В момента чета...46

• 83 386
  • 759
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Да се запиша, че започнах "Мрак" на Джилиан Флин. Повечето от вас май вече сте я чели, а и хубави звезди сет й дали, очаквам да ми хареса.  Grinning

# 106
Започнах "Да убиеш присмехулник" и се чудя на мен ли ми има нещо, че всички толкова харесвани книги на мен нещо не ми правят чак такова впечатление  newsm78 Не, че е лоша, просто не е нещо чак "УАУ". Има красота и наивност в нея, но не мисля, че ще влезе в моя топ.
И аз останах с такова впечатление за книгата, както и за "Спасителят в ръжта" Embarassed

# 107
"Да убиеш присмехулник' много ми беше харесала, но за "Спасителят в ръжта" сякаш бях ужасно закъсняла, поне 20г по-рано е трябвало да я чета.
Зарязах "H Is for Hawk", не е моят стил определено.
ГР и при мен е трагедия днес.

# 108
  • Belgium
Като заговорихте и аз много се чудя на "Присмехулника", срам не срам, не съм я чела.

Но се притеснявам точно да не ми дойде твърде наивна както стана със "Спасителят в ръжта", който откровено ме умори от скука.  Rolling Eyes

# 109
Аз пък не съм чела "Спасителя" Blush
Лу, на мен много ми беше харесал "Присмехулника", а я четох в студенстките години. Сега не знам дали ще ми хареса толкова, май няма да е "уау" Simple Smile Аз затова се чудя дали да си взимам продължението...питах по-напред, за мнения, но или никой не я е чел или не е видял, че питам Wink

# 110
  • Belgium
Хм, ще я помисля още, нещо не ме "вика" за сега  Laughing

leninka, мои познати твърдят, че продължението на "Присмехулника" е слабо и е трябвало да си остане чернова, заключена в чекмеджето, както е искала първоначално самата Харпър Лий. Но това са думи на трети лица дет се вика, аз нямам поглед върху тия книги.

# 111
Оправи се ГР.
Имат си драми и те честичко с претоварване явно.

Спасителят я четох в тийн годините и пак не ме впечатли особено  Rolling Eyes

# 112

leninka, мои познати твърдят, че продължението на "Присмехулника" е слабо и е трябвало да си остане чернова, заключена в чекмеджето, както е искала първоначално самата Харпър Лий. Но това са думи на трети лица дет се вика, аз нямам поглед върху тия книги.
И моето мнение е такова  Peace

# 113
И аз четох все негативни мнения...ще я нареждам накрая на редичката на книгите за прочит Whistling

# 114
  • Mostly in my mind
"Да убиеш присмехулник" съм си я купила от няколко месеца, но засега отлежава  Laughing Кой знае кога ще й дойде редът. Започнах "Далече от безумната тълпа" на издателство Сиела. Засега върви добре и приятно. Не обичам любовни романи, освен класическите такива  Laughing

# 115
  • София
Лу, на мен много ми харесва "Да убиеш присмехулник" (но аз по пронцип обичам и по-наивни YA книги  Wink ). Един от най-страхотните образи е изградила Лий Харпър в лицето на Атикус.  Heart Eyes Продължението не ме дърпа обаче... Вероятно и заради отзивите в ГР.

А "Спасителят в ръжта" ми е сред любимите книги от тийн годините, (не знам как точно бих я възприела, ако я бях чела по-късно..., т.е. не знам степента, до която щях да я харесам, но при всички случаи щях да я харесам, фенка съм на Селинджър  Wink)

# 116
Прочетох «Между рая и ада» на Стефансон. Красива, тъжна и поетична. Като самия океан, а може би и като самия живот. Много харесвам книги, в които прозата е поезия. Историята е обикновена, дори банална, но е предадена толкова живо, красиво и изпълващо, че неусетно се пренасяш в Исландия, на този тъй суров остров, с неговите мъгли, непребродими планини и бездънни морски бездни.

«Далеч от светлината» на М.О.Уолш. Тази книга не успя да ме впечатли, макар авторът да я е писал доста години. Малко ми напомни на „Непорочните самоубийства”, която четох преди нея. И тук имаше един квартал, едно детско увлечение, едно престъпление, няколко заподозрени и усещането за нещо, останало неизречено и недовършено. Почти на инат я дочетох.

