Берен Саат от Звездите ... до ВВ Кьосем Тема 13

• 104 415
  • 730
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте, момичета!  Hug Hug Hug

Дива, Дана, Тио, Дъгичка, Дайче, Валя!

Стига толкова ваканция, завръщам се с вълнение. Още не мога да повярвам, че за два месеца успях да изгледам Великолепният век. Удоволствието беше пълно по безброй причини. Но най-вече от това, че този е моят начин на гледане. Обичам да гледам нещо, когато е завършено и дори да е отлежало във времето. Това ми създава усещане за отдалеченост и спокойствие и така разбирам по-добре това, което гледам. Естествено сега много ми се говори, но трябва малко да помисля какво точно ще искам да споделя с вас. Повечето отдавна сте гледали и обсъждали  сериала и не трябва да досаждам, а искам да е във връзка с Кьосем.

Много благодаря за всичко, което сте публикували, докато аз наваксвах пропуснатото!
Ще чакаме новини от извора. Аз със сигурност ще гледам и нататък, без значение кой какво ще играе и какъв е рейтингът.

По повод на критичната статия:
Силни думи, изразяващи само едно субективно мнение. Много предварителни.

Никой не знае как е замислен по сценарий следващият сезон, за да вижда като „изключително правилно решение“ актьорската му реализация. Никой не знае: дали това ще е само линейно продължение на историята и втори сезон на Кьосем или ще е трети самостоятелен сериал в рамките на поредицата Великолепният век. Ако съдя от отношението между първия и втория сериал, за мен по-вероятно е да гледаме трета самостоятелна част от поредицата Великолепният век. Мисля така независимо от това, че Кьосем ще е обща героиня за последните два. Връзката между образ и актьор в двата случая е  различна и не може да бъде коментирана предварително.

Виждам, че за коментираното мнение не е от значение по-дълбоката връзка образ – актьор, а външното, изразено в клише „излъчването на жена от други, отминали епохи“ (?). Съществува ли такова „излъчване...“? Според мен – не. Всеки създател на нещо се стреми към излъчване, което да отговаря на неговата интерпретация. Във връзка с това търси и своите астьори: те може да отговарят на историческите личности, може да подмладяват и осъвременяват– буквално и исторически, или обратно – да състаряват своите прототипи или др. и това служи на конкретната интерпретация, а не (само) на естетическите вкусове и на някакви обобщаващи зрителски представи. Всичко е възможно, а нещо, определяно като недостатък, да се окаже търсено. Вижте какво решение има за костюмите, които целенасочено не съответстват на епохата и мястото. Същото се отнася и до избора на актьорите. Докато гледах Великолепният век исках да си изясня защо за Хюрем и Кьосем са избрани точно тези актриси с толкова различен външен вид и начин на игра, разлики много коментирани и във форумите. И го откривам в дълбочината на образите и историите. Външният вид и различният им начин на игра са специално търсени и трябва не елементарно да бъдат съпоставяни и да се прави избор между двете, а да се разбере защо са такива. Другото са  пристрастия. Това може да се каже и за ненужното противопоставяне между Берен и Нургюл. Особено пък предварителното.

Повърхностното противопоставяне на актьори без връзка с образите, които ни представят, за мен е много обидно занимание.  Същото се отнася и до питането къде е Небахат Чехре? вместо да се разбере разликата между Айше Хафса Султан и жадуващата да бъде кралица Елизабет Сафие Султан, водеща до съвсем различно актьорско поведение. Сафие е третото поколение жени, за които с натрупвания след женската революция на Хюрем в харема,  ни показват как се променя мястото и ролята на жената. Небахат е там, където е нейната героиня - в историята; Хюлия и Сафие са друго поколение. Двете актриси могат да бъдат сравнявани, само ако всяка изиграе ролята на другата.в една и съща зададена интерпретация... Някои от пишещите в пресата критици вместо да помагат на зрителите утвърждават лековатото.

По съдържание публикуваното мнение не се различава от подобни в различните форуми. Всеки има право на своето мнение. Жалко е за гледащите без свое такова, за които то може да стане нагласа за гледане. Основното, което ме отблъсква в тази статия обаче, е нещо друго: думите и изразите, употребени във връзка със Забраненият плод. Те ми напомнят едно срещашо се низко разбиране на този сериал; за мен -  критерий за оценка на този, който го изразява.

# 436
  • AMS
Привет, момичета!!!  Hug Hug Hug
Валя,  Hug сърдечно благодаря за поста!!!
Ваня,  Hug радвам се да те прочета.
Много интересен пост.
Най ми харесва, че обявяваш край на ваканцията.
Дано и други те последват.
Вярно, че за Берен има малко новини напоследък,
но от сега искам да заявя, че написано в други теми,
ще го цитирам и коментирам тук, защото тук му е мястото.
Колкото до ВВ Кьосем, вече казах, че съм разочарована.
Разочарована съм, още с избора на АнастасияЦ, а сега и на Нургюл.
Противопоставиха ги и трите.
Не успяха да изградят докрай най-великия женски образ на своята история.
Въведоха "извънредно положение".
Ако някак си се получи първата смяна,
то във следващата вече не намирам никакъв смисъл.
Именно създателите на проекта с тези смени,
наложиха не само повърхностното противопоставяне на актрисите на един и същи образ,
а и съсипаха образа.
Добре, че Хюля успя да изиграе до край ролята на Сафие султан.
За мен името Кьосем, няма нужда да присъства в заглавието повече.
И още нещо. Повечето хвърлят вината на СЦ. Аз обаче не. 
Основният виновник за това е продуцента. Той определя рамката.
Ще ви я припомня:

Цитат

Огромната любов със Султан Ахмед,
валиде на три султана, любимка на цял Истанбул,
най-могъщата жена в историята на Османската империя,
великолепната Кьосем Султан.

