Берен Саат от Звездите ... до ВВ Кьосем Тема 13

• 104 365
  • 730
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте Hug

Дива Hug

Скрит текст:
Цитат
Дана,  Hug чувствам, че си засегната от мен. Извинявай!!!
Аз не критикувам останалите образи и не смятам, че Кьосем е безпогрешна.
За Хюмашах например още в началото не повярвах на любовта ѝ към Зюлфикяр,
както и запомних какво каза на Сафие - твоите врагове са и мои врагове.

Няма проблем, бързо ми минава! Hug Wink
За Хюмашах - нямам предвид любовта или липсата на такава към Зюлфикяр, а това, което разказа Джаннет на Кьосем преди пристигането на Хюмашах...а именно описанието, което даде за тази дъщеря - умна, хитра, дори и майка й Сафие се страхува от нея. Нищо такова не видях...още по-малко Сафие да се страхува. Тези думи на Джаннет предполагаха някакво противопоставяне, някакви умели действия от страна на Хюмашах, а я виждаме като марионетка и "седяща на два стола".

Цитат
За Осман вече писах и не се изненадвам от обрата в образа.
Идва ми естествено, защото по друг начин не виждам,
как щеше да бъде представено убийството на Мехмед.

След като животът му преди заемане на трона беше почти измислица, сценаристите можеха да напрегнат мозъците си и да представят убийството на Мехмед по подобаващ и логичен начин. Ако не, можеха да си следват историческата линия, където Осман нито трябва да е благодарен на Кьосем, нито да казва думи, които после не изпълнява, като така убийството на Мехмед щеше да е по-логично и образът на Осман нямаше толкова да опротивее Rolling Eyes.

И последно по въпроса: във ВВ образите бяха пълнокръвни във всеки смисъл на думата, а тук един по един образите или бяха обругани или непълни и анемични от самото начало. Не знам как да го обясня, просто го чувствам и усещам. В началото не исках да правя сравнения и не правех, но впоследствие подсъзнателно усещах, че нещо не е наред тук. Нещо ме дразни и ядосва. И получих отговора за себе си. Peace

Ваня Hug благодаря за прекрасните постове! Много неща ми се изясняват така и начинът по който пишеш е много увлекателен! bouquet

Скрит текст:
Цитат
Без да пусне своите корени надолу чрез сина си, новият султан остава „висящ“ във въздуха по отношение на оная най-съществена кръвна нишка, свързваща великите прадеди и отиваща в бъдещето. Това е в противоречие с патриархалната култура. И не позволява на Осман, напр., да се впише и да се утвърди сред великите си предходници, които иска да продължи с делата си. Връщането на стария начин на наследяване обаче едновременно превръща братята от наследствени шехзадета в съперници за трона и врагове.

Ваня, много си права тук и си го написала съвсем ясно! bouquet
Замислих се за този въпрос като цяло Thinking newsm78...чудя си се... не е ли било възможно връщането на стария начин за наследяване, без да превръща братята в съперници? Който и от братята да стане Султан, да няма право да избива братята си, тъй като те изначално са невинни и това е срещу законите на Шериата. Братята да биват изпращани като управници на санджаци и ако някой от тях дръзне да вдигне бунт, тогава да се включи тази клауза от Корана (за която бях превела в преден мой пост) - че бунтът е по-лош от убийството, тъй като се гледа общото благо. Просто си мисля...
 bouquet

Скрит текст:
Четох във форумното пространство Mr. Green че Енги Акюрек е отказал предложената му роля да изиграе Мурад IV. Имеше и публикация на турски...но не знам, до колко всичко това е достоверно.
bouquet

Последна редакция: пн, 23 май 2016, 13:34 от dana78

# 226
  • AMS
Привет, момичета!!!
Ваня@,  Peace благодаря за поста!!!
Много интересни разсъждения.
Да, монолозите ще ги съберем.
Сега се сетих и за превода на песента от Кефалония.
Тио  Peace беше публикувала един хубав превод.
Дана,  Hug Peace изключително ти благодаря за поста!!!

