Берен Саат от Звездите ... до ВВ Кьосем Тема 13

• 104 402
  • 730
  •   1
Отговори
# 615
Здравейте, момичета! wavey wavey wavey

Дива  Hug много интересен клип. Изглежда процесът по създаването  на восъчните фигури е бил сложен и продължителен.  Прочетох някъде, че подготовката, която виждаме в клиповете е направена преди няколко месеца, а едва след след това са пристъпили към изработката им. Това дава отговор и на въпроса ми защо Къванч Татлату е с доста по-къса коса, отколкото е в момента.

Ванче  Hug Дана  Hug много интересни разсъждения за "Кьосем". С голям интерес ви чета и много ви благодаря, че споделяте. Аз и двете серии ги изгледах доста набързо и честно казано не особено задълбочено и затова попивам всяка ваша дума с голям интерес.

Да, може би на Кьосем наистина й харесва властта, но и аз мисля, че водещото при нея продължава да е доброто на шехзадетата и принцесите и на държавата. А Мурад наистина не е готов да носи сам на плещите си тази толкова голяма отговорност. Очевидно негативните преживявания от детството са оставили отпечатък върху характера му и подхранват гнева и невъздържаността му в настоящето. Точно затова пак ще помрънкам като спомена, че не ми е минало  разочарованието, че не ни показаха нищо от тези 10 години, през които Кьосем е била регент. Интересно ми е как са се развивали отношенията между майка и син през тези години и как точно са се усложнили. Какво поражда недоверието и съмненията на Мурад и най-вече, оказал ли  някой страничен човек влияние върху формирането на характера и възгледите му за това как трябва да управлява империята. В кой момент са започнали разногласията с майка му и по какъв начин той е формирал виждането си, че ако не прекрати регентството й, тя никога сама няма да се откаже от властта . Да, вероятно бързам и тези неща ще ги научим постепенно, но не мога да се отърва от усещането, че не искат да ни покажат как една жена е управлявала съвсем сама Османската империя.

Дана , има логика в твоите разсъждения относно Кьосем. Може би наистина това, че не споделя голяма част от плановете си поражда съмнения. Вероятно и тя самата, знаейки че е добронамерена не си дава сметка във всеки един момент как биха могли да изглеждат действията й отстрани, но също така изобщо не се знае какво би се случило, ако споделя повече в този дворец, в който и стените имат уши и гъмжи от интриги и недоверие. Наистина е доста сложно. Но поне от видяното в първите два епизода от втори сезон, за мен най-интересното са именно отношенията между майка и син и с нетърпение чакам да видя как ще развият действието нататък. Може би ще си отговорим на доста от въпросите, които сега си задаваме. Със сигурност ни чакат изненади и напрегнато действие.

За шехзадетата:

Баязид – симпатичен младеж. С уравновесен характер, справедлив. Харесва ми,че имат топли братски отношения с Мурад и той изглежда е най-близкия му човек.

Касъм – чувствителен и боязлив. Страхува се, че ще дойде момент, в който той и братята му ще бъдат затворени в кафез. Това не ме учудва, защото и той е преживял същото като Мурад в детството си.

Ибрахим – не знам доколко е неуравновесен на този етап, но човека се подготвя да стане султан...  Laughing

Много са ми интересни принцесите. Атике е дръзка и непокорна и от нея може да се очаква всичко. Гевхерхан на пръв поглед изглежда праволинейна и скучна, но мисля че ни чакат изненади от нея. Ще има и борба за сърцето на Силахтар. Ще има разделение и по отношение на лагерите около жените на султана. Атике ще е на страната на Фарийя, а Гевхерхан може би ще поддържа Айше.

Кратко съдържание на 33 епизод на  "Великолепният век век: Кьосем - Мурат IV"

Тази седмица Султан Мурад ще се изправи пред едно предателство.
Султан Мурад  научава, че принцесата е отпратена от двореца и тръгва по следите й. В същото време хората на Папата са хванали Фарийя.
Султан Мурад търси отговорност  за случилото се от Кьосем Султан, защото смята че тя има пръст в това. Но тайната на Айше Султан излиза наяве.  

Тамплиерите от Йерусалим отправят интересно предложение на принцеса Фарийя. Султан Мурад взема решение да излезе на поход.
Принцеса Фарийя е раздвоена между разума и чувствата си  и ще й се наложи да вземе  много трудно решение.
Султан Мурад разбира, че принцесата се намира в двореца в Юскудар. Той веднага я връща обратно Двореца. Там Фарийя разбира, че човекът който я е предал не е Кьосем Султан . В същото време на Султан Мурад му става ясно, че е бил предаден от човек, от когото изобщо не е очаквал това. Айше Султан ще  се изправи пред гнева на Султана.
Принцът на Трансивания Ищван изпраща на Султан Мурад оскърбително писмо. Когато прочита писмото, Султан Мурад взема решение веднага да излезе на поход.
Тамплиерите от Йерусалим правят на Принцеса Фарийя интересно предложение относно Султан Мурад. Или Фарийя ще изпълни тяхната заповед, или майка й ще умре. На принцесата й предстои да вземе много трудно решение.

Снимки от 33 епизод:

https://vk.com/album-78481828_238523315

Приятна вечер, дами!

Последна редакция: чт, 01 дек 2016, 22:22 от * Дъга

# 616
Дана  Hug, и аз не мога да се съглася изцяло с поведението на Кьосем.
Но се опитвам да си представя как се живее с такава отговорност и в непрекъснат страх за живота на децата ти, както и че всеки момент всичко може да рухне. Така си обяснявам този свръхконтрол.
Ще добавя нещо за Мурад паша: да, Кьосем общуваше с него без знанието на Ахмед. Не си спомням да е обсъждала с пашата неговата жестокост (имаше спомен на Искендер за това), а също и този случай с отрязана глава. Показаха ни спомен как Насух паша отрови Мурад паша. Смъртта му беше поискала Кьосем, тогава разбрахме и причината. Пашата беше казал, че може да не се подчини на заповед дори на самия султан. Не помня точно контекста, но заради такова изказване аз оправдавам Кьосем.
Един везир, още повече велик, става опасен за султана, когато може да каже това.
Според мен е наивно да се мисли, че Кьосем можеше да обясни на Осман ситуацията около закона и възкачването на Мустафа на трона. Тя много добре разбираше намеренията на Сафие и контактите между нея и Осман. Каквото и да кажеше на Осман, щеше да стигне до Сафие, а оттам по „телефона“ до Халиме и т.н. и това би обезсмислило всичко. Кьосем можеше да разчита само на съзнанието на Осман, но за „отравянето“ на това съзнание много грижи положиха Сафие, лала Омер, а по-нататък и много други.
Също наивно е и това, че ако беше поставила на трона веднага Осман, той щеше да прокара закона. Със същия репертоар Сафие нямаше да пропусне и тази възможност.

