Берен Саат от Звездите ... до ВВ Кьосем Тема 13

• 104 419
  • 730
  •   1
Отговори
# 120
  • гр.Добрич
Здравейте момичета  bouquet Искам да ви попитам дали има някъде качени сериите на Intikam, защото днес VBox не ми зарежда?

# 121
Здравейте момичета  bouquet Искам да ви попитам дали има някъде качени сериите на Intikam, защото днес VBox не ми зарежда?

spinki, като торент можеш да си свалиш сериите но Intikam с бг субс оттук:

http://data-bg.net/browse.php?incldead=6&search=intikam&page=1

Момичета, допълвам този пост, за да не нарушавам правилата.

Кратко съдържание на 26 епизод
Кьосем в последния момент успява да се спаси от капана на Халиме. Султан Мустафа издава смъртна присъда на Осман, след като той се опитва да избяга от двореца. Халиме обвинява Кьосем, че е организирала бягството на Осман, за да се избави от нея. След като става жертва на голямо предателство, Кьосем е отпратена в Кулата на девицата.
Сафие Султан научава, че Искендер не е мъртъв и се среща с него. Тя подготвя план, чиято цел е да възкачи Искендер на престола.
Кьосем предприема мерки, за да излезе наяве истината за състоянието на Мустафа. За тази цел подменят лекарството, което взема Мустафа малко преди той да се появи за първи път пред народа.
Стараейки се да защити живота на децата си, Кьосем нанася поразяващ удар на Халиме. Докато Кьосем подготвя бунт, чиято цел е Осман да се възкачи на престола, Халиме издава смъртна присъда за нейните шехзадета. Ще успее ли Кьосем да отиде навреме в двореца и да спаси децата си?
Сблъсквайки се лице в лице със смъртта, Кьосем в последния момент се спасява от нападението. Когато успява да се добере до двореца, за да потърси сметка на Халиме за стореното, тя преживява огромен шок. Халиме я отпраща обратно в Кулата на Девицата заради това, че е организирала бягството на Осман. Докато Кьосем се опитва да докаже своята невинност, неочаквано я предава един от най-преданите й хора.
Султан Мустафа издава смъртна присъда на Шехзаде Осман, след като той се опитва да избяга от двореца. За Халиме и нейното обкръжение, които са заплашени от саморазправата на яничарите няма да е толкова лесно да убият шехзадетата.
Кьосем се бои, че Халиме може да навреди на децата й и предпиема мерки, за да излезе наяве истината за състоянието на Мустафа.  Подменят лекарството му малко преди да излезе за първи път пред народа. Поведението на Мустафа пред изплашената тълпа ще шокира всички.
Кьосем възнамерява да извърши преврат, в резултат на който на престола да се възкачи Осман. Но Халиме вече е взела мерки. Докато Кьосем се опитва да се измъкне от заточението си, палачи отиват при шехзадетата й, за да ги екзекутират.

И снимки от епизода.

Скрит текст:

Последна редакция: вт, 10 май 2016, 19:34 от * Дъга

# 122
Тио   Peace   Дива   Peace  Дъгичка   Peace   Ваня  Peace
 spinki   Hug  добре дошла  Peace   bouquet

Rolling Eyes  След фрагмана се появиха се появиха най-после и снимките за новия епизод и се моля   Praynig  да идва по-скоро четвъртък, защото ще се ... #Crazy  
 smile3518   Малко преди това и открих този клип с най-хубавата за мен музикална тема във "ВВ Кьосем" и сега разглеждайки снимките отново съм в това състояние  

Скрит текст:
Shocked  В ТТ има подсказка, че ни очаква много силна сцена с Берен и Ойку  
#MuhteşemYüzyılKösem  oyku and beren strong scene inshallah

Дъгичка   Peace много благодаря за озета и превода му  bouquet bouquet bouquet  
 newsm78  Все още ни държат в напрежение какво чудо този път спаси Кьосем от летящата стрела  #Crazy  Голямо гледане гледах финалната сцена и в ТТ ... само този колаж  Outta Joint  ама аз отдавнаааа  надхвърлих възрастта на децата в детската градина  ...  Stop