Сега и аз да споделя разсъжденията си по въпроса за наследяването на трона.
По принцип! при монархиите трона се наследява по права линия -
от баща към първородно дете. Най-вече от баща към син.
В някой случаи и към първородна дъщеря, ако няма синове.
При малолетни наследници, за регент се назначава най-често майката.
В случай на липса на наследници на действащия монарх,
при смъртта му, се пристъпва към следващия най-голям брат.
Тогава вече се прекъсва линията - баща - син и децата на брата,
който вече е монарх, продължават линията на наследяване.
Династията, родът, синята кръв са запазени.
Впрочем след раждането на дете на монарха,
автоматично се променя реда за наследяване на трона.
Така, че в нашия случай, Осман е прав да претендира,
да заеме пръв трона, след смъртта на Ахмед.
С неговото раждане автоматично живият Мустафа става втори,
след раждането на Мехмед, става трети, след раждането на Баязид четвърти,
след раждането на Мурад пети, след Ибрахим - шести.
Ако всичките тези синове умрат, и нямат деца, тогава идва ред на Мустафа, ако е жив.
Кьосем наистина направи грешка с Е ve E, защото не отчете заложения конфликт в него.
Сега разбирам, защо Ахмед не издаде този ферман приживе.
Братоубийствата дори и със закон, не могат да бъдат спрени,
ако я няма волята и убеждението на монарха за това.
Ахмед остава в историята именно с това, че не е убил брат си по закона на Фатих.
Още доста време трябва да мине, за да навлезе
хуманизма и демокрацията, за които си мечтае Кьосем.
Периодът на  Женския султанат в ОИ се характеризира със запазване на династията,
но с неподготвени за управление наследници, с отслабване на торна,
с политически хаос и упадък.

# 227
Дива  Hug  Ваня  Hug  Дана  Hug

Благодаря за публкуваното.Написали сте всичко което и аз чувствам към героите.Харесва ми каста и перфектната игра на актьорите макар да има слаби места в сценария. Ще си затворим очите и ще търсим смисъла така ,както го е описала Ваня ,взирайки се и в дребните детейли ,които понякога на мен ми отбягват .Също ще чакам управлението на Мурат с нетърпение и дано изберат подходящ актьор -атлетичен и излъчващ сила .

Тук намирам много прилика между майка и син :

Две любими султанки :

...и малко майтап  Grinning

# 228
Дана  Hug
Ако разсъждаваме по сериала, защото аз нямам достатъчно друга информация, ми изглежда невъзможно.
Според мен не самият закон ги превръща в съперници, а единственият трон. Към него се стреми всеки от братята или ако самият той не, тогава друг от негово име. Видяхме, че това става и когато животът на шехзадето не е заплашен от закона за братоубийството. Ако братята са някъде на висока служба в санджак и вдигнат бунт, може да е късно за отговор на султана.
Освен това, те правят такива комбинации, че няма закон, който да ги покрие. Ето в момента Халиме нарушава действащия закон, който защитава шехзадетата на Кьосем, и поръчва убийството им. Тя разчита на това, че Мустафа остава единствен представител на династията. Халиме обаче не знае, че Сафие има намерение да ликвидира Мустафа,  за да постави на трона изчезналото си шехзаде. Просто няма спасение. Според ситуацията непрекъснато се създават разни комбинация. Но основното е, че човешкият живот няма никакво значение. И точно това иска да покаже сериалът, че животът е ценност.

Дива Hug , според мен не е така.
До Ахмед наследяването е от баща към син; когато няма наследници, на трона може да седне  брат на починалия султан или друг с по-далечна родствена връзка.
След Ахмед законът се променя и султан става най-големият и най-умният или там най-способният от семейството. Това е Мустафа. Осман се сърди, че Кьосем въвежда закона. Той иска тя да била обсъдила с него и след като би го възкачила на трона, тогава да вземат мерки за братята. Но това не е възможно да стане, защото новият закон засяга неговите интереси (това, което днес писах) и той никога не би го допуснал. Затова Кьосем добре го измисли, но времето още не е узряло, няма такова съзнание. Човешкият живот не се цени.
Според мен, Ахмед не издаде новият закон приживе по две причини. Първо, защото би отнел сам правото на сина си да седне на трона и да сложи на него Мустафа. И второ, защото това е болезнена корекция на патрилинейността, в която той като мъж е пряк участник, и по-правдоподобно изглежда да бъде направена от жената, за която децата са смисълът на живота, а тя самата има друга роля в патриархалната система.