Дъгичка  Hug, благодаря за резюмето, снимките и споделеното за Кьосем.
Вероятно ще разберем доста неща за отминалите години и отношенията между Валиде и Мурад.
На мен ми се струва по-интересна тази част на сблъсъка между двамата.
Съгласна съм с мнението ти за принцовете и принцесите; всички са много интересни.
Гевхерхан на мен ми прилича в поведението си на Кьосем, а Атике на Мурад.
Чакам с нетърпение да разберем  историята на Силахдар; Кьосем му напомни да не забравя как е попаднал в двореца??

Много се зарадвах на жасмина, който на един от кадрите виждаме отново във връзка с Кьосем.
За нея самата дори не знам дали да се радвам, че е такава, каквато е. Това и носи много страдание.
Но се радвам за създателите, които поддържат с постоянство символния език на сериала.
Направиха това след първия времеви скок,
напомнят за жасмина и Анастасия в Кьосем и в началото на новия сезон.

Преди време си бях харесала един колаж, който е подходящо да ви покажа сега във връзка с жасмина.
Харесва ми, че само Анастасия, която е душата на всяка Кьосем, е в цвят.
Схващам го и като дълбоката същност на всяка жена.

Желая на всички приятна вечер!

Последна редакция: пт, 02 дек 2016, 15:32 от vanja@

# 617
Здравейте Hug

Дъгичка, Ваня Hug Hug  bouquet bouquet!
Цитат
...но също така изобщо не се знае какво би се случило, ако споделя повече в този дворец, в който и стените имат уши и гъмжи от интриги и недоверие.
Цитат
Според мен е наивно да се мисли, че Кьосем можеше да обясни на Осман ситуацията около закона и възкачването на Мустафа на трона. Тя много добре разбираше намеренията на Сафие и контактите между нея и Осман. Каквото и да кажеше на Осман, щеше да стигне до Сафие, а оттам по „телефона“ до Халиме и т.н.
Да, разбира се, но аз нямам предвид да сподели цялата истина и да разкрие картите си, а просто да даде някакво кратко, смислено обяснения, да задоволи нуждата на човека отсреща да разбере до някъде постъпките й. Според мен липсата на каквото и да е било обяснение доведе до подозрителността на Осман. В допълнение, самият Мехмед беше също в неведение за цялата ситуация и голямата ревност, която изпитваше го подтикна да предаде Осман на Давуд паша и така неволно да осуети плана на Кьосем и да обрече на неуспех всичко планирано. Ако Осман беше успешно укрит, така както беше замислила Кьосем, нещата щяха да се стекат по друг начин.
Разбира се, въобще нямам предивд изцяло разкриване на информация, планове и замисли, но поне смислена обосновка на действия, което от своя страна би предотвратило т.нар "приятелски огън".

Цитат
Ще добавя нещо за Мурад паша: да, Кьосем общуваше с него без знанието на Ахмед. Не си спомням да е обсъждала с пашата неговата жестокост (имаше спомен на Искендер за това), а също и този случай с отрязана глава. Показаха ни спомен как Насух паша отрови Мурад паша. Смъртта му беше поискала Кьосем, тогава разбрахме и причината. Пашата беше казал, че може да не се подчини на заповед дори на самия султан. Не помня точно контекста, но заради такова изказване аз оправдавам Кьосем.
Да, именно. Дадоха ни ретроспекция: Мурад паша е имал търкания с Кьосем и тя не е одобрявала методите му, нито начина му на държание и изказванията му. Аз също мисля, че тя беше права, НО тук въпросът е принципен - Кьосем нямаше право тогава да издава заповед за екзекуция на Велик везир, нямаше такива правомощия. Това право има единствено Султанът. Тя трябваше да уведоми Ахмед и да остави решението на него.
Пак казвам, че разбирам подбудите й, но както се казва: "пътят към Ада е осеян с добри намерения". Това проличава повече в този сезон, след 10 годишно самостоятелно управление.

Да,
Цитат
Но се опитвам да си представя как се живее с такава отговорност и в непрекъснат страх за живота на децата ти, както и че всеки момент всичко може да рухне. Така си обяснявам този свръхконтрол.
...но както и Бюлбюл каза - Сафие също е започнала оттам, въпреки огромната разлика между тях като цяло. Сафие също се е страхувала за сина си (Мехмед III е имал 19 братя и разбира се майките им са били в непрекъсната борба помежду си); припомних си серии на ВВ - Нурбану също се страхуваше за сина си и в името на неговото бъдеще, не без намесета на Селим бяха избити синовете на брат му Баязид (най-малкия на 3 годинки); Хюррем също изпитваше страх за децата си и за това изискваше смъртта на Мустафа - първородния син на Сюлейман В.
Точно този свръхконтрол е характерен за всички тези жени, защото живота на синовете им-шехзадета е бил труден и е висял на косъм във всеки един момент.
Съгласна съм с вас, момичета за султанките и шехзадетата.
Ибрахим ми се струва малко налудничав...сякаш живее в някакъв собствен свят и определени фрази на Касъм го изкарват за малко от там, той реагира спонтанно и после сякаш пак потъва в себе си.

Касъм - трявмиран от случилото се в детството му: знанието за кафеза и опита за убийство на всички тях. Нормало е да е нервен, да иска Кьосем да е начело, защото само така би бил сигурен.

Баязид - верен, добър и спокоен. Жалко, че майка му ще последва стъпките на Халиме султан и ще го вкара в опасна игра. Тук Кьосем е напълно права да изолира Гюлбахар, независимо каква е по характер. За да спаси живота на Баязид и да предотврати интриги, в които единствения потърпевш ще е самия той, тя разделя майка от син. Наложително е, имайки предвид миналото и как едно невинно дете беше жертва на интригите на майка си и сестра си.

За Атике и Гевгерхан мисля като вас.

bouquet bouquet bouquet

Последна редакция: сб, 03 дек 2016, 02:32 от dana78

# 618
Здравейте, момичета!  Hug

Има ли някой тук?