Но пък сега чета истинско книжно бижу - „Останалите” на Том Перота. Много обичам книга, към която нямам никакви предварителни очаквания, да ме изненада толкова приятно.

Интелигентно написана история за това как всеки се справя с живота си след една неочаквана и необяснима световна трагедия, за която няма причина и враг, който да обвиняваме и мразим. По какви странни и незнайни пътища може да поеме животът ни, как едно необяснимо събитие е катализатор за поява на всякакви движения, секти и нови религии. С интерес я чета.

Лу, много искам и аз да прочета „Кронос. Тоя нещастник”, но не съм чела предишните книжки от поредицата. Дали ще е проблем, ти как мислиш?

Cioccolata, много се радвам на коментарите ти за „Маски” на Падура.  Hug Чака ме, заедно с „Човекът, който обичаше кучетата”, за която имам наистина големи очаквания. Но аз харесвам кубинските автори.

# 117
  • София
"Прилепът" на Несбьо ...  no no no

От къде да започна?  newsm78 От края - остават ми по-малко от 100 стр., но май няма да я довърша ...  Tired Дори не ме интересува и кой е убиецът.
Не искам да разочаровам и да настройвам негативно почитателите на Несбьо, но книгата тотално ме разочарова. Толкова я чаках и с такова желание я почнах, а се чувствам измамена като дете на Коледа, което очаква подарък, а открива празен коледен чорап  Mr. Green
Една зле и хаотично написана книга - така мога да я определя и истински съжалявам за крайното ми мнение, но е такова.
Имаше от време на време някакви пробрясъци и надежда за що-годе по-добро развитие на интригата, но постепенно и тези проблясъци угаснаха в някакви безумни сцени и герои, изсмукани от пръстите.
Чак сега разбирам стратегията на издателите да публикуват първо другите книги и след това тази.
"Прилепът" няма и грам от заряда на следващите книги за Хари Хуле. Да не говорим колко зле е самият Хари тук - смотан и някак си алогичен ooooh! Трагедия, трагедия ви казвам!  Tired
Като плюс мога да отбележа, че стават ясни някои неща от миналото на Хари  и причините, довели до алкохолизма му. Но тези плюсове са пренебрежимо малки на фона на останалите минуси.
Друг плюс е , че който се интересува от Австралия, ще научи разни интересни митове, както и социални елементи - от рода на разни програми от миналия век за интергиране на аборигените, обречени, разбрира се, предварително на неуспех, както и нашите "ромски" включвания .........  Sick
Общо взето , едно от най-хубавите неща в "Прилепът" си остава корицата.

Сега търся нещо за оправяне на вкуса, но не знам какво може да е то ....................  Rolling Eyes

Последна редакция: чт, 28 апр 2016, 12:34 от Happy Mijjj ツ

# 118
И аз прочетох "Да убиеш присмехулник" на следгимназиална възраст, към 23-24. Определено е по-скоро юношеска книга и наистина на моменти стои малко наивна, но въпреки това ми беше изключително приятно четиво.

Частта за съдебния процес и делото ми дойде твърде идеалистична feel good американа, но всичко останало ми хареса.

Харпър Лий прекрасно описва детските сетивност и възприятие на реалността - усещането за неизречено съзаклятие на децата срещу възрастните, които за тях са непознати и неразгадаеми; магическото мислене; създаването на светове в света; изграждането на детските митологии, в които съседи и роднини са герои, демони и богове, изкорубените дървета и изоставените къщи на родната улица са прокълнати или вълшебни места, а стъклените топчета и парчета дъвка имат магически сили. Това наситено обживяване и съпреживяване на околния свят, усещането за дълбока съпричастност и единност с физическата реалност успя да ме върне в моето детство Heart Eyes

И всичко това съчетано с усещането за някакво неясно, но наближаващо и дебнещо зло. Много магическо ми беше.

Интересно ми беше и да прочета за бита и ежедневието на хората по време на Голямата депресия и в американския Юг.

С една дума - за мен си струва да се прочете дори на по-късна възраст.

# 119
Миж, направо не вярвам на очите си - ти, заклетата фенка на Несбьо, го правиш на пух и прах. Simple Smile Аз май въобще няма да си правя труда да я чета - и без това не съм кой знае колко запленена от автора.

Общи условия

Активация на акаунт