Тио  Hug , като търсим смисъла, дано да го намерим  Grinning.

# 229
Момичета все още няма снимки за 28 епизод... да не би да има мач в четвъртък ?  newsm78

http://tvnovellas.blogspot.bg/2016/05/blog-post_323.html

# 230
  • AMS
Фрагман
ВВ Кьосем
еп. 28

# 231
 Hug Hug Hug

Ужас! Цялата мъка и болка на света видях в лицето и писците на Кьосем! Най-тежкото: да загубиш детето си! Cry Cry Cry Адмирации за Берен! Великолепна! Плаче ми се!

# 232
Браво на Берен ! smile3501 smile3501 smile3501

Искендер казва на Кьосем: Когато се възкача на престола ,ще убия децата ти !  Confused Sad

# 233
  • AMS
Ваня@,  Peace няколко пъти четох постовете
и не разбрах, кое "не е така".
Според мен, сме на едно мнение.

Не мога да дойда на себе си от фрагмана.
Гледах го няколко пъти.
Обадих се на сина ми.

След този фрагман,
след тази сцена,
трябва да съм без сърце,
да кажа нещо против Кьосем,
а още по-малко против Берен!!!
Нечовешки скъпо плаща Кьосем
за грешките на историята!!!

Надявам се на превод от Дъгичка  Peace,
но за всеки случай слагам линк
с превод на руски
http://vk.com/mahpeyker_sultan?w=wall-95129973_367955

# 234
Привет,  момичета! wavey

Дива  HugВаня  HugТио  HugДана  Hug

Благодаря ви за всичко, което публикувате. Аз съм на почивка и нямам време за писане, но ви чета с голямо удоволствие. Истинска късметлийка съм с такива дружки като вас. Написали сте всичко, което и аз чувствам по отношение на героите и сюжета.

На мен ми хареса последния епизод, само малко ме ядоса Осман, но то беше ясно, че рано или късно ще му промият мозък, ама те буквално му смениха главата с друга. Бих искала обаче да видя как горчиво съжалява преди да умре. Не че нещо може да се върне, но...

Хюмашах не ме разочарова кой знае колко, не съм възлагала кой знае колко надежди на нейния образ. Вярно е, че в началото ни накараха да очакваме повече, но тя не може да се мери със Сафие. Давам си сметка, че е много лоша съдба да се родиш султанка. Сигурно не е лесно да растеш в изолация от външния свят, знаейки че друг ще взема решения за живота ти и без да имаш право да обичаш и да бъдеш обичан. Хюмашах имаше късмета да срещне любовта, но не знаеше какво да прави с нея и малко по малко я изгуби. Несигурна е и в любовта и в омразата и затова се люшка от едната крайност към другата. Не е чудно, че спаси децата на Кьосем, а в следващия момент заради брат си беше готова да ги жертва.

За Искендер не искам да коментирам даже, тук наистина изневериха на логиката но показаното досега и напълно развалиха образа. Сякаш това е друг герой.

Кьосем наистина допусна грешки по пътя си, но по-важно е че не изневери на ценностите си и не предаде нито децата си, нито Династията. Преодоля много препятствия, с които жена израснала в двореца не би могла да се справи. Успя, защото духът й е свободен, а сърцето пълно с любов.

За фрагмана направо нямам думи, побиха ме тръпки. Невероятна Берен!

Потърсих го с превод на руски, а го намерих на български в контакта.
Благодаря на групата „ASKIM - Най-новите турски сериали“!

https://vk.com/club101119462?z=video-101119462_456239224%2F9883e … l_wall_-101119462

Пак ще намина тези дни!

До скоро!