Дана, мила  Hug,
Кьосем нямаше нужда да обяснява нищо на Осман, защото той разполагаше  с цялата информация. Ако е средно интелигентен, а като кандидат за трона той трябва да е поне това, той можеше сам да си направи изводите. Сценарият беше изпипан в детайли.  Пред него е Законът. В него пише, че на трона сяда най-възрастният и най-умният.  Осман знае психическото състояние на Мустафа (сцената с рибите). Кьосем е наясно, че Осман е наясно със здравето на Мустафа (имаше сцена, в която тя се учуди, че той знае). Затова тя разчита на Осман за съдействие. Така Осман е наясно, че  Мустафа е временно на трона, докато другите разберат, че той е болен и това няма да трае дълго, законът става действащ, и следващият „най-възрастен и най-умен“ е Осман. Как ще управлява тази огромна държава, ако не може да разбере това елементарно нещо.
Кьосем разчиташе за прокарването на закона от двете страни, които до момента бяха получили много по линията „защита на деца“ :  Халиме и Осман.  Сега беше техен ред да помогнат за защита на децата на Кьосем и братя на Осман, както и всички следващи деца  „и тези след 100 години“, както се казваше в монолога на Кьосем. Но както знаем, и двете страни се оказаха незрели, недорасли и егоистични за собствените си интереси. Осман се запъна на това, че не баща му, а Кьосем е написала закона. Това какво значение има за Осман? Той или иска да помогне и да защити братята си, както е направил баща му, или не. И т.н., много обсъждахме вече този въпрос, наистина. Осман нямаше търпение да стане велик султан и не му беше до братята, а и нямаше да е съгласен да се откаже от правата си да предава трона по наследство на сина си. Така, че и Осман, и Халиме искаха само да са получили, без да дадат нищо от своето. Но основното: Осман се противопостави не от неинформираност, а от несъгласие по същество и объркано от другите мислене.
А за Мурад паша аз подкрепям Кьосем, щом е в посока на интереса на Ахмед. (Откакто гледам  Кьосем се съгласявам вече лесно с много неща.  Grinning )

Едва днес успях да гледам новия епизод. Много ми хареса. Има атмосфера и много интересни образи.
В развитие са много линии, за повечето могат да се правят само наблюдения, но без окончателни изводи.

Основният проблем виждам поставен в отношенията между Мурад и Валиде Кьосем в момента на еманципиране на сина като султан. През цялото време докато гледах епизода, си спомнях думите на Сафие (по памет): На трона сядат мъжете, но до трона ги отвеждат и опазват  властта им  жените. Като си припомням събитията дотук, знам, че Кьосем е права, когато казва на Мурад, че: „Ако ме няма мен, няма да те има и теб!“ Също вярвам колко реален за Мурад е тронът, когато Кьосем казва: „Обещавам ти: докато съм жива, тронът ще е твой!“  И колко чисто теоретичен, т.е. само по право, е тронът в неговите собствени думи: „Тронът и така е мой, Валиде. Дали ще сте с мен или не, той е мой.“ И последно в този смисъл на финала на епизода: „...Истината е такава, Валиде, че реалността, която Вие не искате да видите се заключава в това, че Вие с години сте получавали сила от мен...“ Кой от кого е получавал сила, може всеки да си отговори. Досега ни дадоха няколко случая на решение на проблеми от Мурад, по мъжки,  чрез: удар с боздуган, отсечена глава и мятане от крепостна стена: без никакъв друг резултат, просто единична смърт. И един само пример на решение от Кьосем, в дома на Кумру,  чрез използване на неговата слабост, когато той издаде свърталището на метежниците, за да спаси живота на сина си. Е, убийството на метежниците беше дори приятно физическо упражнение за мъжете бойци на Мурад, подготвено  мирно, тихо и резултатно - по женски, от Кьосем. 
За мен най-важното след установяване на самостоятелната власт на Мурад  е да се намерят  някакви поносими отношения между Мурад и Кьосем. Това е важно преди всичко за него. В това отношение много ми харесва Кеманкеш, който говори на двамата за положителното  в другата страна.  Той веднъж вече каза на Мурад, че Кьосем се беше срещала с държавните мъже по работа „както винаги за Ваша подкрепа“. А в последния епизод с това, което каза на Кьосем в колата след срещата в Естер с двамата везири, направи същото, но  в обратната посока. Така ги успокоява, намалява напрежението между тях, насочва ги един към друг с повече внимание, строи мост между тях.  Кеманкеш също е страхотен боец, но действа и като дипломат. При това запазва лоялността си към Мурад; ядоса се, че Кьосем не беше казала за случилото се в Кумру и следващ път може и да не я прикрие. Харесва ми Кеманкеш, който ми се стори, че има някаква симпатия към Естер. Тя го видя да слиза от колата на Кьосем, а това може да има последици, защото самата Естер влезе в един друг сюжет, свързан със Силяхдар.

Силяхдар, от своя страна, ми се струва, че прави обратното на това, което иска Кеманкеш. Той сякаш иска да изолира Мурад от Кьосем: поиска от Кеманкеш да му докладва най-напред на него (получи добър отговор).  Силяхдар наблюдава Мурад, вижда неговата агресивност по всеки повод, преживява гнева му,  но не му казва нищо.  Подозрително ми е също неговото поведение с жените: очевидно харесва Гевхерхан; чува много ясното обяснение в любов на Атике, но нищо не и казва и така оставя надежда в нея; в много красивата сцена с Естер я остави развълнувана. Какво е замислил и какво ще се случи между трите жени и него и как това ще се отрази в Мурад и Кьосем, с които тези жени са свързани?

И Баязид, и Айше, и Фарийа влязоха в капана на Синан паша, главния предател. Баязид направи голяма грешка като съзнателно скри от Кьосем идването на своята Валиде. Айше нищо не е разбрала за ролята на Кьосем през годините, прекарани в харема и двореца, оплете се в отношенията със Синан, но е много жизнена и бойка. Ще видим нататък.

Фарийа продължават да ни показват в някаква (не буквална) успоредност с Анастасия и младата Кьосем и ще видим докъде ще стигнат и какво ще излезе от това. Освен това, което вече посочих: връзката със зеленото дърво и светлината, в последния епизод видяхме брошката на майка и която напомня пръстена на майката на Анастасия. Фарийа получи подарък  колие от Мурад - за пореден път под звуците на мелодията на Кьосем и Ахмед, когато Кьосем получи обеците; белите цветя на масата на Фарийа са подобни на белия жасмин на Кьосем; зелената нощница е на Анастасия/Кьосем; общо между двете е любовта към конете и ездата, чувството за свобода, самостоятелното мислене, физическата самозащита, а Фарийа се наема сама да предвожда дори армия;  и двете решават  дилемата: родното или любовта.
Остава да видим дали Мурад ще убие Фарийа край старото разклонено дърво, където беше първата им разходка заедно или край него ще се случи нещо друго важно и знаково за двамата (във фрагмана виждам, че водят Фарийа на това място).
Направи ми впечатление и украсата за коса на Фарий в специфичната форма на короната на Кьосем, която тя носеше в почти всички важни сцени от последните епизоди на първия сезон.
Ето повече от тях и така да припомня някои от най-хубавите сцени  на Берен като Кьосем:

# 619
Здравейте, момичета! Hug

Ваня Hug аз съм на линия! Благодаря ти за поста, изчетох го с удоволствие! bouquet
Набързо прехвърлих последния епизод и съм съгласна с теб, но при повторото гледане ще обърна внимание на моментите, които си отбелязала и са ти направили впечатление.

