Берен Саат от Звездите ... до ВВ Кьосем Тема 13

• 104 406
  • 730
  •   1
Отговори
# 135
Дива ! Казано ,речено сторено! Peace

Ески сарай ,завит е във тъма,
навън изгряла е луна.
Софка във кресло седи,
тежки мисли за сина си пак реди!
Биричката светла и пенлива,
във душа и светлина разлива.
Бюлбюлко мие и краченце,
Джанет и шепне тайна на ушенце.
План коварен се плете,
ала Кьосем ще разбере.
Кой,къде ,кога ...
на Шахин ще поверя!
Софка свършва бирата сега,
време е дошло да ляга,
тежък пръстен от ръка си сваля.
И заспива сладък сън,
Искендер качен на трон ,
Династията строго пази ,
мама и кака не ще забрави,
плътно те до него си стоят,
и алтъните броят !

Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy

# 136
  • AMS

Цитат
Спирам до тук, защото явно дразня с различното си мнение за действията на Кьосем
А сакън не спирай, Дана!
Тъкмо стана интересно.
И аз няма да спирам!
Дайченце и ти не спирай!!!
И аз се дразня, даже направо ...
Не сте ми отговорили на това,
Кьосем подправи ли документа,
или само му сложи датата и печата!?
Това, че харесвам Берен,
не значи, че не виждам недостатъците на Кьосем.
Кьосем мога да я оправдая само с това,
че се учи сама в движение
и съдбата не ѝ спестява грешките, загубите и паденията.

Вече и аз искам наистина да отида в Девичата кула.

Докато си мечтая, подругите пак започнах с това,
че Хюлиа, ще напусне сериала в епизод 30.
С първия сезон завършвала епохата на Ахмед.
Втори сезон щял да започне с управлението на Мурад IV.
Не било известно още, дали Берен ще играе във втори сезон,
или ще я заменят с друга актриса.

Тио,  Hug Peace bouquet

# 137
Момичета Hug

Дива, Тио Hug bouquet

Слагам в скрит текст откъс от книгата на Павло Загребелни - Роксолана по повод на един момент в закона на Фатих.
Скрит текст:

Роксолаиа чакаше кога ще може да надвие дори тази страшна сила. Понякога се улавяше на мисълта, че започва да прилича на валиде ханъм. Горчива усмивка на устата, пресъхнали, почти черни устни. А в душата й? Тъмнината ставаше все по-гъста и по-плътна. Нима султанът не вижда тревогата й?

А Сюлейман не искаше и да слуша за каквито и да е промени в закона на Фатих, ио и не провъзгласяваше наследника на трона. От време на време разговаряше предпазливо с великия мюфтия и очакваше той да даде някакъв съвет, изхождайки от очевидното и действителното положение на нещата. Мустафа е първороден, но нищо повече. Той се е откъснал от баща си и държи при себе си майка си, сякаш иска да отправи иа падишаха предизвикателството и да покаже пред всички несъгласието си с него. С поведението си той сам се лишава от всякакъв вид право на наследство. Право да заемат трона имат синовете на Хасеки, която стана душа и сърце на султана. Той не иска да бъде като онзи гръцки бог, който изяждал синовете си, но не може да пренебрегне и закона на великия Завоевател. Къде е изходът? Как да се съгласува законът с очевидното?

Абусууд също така внимателно, с намеци и притчи, даваше па султана да разбере, че правото все пак е на страната на Мустафа. Законите са несъвместими със сърцето. Те нямат сърце. Те са над всичко, дори и над държавата, която съществува само благодарение на законите. Мустафа вече го знаят всички правоверни, всички бейлербейове, паши и еничари, цялата доблестна мюсюлманска войска. Не само обстоятелството, че е първороден, но и личните качества са в полза иа Мустафа. Пренебрегнат и унизен още на тригодишна възраст, отделен от Топкапъ, всъщност той беше изгнаник заедно със своята майка, но въпреки това впоследствие стана известен със своя ум, а с обноските си и благородството си спечели уважението на велможите, еничарите, войската и всички честни мюсюлмани.