Дива Hug виждам че докато се мотая си го сложила фрагмана на руски, но нека да има.

Последна редакция: пн, 23 май 2016, 22:15 от * Дъга

# 235
Здравейте по късни доби Hug Hug

Дива Hug
Цитат
Не мога да дойда на себе си от фрагмана.
Гледах го няколко пъти.
Обадих се на сина ми.

Аз също съм в потрес! Просто не мога да се съвзема...тази Берен ми бръкна в душата...Талантище!
Най-голямата болка - майчината! Cry Не знам, дали ще мога да го гледам този епизод, не знам...
Мисля си за тези майки, за тези султанки, родили мъжки рожби...как са живеели с тези страхове, с тази обреченост. Понякога несъзнателно си мисля за филма гледайки сина си и сякаш силна ръка стяга гърлото ми и оставам без дъх. Как са съхранявали разума си, как са успявали да живеят и да възпитават синовете си, да им се радват?! Много ми е тегаво! Confused

Дъгичка Hug Heart Eyes Приятна почивка!

Цитат
За Искендер не искам да коментирам даже, тук наистина изневериха на логиката но показаното досега и напълно развалиха образа. Сякаш това е друг герой.
newsm10

Ваня Hug
Цитат
Ако разсъждаваме по сериала, защото аз нямам достатъчно друга информация, ми изглежда невъзможно.
Според мен не самият закон ги превръща в съперници, а единственият трон. Към него се стреми всеки от братята или ако самият той не, тогава друг от негово име.

Съгласна съм, но продължавам да разсъждавам, провокирана и от фрагмана. Значи, ако Осман спази традициите и съблюдава стария закон, той би трябвало да убие и другите си 4-ма братя Thinking. Знаем, че той няма да го направи. Защо? Thinking
Без да оправдавам Осман по никакъв начин, аз си мисля, че той поиска смъртна присъда за брат си Мехмед не съблюдавайки закона, а поради факта, че е убеден във вината на Мехмед. Ако причината е само съблюдаването на закона, то тогава и другите братя биха подлежали на екзекуция. И тук се връщам на моя въпрос от предишния пост - ами ако хипотетично Осман не беше повярвал във вината на Мехмед и го беше помилвал, ако му се беше доверил...това нямаше ли да бъде точно това, за което писах: наследяване баща - син, но прекратяване на традицията на убийства на шехзадета по презумпция, а само по доказана вина или при заплаха (заговор, неподчинение и т.н.). Интересен е и фактът, че историческият султан Осман II не убива другите си братя, а само този, най-близък до него по години - Мехмед... (дали тук има нещо? близката възраст?! newsm78)

Лека нощ! bouquet

# 236
  • На изток от рая...
Здравейте,

Дана, убедена съм, че Осман наказва Мехмед не по силата на стария закон. Той няколко пъти повтори, че нито едно НЕВИННО шехзаде няма да пострада.

Мислех да коментирам епизода, защото го изгледах едва днес, но след като видях фрагмана останах безмълвна.
Явно Осман се оказа или по-глупав, или по-страхлив, или по-злобен отколкото го мислехме. Мехмед в случая нямаше никаква вина, с нищо не го предизвика, той просто се страхуваше за живота си. Мисля, че ако Осман беше поискал, много лесно би разбрал истината - знае се кой занесе писмото, би трябвало да намерят и убития слуга, трябваше просто да помисли и разпита всички. Той не направи нищо, веднага тръгна да иска указ за смъртта на брат си. Имам чувството, че той подсъзнателно не иска да знае истината, а просто да отстрани Мехмед. В началото ни представиха злобния и ревнив Мехмед, след смъртта на Ахмед, май нещата се обърнаха - не можа да преглътне това, че не му дадоха трона, не се опита и да разбере доводите на Кьосем (а ето че тя е имала пълно основание да се съмнява в него), сега пък не може да преглътне факта, че Мехмед има подкрепата на яничарите. Може би именно затова ще се помъчи да се разправи с тях, както знаем от историята. Бих искала все пак той да узнае истината и да разбере кои са истинските предатели, нищо, че ще е много късно.

