват бъдещето на децата. Не да стои по сметки и при проблем всеки да си влачи при новото семейство, а децата остават без нищо.

# 622
  • София
Освен ако не отчетем фактът, че неемейните като цяло са по продуктивни. Поне при нас двамата беше така. Сега никой от нас не може да си позволи да работи 12х7. Тогава за какъв общ принос говорим изобщо?!
Въпрос на приоритети- ако приемеш, че живееш, за да работиш, можеш и от 24 да работиш 25 часа до края на живота си и да се кефиш на имотите и другите придобивки.
Ако си убедена, че работиш, за да живееш, нещата са съвсем различни.
Кефиш се на хилядите други неща около теб. Peace

# 623

Идва поръчката след седмица и в деня, в който пристигна мъжа ми се връща с огромна кутия с цялата система, която днес точно в еди кой си магазин (а той пазарува за ремонта неща всеки ден и не само) и я взел като поръчал и водопроводчика да мине и да  инсталира към фърниса/парното.

Joy hahaha

Ами да, точно заради такива изненадки не ща обща сметка. Две сметки - или колкото там си иска всеки и да плаща каквото иска и може по свое усмотрение. Големи и разумни хора сме, разчитам, че ще се харчи разумно. Аз искам да знам във всеки момент каква наличност имам и да си правя сметката.
Ами ние си имаме по две лични сметки, лични кредитни карти, но и обща спестовна.

Но всеки има онлайн достъп (на телефон и на компютър)  до всяка и може и прехвърля средства по всяко време.
И не знам на общ или разделен бюджет се водим Simple Smile

# 624
Не знам, ама щом мъжът ти си е позволил голям харч без да те пита, ми мязате на съквартиранти. Mr. Green

# 625
Не знам, ама щом мъжът ти си е позволил голям харч без да те пита, ми мязате на съквартиранти. Mr. Green
Ами като нищо ще сме съквартиранти. Тукашните стандарти са високи за повечето хора Simple Smile

# 626
За мен означава, защото ги считам за изкарани заедно. Когато хората живеят заедно си удрят рамо и поемат задълженията на единия, когато той има служебни ангажименти, е друг момент обратното, моралната подкрепа, децата, също са стимул. Абсолютно задължително ми е да знам с какво разполагаме към момента, за да го умножим.
Това, че аз не знам, с колко точно лични пари разполага в сметката си (и обратното) не означава, че не си "удряме рамо" и не "поемаме задълженията на единия, когато той има служебни ангажименти", че не сме си морална подкрепа и т.н. А и при условие, че аз имам заделени пари, за какво ми е да знам, с колко разполага той? Ако някак стане така, че остана без работа, спра да изкарвам странични пари от хобито си и парите ми "За черни дни" се изпарят по някакъв начин е ясно, че ще разчитам на парите на половинката си докато си стъпя на краката. След това ще се постарая да компенсирам.

кукумицинка, вярно е, че не всеки си тръгва от днес за утре, но спокойно мога днес да купя една печка, а след 5м. да си тръгна. Да, ако се разделим нормално и той поиска да ми даде някаква сума нещата, които са на мое име не бих имала нищо против. Но ако не е съгласен е ясно, че ще си ги взема. По същия начин бих му върнала всичко ако живеем в мой имот или ще му го изплатя, защото не искам да бъде ощетен накрая.

absurt, аз бих встъпила в брак, но след подписване на предбрачен договор. Друг е въпроса, че не държа на този подпис, не виждам по какъв начин той ще промени отношенията ми с човека до мен, не виждам никаква романтика в подписването, да не говорим, че при евентуална раздяла ще си губим времето с развода, пък бил той и по общо съгласие. За мен е безсмислен, но за да се чувства по-добре половинката ми бих се разписала все пак. Не одобрявам деленето на половина, защото смятам, че не е редно единият (в повечето случаи жената) да получи повече, от колкото е дал.
И не, че нещо ама темата е за парите, а не за подписа. Всякакви други въпроси по така любимата ти тема можеш да ми зададеш в съответната такава. Не е нужно да спамим тук Peace

# 627
Обичайно при раздяла жената не взима повече, отколкото е дала. Напротив, обичайно тя е вложила много повече, отколкото получава. И негативите след раздялата са преди всичко за нея.

# 628
Това, че аз не знам, с колко точно лични пари разполага в сметката си (и обратното) не означава, че не си "удряме рамо" и не "поемаме задълженията на единия, когато той има служебни ангажименти", че не сме си морална подкрепа и т.н.
Никъде не съм казала, че не го правите. Казах, че по този начин всеки от вас има принос в изкараното от другия, затова го броя за общо.

А и при условие, че аз имам заделени пари, за какво ми е да знам, с колко разполага той?
Защото с 2 разделени заделени суми може да се постигне по-малко, отколкото ако двете се обединят в едно и се вложат. Това е страничния ефект от това да си в двойка. Всеки по отделно нищо (или по-малко) не може да направи с тях, но обединени вече имат друга сила.

# 629
Обичайно при раздяла жената не взима повече, отколкото е дала. Напротив, обичайно тя е вложила много повече, отколкото получава. И негативите след раздялата са преди всичко за нея.

И аз така мисля, но тук май гледат само парите, а нематериалната част никой не гледа.

Общи условия

Активация на акаунт