Султанът не отричаше високите достойнства иа своя най-голям син, дори се гордееше с него (негова кръв е, кръвта на Османовци!), но в същото време не преставаше да се надява, че в Мустафа ще заговори най високото достойнство: благородството и готовността за саможертва — и той доброволно ще се откаже от трона в полза на синовете на Хасеки.

Та разсъждавам си аз: значи според закона на Фатих е нормално Султанът да назначи своя последовател приживе, а другите шехзадета да чакат решението на брат им за живота си. В повечето случаи са знаели, че съдбата им е отредена и ще ги застигне смъртна присъда (интересното беше, че във ВВ - Баязид не се страхуваше от Мустафа и му вярваше, но беше сигурен за действията на Селим, пълнокръвният му брат, с когото враждуваха от малки).
Други Султани, като Ахмед, не са посочвали наследник и са оставяли всичко в ръцете на съдбата, както се казва. За системата Ekber ve Erşet има информация само на турски и не мога нищо да разбера Simple Smile.

И още нещо за закона на Фатих
Скрит текст:
Закон Фатиха
Зачем он нужен?! И кто его придумал?!

Ну для начало напоминаю, для тех кто забыл или попросту не знал, как этот закон называется. Закон Фатиха - это тот самый закон, который дозволяет умертвить всех своих братьев и полностью прервать их род (то есть убить всех их потомков, по мужской линии).... Для начало, не много о создателе этого самого закона. Султан Мехмед II, прозванный в народе Фатих, что означает Завоеватель — был османским султаном с 1444 по 1446 и с 1451 по 1481. (Прадедушка султана Сулеймана Кануни).

Мехмед II родился 29 марта 1432 года в Эдирне. Он был четвёртым сыном Мурада II от его наложницы Хюмы Хатун (предполагается, что она была греческого происхождения).

Когда Мехмету исполнилось шесть лет, его отправили в санджак-сарухан Манису, где он находился до августа 1444 года (до 12 лет), то бишь до занятия им престола...В момент вступления на трон Мехмед II приказал утопить сводного брата Ахмеда-Кучука. После этого собственно, Мехмед II и узаконил этот обычай своим указом, который гласил «Тот из моих сыновей, который вступит на трон, ВПРАВЕ убивать своих братьев, чтобы был порядок на земле.» Большинство знатоков судейского дела одобрили этот закон. ТАК ПОЯВИЛСЯ ЗАКОН ФАТИХА....
Внутри султанского гарема, вероятно, применялась своеобразная политика недопущения в постель султана тех наложниц, которые уже родили сыновей. Одной из причин применения политики «одной наложнице одного сына» являлось то, что матери султанских детей при отправке своих сыновей на управления санджаками сопровождали их и возглавляли их дом в провинциях.

Извинявам се, че поствам неща, които вече знаете, но някои от тях ми направиха впечатление - в болд. Интересно ми стана това, че Ахмед и Кьосем искаха да изчакат преди да изпратят синовете си в санджаци. Мислех, че причината е във възрастта, но явно не е така. Самият Ахмед не е бил управител на санджак и явно е подценил школовката на тази традиция. Или причината е била в другия момент - една наложница, един син...така майката придружава сина си в съответния санджак, а ако е като Кьосем с повече от едно шехзаде?! Явно традициите са се променили от времето на Мехмед II Фатих. Хюррем също не придружи синовете си в санджак, а те заминаха горе-долу на възрастта на Осман и Мехмед.

Последна редакция: ср, 11 май 2016, 19:49 от dana78

# 138
Лека вечер на всички  Hug

Дана

Скрит текст:
Ahmed I (1603 - 1617) changed it to Ekber and Ersed law which ruled that the oldest would rule. After this regulation, the oldest of the princes was to be kept in Kafes (which literally meant cage) in the palace to be protected against those who may plot to kill him and be the oldest. This succession rule brought about inexperienced rulers who did not know much about social life since they spent most of their times in the palace and thus lacked the abilities of a good leader. Some even went mentally ill because they were kept like a prisoner, though a prince they were. As regards with your speculation of the cause of the end of the Empire, it was this succession rule which created weak sultans and thus weakened the central authority and eventually the end.