Все още се чудя къде е Дженет в цялата тази история - тя разбра веднага какво се случва и дори заплаши този който занесе писмото, но реакция никаква. А този Омер върви като куче след султана и само лае едно и също.

Грешките на Кьосем са, че се довери на неправилните хора - първо Халиме, после Осман. Но това са грешки, за които не бихме могли да я съдим. Сам по себе си планът й беше съвършен и ако се беше осъществил, нещата щяха да се случат по най-добрия начин за династията и децата й.

# 237
Честит празник, момичета!  Hug

Дива, Дъгичка, благодаря за фрагмана!

Дива, от думите ти останах с впечатлението, че мислиш,
че  Осман е прав да претендира за трона  след промяната на закона от Кьосем.
Ако това се отнася за времето преди, тогава сме на едно мнение.

Дана, не знам какво пише в указа за екзекуция. Осман вменява вина на Мехмед, но според мен, той е убеден в не-вината на Мехмед. За всичко му беше дадено обяснение. Освен това, Осман обича брат си: и при издаването на присъдата, и при изпълнението от фрагмана видях това. Но тронът му е по-скъп. Съвестта му ще е неговото най-голямо наказание. Много е амбициозен, неопитен, има много плътна „сянка“ от врагове, които имат свои интереси от разрива с Кьосем, нейното изтощение и отстраняването на Мехмед; от събитията около въвеждането на закона и конкретно случката при яничарите видя размаха на Кьосем и го припозна като опасност, вместо като  подкрепа за себе си. Лицето на тази опасност е Мехмед, затова е първата жертва – най-голям, би могъл да поеме управлението веднага, пръв син на Кьосем. За другите няма да му стигне време. Иначе не се и съмнявам каква би била съдбата им.

Новият фрагман ме накара много да мисля за Искендер. Още не мога точно да разбера какво му е. Когато на пристанището чу, че Ахмед е починал, това дава на Искендер два сигнала: тронът е свободен и  Кьосем остава сама. Засега ми се струва повече, че се върна заради любовта, за да бъде близо до Кьосем. Тронът ми изглежда повече като извинение за пред Сафие, фам. и другите, дава му легитимност за престоя в Истанбул; Искендер е много неубедителен като борещ се за него. Искам още да го погледам, да разбера каква е тази неговата любов, която го накара да пожертва Зюлфикяр и войнската си чест,  да прави такива жестоки обяснения пред Кьосем. Като я заплашва с децата и, имам чувството, че я обвинява за собствената си „екзекуция“ по заповед на неговия брат и за проваления си живот. Обвинява и заплашва със същото  това Кьосем, която се бори точно срещу този закон. Интересно ми е как ще се развие историята му нататък. 
Не съм се отказала от това, че планът за спасяването му е на Ахмед. Чакам момента, когато ще му бъде казано. Искендер засега се води от мотива отмъщение. Какво би станало, ако този мотив отпадне? 

Новият фрагман ме накара да се върна и към Анастасия, началото на Кьосем Султан.
Това е дървото на Анастасия, маслиновото дърво на острова, първото растение по тези места, издръжливо на бури, суша, ветрове, раждащо. Също като жената. То е важен елемент от картината, която плени Ахмед със своята невинност, символ на радостта  от живота и неговия безкрай.
Край него тя е принцесата на баща си.
Тук това, че е жена няма никакво значение.
Духът и е свободен, а сърцето пълно с любов.

Силата на Кьосем идва от любимите мъже в живота и:
нейният баща и Ахмед.
Те вярват в нея!

„Нася, вярвай в чудеса! Ти си чудото на любовта. Никога не се предавай!

„Ти не си само моя, Кьосем. Ти указваш пътя на всички. Ти даваш живот!“

Със силата на жената
и тази,
която и дават мъжете, които вярват в нея,
Кьосем ще се изправи и сега!

А Берен прави всичко красиво!

Тио  Hug, Серената  Hug.