Това е личността, която е начело на Османската империя,
в продължение на 40 години
и се превръща в единственият защитник на династията,
който успява, да завоюва любовта на огромно количество хора,
и става символ на могъщество и величие.
В ръцете на Кьосем Султан,
най-силната жена, която някога е виждал Изтока,
ще бъде всичко,
като се започне от печата с името й
и се свърши с нейната главозамайваща власт.
Тя ще принесе в жертва любимия си мъж,
семейството, приятелите, синовете си.

Видя се, че няма парите, силата, смелостта и позициите, да осъществи този проект,
в тази политическа обстановка в страната си.
Аз няма да се върна да гледам ВВ именно, защото така постъпи с ВВ Кьосем.
Ще погледна следващия, но с големи резерви.
Мъчно ми е, че талантливите артисти са употребени за пореден път.
Ако иска Съвджъбей успешен следващ проект в тази обстановка,
препоръчвам му за ролята на Мурад IV, да вземе Мурат Й,
с който празнува наскоро рождения си ден.

Дайченце,  Hug благодаря за снимка на Берен.
Видях я, но я подминах, защото ми се стори позната
и не разбрах колко нова е.

През "ваканцията" аз гледам друго дизи, по-точно риалити.
За ролята на Берен нищо не казват!!!
Слагам едно последно интервю с Джан Дюндар.
Едва сега разбрах, че още от преди 15-ти юли е навън.

Допълвам поста си с текст, които сложих в друга тема,
но държа да го споделя и тук.

Скрит текст:
Миналата седмица имах една среща, за която написах текст, но не го публикувах.
Сега ще го направя.

Мои близки познати се върнаха от Турция.
Вчера се видяхме за малко.
Заминаха няколко дни преди преврата. Чакахме ги да се върнат в края на август.
Докато бяха там, само веднъж говорихме по телефона.
Както те казаха - добре сме, но ще се върнем по-рано.
Чаках ги с нетърпение и притеснение.
Майка, баща, кола, две деца, едното - в инвалидна количка.
Първите им думи бяха, че е много зле положението там. Няма да отидат докато е така.
Жената мълчи. Мъжът, след като се увери, че няма други негови сънародници каза,
че страхът е голям. За най-малкото изказано недоволство донасят и те арестуват.
На такива, като тях, гледат като на терористи и "фейтулахчи"
/Фетулах Гюлен/, само защото живеят в чужбина.
Обидени са не само на властта, но и на близките си, които я поддържат.
На влизане в страната два дни преди 15-ти юли са ги съсипали от проверки, което друг път не е било.
Превратът, за тях е бил инсценировка, за да може да се направи тази чистка.
А тя е много по-голяма. Арестуваните, уволнените, са много повече от обявените - около 500 000.
Но към всеки от тях, като се прибавят семействата им, цифрата надхвърля милион.
Арестуваните, уволнените и преследваните са интелигентите, които са с добро образование.
Файтулах не е бил такава политическа фигура никога и според тях разривът на бащицата с приятелят му е за пари.
Както и с този, които го екстрадират сега от БГ. Той е бизнесмен и целта е да му унищожат бизнеса.
За вожда казват, че само името му е мюсюлманско, а той е крадец.
Митингът е задължителен за едни и платен за други.  Така са изпрани черни пари.
За превратите преди, казват, че  армията временно взема властта, поради политическите кавги и я предава на меджелиса.
Следват избори и това е демокрацията.
А сега е диктаторски режим.
Никога не съм ги виждала толкова изплашени, смачкани и отчаяни.

# 437
  • София
          Привет дами!
          Чета ви постоянно, но сега искам да споделя написаното от Дива.
          Здравей Дива!  Браво, интелигентно и умно си изразила мнението си. Напълно споделям написаното за сериала, артистите, продуцентите .....и всичко. За да не повтарям, само ще кажа, че много съжалявам за Берен. Мисля, че не е случайно отсъствието й от Турция. Дива, това което си написала в скрития текст е "меко казано" за обстановката там. Жалко много жалко за всички, които не споделят действията на "демократа". Мисля, че и тези, които развяха знамена и пяха с цяло гърло на митинга, го направиха за да снимат и да получат нови роли. Другите ги очаква живот в странство, прекратяване на някой сериали и замяната им с други артисти. Дано тази ситуация е за кратко и  в най-скоро време чуем и видим хубави новини за Берен Саат.