# 139
Това, че харесвам Берен,
не значи, че не виждам недостатъците на Кьосем.

Дива  Hug аз също и дори отново се повторих с още една грешка според мен на Кьосем към собствения й първороден син Мехмед  Naughty
Много късно Кьосем си обясни душевното състояние на Мехмед и че тази "ревност" е породена от отказа да приеме както и Ахмед този "кървав закон" и като глупак да чака смирено екзекуциите.
Дъгичка  Hug  много ти благодаря за превода на тези цитата със снимки  Peace bouquet
Цитат
— Това е моята последна нощ. Утре, когато Осман се възкачи на престола, той ще изпрати палачите при мен, нали?
— Мехмет, недей да се страхуваш. Отсега нататък вече няма да има кръвопролитие между братя. Вече нито един султан няма да докосне братята си.
— Как може да вярвате на Осман и да сте толкова спокойна, Валиде? Не вие сте го родили. Ако желаете доброто на мен и на братята ми, трябва аз да заема престола.
— Синко, имай ми доверие. Никой няма да пострада. Нима бих позволила това?

Rolling Eyes  И след като го "поуспокои" Кьосем според мен допусна и следваща грешка, като уреди с помощта на Зюлфикяр извеждането от двореца и укриването на безопасно място само на Осман Naughty  Трябваше да го направи и за двамата  Crossing Arms

Също така си оставам на своето мнение, че Кьосем не "предаде" Искендер, а за разлика от него осмисли и взе най-правилното решение за живота не само на Ахмед, а най-вече за живота на неговите деца и бъдещите поколения на султанския род  Peace
https://vk.com/kosem_sultan?w=wall-78481828_100782
Цитат
Кёсем Султан السلطانة كوسم.
May 1, 2016 at 1:02 am
Мои впечатления☺
Я в шоке от серии. Особенно от Кёсем😤. В чем Искендер провинился перед ней? Он спасал её много раз. Особенно удивило когда Кёсем узнала что Искендера "помиловали" она пошла "умолять" Ахмеда о его казни😈(делая это для детей, но разве Искендер представлял угрозу её детям? Она ведь знала что он верен ей и повелителю).
В серии было огромное количество моментов когда хотелось заплакать. Особенно когда Ахмед просил извинения в Мустафы.😰
Больше всех жаль Хюмашах, она доверила свою тайну Зюльфикяру а он предал её.😢😢😢
._______________________________
ОТВЕТ: Неправда, она не умоляла его казнить. Как Вы серию смотрели? Она сказала:
"Я не говорю тебе его казнить, оставь его здесь в столице, чтоб он был перед нами и мы видели и знали, что у него на уме..."
Более того она изначально его хотела тайно отправить, и не была против него, вспомните. Но это только потому, что он не был в курсе того, что он Шехзаде. А после того, как он узнал, он стал конкурентом для её Ахмета и её детей, сами подумайте. Зачем ей лишний наследник трона, когда у неё столько сыновей своих, и ещё и сын её заклятого врага - Сафие, которая, естественно, будет пытаться возводить его на трон.
Tetyana Sobolevska
Искендер не е на годините на Осман и Мехмед и тепърва ще видим новото му поведение  Naughty дали ще е като .... това на неговата маминка  Thinking

Приятна вечер на всички  Hug Hug Hug

# 140
 Дайче Hug Разбира се, че всеки има свое виждане върху дадена ситуация Hug Аз съм на коренно противоположното мнение, но не виждам нищо лошо в това Peace
Лично аз приключвам до тук по този въпрос Peace

Цитат
Също така си оставам на своето мнение, че Кьосем не "предаде" Искендер, а за разлика от него осмисли и взе най-правилното решение за живота не само на Ахмед, а най-вече за живота на неговите деца и бъдещите поколения на султанския род 
Извинявам се, но тук нещо не разбрах Peace Hug Какво лошо решение е взел той?

