НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 105

• 110 572
  • 726
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Ядем яйца гарнирани с масло, бекон, маруля, краставици, дроб от треска, гъби ...
Баронеса, яйцата са ми 5 дневно, разпределени между трите хранения, а останалите неща не съм мерила. Слагам си ги колкото е стандартна гарнутура, да кажем.
А за авокадо не се бях сетила, но е чудесна идея.

# 376
  • UK
Assos, кефи ме подхода ти  Mr. Green
И на мен линкът ми сава грешка 404  Sad

# 377
  • In transit
Оправих линка, сега вече трябва да се отваря.  Peace

# 378
  • бургас
Аз редовно пия сироп от бъз.Много е полезен за имунната система.Откакто го правя и ММ и синът ми го пият никой не боледува в къщи.То не бяха пневмонии,болници,антибиотици,сиропи за кашлици и др.Тази зима синът ми е изпил 1 сироп,а миналата 2 пръста сироп.Въобще много го харесвам.Аз не помня от колко години не съм се разболявала от нещо.Незнам изсушените зрънца дали ще действат по този начин.

# 379
Благодаря Aсос  Hug Камелот - на теб също. Ще се поразчета по-основно из блога ти. Има хубави и страшно полезни неща ♡

Последна редакция: пт, 13 май 2016, 07:34 от Bee_Yourself

# 380
Мики, Камелот, благодаря  Hug

Асос, майка ти без да се храни ВМ ли направи фаста? Как го понесе?

# 381
  • Пловдив

Жижи, зрънцата стават малки и сухи и се пият без да се дъвчат, така че вкусът им не се усеща.
Благодаря ти,това може да се окаже доста добра идея!

# 382
  • София
Assos, прочетох какво си писала по-назад за фаста: "Ядем яйца гарнирани с масло, бекон, маруля, краставици, дроб от треска, гъби ..."
Искам и аз да кажа, че е нова диета, та белким излъжа една приятелка, която от месеци дава луди пари по диетолози и следва диети от рода на: 10,32 ч. - 1,14 белтъка; 13,46 ч. - 68 г чушка и 34 г домат и т.н.  Shocked и не мръдва. Разбира се, защото не издържа и накрая се натъпква със сладко ... както и да е.
Ще съм ти благодарна, ако споделиш примерно меню за 1 ден, пък аз по твой модел ще добавя още ден-два и ще ѝ пусна мухата  Wink

Мики, Камелот, благодаря ви момичета за труда  bouquet

# 383
  • SA
Солима, чудя се само кой е склонен да дава пари, за да му кажат просто, че трябва да гладува. Ама от друга страна доста хора вярват и че като си купят някакви чудодейни таблетки, съставени от африканско манго  Joy и водорасли, ще отслабнат и то трайно.
Както и да е, аз влязох да пиша нещо интересно за хипертонията, понеже правих справки тези дни за есенциалната хипертония при деца, а знам че и тук някои момичета или близките им имат подобни проблеми.
Обикновено есенциална хипертония се нарича такава, при която не се установява някаква органична, подлежаща причина за развитието й / такива причини могат да бъдат бъбречни заболявания, заболявания на някои ендокринни жлези, заболявания на мозъка, на сърцето, някои хормоно-продуциращи тумори и т.н./.
Напоследък все повече се налага тезата, че много от случаите на тази есенциална хипертония се обуславят от метаболитен синдром, макар и при някои от тях той все още да не е напълно разгърнат.
Интересни наблюдения върху деца с хипертония е направил д-р Ричард Джонсън  / автора на книгата " The Fat Switch"/. Установил е, че при около 90% от случаите с есенциална хипертония се установява завишено ниво на пикочната киселина над 320 мкмол/л.
Има също доста проучвания, които изясняват един от механизмите, по които тя води до високо кръвно налягане - свързва се с азотния окис в съдовия ендотел и по този начин намалява неговото съдово- релаксиращо действие. Правени са експерименти с плъхове, които са били хранени с храна, водеща до завишаване на пикочната киселина. Скоро след нейното повишение се отчело и повишаване на кръвното налягане с наличие на линейна зависимост между двете величини.
Едно малко проучване е правено и с десетина деца с хипертония и повишена пикочна киселина. Интересно е, че при започване на лечение с алопуринол / лекарство, което намалява пикочната киселина и се използва за лечение на подагра/, след един месец при всички тях се нормализирало кръвното налягане без интервенции и то отново се върнало към изходните стойности при спиране на това лечение.
Друг интересен факт, който е забелязван е, че при подобни деца често се среща и по-висок хемоглобин, около 140 г/л. Обяснението, което се допуска е, че съдовите нарушения в бъбреците водят до повишена секреция на един хормон - еритропоетин, който стимулира кръвотворенето.
Всичко това го пиша, защото си мисля, че би било добре при всеки, особено по-млад човек с новопоявила се есенциална хипертония да се търсят белези на метаболитен синдром, независимо дали има или няма затлъстяване и особено внимание да се обръща върху нивото на пикочната киселина / според някои автори сегашните референтни стойности са дори доста високи и оптималните са около 300/.

# 384
  • София
Кам, като си се мятал от диета на диета и се докарал до отчаяние, решаваш да направиш нещо правилно и да отидеш на ... специалист.
И тук идва моментът на кого ще попаднеш. Защото като почнат да те плашат как само те могат да ти направят вярното съотношение на храните и как трябва стриктно да спазваш диетата, защото си на ръба на инсулинова резистентност и имаш забавен и разстроен метаболизъм -  и всичко това със сериозен тон, но без никакви изследвания  Sad   ... и започваш да ядеш само белтъците на яйцата ...