Приятна вечер  Hug Hug Hug

Последна редакция: вт, 10 май 2016, 20:18 от dai4e

# 123
Дъгичка благодаря за превода на озета  и снимките към 26 епизод .bouquet
Дайченце благодаря за клипа ,снимките и колажа...  bouquet
Кой смятате ,че ще е предателят ?
1.Зюл
2.Джанет калфа
3.Лала Омер
4.Искендер
5.Мелек
6.Друг

"До Рая и обратно"-я колко обувки е унищожил  Crossing Arms...Искендер готов за престола с помоща на мама и кака ...  Grinning

# 124
Тио   Peace  благодаря много и за този твой уникален колаж 

Naughty  Моят отговор на въпроса за предателя е Джанет калфа Crossing Arms  дай боже  Praynig  да греша   ooooh!   но съм почти сигурна   smihesorry 

smile3511 Джанет & Кьосем

#Crazy  Моля се, само да не е Зюл   Praynig Praynig Praynig  и ако Искендер е решил да се поведе по акъла на ането си и аблата  Mr. Green   Зюл с копринено шнурче  Naughty   докато не е късно да си го отпрати този път насериозно в ....  Рая  bishop

# 125
Дива  Hug Ванче  Hug благодаря ви за всички разяснения относно наследяването и закона "Ekber ve Erşet". Аз напоследък все набързо преминавам през епизодите и ако не сте вие, сигурно половината неща няма да ги разбера. Безценни сте!

Дайче Hug музиката от клипчето е наистина много хубава - хем нежна, хем тъжна.

Кой ли ще спаси Кьосем?  Предполагам, че ненапразно ни показаха кои хора се намират по това време на площада - Мехмед Гирай, Искендер, Зюлфикяр. Някой от тях ще е, а може и стрелата да попадне в Мелике или някой наоколо. Една рускиня снощи беше измислила един сценарий според който Кьосем може да инсценира покушение срещу себе си, за да предизвика на бунт хората, които да се вдигнат и да я защитят и така да й помогнат да възкачи Осман на трона. Не ми се вярва, но всичко е възможно.

Тио  Hug добре че си ти да ни развеселиш. Искендер бая изморен изглежда. Ще видим какво са му намислили занапред.

Не знам кой ще е този дето неочаквано ще предаде Кьосем. Мисля, че в никакъв случай няма да е Зюлфикяр. Не ми се вярва да е Дженнет, макар че с тия любовни мухи дето й летят в главата, всичко може да се очаква от нея. И Хаджи ага не ми се ще да е, нито пък Искендер,  затова залагам на Меликето или примерно Ейджен или както се казваше помощничката й. Хич не ме бива в предположенията, но да си почеша езика.

Дана  Hug, връщай се вече, че ни липсваш.

Това клипче трябва да се види.

https://vk.com/mahpeyker_sultan?z=video23302828_456239041%2F77a4 … pl_wall_-95129973

Познахте ли този усмихнат бонбон?

# 126
  • AMS

Тио, Ваня@, Дъгичка, Дайченце, благодаря за постовете!!!

Не знам какво разбрахте за Ekber ve Erşet,
но аз честно, да си призная, доста се обърках.
Сега ще се помъча да си обобщя нещата.
Законът не е закон, а система Ekber ve Erşet,
според която трябва, да остане само един претендент за трона.
Тази система не е отменена, а променена на практика от Ахмед.
В системата Ekber ve Erşet се въвежда нов ред.
Променя се системата Ekber ve Erşet / хоризонтално/,
но си остава под същото име Ekber ve Erşet.
Промяната се изрази в "писмото" с последната воля на Ахмед,
което Кьосем "подпечата" и представи пред, спешно свикания Диван.
Така добре ли е, или пак греша някъде???

Имам и още една неясноти.  
Законът на Фатих действа ли?
"Кафезът" продължава ли да съществува?
За мен и на двата въпроса, отговорът е да.

Останах с впечатление, че в предишната серия
Ахмед не беше съгласен, да определи кой, да го наследи на трона.
Остави с тези неща, да се разпорежда Господ.
Надяваше се, че синовете му няма да убиват братята си.
Та сега се чудя, какво написа Кьосем, преди да сложи печата.