За това не съм съгласна Peace Hug:
Цитат
Кьосем нямаше нужда да обяснява нищо на Осман, защото той разполагаше  с цялата информация.
Цитат
Но основното: Осман се противопостави не от неинформираност, а от несъгласие по същество и объркано от другите мислене.

До колкото си спомням - Кьосем написа новия Закон веднага след смъртта на Ахмед, когато още никой не знаеше за неговата кончина. После отиде и разговаря с Халиме и се уговориха, информира и Зюлфикяр. Чак след това тя каза на децата си за смъртта на Ахмед. Вечерта след трагичното събитие Осман и Мелексима разговаряха в стаята на Осман и той обясни, че сега той ще е султан и ще има отговорности и т.н. и няма да заминават за Маниса, както се подготвяха. На другия ден Кьосем разговаря с Осман и му съобщи за новия Закон и че на трона ще седне чичо му Мустафа.

В този смисъл, лично за мен, това не е информираност, нито разполагане с цялата информация. Той научи за новия Закон, в същия миг, когато стана ясно, че не той ще е следващия султан. Не е знаел за Закона от известно време, нито Законът е бил пред него, за да може спокойно да осмисли положението, нито имаше време и възможност да осъзнае нещата за които ти пишеш -
Цитат
Ако е средно интелигентен, а като кандидат за трона той трябва да е поне това, той можеше сам да си направи изводите... В него пише, че на трона сяда най-възрастният и най-умният.  Осман знае психическото състояние на Мустафа (сцената с рибите). Кьосем е наясно, че Осман е наясно със здравето на Мустафа (имаше сцена, в която тя се учуди, че той знае). Затова тя разчита на Осман за съдействие. Така Осман е наясно, че  Мустафа е временно на трона, докато другите разберат, че той е болен и това няма да трае дълго, законът става действащ, и следващият „най-възрастен и най-умен“ е Осман.
И кога да осъзнае...Кьосем му казва, че той ще е следващия султан, но в следващия момент се намери затворен в една стая с Мехмед, а впоследствие им изпратиха и палачи. Да, всичко това, което ти спомена, той можеше да го анализира чак, когато с Мехмед бяха затворени три месеца, но поради редица фактори, не успя. Rolling Eyes Тези фактори подсилиха объркването му и страха му - Лала Омер се погрижи за това и играеше основна роля.

Hug

П.П. Фактът, че Мустафа е психически болен не значи автоматично, че той ще бъде свален от трона. Осман много добре знаеше за нещата, извършени от Халиме и че тя не е за подценяване. Докато Мустафа е на трона, а не се знае колко време, всички шехзадета бяха уязвими и най-вече Осман като най-голям и най-близка заплаха. Видяхме и какво се случи. Лично за мен, една такава новина за нов Закон и светкавичното развитие на редица от събития не оставиха възможност нито на Осман, нито на Мехмед да си дадат сметка какво се случва и направиха грешки. Точно в тази бързина и завихреност на случки, направи грешка и Кьосем - подцени Халиме, подцени и ревността на Мехмед, подцени и негодуванието у Осман.

bouquet bouquet bouquet

Последна редакция: вт, 06 дек 2016, 23:39 от dana78

# 620
     Дана, добро утро!  Hug

Това е цялата информация:  изчерпва се със заглавието на закона и няколко реда. Самият  закон не е закон в съвременния смисъл на думата, за който трябва много време, за да бъде прочетен и осмислен. Към качествата на един управляващ, очаква се и от Осман, спада и това бързо да мисли и да взима решения. Дори мигновени. Това означава да се беше доверил на Кьосем още в първия момент и търпеливо да чака и така да помага.

Но ситуацията е съвсем различна.
Първата реакция на Осман, според мен, дойде от съчетанието на неговото свръхочакване да е следващият султан с вътрешен страх от дългогодишната „подготовка“ на Сафие, че в този момент Кьосем ще избере родния си син. За Осман не беше толкова важно дали Мустафа или Мехмед, важното е, че той самият няма да седне на трона. Лала Омер също пречупи смисъла на закона през нарушения интерес на Осман и опропастеното му бъдеще и тази линия продължи чрез задълбочаване нататък.

Друга възможност за Кьосем да въведе такъв закон (от името на Ахмед, защото тя самата няма право) не съществува. Това може да стане само във връзка  със смъртта на Ахмед. Тя използва максимално ситуацията, поемайки всички рискове.

Да, рисковете са много. Но те щяха да бъдат много повече, ако Осман директно беше седнал на трона. С цялата власт в ръцете му и контрол върху манипулираното му мислене Сафие щеше да извади друг сценарий. Нямаше да остане нито едно шехзаде, нито Осман, а Искендер щеше да е още на трона.

Крайният резултат на мен ми показва колко далече от заложеното в закона мислене са хората в двореца, пред които стои като възможност властта. Дори и тези, които са получили много от този начин на мислене.

# 621
Здравейте Hug

Ваня Hug напълно подкрепям и съм съгласна с написаното!

Цитат
Първата реакция на Осман, според мен, дойде от съчетанието на неговото свръхочакване да е следващият султан с вътрешен страх от дългогодишната „подготовка“ на Сафие, че в този момент Кьосем ще избере родния си син. За Осман не беше толкова важно дали Мустафа или Мехмед, важното е, че той самият няма да седне на трона. Лала Омер също пречупи смисъла на закона през нарушения интерес на Осман и опропастеното му бъдеще и тази линия продължи чрез задълбочаване нататък.

Много точно и правилно казано! Спомням си, че Сафие беше споменала, че 11 години не е стояла със скръстени ръце и е наливала отрова в главата на Осман - сама и чрез своето подставено лице Лала Омер. Няма как едни обиграни възрастни да не успеят да насадят страхове и съмнения в главата на едно 14 годишно момче. Осман имаше нагласа и едно на ум спрямо Сафие, но вярваше на Лала Омер, тъй като той беше неговият учител и съветник, избран от родителите му. За съжаление, много късно Кьосем разбра за него и пагубното му влияние.
Като се замисля, че сега Мурад IV е на 21 години и Кьосем усеща, че той все още не е готов да управлява самостоятелно, какво да кажем за 14 годишния Осман, който дори нямаше и надежден съветник като Дервиш. Ахмед I също пое властта на 14 години, но до него беше верния Дервиш - силен, стабилен и любящ. Помагаше му със съвети, подкрепяще го, както и потушаваше напрежението между него и Хандан. А при Лала Омер наблюдавахме тотален стремеж за нанасяне на вреда, отрявяне на съзнанието, манипулации, интриги, клевети и устрем към раздалечаване на сина от майката, използвайки липсата на биологична връзка.