# 385
  • София
Солима, ще го сложа в скрит текст, защото не за това е темата. Но пък от друга страна е доста подъл начин да зарибиш някой, който още счита, че от мазнините се правят паласки, пък току виж си подобрил и здравето.

Скрит текст:
Обикновено не закусвам, но при фаста се налага. Обикновено закуската и обяда са ми едни и същи и за петте дни.
- Закуска - едно рохко яйце с масло, колкото две бучки захар.
- Обяд      - бъркани яйца с масло и 50 грама бекон
- Вечеря   - голяма зелена салата с краставици, репички и марули с много зехтин, омлет от две qйца с гъби
                  - или салата зеле със зехтин, две варени яйца и филаделфия
калориите са около 1100, въглехидратите между 10 - 25 грама, мазнините 75-80%

Днес ми е 5-ти и последен ден и съм на минус 2,100. За повече от това не мога и да мечтая. И понеже не ми е първи фаст, съм наясно, че първите няколко дни ще си върна половин килограм (предполагам от възстановяване на глюкозните депа).

Последна редакция: пт, 13 май 2016, 14:49 от Assos

# 386
  • Пловдив
Асос,благодаря за разяснението,полезна си и на мен!Мисля от понеделник да опитам и аз.

# 387
Честит ви петък 13-ти,
Забелязвам, че откак се старая да спазвам НВ хранене /месец и нещо/ огладнявам преди обяд. А по принцип не закусвам /изключвам почивките, когато ми е сготвено и приготвено, тогава закуските ми бъкат от въглехидрати/. Вчера в 10,30 май направих обяд, който  ме държа до вечерта, успях даже и да потренирам. Днес към десет бях подхванала едни ядки, после взех да си ръпам едно резенче масло с шарена  сол. Колегата пита - кво гризеш бе, мишко? Аз - ъъъ, кашкавал... Обяд - пилешко бутче с кожата и готвено зеле.
За довечера пицата от кайма, останала от вчера. Много хубава бе... Само не знам как да накарам ММ /за кратко ще го наричам така, макар да няма още честта да ми е мъж/ да не я смята за мезе на бирата. Той е с диабет тип 2 и високо кръвно. Хем иска да се храни като мен, хем не му се оставят биричката и сладките работи.

Скрит текст:
Чета старите теми и стигам до онази, дет си мерите китките и глезените. И да не остане човека по-назад грабна метъра. Глезен 24 см, китка 17 см, а не са ми дебели, подпухнали или нещо такова, кокаляк само. Викам си - тия с техните 21 см къде са тръгнали? И с тази структура преди двайсе години 170 см, 58 кг съм се мислела за дебела. Главата ми е дебела. В пубертета баща ми с тих ужас наблюдаваше с каква скорост ми расте крака и накрая махна с ръка и вкара позитивизъм - "е, поне ще си здраво стъпила на краката"  Laughing

# 388
  • София
Честит ви петък 13-ти,
Забелязвам, че откак се старая да спазвам НВ хранене /месец и нещо/ огладнявам преди обяд. А по принцип не закусвам /изключвам почивките, когато ми е сготвено и приготвено, тогава закуските ми бъкат от въглехидрати/. Вчера в 10,30 май направих обяд, който  ме държа до вечерта, успях даже и да потренирам. Днес към десет бях подхванала едни ядки, после взех да си ръпам едно резенче масло с шарена  сол. Колегата пита - кво гризеш бе, мишко? Аз - ъъъ, кашкавал... Обяд - пилешко бутче с кожата и готвено зеле.
За довечера пицата от кайма, останала от вчера. Много хубава бе... Само не знам как да накарам ММ /за кратко ще го наричам така, макар да няма още честта да ми е мъж/ да не я смята за мезе на бирата. Той е с диабет тип 2 и високо кръвно. Хем иска да се храни като мен, хем не му се оставят биричката и сладките работи.

Скрит текст:
Чета старите теми и стигам до онази, дет си мерите китките и глезените. И да не остане човека по-назад грабна метъра. Глезен 24 см, китка 17 см, а не са ми дебели, подпухнали или нещо такова, кокаляк само. Викам си - тия с техните 21 см къде са тръгнали? И с тази структура преди двайсе години 170 см, 58 кг съм се мислела за дебела. Главата ми е дебела. В пубертета баща ми с тих ужас наблюдаваше с каква скорост ми расте крака и накрая махна с ръка и вкара позитивизъм - "е, поне ще си здраво стъпила на краката"  Laughing

Уф, значи и аз да се преориентирам - 175 см 57 кг 50 г, май че не съм дебела  newsm78 И защо се опитвам да отслабвам? Преди двайсет години бях 175 см 54 кг.

# 389
  • София
Аз редовно пия сироп от бъз.Много е полезен за имунната система.Откакто го правя и ММ и синът ми го пият никой не боледува в къщи.То не бяха пневмонии,болници,антибиотици,сиропи за кашлици и др.Тази зима синът ми е изпил 1 сироп,а миналата 2 пръста сироп.Въобще много го харесвам.Аз не помня от колко години не съм се разболявала от нещо.Незнам изсушените зрънца дали ще действат по този начин.

Вкъщи пием изсушените зрънца три пъти дневно по 10 броя половин час преди хранене.

Общи условия

Активация на акаунт