# 438
Ваня  Hug  Нина   Hug много приятна изненада  Peace  bouquet
Дива   Hug  за хубавия коментар откъдето и да го погледна е newsm74  а написаното в спойлера го прочетох и в другата тема  Peace  Между друго за този "преврат" ги изказаха тези съмнения още в първите дни след като светкавично Ердо "извади" списъци започна арестите и уволненията на хиляди заподозрени ...  doh  спомням си над 3000 бяха съдии, адвокати  #Crazy  след това започна с преподаватели в университетите и затварянето им ...  Crossing Arms  В друга тема написах, че не видях на "демократичния" митинг нито един от актьорите в сериала СЛ  newsm78  вероятно като много по-добре запознати с историята на предишните 3 преврата, а Томрис смело сложи и документални кадри в сериала и е била накарана да го финализира спешно  по политически причини, за което тя все още съжалява в репортажа си за ranini / 7 ноември 2014г. това е само преди 2 години  Naughty
http://www.ranini.tv/roportaj/1759/1/tomris-giritlioglu-hatirla- … me-karari-hataydi
Tomris Giritlioğlu: Hatırla Sevgili'ye devam etmeme kararı hataydı

Peace На мен много ми харесва и тази роля Кьосем на Берен  Heart Eyes  както и играта на много добрите в този сериал ВВК актьори в главните роли на Ахмед, Искендер, Зюлфикяр, Мехмет Гирай, ...  newsm74  партньорство направиха и доколкото виждам в ТТ не само аз мисля така  Rolling Eyes  и то най-вече за Берен и Екин  Crazy виждам, че има много недоволни от липсата на ... селфи в сета само на двамата  Stop Като нямат селфи феновете компенсират с многото колажи за тях  smile3555

Скрит текст:

Скрит текст:
smile3555  А в тази сцена на Ахмед и Кьосем аналогията с подобната такава на Джак и Роуз на холивудските Лео и Кейт е просто  newsm74

Naughty  Няма истерии, грозно гримасничене, само нежност и много мъка от обич на прощаване, без общоприетите за такива сцени спукващите тъпачентата писъци на любимия в предсмъртните му минути  Crossing Arms  за което дори и в тази сцена Берен получи много критики на антифенове и т.н. хейтъри  #2gunfire  
Скрит текст:
Sad  Лично съм го преживяла това преди 9 години с внезапната смърт на съпруга ми ... До последно надежда, че това не се случва ...  Shocked  стрес, шок и веднага мисъл за децата ни ... как да им кажа  Cry  и на другите близки ... по телефона как се съобщава това ...  ooooh!  не се забравя любимия ... никога  Cry
Rolling Eyes  И тук сравнението ми за представената ни романтична Heart Eyes е по-истинска при Ахмед и Кьосем  Peace  ами, че то нищо хюрремско не остана за Сюлейман от тази жена  ooooh!  истерии, отрови, змии ... с интриги го направи убиец на Ибрахим и на обичния си син Мустафа ...  #Crazy  Shocked  

Naughty  Съвсем различна е Кьосем  Peace дори и само от видяното в 1 сезон на ВВК  Rolling Eyes
Цитат
#Кёсем15@mahpeyker_sultan

Если ты решишь казнить своего брата, то в будущем твои дети будут убивать друг друга. Но если ты вновь простишь его, возможно, все изменится, и больше никто не будет страдать из-за потери братьев, как ты.

newsm78  Ами ... , откъдето и да го погледна  #Crazy напълно споделям това мнение за АЦ и Екин    хич не улучиха с "втората" МУ за ВВК режисьора и ... вероятно на уважаемия ТС   bowuu
https://vk.com/mahpeyker_sultan?w=wall-95129973_469551
Цитат
КЁСЕМ СУЛТАН
Jul 24, 2016 at 6:16 pm
#art_Kёсем@mahpeyker_sultan

Поцелуев много не бывает. 😚😘😚

Sunglasses Сляпа да бях по-добър избор щях да направя от тези 4-5 000 кандидатки на кастинга за тази роля  Crossing Arms  И защо беше нужно ...  Outta Joint  Как можа Томрис да прецени, че 22 годишната Берен отлично ще играе Ясемин в СЛ от 18 до 40 годишна  Peace  Мерал никакво съмнение нямаше когато избра година и половина преди заснемането на ВВ  Naughty  41 годишния Халит за ролята му на султан Сюлейман от 24 до 70 годишен  Peace За ВВК на режисьор и ТС базата им беше построена, костюми ... всичко  Thinking  Изтъргуваха си ВВК "на зелено" с лаврите от успеха на първия ВВ  Mr. Green На всичко отгоре до последно отричаше за Берен, че ще е в ролята на Кьосем и изобщо не се притесни да се покаже с нея в Кан ...  doh  и сега отново ... мълчи и си трае за новия кастинг, докато се сипят обвинения за ниския рейтинг на 1 сезон за "несправяне с ролите" от актьорите ... #Cussing out

smihesorry  но без Берен още един сериал ВВ не ми се гледа  33uu  стига ми толкова просвещение за ОИ  Stop  Засега проявявам интерес към проекта на Халит и Берг и дано не го окепазят по политически причини  Praynig  Аз съм гледала турски сериал точно за тези години "Kirik Kanatlar" от 2005г. и също на Томрис  Heart Eyes Излъчен е в Македония  Peace и арабската ТV ... ако не греша  newsm78  
Скрит текст:
В нета го има с хърватски субтитри и ето един клип с интересна сцена с другите ми любими актьори  Джансел и Йозге О.  Heart Eyes  които след този сериал отново ги събраха за главните роли в 2 филма "120" и "Не се жени" Peace
https://www.youtube.com/watch?v=GPZpKlD-aIU&index=12&lis … LDF604C0D117508C0
Hug Hug Hug