Сега вече да се върна в настоящия момент от развитието на сериала Simple Smile Сядам да гледам. Но да вметна въпрос, касаещ предишната серия: как намирате отношението на Кьосем към Фарийя? Защо Кьосем реагира така? Разбра за принцесата, научи от Айше, че е убийца, но не е типично за Кьосем да вярва на думи...тя винаги държи да се увери сама, сама да прецени и да анализира. Странно ми е, че не благоволи да я изслуша, когато я извика, а само вдигна ръка и я изгони. Не мога да си обясня съвсем това поведение...вие как мислите? Още повече, че Фарийя, както беше писала Ваня Hug ни я показват в успоредност с Кьосем, някакви общи качества и черти. Вижда ли това Кьосем? Дали това е причината за поведението й и ако "да"...защо? newsm78

Хубав ден! bouquet

П.П.
Цитат
Крайният резултат на мен ми показва колко далече от заложеното в закона мислене са хората в двореца, пред които стои като възможност властта. Дори и тези, които са получили много от този начин на мислене.
Точно така! Видяхме "благодарността" на Халиме султан и Дилруба (още преди Закона, но при реакциите на Ахмед и отношението му към Мустафа) за това, че като прецедент в историята Мустафа остана жив. Виждаме и сега "благодарността" на Гюлбахар султан за това, че синът й е жив, здрав и е до Султана. Не мога да проумея тази жажда за власт, тези болнии амбиции, когато до съвсем скоро традицията е повелявала тези шехзадета да бъдат удушвани. Та Халиме и Гюлбахар трябваше да са благодарни, че синовете им са живи и да стоят извън всякакви интриги и ситуации, застрашавиащи живота им.

https://www.youtube.com/watch?v=vv1kw9zVDB4
https://www.youtube.com/watch?v=n1AdHYmA81E

Последна редакция: ср, 07 дек 2016, 13:18 от dana78

# 622
Здравейте! wavey wavey wavey

Ванче  Hug  Дана  Hug, благодаря за споделеното, момичета!
Аз за съжаление пак съм от изоставащите и още не съм изгледала епизода от петък, само успях да го попрегледам. Но с удоволствие ви прочетох току-що и след малко сядам да гледам, защото нямам търпение.

Кратко съдържание на 34 епизод

Тази седмица във ВВК на Султан Мурад ще му се наложи да вземе едно от най-трудните решения в живота си.
Принцеса Фарийя тайно прониква в кралските покои и при опита си да избяга се наранява. Но измяната на принцесата излиза наяве в съвсем неочакван момент,  въпреки че тя успява да избяга. Принцеса Фарийя се оказва в тъмницата и  изпада в отчаяние.
Майката на Шехзаде Баязид – Гюлбахар Султан се завръща в Двореца след много години. Тя е заменила предишната си невинност с жажда за отмъщение. Кьосем Султан, която преди време сама я е отпратила от двореца сега не е доволна от завръщането й. Двете жени ще се изправят една срещу друга.
Атике Султан, която е влюбена в Силахтар Мустафа жадува за взаимност на чувствата си. Тя прави всичко възможно да се приближи до него. Но се оказва, че погледът на Силахтар е отправен на съвсем различно място.
Султан Мурад отново се сблъсква с предателство, този път от страна на Фарийя.За такова деяние, наказанието е смърт. Ще успее ли Султан Мурад да лиши от живот принцесата, която го е впечатлила вече толкова много...
Бягащите сипахи, заедно с хората на Папата устройват капан на Кьосем Султан. Без да знае за това, Кьосем ще се озове в центъра на този огън.

Снимки от 34 епизод

https://vk.com/muhtesem_yuzyil?z=photo-20525001_456249095%2Fwall-20525001_120349

https://vk.com/muhtesem_yuzyil?z=photo-20525001_456249084%2Fwall-20525001_120350

https://pp.vk.me/c604529/v604529797/38360/PX0aLeXwVio.jpg

След дълго мълчание, Берен е възобновила активността си в социалните мрежи. В своя профил в инстаграм тя е публикувала съобщение, в което се "обяснява" в любов на своите почитатели.

Днес научих за Берен нещо, което досега не съм знаела. Тя и Окан Ялабък са били поканени да вземат участие като гост-звезди в един епизод от сериала „Аvrupa yakası“ през 2007 година по времето, когато двамата са се снимали в „Спомни си любима“. Ето снимки от участието им във въпросния 121 еп. на сериала. Май съм виждала подобна снимка и преди, но смятах че е от участие в телевизионно предаване, а не в сериал.

Има и видео.

https://youtu.be/YdsCCuWtpM4

Приятна вечер!

П.П. Постът ми стана много дълъг, но добавям още нещо.

════════════๑Ƹ̴Ӂ̴Ʒ๑════════════ஜ

Журналистката Оя Доан разказва как заедно с други журналисти  е посетила снимачната площадка на ВВК.

Без съмнение сериалът ВВ привлича вниманието на публиката още от 5 януари 2011 година. Великолепният дворец е удивителен. Преди време снимачната площадка на сериала е била забранено за посещения място. Сега журналистката е била допусната на снимачната площадка  на втори сезон на ВВК в Хадимкой.
„В продължение на час и половина ни разхождаха навсякъде, при това ни почерпиха и с шербет и локум“ – разказва Доан.
„Посетихме харема, ташлъка, покоите на Валиде, покоите на Султана, на Силахтар Мустафа,  а също така лечебницата, тъмницата, кухнята, хамама. Даже поседяхме на трона на Султан Мурад“ - разказва Оя Доан.
„А след това седнахме на масата, заедно със създателите на сериала. Наистина се почувствахме, сякаш сме попаднали в Османската империя. Бяхме и в кулата Галата, в градината, в помещенията, където се провеждат заседанията на Дивана, дори минахме през Вратата на щастието.

От Тимур Савджъ научихме, че за построяването на халето, в което се намират всички тези помещения и което е цели  26.500 кв. м. са похарчени 45 милиона турски лири.
Дори се пошегувахме с Шахин Йълмаз: „Страхувате ли се да се изправите пред Мурад.“ А той отговори: „О, това е много сложно. Мурад е сянката на Всевишния на Земята. Само с един поглед може да те смрази. Но все пак, той е възхитителен. Ние вече свикнахме.“

Метин Агдюлгер сподели с нас някои неща: „Знаех с какво се заемам, когато приех да играя тази роля. Много съм щастлив, че повериха точно на мен ролята на Мурад. Смятам, че това което правим, за да разкажем тази история е много ценно.  Прочетох доста неща за онези времена, за да се подготвя за ролята. Чувствам, че върху мен тежи много голяма отговорност. Ако нещо не ми се получи от първия път, аз се старая да го направя по-добре. Идвам на снимки четири пъти седмично. Всеки път идвам на работа с голямо удоволствие. Знаете ли колко е весело в нашата гримьорна? Доволен съм. Много съм доволен и от проекта и от екипа.“

Попитахме дали да очакваме и трети сезон. Тимур Савджъ отговори, че още е рано да се каже и на този етап екипът все още не е пристъпил към работа над периода, свързан с управлението на Султан Ибрахим. Но това със сигурност влиза в плановете им.