Извинявам се, че ви досаждам.
Моля, не се обиждайте, когато ползвам цитати от постовете ви!
Нищо лично не влагам и нямам нищо на ум, защото го нямам.

За резюмето и снимките не знам, какво да кажа.
Сигурна съм в едно, че пак ще ме сюрпризират,
я със заглавие, я с някоя друга главоблъсканица
и ще ме карат пак да задавам въпроси.

Последна редакция: ср, 11 май 2016, 01:03 от *** Diva ***

# 127
Привет, момичета!  Hug

Дъгичка, благодаря за превода на краткото съдържание и снимките!
Много бурно ще бъде.

Зюлфикяр за мен е вън от съмнение за предателство. Разчитам на него след новата поява на изчезналия Искендер двамата да повлияят по-силно върху Хюмашах. Тя  ясно вижда нещата, каза на Сафие, че е виновна за смъртта и на Искендер, и на Ахмед, но продължава да е пленница на любовта си към своята Валиде.

Искендер не мисля, че в момента може да се отнесе към  най-преданите хора на Кьосем. Най-малкото, защото тя не знае, че  е жив. На фона на всичко той стои нерезгадаем, държат ни между доброто момче и кандидат-султана. Той е възлова фигура: към трона и действията на Кьосем, от една страна, и чрез Зюлфикяр и Хюмашах към Сафие, от друга. Залагам на логиката на образа дотук и на еднаквия път, който изминаха заедно с Кьосем  към двореца. И двамата носят духа на света извън двореца, а  Искендер на практика скоро разбра кой е. Искендер не е невръстният Мустафа в намеренията на Сафие. Да видим какво ще е мнението му по въпроса да бъде произведен в султан. Би било интересно противопоставянето му с  родната  майка, ако той няма намерения за трона, въпреки, че  законът, който направи Кьосем е точно за него.  Не вярвам да се изправи  срещу Кьосем и децата на Ахмед. Вярвам, че любовта и предаността не могат да се изпарят, още повече според Тио е бил в Рая  Grinning. Но знае ли се.

Джанет и Лала Омер чакат султан да стане Осман. Не знам кога ще разберат за намеренията на Сафие да сложи на трона Искендер. Лала вече и изказа разочарованието си от скритите и намерения. И зависи от събитията те заедно и поотделно какво ще направят. Подозирам ги, особено Джанет, която Лала от своя страна също заблуждава. А щом Дайче е сигурна, и аз съм за Джанет.

Не виждам Мелек защо би предала Кьосем.

Дива, Джанет погледна закона и за 10 секунди го разбра. А на нас ни отне толкова време  Grinning.
Не знам дали е закон или система. А и това няма значение, защото всеки закон е някаква система. Също не знам дали преди  е бил под  същото име. Да, „писмото“ изрази промяната, на Дивана го четоха  и веднага разбраха за какво става дума. За Закона на Фатих аз съм чела, че е приложен  и в началото на ХХ в., но може би „обикновеното“ убийство на брат някой неразбиращ като мен го е отнесъл към този закон. Какво мисля сега за Закона за братоубийството, казах в предишния си пост. Да не го разказвам пак. Кафезът продължава. Не, Ахмед не искаше да определи наследник, той беше против братоубийството, остави Мустафа жив и разчиташе на синовете си, не го превърне в закон. Ахмед създаде ситуацията, която след смъртта му е предпоставка  за въвеждането на новия закон.
Няма нужда за нищо да се извиняваш. С общи усилия се опитваме да разберем какво се случва.

Дъгичка, бебето не е ли Ибрахим? 

# 128
Здравейте момичета Hug,

Завърнах се...и да споделя, че слънчев Лисабон не беше слънчев по време на 8 дневния ни престой Rolling Eyes. От 6 дни, без да броя дните за пътуване, хубави бяха 2 дни, а през другите дни валеше и духаше вятър. В момента съм със зверска хрема от пътуването ни до Синтра, където моя милост Mr. Green подцени времето и тръгна като за плаж, едва ли не Whistling Tired.
Още не съм гледала серията с превод, но изчетох подробно коментарите ви. За сега не мога да взема отношение, но ще пиша скоро по основните линии.