Скрит текст:
Цитат
ОТВЕТ: Неправда, она не умоляла его казнить. Как Вы серию смотрели? Она сказала:
"Я не говорю тебе его казнить, оставь его здесь в столице, чтоб он был перед нами и мы видели и знали, что у него на уме..."
Более того она изначально его хотела тайно отправить, и не была против него, вспомните. Но это только потому, что он не был в курсе того, что он Шехзаде. А после того, как он узнал, он стал конкурентом для её Ахмета и её детей, сами подумайте. Зачем ей лишний наследник трона, когда у неё столько сыновей своих, и ещё и сын её заклятого врага - Сафие, которая, естественно, будет пытаться возводить его на трон.

Т.е. единствено и само защото е шехзаде и е разбрал за това. Rolling Eyes
Но тук има една подробност: Искендер не е малък и е доста обигран в дворцовия живот и на бойното поле...така че лично за мен трудно би се поддал на провокации и манипулации...освен, разбира се, ако той самият не иска това.  Peace

bouquet

# 141
Тио  Hug, благодаря за колажите и стихотворението. Забелязвам, че Сафие много те вдъхновява.

Дива Hug , благодаря за новите снимки.
Кьосем написа документа и го подпечата с ръката на мъртвия Ахмед. От ясно по-ясно ни показаха това. Зависи обаче какво човек иска да види в него.
Ако е история и действителност, става дума за подправяне на документ. (Такъв проблем може да възникне и в сериала, ако сценаристите са решили да проблематизират това и Джанет разкаже какво видя.)
Но в художествения  филм  аз виждам приемствеността и то не само в съучастието на Ахмед при слагането на печата, но в същината на документа и съхранения живот на Мустафа. Другото е за историците.
Независимо какво ще успее да постигне  Кьосем с новия ред и многото негативи, които ще го съпътстват, по-важно е усилието да се направи промяна, самата идея да се постави въпросът за ценността на детския живот. Това мисля за същия опит и в исторически план.    
Да си призная аз се отказвам повече да се вълнувам от прословутия закон или система. В този момент нямам какво повече да кажа. Но ще следя с интерес  продължението на обсъждането.

Дана  Hug, добре дошла и бързо оздравяване! Да знаеш, че мен никой не ме дразни с различното си мнение и очаквам това и от другите към моето. Благодаря за сведенията за закона.

По повод на Искендер: Дайче  Hug, Дана  Hug:
За мен е важна последователността в развитието на събитията в онзи момент.

Уговорката между Зюлфикяр и Кьосем беше за Искендер, който не знае, че е шехзаде.
Идеята  им беше  той да замине преди да е разбрал това, именно за да не го разбере.
След разговора с Искендер  Кьосем разбра, че той знае, че е шехзаде и не и каза.
По-нататък  няма как уговорката да е валидна, затова Кьосем не го е предавала, нито се е отметнала от  уговорката със Зюлфикяр.
Просто се промениха фактите.
Това, както  и следващото, което научи веднага след това, когато се прибра в двореца, че на Ахмед му остават още няколко седмици живот, промени за нея  неимоверно ситуацията като цяло, а опасността от Искендер нарастна.

Когато в следващия техен разговор Искендер се представи пред нея като династията и и каза, че  е искала смъртта му като отмъщение към Сафие за сестра си, във втората част той грешеше. Това е старото положение. Сега Искендер от своя страна не знаеше нещо важно, а именно, че Ахмед е на смъртно легло, а Кьосем  мисли и действа съгласно новата ситуация. А тя беше  много сериозна, за да се занимава тя с отмъщение.
Искендер излезе от разговора с Ахмед  разочарован от Кьосем, от която е очаквал да го защити, и горд от решението на Ахмед да помилва живота му (когато го чу, се просълзи). И изля тези две чувства върху нея в репликите си, че е самата династия. Това е истина, която и тя знае, и от която  именно се страхува заради децата си. Но Искендер няма как да знае целия ужас, който в момента е в главата и. Съмнявам се,  дори съм сигурна, че той не би го направил и особено по такъв начин, ако знаеше, че Ахмед  умира. Дори и ако  има намерение да си ползва шехзаде статута, в този момент той и  беше просто ядосан.