А какво ще кажете за Кьосем, попитахме ние. На този въпрос Тимур Савджъ отговори така: „Все още не сме обсъдили с Нургюл Йешилчай бъдещето на нейния персонаж. Не знаем какво ще наложат обстоятелствата и ще имаме ли нужда от друга актриса за ролята на Кьосем. Но едно е ясно. На Нургюл много й харесва тази роля.“

Стана въпрос и за рейтингите. Създателите на сериала не са доволни от резултатите, но ще положат още усилия, за да постигнат целите си.

Тимур Савджъ: „ Не сме очаквали такъв резултат. Но все пак, не бива да забравяме, че нашият сериал е насочен към зрителите по света. Вече успяхме да го продадем в повече от 50 страни на света. Продуктът ни е оригинален, той вече доби огромна популярност в Близкия Изток. А също така е първият турски сериал, който достигна до Северна Америка.Ние сме доволни от работата си и ще продължаваме да я вършим все така качествено.“
ஜ════════════๑Ƹ̴Ӂ̴Ʒ๑════════════ஜ

Последна редакция: ср, 07 дек 2016, 21:30 от * Дъга

# 623
Добро утро, момичета!  Hug

Дана  Hug,
Кьосем се успокои, че разчетеното писмо потвърди това, което Фарийа разказва за себе си. Не и остава време от други събития да се заеме с нея. Но сигурно и това ще стане. Това, което ние виждаме за двете като евентуални прилики, Кьосем не може да види. Но някои неща – да, и сигурно и правят впечатление.
Аз си мисля, че след като майка и син се разделят и разграничат ролите си в държавните работи и Мурад се почувствува достатъчно самостоятелен, ще започне обратен процес на свързване по нов начин. И двамата имат нужда един от друг в различния начин, по който  управляват: той  с физическа сила и ударно, тя -  умно и водещо другите. Двамата се допълват до цялост, каквато ни показаха във формулата „фараон и Мойсей“, въпросът е как ще стане това. Тук  Фарийа (и любовта с Мурад, подобна на любовта Кьосем – Ахмед, според музикалния фрагмент) ще играе някаква роля.

Дъгичка  Hug, благодаря за всичко!
Чакам с нетърпение следващия епизод.
С отразяване на посещението на снимачната площадка на журналистите продължават да правят реклама на сериала в Турция и това е добре. Не познавам така турската публика, че да знам защо точно – това знаят анализаторите, но според рейтингите е ясно, че сериалът не и харесва. Според мен, когато чуват колко се харесва на други места, това още повече ги ядосва и кара те да не го харесват.  Минава много време, докато човек разбере, че повредата е в неговия телевизор и си купи нов. Grinning
Аз съм доволна, че на мен ми харесва. И се радвам, че има няколко процента турци, които също гледат. За останалото да мисли който трябва.
В инстаграма на Берен, който аз гледам, няма такава публикация. Сигурно сега пък повредата е в мен и аз не гледам, където трябва?
Успешен ден на всички!   

# 624
Здравейте Hug

Не съм гледала последния 34 епизод, ще го направя утре вечер или в понеделник, но сега да кажа две-три неща за 33 епизод. Наистина, има нещо странно в Силахтар, играе някаква игра с трите жени. Според мен се сближава с Естер, заради приятелството й с Кьосем и по този начин може да черпи ценна информация, с поддържане на чувствата у Атике ще има винаги един човек от Династията, близък до Султана, който винаги ще се застъпва за него, ще му помага с подкрепата си. Единствено към Гевгерхан има реален интерес, според мен. Отделно, има някакво предубеждение към Кьосем - все предупреждава Кеманкеш. За Кеманкеш - чувствата му към Естер и скритото съперничество за вниманието на Султана със Силахтар, ще ги противопоставят. Също така и разбиранията им са различни. Кеманкеш уважава повече Кьосем и е наясно, че тя е единственият човек, способен да помогне на Мурад и да го предпази...не само защото е негова майка, а и заради ценностите си и управленския опит. За Баязид: разбирам го, защо не спомена на Кьосем за идването на майка си, все пак осъзнава напрежението между двете и мисля, че и Кьосем не би го укорила за това. Все пак Гюлбахар е негова майка, въпреки всичко. За сега ми допада като образ.
Гюлбахар - разбрахме, че тя не е в двореца, не само поради факта, че Кьосем се основава на миналите грешки с Халиме, но поради нейни действия - опит за детрониране на Мурад. Това не мога да го проумея! Детето ти е живо по милостта и в следствие на принципите и ценностите на Кьосем - да се спре с братоубийствата, да се спре този кървав ритуал, взел живота на десетки шехзадета до сега...и ти да продължаваш да си играеш с огъня...не само да липсва благодарност, но на лице да е огромна наглост и алчност.
За Нюргюл - още ми е странен гласът й. Много силно изговаря звука Ш и това ми дразни слуха Simple Smile. Малко ми е статична, няма мимики...като Сафие. Не знам, дали самата актриса играе така или режисьорите така са решили. Какво мислите вие?

Това е от мен за сега. Приятни почивни дни! bouquet

# 625

Дана, съгласна съм с всичко, и аз така приемам нещата. Поправям се само за Кеманкеш, който също преди бях видяла (не помня къде)  да има отношение към Естер, но това не се потвърждава.  Аз приех Нюргюл и повече не се задълбочавам. Истински ме интересува Кьосем. Тя ме вълнува, искам да разбера какво ще стане с нея. Не дали и как ще я удушат, а каква ще бъде в този момент. А и отново имаме такъв голям избор на индивидуалности, специфична  красота и добри актьори, че има за всеки. Удоволствието ми е да гледам продукцията като цяло: музика, монтажа! красиви и дълбоки сцени, някои ме карат дълго да си мисля за тях.

И сега за 34 еп., който много ми хареса.
Един съвсем различен Мурад, нямаше дори един бой от неговия ранг; „нормализиран“, замислен, самотен (Генуезката кула).
Бяхме в сърцето и душата на Мурад, където в рамките на епизода се взимаше решението за съдбата на Фарийа.
Сърцето на Мурад още на първата среща беше „прободено“  от оръжието на Фарийа. Преди приемах сцената на пристанището повече като говореща за нейните бойни  умения, но сега виждам по-важния акцент именно в мястото, което достига нейното острие.
„Прободен в сърцето“ , влюбен от самото начало, Мурад се бори със султана в себе си, но изходът  е предрешен.