Дайче Hug Peace
Цитат
Моля се, само да не е Зюл   Praynig Praynig Praynig и ако Искендер е решил да се поведе по акъла на ането си и аблата  Mr. Green   Зюл с копринено шнурче  Naughty   докато не е късно да си го отпрати този път насериозно в ....  Рая  bishop
С това въобще не съм съгласна! Naughty В крайна сметка Искендер беше предаден от Кьосем и той не й дължи нищо! Дори напротив, тя не успя да изпълни благодарността си към него, за това че няколко пъти спасява живота й. Особено тогава с Мелике...ако не беше Искендер, тя нямаше да е жива.
Та, Искендер не дължи нищо на никого, не е длъжен вече да бъде предан слуга нито на Кьосем, нито на децата на Ахмед Crossing Arms...до сега не е предавал никого, служи на Династията верно и почтено, но беше предаден и беше пожелана смъртта му поради обстоятелства, независещи от него. Сега като шехзаде, защо да не поведе борба за трона?! Това е в правото му! Защо да продължава да бъде верен на Кьосем? Лично за мен, такава вярност след такова поведение би било глупост! Crossing Arms Но това си е лично мнение! Аз бих искала да го видя не само като слуга на Кьосем, която дори не го иска жив, а като войн, какъвто е. Нека се бори за правото си! Wink Peace

bouquet bouquet bouquet

П.П.

Относно закона: съгласна съм с Ваня Hug...и аз така възприемам промяната.

Цитат
Сега разбирам, че убийствата на братя  след приемането на  Ekber ve erşed  са „обикновени“ убийства, а не такива по  закона  Фатих.
И още  това, че отпадането на братоубийството не е нужно да бъде изрично отменяно в  новия закон.
Отпадането на братоубийството е следствие от него. То идва от разширяването на  кръга на наследниците.
Такива  вече са не само децата на предишния султан, а мъжете  от кръга на семейството.

И като допълнение: впоследствие братоубийствата са се извършвали с посочена причина - заговор, измама, оскърбление и т.н., което предполага, че шехзадетата са на по-голяма възраст и способни да вземат решения и да действат сами и не са били убити веднага при заемането на трона от новия Султан. До колкото знам, вече не се прилага поголовното убийство на всички принцове, още по-малко -  бебета и малки деца, както е било преди.
 bouquet

Последна редакция: ср, 11 май 2016, 14:35 от dana78

# 129
Дана  Hug  добре завърнала се  bowuu  
 smihesorry  Не съм привърженичка на споровете  33uu  но в случая не приемам твоето мнение, че Кьосем е "предала" Искендер на Ахмед и не била "изпълнила" благодарността си към него  Naughty   Ако беше така, Кьосем нямаше да отиде тайно при Искендер още същата вечер след разговора си със Зюлфикяр и да поиска от него да напусне Истанбул, а щеше веднага да изприпка при Ахмед да го "предаде". Дори на срещата си с него Кьосем като видя открадната нарисувана скица с нейния образ от Ясемин много добре му поясни какъв е риска и за него, и за нея, а и за нейните родени деца от Ахмед. И вместо да осмисли думите й Искендер на сутринта го видяхме спящ като младенец, порядъчно "удавил с вино" несподелената си любов и не само Сафие, а всеки можеше да разбере какъв "пазител покоите" на султан Ахмед е от рисунката на султанката, търкаляща се на пода  Crossing Arms Ако нямаш време да изгледаш поне последните два преведени епизода, то можеш да прочетеш не само моите коментарии в тема ни.  

Последна редакция: ср, 11 май 2016, 15:11 от dai4e

# 130
  • AMS
Привет!!!
Дана,  Peace добре се завърнала!!!
Чаках те с нетърпение!!!
Преди ти повдигна въпроса със закона за братоубийството
и наследяването на трона.
Тогава обаче, не си давах сметка, че ще дойде момент,
да ми се подпали чергата.
Чакам мнението ти!!!
Ваня@,  Peace благодаря ти!!!
Наистина Джанет се оказа доста образована, а аз я подценявах.