Затова ми е  много интересно  да видя, какво ще мисли и  как ще действа Искендер, когато вече знае за смъртта на Ахмед и това, което се случва в момента. Сценарият изключително добре поддържа  интригата с Искендер.  

В крайна сметка Кьосем и Искендер не са в никакви отношения. Той я е спасявал, тя му е благодарила. Той я обича, тя – не,  каза му да стои далече от нея. Толкова. Не си дължат нищо един на друг. Все пак да не забравяме и това, че той я спасяваше от опасности, в които я поставяха майка му и сестра му, които сега го чакат за трона.  Сега обаче на дневен ред  е съдбата на шехзадетата на Ахмед, които Кьосем в сложна маневра се опитва да спаси.  Не знам как в този момент да разбирам предаността, за която бяха последните думи на Ахмед към Искендер, с които Искендер се съгласи.

За мен Кьосем не е предавала Искендер, нито е искала смъртта му.  Тя се страхува  за децата си. Даде цялата информация за него на Ахмед, за да вземе решение той, защото решението за съдбата на  шехзаде е от компетенцията на султан.  

Последна редакция: ср, 11 май 2016, 22:49 от vanja@

# 142
  • AMS

Благодаря ви за постовете!!!
Дана  Hug Peace и друг път слагай това, дето мислиш, че сме го чели.
Аз не съм!!!
А и да съм го чела, съм го забравила, или не съм го разбрала.
Тио,  Hug  Peace английският не ми е силен, но този път се справих.
Ваня,  Hug  Peace след всичко изписано и в навечерието на новия епизод
и аз слагам точка, за сега, по въпроса Ekber ve Erşet.
Много ти благодаря, че така детайлно и последователно си описала
и историята Кьосем - Искендер. Така вече всичко ми е ясно.
Дайченце,  Hug Peace помня поста ти и съм съгласна с теб
по отношение на грешките на Кьосем.
Хайде, момичета, че стана утре
 hahaha

Цитат

# 143
Ваня Hug

Скрит текст:
Цитат
...Идеята  им беше  той да замине преди да е разбрал това, именно за да не го разбере.
След разговора с Искендер  Кьосем разбра, че той знае, че е шехзаде и не и каза.
По-нататък  няма как уговорката да е валидна, затова Кьосем не го е предавала, нито се е отметнала от  уговорката със Зюлфикяр...

Като за последно по въпроса от мен Peace Mr. Green Wink:

1. Той не й каза за наученото, защото той самият разбра истината същия ден и емоционално още не беше осъзнал какво се случва...как би споделил такова нещо ей така, а и Кьосем беше при него по друг въпрос - първо тръгна с историята за Мелике, а като видя портрета промени стратегията си;
2. Кьосем имаше уговорка с Искендер по друг повод - чувствата му към нея. Уговорката беше, че чувствата му заплашват него и нея и ако не мисли за себе си, то поне да помисли за нея и децата й. Тогава тя му предложи да замине - да говори със Султана сутринта и да поиска назначение извън столицата. Тази уговорка беше фалшива - поводът за заминаване не беше истинският. И тук Кьосем измами Искендер, като не разкри истинската причина за уговорката от нейна страна, разбирайки че той знае вече за статута си на шехзаде. Не го контрира, не поговори открито и честно с него за страховете си, а си излезе, оставяйки го да вярва, че  уговорката е все още в сила и е свързана с чувствата му към нея. Значи, когато е угодно тя може да бъде честна с него и да иска услуги - да убие Сафие и очакване да представи убийството на Ясемин като нещастен случай пред Ахмед, но в други случаи - не. Ахмед си отиде от този свят без да разбере истината по този въпрос Rolling Eyes Shocked Rolling Eyes
3. Както вече писах няколко пъти - знанието/незнанието за статута на шехзаде може да се промени за минути. Ами ако Искендер беше заминал не знаейки, а впоследствие разбере по някакъв начин...какво би направила тогава Кьосем?! Rolling Eyes  

