Дива

Аз не критикувам останалите образи и не смятам, че Кьосем е безпогрешна.
За Хюмашах например още в началото не повярвах на любовта ѝ към Зюлфикяр,
както и запомних какво каза на Сафие - твоите врагове са и мои врагове.
Няма проблем, бързо ми минава!

За Хюмашах - нямам предвид любовта или липсата на такава към Зюлфикяр, а това, което разказа Джаннет на Кьосем преди пристигането на Хюмашах...а именно описанието, което даде за тази дъщеря - умна, хитра, дори и майка й Сафие се страхува от нея. Нищо такова не видях...още по-малко Сафие да се страхува. Тези думи на Джаннет предполагаха някакво противопоставяне, някакви умели действия от страна на Хюмашах, а я виждаме като марионетка и "седяща на два стола".
Идва ми естествено, защото по друг начин не виждам,
как щеше да бъде представено убийството на Мехмед.
След като животът му преди заемане на трона беше почти измислица, сценаристите можеха да напрегнат мозъците си и да представят убийството на Мехмед по подобаващ и логичен начин. Ако не, можеха да си следват историческата линия, където Осман нито трябва да е благодарен на Кьосем, нито да казва думи, които после не изпълнява, като така убийството на Мехмед щеше да е по-логично и образът на Осман нямаше толкова да опротивее
И последно по въпроса: във ВВ образите бяха пълнокръвни във всеки смисъл на думата, а тук един по един образите или бяха обругани или непълни и анемични от самото начало. Не знам как да го обясня, просто го чувствам и усещам. В началото не исках да правя сравнения и не правех, но впоследствие подсъзнателно усещах, че нещо не е наред тук. Нещо ме дразни и ядосва. И получих отговора за себе си.
Ваня
благодаря за прекрасните постове! Много неща ми се изясняват така и начинът по който пишеш е много увлекателен! 
Ваня, много си права тук и си го написала съвсем ясно!

Замислих се за този въпрос като цяло
...чудя си се... не е ли било възможно връщането на стария начин за наследяване, без да превръща братята в съперници? Който и от братята да стане Султан, да няма право да избива братята си, тъй като те изначално са невинни и това е срещу законите на Шериата. Братята да биват изпращани като управници на санджаци и ако някой от тях дръзне да вдигне бунт, тогава да се включи тази клауза от Корана (за която бях превела в преден мой пост) - че бунтът е по-лош от убийството, тъй като се гледа общото благо. Просто си мисля...

Приятна почивка!