# 238
Здравейте! Hug

Честит празник! bouquet

Ваня Hug
Цитат
...от събитията около въвеждането на закона и конкретно случката при яничарите видя размаха на Кьосем и го припозна като опасност, вместо като  подкрепа за себе си...
Много точно казано! bouquet

Цитат
Лицето на тази опасност е Мехмед, затова е първата жертва – най-голям, би могъл да поеме управлението веднага, пръв син на Кьосем. За другите няма да му стигне време. Иначе не се и съмнявам каква би била съдбата им.
Thinking защо да няма време? Дядо му, Мехмед III, избива 19 свои братя в един ден. Имам предвид, че ако причината за убийството на Мехмед е само тази, която е карала предците му да избиват невръстните си и невинни братя, то и Осман би трябвало да издаде фетва за екзекуция и за другите четирима в същия ден, както е ставало и преди години, както е ставало поколения наред. newsm78 Thinking
Лично според мен, тук има друго...точно посоченото по-горе - размаха и властта на Кьосем. Осман видя, че яничарите, тяхната сила и мечове са подчинени на повелята на Кьосем, те са верни на нея, а не на него; те ще послушат нея, а не него - Султанът. А, какво е Султан без армия, без верни войни зад гърба си?! Едно нищо! Rolling Eyes Осман видя властта на Кьосем и доверието, която тя има сред пашите от Дивана, знае и за подкрепата от народа. Една нейна дума и той - султан Осман, ще е минало.
Опитвам се да погледна през неговия поглед, да бъда обективна и да се абстрахирам от емоцията. И си разсъждавам... Thinking newsm78
Скрит текст:
Осман изпитва страх за себе си, за сина си, за властта си и за трона си. Преди връщането на закона от самия него - какво би му гарантирало в бъдеще, че Мехмед ще изчака реда си за трона?! Какво му гарантира, че ще бъде изчакана неговата естествена кончина? Ами, ако Мехмед измоли от майка си да подпомогнат смъртта му, за да седне той, родният й син на трона?
Нека върнем лентата и разгледаме отношенията между Осман и Мехмед, вече ги коментирахме, но нека се спра на един тревожен факт - издаването за бягството на Осман на Давуд. Ами, ако бяха екзекутирали Осман на място, при залавянето му. Бягството се наказва със смърт...чухме го и от султан Мустафа впоследствие. Можеше ли Мехмед да бъде сигурен, че издавайки Осман, няма да застраши живота му...мисля, че не...просто това не го интересуваше Rolling Eyes...не го интересуваше, дали Осман ще срещне смъртта си вследствие на това негово действие.
Това, според мен е било и сигнал за Осман, осмислен по-късно. За него Мехмед е виновен и опасен, не само заради бягството си при яничарите, но и заради цялостното си отношението към него през годините. Ревизирайки действията му, Осман осъзнава, че не би могъл да му се довери, имайки и предвид властта и силата на Кьосем, Осман се чувства заплашен.
Не го оправдавам, не го разбирам, но може би той взема това решение като управленец, за да защити властта и семейството си - сина си и бъдещите си деца. Лошото е, че с това си действие той нарани невинните си близки, а пропусна истинските виновници. С тези неправилни постъпки, Осман подписа смъртната си присъда.

bouquet bouquet bouquet

# 239
  • На изток от рая...
Аз пък не се съмнявам, че Осман не би се спрял да убие всичките си братя, ако имаше време. За всеки един би могъл да намери причина, за него е важно просто да си измисли вина и да я използва за оправдание пред съвестта си. Видяхме, че не търси истината, а сляпо се води по това, което му диктуват, защото така му е по-лесно и по-удобно. В другите си братя все още не вижда заплаха, но с времето тя един по един щяха да заемат мястото на Мехмед.

Не би могъл да постъпи като дядо си, защото все пак е бил възпитан от Кьосем, не от Сафие, а възпитанието няма как да бъде изтрито от раз. Кьосем е превърнала закона против братоубийството в своя висша цел, няма как да не го е предала и на децата си. Но пък, качвайки се на трона, Осман вижда колко лесно би било ако братята му ги няма - няма човек, няма проблем.

Общи условия

Активация на акаунт