В началото на епизода видяхме Султана. Тук пред свинската глава и в главните султански покои султанът отреди „смърт“. Но на финала победи в него човекът, който заби меча си в земята и  помилва Фарийа (това от фрагмана). Значи този суров и жесток човек има голямо сърце, в което любовта в този момент е над всичко. Ще чакаме да видим как тази любовна история ще се развие подобно на притчата за Самсон и Далила, разказана от Яхя ефенди (той винаги му говори по този преносен начин): в какво е силата на Мурад и как неговата Далила ще му я отнеме.
Както в много случаи в този сериал, важното е не само какво се случва, а и как е показано. В това отношение имаше поредица от хубави сцени, докато Мурад обмисляше, взимаше и премисляше наново решението си. Като цяло отново премина една не буквална аналогия със затвора за Анастасия от началото на първи сезон, както и спасяването на Мустафа: мястото – затвора, долу, тъмно и извеждането към светлото, навън; при Анастасия – в тайната градина, тук – до старото дърво, все места на живата природа. Сега това движение няма смисъла на възраждане, който беше водещ в първи сезон. Тук мястото, където отвеждат Фарийа за изпълнение на смъртната присъда, обяснява защо  в последния момент  Мурад промени собствената си заповед, която дойде, за да изпълни самият той: край старото дърво – в първия момент, когато и свалиха превръзката, Фарий видя Мурад,  а зад него самото дърво.
„Естественият“, човек в Мурад, този който е жив и може да чувства, подобно на дървото, победи султана. Мурад свали оръжието пред любовта. Това стана въпреки предупреждението на Кьосем, че един султан не бива да взима решения, воден от чувства. Ще видим как ще се развие тяхната любовна история и какви ще са последиците нататък. А също как Фарийа ще върви по обратен на „приказния“ път, за който и разказа Кьосем: да влезе в харема като робиня и да се превърне в управляваща света. Сега Фарийа вероятно от принцеса ще се превърне в обикновена наложница. В този епизод чухме думата „принцеса“ безброй пъти.

Докато Мурад води своята продължителна вътрешна борба и чува мненията на другите (Силяхдар; Атике – много е интересна нейната намеса) финалът на епизода ни отвежда със същата тема при Кьосем.  Ранява я дете, на което тя по човешки дава храна, училище, грижа, но на което – като човек от властта, с разбирането си за държавата, която опазва, е отнела бащата. Доколкото си спомням, това е първият случай, в който нейната  грижа е не към пострадали от други деца, а към нейна жертва. Човекът в Кьосем се грижи за жертва на държавника в Кьосем. Беше изиграно много добре: Кьосем – болка и огромна изненада (тя до последно пазеше детето до себе си, ръката и и в момента на пробождането е на рамото му), Мехмед – отмъщение, но и болка от съжаление към своята благодетелка. В този момент и двамата сякаш осъзнават „какво направих!“, но те имат право на своите избори и е трудно да ги съдиш. Ще видим нататък.   

Историята с Гюлбахар дава коректив за това как да мислим другите герои, вкл и Кьосем. Тази история няма оправдание нито от човешка гледна точка: към сина Баязид, който вижда в нея само майка си, към момичето, на което изгори лицето; нито от държавническа и на династията; това е борба за възмездие и лична изгода.  Тя напомня битките от първи сезон и се вмества в темата за Женския султанат. Както и в темата  за чувствата, от които се водят всички в този епизод.

Приятна неделя!

# 626
  • AMS
Привет, момичета!!!  Hug Hug Hug

Фб ми припомня често за
Берен
Преди три години беше избрана за
Жена на годината >>>

Днес ми напомни за един клип от КВФГ >>>

И ми донесе нова снимка >>>

# 627
Привет, момичета! wavey wavey wavey

Дана  Two Hearts Ванче  Two Hearts Дива  Two Hearts

Кратко съдържание на 35 епизод на ВВК

Тази седмица във ВВК Султан Мурад ще преживее съвсем сам един от най-тревожните моменти в живота си.
Принцеса Фарийя ще се изправи пред Султан Мурад. Той лично ще произнесе присъдата й. Решението, което той е взел за съдбата на принцесата е по-лошо дори от смъртта за нея.
Кьосем Султан, която е ранена с нож изчезва безследно. Под подозрение попадат сипахите. Ще оживее ли в крайна сметка ранената Кьосем?
Когато разбира, че неговата Валиде е изчезнала, Султан Мурад незабавно се завръща в столицата. Той лично оглавява акцията по търсенето й и я открива, но така попада в  капана, който са му заложили сипахите. Принцеса Фарийя рискува собствения си живот, за да защити Султан Мурад.
Атике Султан ще притисне  Силахтар в ъгъла и ще му направи шокиращо предложение.Той ще бъде принуден да се съгласи. Но въпреки това той повече не може да крие чувствата си към Гевхерхан Султан.
Султан Мурад ще изпълни обещанието, което е дал пред Фарийя.  Той ще  накаже Ищтван и ще освободи кралица Катрин. Най-после принцеса Фарийя и майка й ще се върнат заедно в родината си. По пътя обаче ги чака неочаквана изненада.
Шехзаде Касъм продължава да се среща тайно със наложницата, въпреки че това е нарушение на правилата в харема. За техните срещи обаче ще разбере един човек в най-неочаквания момент...

ஜ════════════๑Ƹ̴Ӂ̴Ʒ๑════════════ஜ

Снимки от 35 епизод:

https://vk.com/album-78481828_239047223

# 628

Дива, благодаря, че сподели напомнянето за тази важна година за Берен и за тези, които следят нейния път. И за новата снимка!

Дъгичка, благодаря за резюмето и снимките! Нямам търпение за новия епизод.

Дана, надявам се при теб всичко да е наред.

На тези, които ще гледат тази вечер, пожелавам приятно гледане.