Последна редакция: пн, 22 авг 2016, 06:21 от dai4e

# 439
Здравейте, момичета!  wavey wavey wavey

Дива Hug Дана  Hug Тио  Hug Ванче  Hug Дайче  Hug Вале  HugНина  Hug

Сърдечно ви благодаря за всичко, което публикувахте и споделяхте през последния месец. Аз имах едно изключително натоварено лято и дълго време вие бяхте единствения ми източник на информация. Е, вече съм във ваканция и се завръщам отново при вас.

След всичко, което се случи това лято в Турция наистина не знам какво да мисля. Не съм достатъчно информирана, за да коментирам, но съм много объркана. Не знам какво да мисля и за случилото се в Турция и за положението в Европа изобщо, и за нашия сериал...

За продуцентите от ТИМС пък не знам какво да кажа вече. То бива тайнственост, но такава тотална липса на официална информация приемам като неуважение към зрителите. Каквото и решение да са взели, според мен би трябвало да застанат достойно зад него и да обяснят на зрителите си или поне да ги информират. И после да не се чудят защо рейтингите не били каквито те искат. Така дават картбланш на такива като онази Дилара Пекел, за която изиобщо не искам да си хабя епитетите да внушават на хората  противопоставяне между собствените им актьори, и да обезценяват труда на толкова голям екип. А те нека да продължават да си мълчат.

Решението на Берен да отговори с мълчание на всичката помия, която се изля върху нея подкрепям с две ръце. Освен прекрасна актриса, тя е невероятен човек и много смела жена, за което искрено й се възхищавам. Вярвам, че притежава достатъчно вътрешна сила, за да преодолее и това препятствие и че ще дойдат по-добри времена за нея. Защото тя го заслужава. А ние си оставаме с надежда да я видим скоро в нова прекрасна роля. Аз си имам една мечта, която се надявам някой ден да се реализира. Да я видя в комедия. Мисля, че има невероятен потенциал за това. Може да е филм, а не сериал. Нали мечтите са безплатни... Simple Smile

Ще продължа да гледам  „ВВК“, нищо че дори не знам дали така ще продължи се казва сериала, защото създателите му не благоволиха да ни информират. Въоръжавам се с търпение и чакам официални новини за новия сезон, защото на слуховете вече им изгубих дирята. Докато не видим тийзър, нищо не е сигурно.

Дива, на теб специално благодаря за всичко, което правиш за нас, за да сме добре информирани. Знам колко енергия, емоции и време влагаш в това и се надявам да продължаваш да го правиш. А ние сме големи късметлийки, че си ни дружка. Two Hearts Two Hearts Two Hearts

Берен вече се е прибрала от Лос Анжелис.

Успешна седмица, дружки!
 И до скоро!
Flowers Sunflower Flowers Four Leaf Clover Flowers Sunflower

# 440
  • AMS

Привет, момичета!!! Hug Hug Hug
Nina NN,  Hug bouquet Peace  благодаря!!!
Дайченце,  Hug  bouquet  Peace благодаря!!!
Дъгичка,  Hug  bouquet Peace  радвам се да те видя!!!
На седмото небе съм от появяването на Берен!!!
В Бодрум арабските туристи са окупирали хотелите.
Едни слухове се опровергаха, сега други  се задават.

# 441
Приятен ден на всички   Peace
Дъгичка   Hug  Дива   Hug  

На седмото небе съм от появяването на Берен!!!
В Бодрум арабските туристи са окупирали хотелите.
Едни слухове се опровергаха, сега други  се задават.

Rolling Eyes   Сами си ги съчиняват и след това сами си ги опровергават   smile3555

Hug Hug Hug

# 442
Здравейте, момичета!  Hug
Дива, Дайче, Нина, Дъгичка!  Hug
Благодаря за новата информация и за всичко споделено.
Съжалявам за разочарованията ви и се чувствам малко неудобно, когато споделям  различни разбирания и усещания.
Както обещах, написала съм нещо по-общо върху двата сериала, с което да направя връзка между тях. Така искам да приключа моята лятна епопея и да чакам единствено новия сезон.    

От различните начини и гледни точки, от които може да се разкаже за великолепната епоха на Сюлейман, най-впечатляващо за мен е изборът на любовта като основна тема, през която протича разказът за епоха, за която първото нещо, което човек се сеща, е война, военни походи, завладяване. Три кадъра, изключително добре подбрани и с голямо съдържание, напомнят през цялото време („Великолепният век. (Историята на една любов)“ за основната тема и контекста, в който се развива. За мое съжаление поради технически неумения не мога да покажа тези многократно показвани в сериала кадри. Не мога и да ги открия никъде, което ме кара да мисля, че те не са направили на умеещите да правят стоп кадри такова впечатление, каквото на мен. С помощни средства ще се опитам да ви ги припомня.
Първият кадър: Света София с едно минаре.
(Едно от двете съществували по това време минарета пада след земетресението през 1509 година и за епохата на Сюлейман така е изглеждала превърнатата в джамия базилика.)