Момичета слагам едни стари снимки, с много добро качество,
които са излезли сега >>>

Слагам и  Бурак Дакак - Мехмедим,
с който очаквам да се разделим,
около възкачването на Осман на трона >>>

Скрит текст:

Слагам и нова снимка на Берен >>>

Скрит текст:

И оставам да миля, кой е предателят, кой е спасителят
и кой има повече право, да се възкачи на трона >>>

О, Дайченце,  Peace сега ще те чета.

# 131
Здравейте Hug

Цитат
Ако нямаш време да изгледаш поне последните два преведени епизода, то можеш да прочетеш не само моите коментарии в тема ни.  

Дайче Hug не съм гледала само последния преведен епизод и съм изчела всички коментари до момента в темата Peace.
Просто твоят ме провокира с това:
Цитат
и ако Искендер е решил да се поведе по акъла на ането си и аблата  Mr. Green   Зюл с копринено шнурче  Naughty   докато не е късно да си го отпрати този път насериозно в ....  Рая
...защото не мисля, че той заслужава шнурче само и защото е шехзаде и би преследвал нещо, полагащо му се по право. Peace

Цитат
...не приемам твоето мнение, че Кьосем е "предала" Искендер на Ахмед и не била "изпълнила" благодарността си към него  Naughty   Ако беше така, Кьосем нямаше да отиде тайно при Искендер още същата вечер след разговора си със Зюлфикяр и да поиска от него да напусне Истанбул, а щеше веднага да изприпка при Ахмед да го "предаде". Дори на срещата си с него Кьосем като видя открадната нарисувана скица с нейния образ от Ясемин много добре му поясни какъв е риска и за него, и за нея, а и за нейните родени деца от Ахмед....

Аз също не искам да споря и спирам до тук Peace. Просто изразих мнението си Peace. Кьосем отиде при Искендер, за да го провери и въпреки разговорът им тя НЕ спази уговорката си с него. Той беше готов да замине. Тя НЕ спази и уговорката със Зюлфикяр.
Реално тя точно това направи - изприпка и го издаде на Ахмед, даже нареди стражите да го задържат без знанието на Ахмед. За портрета: ако наистина беше загрижена за него и толкова уплашена за себе си, щеше да го вземе и да го унищожи.

bouquet

П.П.Допълвам се: Кьосем отиде да разговаря с Искендер - да, но от този разговор нищо добро не произтече. Излизайки от къщата, тя вече знаеше, че няма да спази уговорката с Искендер, съгласувана само преди минути, нито ще спази тази със Зюлфикяр.
Разликата в мненията й от: "невинен, верен - да живее" до "шехзаде и опасен - да бъде неутрализиран" се обуславя само от един единствен фактор - незнание/знание на самия Искендер за статута му на шехзаде. Този фактор е изключително нестабилен и подлежи на промяна във времето и то за минути и точно това ми изглежда абсурдно и ме дразни. Не се взема под внимание нищо друго - характер, години служба, действия, начин на мислене, поведение и т.н. Ако наистина Кьосем искаше да научи повече, щеше сама да му признае, че знае истината и да поиска да разбере мнението му.
А по повод на оправданието й пред Искендер, че променила уговорката, защото разбрала, че той знае истината, но премълчал (и можел да замисля нещо със Сафие)....мога да кажа, че тя сама усети, че той е разбрал съвсем скоро - самият той намекна това. Та човекът не беше на себе си, не знаеше какво да мисли, какво да прави и какво да чувства!
И друго: след този голям шок и след последните събития - емоциите, които го връхлетяха, миля, че е съвсем човешко да се е "удавил" във вино и то порядъчно...!
Спирам до тук, защото явно дразня с различното си мнение за действията на Кьосем Peace.

Хубав ден! bouquet

Последна редакция: ср, 11 май 2016, 17:43 от dana78

# 132
Привет момичета !

Дайче  Hug  Дъга  Hug Дива  Hug Ваня  Hug Дана  Hug

Дана добре се завърнала.И при нас времето е дъждовно, а ни предстои фестивал на люляка и много искам да отида... Thinking
Каквото и да си пишем ,каквото и да умуваме той Шахинчо си знае неговото...
Първо Сафие изпрати в "девическата кула " сега пък Кьосем е на ред  ,после може и Халиме да пратят ...еее те го взеха като курорт това място... 