Преди няколко дни при рускините ми попадна едно съобщение. Тогава не ми остана време да потърся източник за него. Не съм сигурна в източниците, които посочвам, защото не знам турски. Но с превод от руски (мой, затова под съмнение  Grinning, но добавям текста на руски) слагам това съобщение тук, което не искам да пропуснем.
Един малък момент за въздействието и ролята на историческата поредица върху съвременниците и преди всичко съвременните жени, особено в тези краища на Турция: в посоката на личните усилия на Берен.

http://www.haberturk.com/yerel-haberler/haber/10311282-bitlisli- … lbiselerini-dikti

http://www.diyadinnet.com/haberi-211716-bitlisli-kad%C4%B1nlar-k … lbiselerini-dikti

Жените от Битлис са ушили костюмите на Кьосем Султан

Жените от Битлис ще изложат костюми на Кюсем Султан от сериала „Великолепният век“ заедно с традиционно облекло от региона.
Костюми на османската султанка, ръчно изработени от жени и млади момичета, присъединили се към Асоциацията на жените-предприемачи от Битлис и финансирани от Министерството на развитието, ще бъдат демонстрирани на модно ревю.
Президентката на Асоциацията Гюл Гюлтекин е казала, че стажанти, наели се да изработят облекло на силни жени, са взели за водещ пример как е изглеждала Кьосем Султан от „Великолепният век“.
„Взели сме Кьосем Султан като водещ пример.“...
„Нашата основна цел е да покажем примера на силната жена. Жената, независеща от никого, може да стои сама на краката си.
Водещ и подразбиращ се пръв пример се оказва Кьосем Султан. Нейната власт и същност на жена в държавното управление винаги са ни привличали. Имайки предвид това, отделихме специално внимание на нейното облекло. Следихме  отблизо нейния живот.
Всяка наша жена трябва да е Кьосем.
Кьосем Султан е личност, която може да служи за пример.
Затова и възпроизведохме  образи на тази велика султанка в Битлис.“

Скрит текст:
БИТЛИССКИЕ ЖЕНЩИНЫ СШИЛИ ПЛАТЬЯ КЁСЕМ СУЛТАН
Битлисские женщины выставят костюмы Кёсем Султан из сериала "Великолепный Век" вместе с традиционной одеждой региона на подиуме.
Принадлежащие османской султанше платья, вручную изготовленные женщинами и юными девушками, которые присоединились к Ассоциации женщин-предпринимателей Битлиса и финансируются Министерством развития, будут продемонстрированы на показе мод.
Президент Ассоциации Гюль Гюльтекин сказала, что стажеры, взявшиеся за шитье нарядов сильных женщин, ведущим примером взяли образы Кёсем Султан из "Великолепного Века".
" - Мы взяли Кёсем Султан как ведущий пример. "
Отметив успешную работу стажеров, Гюльтекин также добавила: "
- Нашей основной целью является демонстрация примера сильной женщины. Женщина, ни от кого не завися, может стоять на своих ногах. Ведущим и первым подразумеваемым примером оказалась Кёсем Султан. Ее власть и натура государственной женщины всегда привлекали нас. Именно думая об этом, мы уделили отдельное внимание ее одежде. За жизнью Кёсем мы наблюдали с довольно близкой дистаниции. Каждая наша женщина должна быть Кёсем. Кёсем Султан - личность, с которой стоит брать пример. Поэтому мы и перенесли образы этой великой султанши в Битлис. "

# 629
Здравейте мили момичета Hug

Благодаря ви за информацията! bouquet Hug bouquet

Ваня Hug добре съм, но ми е доста натоварено и трудно успявам да вляза в темата Crazy.

Леко назад съм в гледането - изгледах 34 епизод, а 35 еп. само превъртях набързо, видях и трейлъра за 36 еп.
Само да спомена нещо, което ми направи впечатление от 34:
1. Интересно ми е, защо Кьосем толкова упорито настояваше Мурад да накаже с екзекуция Фарийа, без самата тя да поиска повече информация за ситуацията, да допусне и други варианти?! newsm78 Thinking Това, лично за мен, не е обичайното поведение на Кьосем - обикновено тя държи всичко да се изясни в пълна степен, да бъде доказана безспорната вина на даден човек и тогава да последва смъртно наказание, а тук дори не иска да проучи в дълбочина ситуацията...още повече, че става въпрос за жена...и то с благородническа кръв. В допълнение, самата тя преди години беше попаднала в подобна ситуация - когато я изнудваха с живота на баща й. Не се знаеше, какво можеше да поиска Сафие в замяна, а дори и самото й оставане в двореца, благодарение на Кьосем, беше заплаха за Ахмед - за живота и властта му. Още повече, че историята с баща й трудно можеше да се докаже - нейната дума срещу тази на Сафие. Докато тук стана ясно, че майката на Фарийа наистина е била похитена от Ищван и че явно писмото е попаднало във вражески ръце.
2. Странна за мен беше и реакцията й на думите на Атике, че и Айше е била виновна, но не е екзекутирана и Кьосем попита: "сравняваш Фарийа с майка на шехзаде?"...преди години, самата тя каза на Махфирузе нещо от рода: "колкото й шехзадета да имаш, аз пак ще съм първа в сърцето на Ахмед"...Кьосем вижда, че Фарийа е пленила Мурад с качествата си, с характера и силата си, с това, че е различна, а каква е Айше, в крайна сметка...поредната Махфирузе, толкова типична.
3. За ситуацията около Касъм - до колкото съм запозната и с препратка към ВВ имам следното впечатление: шехзадетата биват изпращани в санджак при навършване на определени години (14-15 г.) и им се дава харем, като посрещат рожбите си в съответния санджак. Ако шехзадетата не бъдат изпратени в санджак на тези години, то им се създава харем в Султанския дворец, но с условие наложницата да не забременява (във ВВ една от наложниците на Мустафа умира след аборт, при забременяване в двореца). В двореца се раждат само децата на Султана.
В тази връзка ми е чудно, защо все още не са създадени хареми за тримата шехзадета (при условие, че Мурад е на 21 години, то Баязид може би е на 20 (мисля, че са на почти една и съща възраст), Касъм на 18, а Ибрахим най-малко на 16. Това е възраст, когато, според тогавашните традиции едно шехзаде вече трябва да има харем. Естествено е, поради липсата на такъв да се получат и такива ситуации, защото в двореца са събрани трима младежи с буйна кръв и не правят нищо съществено... по цял ден четат и се разхождат, играят табла и се упражняват в стрелба, яздене и т.н. Наистина ситуацията е необичайна и прецедент - до сега е нямало живи братя около султана или такива извън кафез на тези години (Мустафа) и може би няма стратегия за отношение към тях. newsm78 Стратегията на Кьосем да ги държи в двореца и тримата на тези години, за да контролира за добро всичко около тях може да има и неблагоприятни последици, защото неминуемо започва сблъсък...всеки има някакви потребности и желания, както душевни, така и физически.
4. Харесвам Атике - волен дух...хареса ми това, което каза на Гевгерхан...поне веднъж да не прави това, което казват.

Има и други неща, които искам да споделя, но нека да изгледам и 35 еп. Мили момичета, надявам се повече да се включваме! Hug Чакаме и Тио Hug да се присъедини!

Хубава вечер!

Общи условия

Активация на акаунт