(Долу: съвременна снимка със същото съдържание.)

Със специфичната си форма: заоблена - на базиликата, и заострена – на минарето, и различната религия, която представят, съчетанието на първо място е емблема на любовта между Сюлейман и Хюрем („моята любима немюсюлманка“, както я нарича той). Показват ни го за пръв път веднага след първия халвет, както и след важни любовни сцени. Много изразителен е преходът от прегръдката на двамата на терасата в един от последните епизоди („Този миг е вечен!“)  към „прегръдката“ на базиликата с минарето на фона на вечерното небе. Но кадърът може да бъде отнесен и към всяка от извънредно многото разказани любовни истории, за повечето от които е характерна религиозната различност; може и местата да са разменени (напр. Ибрахим и Хатидже, Михримах и Рустем и т.н.), а също и към приятелството между Сюлейман и Ибрахим.  
Кадърът има голям потенциал за асоциации и много от тях са развити. Една насочва към вечността на любовта, развита в дневника на Ибрахим и разказана от Сюлейман на Хюрем: хората се срещат и влюбват един в друг още преди да дойдат на този свят, а тук на земята те само се познават отново или пък безуспешно се търсят цял живот. По какъв друг начин по-добре може да се изрази това, ако не чрез „прегръдката“ на църквата и джамията (минарето), които като сгради на култа са път  между нашия и отвъдния свят.
Този кадър, символ на завладяването на Константинопол и началото на османското нашествие към християнския свят, не само че не е използван в сериала като символ на успешната война, а на любовта. Нещо повече. В построената от Сюлейман джамия, която той нарича „моето сърце“, ще останат завинаги Хюрем и Ибрахим (дневника в основите на сградата) - обратното „завладяване“ на самия Повелител на света от тези, които преди е завлядал самият той или неговите предходници. Много ми харесва начина на вписване на религиозните храмове в сериала с неговата основна тема за любовта.

Джамията на Сюлейман, където почиват материалните останки (гробът на Хюрем и дневникът на Ибрахим) от единственото, което султанът взима в отвъдния свят: любовта и приятелството.

Вторият кадър (тук е оригиналният):
Доминиращата над дворцовия комплекс базилика, превърната в джамия, символ на любовта, носеща промяната.

Третият кадър: две минарета.
(Нямам такъв.)
Острите форми, графичното изпълнение в черно-сиво, както и контекстът от събитията в сериала насочват към смисъла „война“ – както на бойното поле, така и войната в двореца за трона и властта. Използвана е формалната прилика между минаре и високите и издължени османски шлемове. На финала чуваме описание на Сюлейман от западен дипломат, в което той го сравнява с „белоснежно минаре“.

Двойката Сюлейман – Хюрем е много различна от тази на Ахмед – Кьосем. Двамата са зрели мъж и жена, но по-важна от физическата е зрелостта на Сюлейман в подготовката му за трона. Представям си го като човек, наметнат с мантия от правила и норми за управление на държавата и собственото му поведение, толкова добре усвоени и тренирани дълги години, че са станали негова втора природа. Задачата на Хюрем е сложна. Тяхната любов ще бъде действена сила за промяна на статуквото и правилата, но това ще става с едновременната промяна и на самия Сюлейман. Любовта им започва като физическо привличане: „оръжията“ са тяло, красота и невинност“ (Хюрем пред Нора) и продължава с отваряне на нови пространства, някои отнемани от другите, други, създавани в битки. Мерием Узерли е отлична Хюрем: забелязва се веднага, висока, ярка, въздействаща, танцува добре – тя първо се откроява физически и покорява с женствеността си Сюлейман като мъж,  умът и действа зад тази фасада.
В двореца Хюрем попада на изградено статукво от отношения и перспективи за бъдещето. Скъсяването на разстоянието между нея и Сюлейман постепенно увеличава  разстоянието между него и всеки един  от хората, стоящи около него в началото.
Ръката на Валиде, поета от тази на Сюлейман върху неговото рамо, показва не само неговата синовна привързаност, но и силната фигура, от която към султана протича традиционно мислене. Докато Махидевран остава в тази сянка, Хюрем използва ренесансовата сила на любовта за промяна, защитава правото си да обича и не се страхува от сблъсъка на позволено и непозволено. Айше Хафса Султан изказва много подробно идващите от векове виждания за любовта, брака и мястото на жената в харема, споделяни от всички вътре и извън двореца. Затова битката с нея е най-остра, тя не е битка само с една майка, а е битка с цяла философия, която поддържат всички, въпреки че всички жени искат това, което иска Хюрем.  
Най-интересен ми е образът на Ибрахим. За него сега само ще кажа, че неслучайно  двамата с Кьосем произхождат от едно и също място. Парга и Кефалония са наблизо по брега на Йонийско море, откъдето се отваря  врата към Венеция, европейската култура и Ренесанса. Ибрахим е жив „канал“, по който протичат много иновации, произведения, понятия. От него Сюлейман получава „Божествена комедия“ на Данте Алигиери, а после я четат и други, за да изживее всеки своята драма на душата по пътя между Ада и Рая по османски.