Аз също съм склонна да вярвам ,че Джанет ще е предателката ...хормоните и бошуват и всичко може да очакваме от нея.

# 133
  • AMS
Момичета, момичета, чакайте!!!
Да, разгорещени сме, защото искаме всичко да ни е ясно.
Аз чета Дана и казвам, права е.
После чета Дайчето и тя права.
Връщам се на моите постове,
чета постовете на Ваня
и все имам какво да питам.
Не виждам някой да е посочил къде греша.
Та сега се сещам за система, или закон,
и правя аналогия с избирателния закон.
Това е закон, а системата е мажоритарна, или пропорционална,
има и система - формула за отчитане на резултата и ...
Така, че за мен има разлика между система и закон.
И точно в нашия случай е система. Законът е на Фатих.
За съжаление още никой не е превел онези текстове от wiki, които сложих.

Относно Искендер, при така създалата се ситуация,
щом Мустафа има право да се възкачи на трона,
защо Искендер да няма това право.
Още повече в последния разговор с Кьосем, той точно това ѝ каза,
че е шехзаде и тя трябва да се съобразява с това!
А да, Кьосем не знае, че е жив. То и много други не знаят.
А относно чувствата, те не са такива, каквито трябва,
щом е намесена политиката.
Кьосем го предупреди отдава, че ще види другото ѝ лице!

Излязоха още снимки към еп. 26 >>>

Тио,  Grinning  давай веселата част, че стана много сериозно тука.

# 134
Дива Hug

Цитат
Относно Искендер, при така създалата се ситуация,
щом Мустафа има право да се възкачи на трона,
защо Искендер да няма това право.
Още повече в последния разговор с Кьосем, той точно това ѝ каза,
че е шехзаде и тя трябва да се съобразява с това!
А да, Кьосем не знае, че е жив. То и много други не знаят.
А относно чувствата, те не са такива, каквито трябва,
щом е намесена политиката.
Кьосем го предупреди отдава, че ще види другото ѝ лице!

Напълно съм съгласна! newsm10
Той видя другото й лице и сега е време и Kьосем да види шехзаде Яхия/ Искендер, а не слугата Искендер.
Скрит текст:
Тази негова реплика беше отговор на нейната - че пазела Династията от плановете на Сафие, като така му намекна, че не го възприема като част от Династията Peace. Което не е правилно и е обидно, още повече, че той беше задържан точно, защото е шехзаде. Crazy Rolling Eyes

Интересно би било да се спази историята, но кой знае, какво ще решат сценаристите. Thinking И нещо за чувствата:
Скрит текст:
Искендер се влюби в Анастасия още преди тя да беше отведена в двореца и да стане наложница. Човек не може да диктува на сърцето си, не може да си наложи да разлюби, но може да наложи разум върху чувствата. Видяхме, че Искендер се опита - ходеше на походи и след онзи разговор с Кьосем, когато тя го заплаши, че ще види и другото й лице, той помоли Ахмед да го изпрати на нов поход с Мурад паша, но Ахмед реши да го остави в столицата. Общо взето в повечето време той се контролираше, но близостта на Кьосем при новата му длъжност изигра лошо влияние.

За закона и системата: и аз също много се чудя и ми е интересно! За сега какво мога да допълня - според мен законът за братоубийствата е закон или по точно закон от обичайното право. Впоследствие бива променена системата за наследяване на престола, част от която е този закон на Фатих, който чрез променената система става излишен или непрактичен, така да се каже. В по-горния си пост съм писала и мнението си за братоубийствата след тази промяна - при извършването им се посочва причина, различна от единството на империята (която е била в основата на закона на Фатих - да няма други наследници). Например има информация, че Мурад IV убива шехзаде Баязид, заради това, че го победил в турнир за борба и така го оскърбил.
Според някои източници Осман II (Султан на Османската империя от 1618 до 1622 г) убива шехзаде Мехмед във втората година на 4 годишното си управление, заради опит за бунт.
След като се поровя и аз и след като гледам серията, ще пиша пак! Hug

Последна редакция: ср, 11 май 2016, 17:39 от dana78

Общи условия

Активация на акаунт