Цитат
Искендер излезе от разговора с Ахмед  разочарован от Кьосем, от която е очаквал да го защити, и горд от решението на Ахмед да помилва живота му (когато го чу, се просълзи). И изля тези две чувства върху нея в репликите си, че е самата династия.

Както вече споменах, Кьосем сама предизвика отговорът на Искендер: че "и той е Династията", след като обяви, че защитава Династията от Сафие (а не семейството си, което е правилното като изказ), като по този начин го изключи от нея с желанието да го унижи поне малко Mr. Green Rolling Eyes.

Цитат
Все пак да не забравяме и това, че той я спасяваше от опасности, в които я поставяха майка му и сестра му, които сега го чакат за трона.

Това за мен няма значение...той не го знаеше, той я спаси съвсем чистосърдечно и без никакви задни мисли! Naughty
И още нещо: Някой пита ли го Искендер иска ли го този трон или не?! Някой поговори ли честно и открито с него за всичко това?! Не! Просто по презумпция се изпитва някакъв страх от него, че щял да узурпира трона и да убива невръстни шехзадета Rolling Eyes. Самият той даде отговор на Мехмед Гирай за всичко това и беше искрен и честен в онзи момент.
Сега нещата се промениха, наистина!...И честно казано, на мен лично ми се иска да го видя в борбата за трона, та поне да оправдае страховете и действията, които му преписваха за в бъдеще, без човека да си има и представа дори по онова време.
И за финал: лично аз, ако бях на неговото място, щях да се чувствам предадена и за това съм и на това мнение.  Всеки от "своята камбанария" действа правилно за себе си и може да бъде оправдан изцяло или частично поради личните си чувства, емоции и страхове. Кьосем действа правилно за себе си и семейството си, но дали е правилно по отношение на Искендер в обективен план? И тук един риторичен въпрос: ако вие бяхте на мястото на Искендер как щяхте да се чувствате? Честно, с ръка на сърцето бихте ли одобрили действията на Кьосем по отношение на вас самите? Бихте ли се съгласили, че е правилно да ви затворят или да ви екзекутират, защото представлявате опасност, без дори да сте помисляли да вредите на някого? Щяхте ли да си кажете - да, да Кьосем е права, аз съм опасен, разбирайки, че съм шехзаде, аз съм заплаха за трона и принцовете й и заслужавам да ме затворят или удушат? Rolling Eyes Лично аз бих отговорила с "не"... Naughty и тогава няма как да се одобрят такива действия. Но всеки мисли по различен начин Peace

Цитат
За мен Кьосем не е предавала Искендер, нито е искала смъртта му.  Тя се страхува  за децата си. Даде цялата информация за него на Ахмед, за да вземе решение той, защото решението за съдбата на  шехзаде е от компетенцията на султан. 
Да, така е. Но не спомена някои подробности Mr. Green - че Зюлфикяр й е казал, че Искендер не знае, но че самата тя предполага, че той знае от скоро. Та, остави Ахмед да си мисли, че Искендер знае истината от години. Не случайно Ахмед започна с тези думи - колко пъти през годините влизал през вратата, бил до него и т.н. и т.н. В допълнение: тя не изложи само фактите, а няколко пъти се опита да влияе върху решението на Ахмед, като не само сподели за страховете си, но и започна да го убеждава в неща, за които и тя самата не знае, а и не е сигурна. А след последния разговор с Искендер тя влезе при Ахмед ядосана от решението му и започна да го убеждава да го промени. Относно думите й при този разговор с Ахмед, че не предлага да го екзекутират, а да го държат близо -  типичен пример за преговаряне, с цел постигане на максималната цел - първо отстъпваш (като естествено нямаш реално това намерение и не мислиш това, което предлагаш) и ако няма реакция...включваш най-силния си аргумент (думите за това, че той отдавна е нарушил клетвата си към Султана като е поискал най-ценното му). Peace Peace Hug Hug
Наистина в този момент тя много ми допадна като стратег, преговарящ и един вид лобист на дадена кауза и цел - като по учебник. Признавам я! Peace
bouquet bouquet bouquet