Битката на Хюрем за любовта е и битка за живота на нейните синове от Сюлейман. Дълбокото желание на Сюлейман за наследник на трона е Мехмед (сънят след неговото раждане; тронът на гроба му) и това желание има пряко отношение към любовта. Но решението за екзекуция на Мустафа, както и фетвата за Баязид, която той скъса, но все пак помогна на Селим във войната между двамата, въпреки и подготвени от интриги и игри на Хюрем и хората около нея, са на основата на страх за собствения трон, който за него е повече отговорност, отколкото нещо ценно лично за него. Така преценявам и смъртта на Ибрахим. Сюлейман не иска да прилича на баща си и да пролива кръвта на синовете си: „Това е моята дума пред вас!“, но в сравнение със същото желание на Ахмед по отношение на брат му, Сюлейман не устоя. Много често чуваме, че колкото по-големи стават синовете му, невинността изчезва. Затова след смъртта и на Мустафа, и на Баязид той си ги представя като малки момчета: той жали за тях; пораснали, синовете стават  съперници за трона. На финала подборът, направен чрез войната остави на трона най-неподходящия от всички, но затова – най-безопасният. (Селим: „Това, че съм толкова близо до победата е затова, че изпълнявам безпрекословно заповедите на повелителя.“) Силна доза усещане за справедливост и надежда за бъдещето дават някои обстоятелствата около смъртта: белият цвят на невинността за Мустафа и отпътуването към смъртта на Баязид и неговите синове с кораба на Ной от притчата, позната и в двете религии. След потопа, сложил край на епохата от безнравственост, несправедливост, кръв и тирания, този кораб ще ги върне на земята като ново поколение чисти хора.

Краят на султаната е край на битката за трона. На път за отвъдното дори и най-успешният султан  взима със себе си само любовта и приятелството.

Биологичното начало на Кьосем е в Кефалония. Но началото на явлението Кьосем като най-високо постижение за Жената в мъжкия свят на османския дворец е Хюрем. „Какъв харем? Аз ще управлявам света!“ – това е програмата, която тръгва от нея, но която няма да бъде постигната отведнъж и само от нея. Тя остава програма на няколко поколения жени от Женския султанат, но самото поставяне на такава цел е революционно. Вероятно крайният резултат ще  наблюдаваме в новия сериал. Затова е важно да откроим докъде стига Хюрем и откъде продължава Кьосем.  
Ето как Валиде Айше Хафса, която „ръководи нашия живот“ (Хатидже),  описва традиционното виждане за една наложница в султанския харем, с което Хюрем се сблъсква:
„В харема няма любов! Това нарушава редът! Любовта заслепява човека...Харемът действа по правила и закони от хиляди години. Правилата са здрави и ясни: нито една жена не може да се счита единствена собственица на повелителя. Иначе се нарушава редът. Харемът става неуправляем...Никой не се интересува от твоите чувства. Робините нямат чувства. Имат само илюзии и мечти. Ти си робиня, която трябва предано да служи на нашето семейство. Р-о-б-и-н-я!...Как си могъл да дадеш свободата на тази жена?...И десет деца да роди не можеш да и признаваш това право. Това противоречи на всички дворцови и харемни норми... дори да не мисли за никях. Това е против традициите и неизменностите на династията. Докато съм жива никях не може да има. Иначе ще се отрека от теб...Докога ще търпим това, което прави Хюрем? Тя разруши всички правила на харема. Едно по едно и всеки път е все по-силна, тя постига всичко, което желае...“
В остър сблъсък с горните правила  Хюрем заявява чувствата си; в непрестанна борба и игри в харема и със самия Сюлейман тя успява да запази любовта и отстоява да бъде единствена негова жена; от любима жена и майка на децата му постепенно се превръща в приятел и другар за Сюлейман; получава свободата си; става негова законна жена; управлява харема; мястото и на официалните церемонии е веднага след Валиде и сестрите на султана; с битка получава след смъртта и покоите на Валиде; извършва благотворителна и дарителска дейност където пожелае; има тесни връзки с отделни висши държавници по повод синовете си; опитът и за приближаване към Дивана е спрян и за него е наказана с изгнание; в последния ден от живота и  Сюлейман я покани с жест на ръката и тя седна до него на трона. Както се вижда, от постигнатите от Хюрем позиции до управлението на света има още време. Но тук е важно откъде е тръгнала и какво е постигнала, преследвайки целта.

„Короната (след никяха)...Да е голяма. По-голяма от тази на Валиде.
Да е висока и лъскава. Така, че да очарова всички...“

Хюрем на заседание на Дивана: тайно, неудобно, обидно и опасно.

„Тронът, това  е единственият символ на абсолютната власт.
Повелителят може да раздели всички свои пълномощия, но тронът – никога.“ (Искендер паша)

Последният ден на Хюрем. Този кратък миг на трона в присъствието на султана
е нейното наследство  за жените след нея.

