Дива, Дана, Тио, Дъгичка, Дайче, Валя!
Стига толкова ваканция, завръщам се с вълнение. Още не мога да повярвам, че за два месеца успях да изгледам Великолепният век. Удоволствието беше пълно по безброй причини. Но най-вече от това, че този е моят начин на гледане. Обичам да гледам нещо, когато е завършено и дори да е отлежало във времето. Това ми създава усещане за отдалеченост и спокойствие и така разбирам по-добре това, което гледам. Естествено сега много ми се говори, но трябва малко да помисля какво точно ще искам да споделя с вас. Повечето отдавна сте гледали и обсъждали сериала и не трябва да досаждам, а искам да е във връзка с Кьосем.
Много благодаря за всичко, което сте публикували, докато аз наваксвах пропуснатото!
Ще чакаме новини от извора. Аз със сигурност ще гледам и нататък, без значение кой какво ще играе и какъв е рейтингът.
По повод на критичната статия:
Силни думи, изразяващи само едно субективно мнение. Много предварителни.
Никой не знае как е замислен по сценарий следващият сезон, за да вижда като „изключително правилно решение“ актьорската му реализация. Никой не знае: дали това ще е само линейно продължение на историята и втори сезон на Кьосем или ще е трети самостоятелен сериал в рамките на поредицата Великолепният век. Ако съдя от отношението между първия и втория сериал, за мен по-вероятно е да гледаме трета самостоятелна част от поредицата Великолепният век. Мисля така независимо от това, че Кьосем ще е обща героиня за последните два. Връзката между образ и актьор в двата случая е различна и не може да бъде коментирана предварително.
Виждам, че за коментираното мнение не е от значение по-дълбоката връзка образ – актьор, а външното, изразено в клише „излъчването на жена от други, отминали епохи“ (?). Съществува ли такова „излъчване...“? Според мен – не. Всеки създател на нещо се стреми към излъчване, което да отговаря на неговата интерпретация. Във връзка с това търси и своите астьори: те може да отговарят на историческите личности, може да подмладяват и осъвременяват– буквално и исторически, или обратно – да състаряват своите прототипи или др. и това служи на конкретната интерпретация, а не (само) на естетическите вкусове и на някакви обобщаващи зрителски представи. Всичко е възможно, а нещо, определяно като недостатък, да се окаже търсено. Вижте какво решение има за костюмите, които целенасочено не съответстват на епохата и мястото. Същото се отнася и до избора на актьорите. Докато гледах Великолепният век исках да си изясня защо за Хюрем и Кьосем са избрани точно тези актриси с толкова различен външен вид и начин на игра, разлики много коментирани и във форумите. И го откривам в дълбочината на образите и историите. Външният вид и различният им начин на игра са специално търсени и трябва не елементарно да бъдат съпоставяни и да се прави избор между двете, а да се разбере защо са такива. Другото са пристрастия. Това може да се каже и за ненужното противопоставяне между Берен и Нургюл. Особено пък предварителното.
Повърхностното противопоставяне на актьори без връзка с образите, които ни представят, за мен е много обидно занимание. Същото се отнася и до питането къде е Небахат Чехре? вместо да се разбере разликата между Айше Хафса Султан и жадуващата да бъде кралица Елизабет Сафие Султан, водеща до съвсем различно актьорско поведение. Сафие е третото поколение жени, за които с натрупвания след женската революция на Хюрем в харема, ни показват как се променя мястото и ролята на жената. Небахат е там, където е нейната героиня - в историята; Хюлия и Сафие са друго поколение. Двете актриси могат да бъдат сравнявани, само ако всяка изиграе ролята на другата.в една и съща зададена интерпретация... Някои от пишещите в пресата критици вместо да помагат на зрителите утвърждават лековатото.
По съдържание публикуваното мнение не се различава от подобни в различните форуми. Всеки има право на своето мнение. Жалко е за гледащите без свое такова, за които то може да стане нагласа за гледане. Основното, което ме отблъсква в тази статия обаче, е нещо друго: думите и изразите, употребени във връзка със Забраненият плод. Те ми напомнят едно срещашо се низко разбиране на този сериал; за мен - критерий за оценка на този, който го изразява.

а написаното в спойлера го прочетох и в другата тема
спомням си над 3000 бяха съдии, адвокати
след това започна с преподаватели в университетите и затварянето им ...
В друга тема написах, че не видях на "демократичния" митинг нито един от актьорите в сериала СЛ
вероятно като много по-добре запознати с историята на предишните 3 преврата, а Томрис смело сложи и документални кадри в сериала и е била накарана да го финализира спешно по политически причини, за което тя все още съжалява в репортажа си за ranini / 7 ноември 2014г. това е само преди 2 години 
както и играта на много добрите в този сериал ВВК актьори в главните роли на Ахмед, Искендер, Зюлфикяр, Мехмет Гирай, ...
и то най-вече за Берен и Екин
виждам, че има много недоволни от липсата на ... селфи в сета само на двамата
Като нямат селфи феновете компенсират с многото колажи за тях 
Лично съм го преживяла това преди 9 години с внезапната смърт на съпруга ми ... До последно надежда, че това не се случва ...
и на другите близки ... по телефона как се съобщава това ...
не се забравя любимия ... никога 
Сляпа да бях по-добър избор щях да направя от тези 4-5 000 кандидатки на кастинга за тази роля
Как можа Томрис да прецени, че 22 годишната Берен отлично ще играе Ясемин в СЛ от 18 до 40 годишна
Изтъргуваха си ВВК "на зелено" с лаврите от успеха на първия ВВ 
но без Берен още един сериал ВВ не ми се гледа
стига ми толкова просвещение за ОИ
Аз съм гледала турски сериал точно за тези години "Kirik Kanatlar" от 2005г. и също на Томрис

вероятно от снимачната площадка на "Вътре"
За продължението ... не само на Хюмашах султан