Последна редакция: чт, 12 май 2016, 01:02 от dana78

# 144
Дана  Hug  отговарям последно само на този твой въпрос и споделям мнението ти да приключим спора си за Кьосем и Искендер  Stop

Лично аз приключвам до тук по този въпрос Peace

Цитат
Също така си оставам на своето мнение, че Кьосем не "предаде" Искендер, а за разлика от него осмисли и взе най-правилното решение за живота не само на Ахмед, а най-вече за живота на неговите деца и бъдещите поколения на султанския род  
Извинявам се, но тук нещо не разбрах Peace Hug Какво лошо решение е взел той?

bouquet
Тепърва ще разбера какво решение ще вземе Искендер, след като разбра, че е шехзаде  Naughty  В последния му разговор с Кьосем предупреждението "да си знае мястото" прозвуча като заплаха  Naughty  А това негово обвинение, че тя искала да си отмъсти на Сафие за смъртта на сестра си и затова го е "разобличила" и "поискала неговата смърт" е доста ... "елементарно" за мъж на неговата възраст  Thinking
Цитат
КЁСЕМ СУЛТАН
#Кёсем24@mahpeyker_sultan

- Повелитель принял решение касательно меня. Меня помиловали и назначили санджакбеком Моры.
Той ночью я сказал Вам, что покину столицу. Однако Вы помешали. Вы разоблачили меня, захотели моей смерти. Почему, госпожа? Почему Вы сделали это?
- Потому, что, узнав истину, ты скрыл ее, Искендер. Я подумала, что у тебя с матерью тайные намерения.
- Я никогда не проявлял неверность по отношению к Повелителю. И не проявлю. Однако причина не в этом, не так ли? Вы захотели отомстить Сафие Султан. Отомстить за сестру. Если бы Повелитель казнил меня, Вы бы рассчитались.
- Я сделала то, что должна была сделать для Повелителя и Османской Династии. Ибо я ни капельки не доверяю твоей матери.
- Отныне перед Вами не хранитель покоев Искендер, а шехзаде. Знайте свое место. То, что Вы называете Династией, и есть я!

Той не знаеше ли, защо Сафие беше затворена в Девическата кула. Лично той пресече тайната й кореспонденция с нейните хора, в готовност да свалят отново от трона Ахмед и дойде тя на власт. С отвличането на Кьосем може би целта на Сафие беше да убие Ахмед  и синовете му. Искендер много добре знае от кого спаси Кьосем и като по чудо остана жив.  Сега сериозно се притеснявам, че Искендер отново излага на много голям риск живота на Зюлфикяр  Praynig ooooh!
https://vk.com/mahpeyker_sultan?w=wall-95129973_334810
Цитат
КЁСЕМ СУЛТАН
#Кёсем25@mahpeyker_sultan

-Ты должен уехать подальше отсюда. Искандер, забудь о том, кто ты есть и построй новую жизнь.
-Сафие султан, Хюмашах султан знают, что я жив?
-Кроме меня никто не знает и не будет знать. Они обе были шокированы, когда узнали о твоей смерти. Особенно твоя Валиде. Я никогда раньше не видел ее такой.
-Они много лет думали, что я мертв. Пусть и дальше так думают. Мы привыкли жить в тоске друг по другу.💔