Хюрем е активна, Сюлейман я следва и подкрепя, при по-големи крачки за малко или повече спира, но после пак я следва, някои неща категорично отказва. Постигнатото от Хюрем трябва да се оценява не само по отношение на здравата традиция, но и по отношение на партньора в любовта: силен и себеуверен държавник и човек със солидни приоритети и представи за реда. За Сюлейман тя е „моята бунтуваща се султанка“; „твоята любов ми е пристан“; „Аз управлявам света, а ти мен! „Ако я няма нея, няма ме и мен.“;  „Хюрем е моето сърце; „Ти си моят Рай!“
И в двореца, и извън него Хюрем и нейната любов са нещо непознато и затова обяснението е сведено до нещо познато: „вещица, магьосница, дявол, чудо невиждано,  срам за нашия род, кинжал, забит в гърба на династията“. Идващите от Европа знаят за нея; някои проявяват любопитство към живота в харема, по-информираните се възхищават от Хюрем;  полската принцеса казва, че „майките разказват на дъщерите си за нея“.

Двойката Кьосем – Ахмед се свързва по един съвсем различен начин.
Още преди Ахмед да седне на трона двамата са отворени един към друг с тяхната човешка същност. Те са „естествени“ хора, невинни, част от природния свят, върху които липсва „наметало“ от културни догми и правилата на двореца, което ги прави свободни и равни. По време на церемонията по възкачването на трона Ахмед веднага проявява тази своя същност като обявява, че ще помилва брат си. Той знае правилата, но те постепенно и с нарастващата отговорност,  започват да се конфронтират с човека в него.
Свързването на двамата не става веднага. Дългото време е необходимо за широкия спектър от връзки и за да може Кьосем да го опознае; да и даде той своите различни виждания за живота в двореца, да има време тя да съпостави с това, което вижда със собствените си очи и преживява; да разбере своето  място в сърцето му; за да разбере тя, че той има нужда от нея като храна за своя светоглед и като партньор; за да се влюби в него и да вземе сама решение да остане. Ако телесното привличане в условията на двореца свързва веднага, тук свързването на двамата продължава 5 епизода, а телесното е последно. В отношенията между двамата и начинът, по който достигат един до друг се отразяват много от ренесансовите идеи за жената, човека и околния свят, които двамата следват.  
Предпоставките за появата на тази различна двойка могат да се видят във:  възрастта на двамата – на границата с детството; в обстоятелството, че когато сяда на трона, Ахмед дори не е имал намерение да бъде султан, и поради това върху него не е отложена съответната подготовка от правила и норми; в случилите се обществени промени по време и след епохата на Сюлейман; във времето на тяхната история, което съвпада с епохата на късния европейски Ренесанс. Съизмерването с Европа е видимо в костюма, присъства подчертано в образа и намеренията към властта на Сафие.

Още в началото Кьосем стои непосредствено до Ахмед на едно ниво, всички останали са надолу. Въпреки че Хандан изразява консервативни традиционни разбирания за реда в харема и двореца, Кьосем не води битки с нея по тези въпроси, защото това прави самият Ахмед. Ръката на рамото на Ахмед, а следователно и протичането на общо мислене, е на Кьосем.

Всичко, за което Хюрем се бори, Кьосем получава от самия Ахмед, за да продължи  той нататък с отварянето на нови пространства за изява пред нея. От това отношение, което няма нищо общо с отношението на султан към наложница,  Кьосем от самото начало живее с големи мечти. Само ще маркирам най-важните достигнати позиции и лесно може да се направи съпоставка какво е надграждането в епохата на Кьосем и Ахмед.
По думи на самия Ахмед: Тя е единствената жена в сърцето му и това няма да се промени никога.
Става фаворитка преди халвет.
Получава от Ахмед покоите на Валиде още веднага, когато разбраха за бременността, а полът на детето още не е известен. Тогава той и дава и короната на Хюрем. (В този момент са концнетрирани извънредно много промени в сравнение със същата ситуация преди близо един век.)
Кьосем е свободна; законна жена на султан Ахмед.
На празника Кьосем седи на трона сама, видимо се чувства добре;
после на трона седят двамата с Ахмед.

Ахмед сънува Кьосем на своя трон в тяхната градина с жасмин.
Вероятно този сън издава негови мисли и желание за бъдещето.

Кьосем е на мястото на претендентите за трона.

Кьосем чете протоколите от заседанията на Дивана, двамата с Ахмед обсъждат.

Кьосем ръководи заседания с държавните мъже:

С авторитет пред войните:

Кьосем подготвя закон:

Ахмед поверява своите шехзадета, султанши и своята държава на Кьосем.

„Аз съм Кьосем Султан!
Нека всички знаят...От днес моят никях е не със Султан Ахмед е с държавата!“

Валиде със своя малък син султан по пътя към голямата власт.

Последна редакция: вт, 23 авг 2016, 20:48 от vanja@

# 443
  • София
          Привет на всички, които пишете и четете в темата!
          Здравей Ваня, това което си написала е нещо  ГОЛЯМО! Прочетох го три пъти и съм изумена от познанията ти и способността да ни ги представиш завладяващо и истински. Благодарение на теб научих и си припомних много неща. Поздpавявам те. Отново ще чета и преосмислям написаното. Благодаря ти!

Последна редакция: вт, 23 авг 2016, 23:05 от Nina NN

# 444
  • AMS

Ваня,  Hug няма защо да ти е неудобно!!!
Възхищавам се на това, че си изгледала ВВ.
Аз не бих могла да го направя. Опитах, но не ми се получи.
Като видях, колко е дълъг поста ти, си казах - а няма да го чета сега.
Но започнах. Трудно, бавно, препрочитам, връщам се, прескачам,
не ми е ясно, оставям, пак се връщам в началото и така три пъти.
Ще го чета пак, но вече мога да кажа, че в основни линии го разбрах.
Възхищавам ти се и на това, че си го написала.
Разбирам, че не ти е било лесно.

Благодаря ти, Ваня!!!  bouquet  Peace

А това, че някои сме разочаровани, не означава,
че сме чак с толкова големи различни разбирания и усещания.
Впрочем моите разочарования са от по-друго естество.
А пък и аз какви различия мога да имам, като не съм гледала ВВ.
Сега вече разбрах и предишни твои постове.
Много ми хареса това :

"Началото на явлението Кьосем,
като най-високо постижение за Жената,
в мъжкия свят на османския дворец, е Хюрем."

Благодаря още веднъж!!!

# 445
 wavey  Добро утро на всички с интерес към темата   wavey

Ваня   Hug  отново много интересен анализ и неочаквано не само за ВВ Кьосем, а и за първия ВВ с Хюррем   thumbsup страхотно е !!! и много ти благодаря  bouquet  и най-вече за това, че пишеш в темата за Берен   lovekiss Kissing Heart Two Hearts

Rolling Eyes В края на деня ще допълня поста си  Embarassed  от лоша организация на времето в реала ще да е  Outta Joint

Нина   Peace bouquet

Дива     Peace bouquet

Rolling Eyes  Виждам в ТТ две нови снимки на Берен от Бодрум   Heart Eyes  слагам ги и ...   nuts
 ✨. @Joojme1  35 мин

Приятен ден  Hug Hug Hug

Последна редакция: ср, 24 авг 2016, 07:33 от dai4e

# 446
Дива  Hug Дъгичка   Hug   Ванче  Hug Дайче   Hug Вале   HugНина   Hug Дана Hug

Благодаря за всичко написано  bouquet

Ваня за поста  smile3501 smile3501 smile3501

Според мен критиката относно играта на артистите участвуващи в сериала "ВВ-Косем " е безпочвена ,още повече ,че именно благодарение  на споменатите актьори сериала имаше ниво .Ако трябва да съм честна -сценария покуцваше тук-таме...  Peace

# 447
 wavey   Добро утро на всички    wavey

Тио  Hug   за колажа    bouquet и то с тази снимка от новите на Берен, която най-много си харесах   Heart Eyes  и за допълнението с другата ...    

Rolling Eyes  И така, милички  Hug на 100% вече съм наясно, че 2 сезон на ВВК ще започне със "скок във времето" с кръвожадния Мурат ІV и с немладата Кьосем султан  ooooh!  и то не защото съм прочела ОФ изявление на уважаемия ТС  bowuu  а защото видях в 1-вия фрагман за новото дизи "Вътре" на  ЧААТАЙ У. и малкия актьор  Чаган Ефе Heart Eyes  явно приключил с снимките си на "малкия Мурат"   Stop

İçerde | Teaser
https://www.youtube.com/watch?v=_F5h6C32N8Q

Rolling Eyes  Една нова снимка на Чаган в ИГ  Grinning  вероятно от снимачната площадка на "Вътре"  Peace
Цитат
Кёсем Султан السلطانة كوسم.
22 Aug at 5:23 pm
Actions
Новое в Instagram от Чагана Эфе (шехзаде Мурад):

#КёсемСултан #ЧаганЭфеАк

Rolling Eyes  И последно слагам един хубав клип  Peace  с кадри от излъчените досега сезони на мегасериала ВВ  Stop

Wink  За продължението ...   не само на Хюмашах султан   #Crazy  но и на мен ми идва в повече ...  Stop

Приятен ден  Hug Hug Hug

# 448
Привет, момичета!  Hug
Много се радвам, че не сте ме наругали  за дългия пост. 
А той можеше да бъде и по-дълъг...
Нина, Дива, Дайче, Тио! Благодаря за хубавите думи!
И продължаваме да чакаме новини.
Дайче е разследвала и скоро ще видим какво са измислили.
Хубав още летен ден на всички
с двама чаровници  - Ибрахим и Окан, на своя си трон!

# 449
  • AMS
Привет, момичета!!!  Hug Hug Hug
Дайченце,  bouquet Peace  Тио,  bouquet Peace Ваня,  bouquet Peace

Ето нова снимка на Берен >>>

Eдно намигване от Кенан >>>

И от новинарските сайтове >>>

http://www.gecce.com/haber-surpriz-iddia-beren-saat-2-aylik-hamile

Общи условия

Активация на акаунт