Ваня Hug   и аз с нетърпение очаквам утрешния и следващите нови епизоди  Peace  но и се надявам, че сценария ще продължи да се придържа към историята и в момента много повече се вълнувам и притеснявам за Кьосем и децата, а Искендер по-живо, по-здраво да се раздели и се прости с мераците на любящата го маминка   Praynig Praynig Praynig
................................
Затова ми е  много интересно  да видя, какво ще мисли и  как ще действа Искендер, когато вече знае за смъртта на Ахмед и това, което се случва в момента. Сценарият изключително добре поддържа  интригата с Искендер.  
................................
Rolling Eyes  Тази информация днес направо ме усмихна  Grinning  Въпреки регистрирания нисък рейтинг на "ВВ Кьосем" фрагмана за 26 епизод е поставил рекорд с над 200 000 гледания за 1 ден  coolcool  

https://vk.com/kosem_sultan?w=wall-78481828_110263
Цитат
Кёсем Султан السلطانة كوسم.
yesterday at 6:45 am
200 000 просмотров за день:)
Почти как у Ивангая😅

Kameli Kay
Wink  Не бях наясно кой е Ивангая   #Crazy  но и това разбрах   smile3555  Joy Joy Joy

Дана  Hug  виждам и твоя пост, но няма да изтривам и моя и това наистина е за последно  Stop  с подадена ръка за примирие  friendship

Дива   Hug   Peace

Приятна почивка  Hug Hug Hug

# 145
Дайче Hug
Благодаря за отговора! Hug friendship
Бях разбрала, че имаш предвид някакво вече взето решение от него, а не бъдещо такова.  Peace
За думите му - "да си знае мястото" - не ги възприемам като заплаха. Както вече писах по-горе, те бяха по повод на факта, че беше задържан като шехзаде, а Кьосем се изсили в думите си, че защитавала цялата Династия (а не семейството си, защото Династията включва и Дилруба, Мустафа и Хюмашах) . И както Искендер я поправи...и него също - То, что Вы называете Династией, и есть я! Тоест и той е част от тази Династия...та нали за това е арестуван.
За "елементарното" му мислене... newsm78 явно и аз имам такова, защото на негово място в тази ситуация бих си помислила абсолютно същото! Mr. Green Wink

Да, Искендер знае от кого спаси Кьосем и до сега в нищо не е участвал заедно със Сафие; до сега в нищо не е подкрепял плановете й.  Naughty
Дори като разбра, че е шехзаде я обвини, че иска принц, а не син и че той й трябва за нейните цели. Впоследствие нещата се развиха бързо и той въобще нямаше време да осмисли случващото се.

Цитат
Сега сериозно се притеснявам, че Искендер отново излага на много голям риск живота на Зюлфикяр  Praynig ooooh!
Не съм гледала последната серия, но доколкото четох Сафие и Хюмашах разравят гроба, за да погребат Искендер като шехзаде и така разбират, че той е празен. Досещат се, че има нещо гнило...Все още не се знае, как Сафие и Хюмашах откриват Искендер newsm78 Thinking...
Защо Искендер да излага живота на Зюлфикяр в опасност и то...отново...кога го е правил преди? newsm78
 Hug
 friendship

Лека нощ! Hug

Последна редакция: чт, 12 май 2016, 02:23 от dana78

# 146
Привет момичета !  Hug

Готови ли сте за 26 епизод ?
Седнали на  първи ред в ръка със сладолед за охлаждане на страстите...
 Joy Joy Joy

Приятни емоции и се забавлявайте ! Peace

Къде изчезна Серената ?

Последна редакция: чт, 12 май 2016, 15:31 от trendafilka

# 147
 Hug Hug Приятно гледане! Аз няма да имам възможност за он лайн гледане, но по-късно ще погледна, ако някоя от вас е имала възможност да опише накратко, какво се е случило! Hug Hug

Тио Hug bouquet...ама много сме шикозни!  Hug Heart Eyes

# 148
Дана  Hug

Ето така си представям стайлинга на султанките...

Кой ли ме пита ,ама да си кажа... Wink

# 149
  • AMS

Тио,  Hug Peace благодаря за сладоледа!!!
И от мен >>>

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт