Берен Саат от Звездите ... до ВВ Кьосем Тема 13

• 104 397
  • 730
  •   2
Отговори
# 630
  • AMS

Дана,  Hug bouquet Peace  Ваня,  Hug bouquet Peace  Дъгичка,  Hug bouquet Peace
благодаря ви за постовете!!!
А не гледам и за това не вземам участие в дискусията.
Припомням си неща, свързани с Берен.
Новините за нея са оскъдни.
Писа се вече, че е заминала за LA.
Сега ми попадна това >>>

Изпълнителният директор, на агенцията,
продаваща тв сериали - Изет Пинто,
е дал интервю.

Артистите, или сценария
е важен за продажбата на един сериал?
Отговорът  - Първо сценарият, но после и актьорът.
Има ли имена на артисти,
които са гаранция за успешните продажби?
Отговор :

# 631

Здравейте, момичета!  Hug

Дана  Hug,
аз виждам Кьосем все повече действаща от позицията на държавник: за смъртната присъда над Фарийа (ще видиш как разсъждавам за същото при Мурад); за Айше, защитавайки майка на членове на династията пред осквернилата вярата (Дервиш също е имал силен – от човешка гледна точка, аргумент за действието си, но беше екзекутиран – посегателство над  династията); за малкото момченце, което е голям сладур и ми и много жал за него - когато убиха баща му, който е предател. Кьосем дава предимство на държавния интерес, въпреки че човекът в нея сигурно страда.
За шехзадетата братя и тяхното неясно положение по време на регентството и аз мисля като теб. Досега Кьосем не е предприемала нищо. Но те вече са мъже, а Мурад е султан и се създава една нова ситуация, която законът не предвижда. Ще видим как ще решат случая с Касъм, който по човешки е разбираем, но нарушава правилата на харема и наследяването. Иначе не само шехзадетата, и султаншите се мотаят по цял ден и нищо не правят, от наша гледна точка.
Атике и на мен ми е много симпатична, героиня на ново време. Напомня ми Анастасия, и визуално, и като поведение, но е още по-дръзка и осъзнаваща се като личност.

Великолепният век: Кьосем“ е получил академичната награда за 2016 г. за музика.
Напълно заслужена! 

Дива  Hug

И сега за 35 еп.

Много бързо движение в новите отношения между героите от първия ред на официалните фотографии.
За разлика от двойката Ахмед – Кьосем, в която партньорството е между мъж и жена,

мястото на жената във втората фотография е поделено между Кьосем и Фарийа, между Валиде и любима.
В отношението на султана с двете жени има голямо движение в последния епизод и е много интересно какви отношения ще постигнат помежду си тримата.
Събитията и близостта на смъртта отрезвиха Мурад. На границата между живота и смъртта чухме неговите думи от сърцето към Кьосем и видяхме първата им обща акция, замислена от Мурад и довършена от Кьосем по отношение имуществото на прогонените йезуити. Изясняването на ролите развързва ръцете на всеки от тях в това, в което всеки от тях е силен, а общите им действия нататък очаквам да бъдат партньорски като това не изключва различни мнения и конфликтни ситуации.
Наблюдавахме също голямо движение в отношението Мурад – Фарийа; когато двамата се разберат помежду си, ще видим и какви  отношенията ще се установят между Кьосем и Фарийа, а също и между тримата.

Най-важното обаче, което ни показаха в 35 епизод, е за самия Мурад.

То, според мен, ще е важно за разбирането на всичко, което ще се случва оттук нататък с него.
В сцената край дървото, финал на 34 и началото на 35 еп., ни показаха „другия“ Мурад,
Мурад, различен от „железния юмрук“, който видяхме в началните епизоди на сезона, и различен от историческия си „кървав“ образ.
Показаха ни Мурад, какъвто да очакваме в сериала, и който Мурад на мен много ми харесва.

В тази сцена виждам събрани много линии на сюжета и затова тя е толкова интересна и „говореща“: движението на Мурад и Фарийа един към друг; свинската глава в покоите на султана и отговорът на Мурад; започващата да се разкрива пред нас история, подобна на историята на  Самсон и Далила. От тази сцена разбирам как е „направен“ образа на сериалния Мурад, затова ще се спра по-подробно на нея.

Мурад и Фарийа вървят един към друг несиметрично: той беше „прободен“ в сърцето от нея на първата им среща, докато Фарийа усети „раната от кинжала“ в себе си едва към края на 35 еп. Историята на двамата повтаря по свой начин (в добрия смисъл, защото от това повторение ще има отклонение и ще се правят нататък изводи, предполагам) историята на Ахмед и Кьосем. И двамата герои се нуждаят от любов със сърцето; затова и Ахмед, и Мурад изчакват своята героиня да измине пътя на осъзнаване на своите чувства. По-нататък и Мурад ще се надява чрез любовта Фарийа да измине пътя от родното до приемане на двореца за свое. Ролята на помощница в тази фина материя на Сафие за Анастасия е поета при Фарийа от Мадам. В последните два еп. виждаме постепенното движение на Фарийа от защита на своите и своя трон, съчетано с уважение, приятелство и любовни трепети към Мурад, към осъзнаване на любовта. На срещата при дървото, която можеше да е тяхната последна среща, Мурад отива с очакването да чуе, че тя го обича (воден от собствените си чувства, от очакването да чуе онова, което Фарийа каза, че иска лично да му каже и то да е за любов, и от казаното от Атике), но чува обяснението за свинската глава като защита на нейните любими хора. Очевидно Мурад не е сред тях и в този момент нейните хора за нея са по-важни от него.

Свинската глава е голяма обида за Мурад и тя е избрана неслучайно като такава крайна обида.
Тя обижда в него вярващия човек, Султана и Халифа едновременно.
С решението за смъртно наказание е ясно, че превез взимат вторите две идентичности на Мурад.
Да прости такава обида, може само Мурад в личното си качество.
Това и става, в дългия момент какво ще направи с издигнатия меч: дали ще посмее да и отнеме живота, надделява влюбеният Мурад, който забива меча в земята.
По-късно в епизода виждаме отговора на султана и халифа за омърсения трон:
(омърсен) трон за (отнет) трон - отговорът е умен, адекватен и заслужен.
(Отделно, Фарий без трон е още по-близо до него.)
В епизода Фарийа ще му спаси живота и така става също: живот за живот.
Отношенията са погасени и двамата продължават пътя си един към друг.

В началната сцена Фарийа вижда човека в Мурад не само заради това, че и подари живота, но и по един друг, много интересен начин. Природният пейзаж е използван като сценичен декор, натоварен със смисъл. Разклоненият стар чинар, с няколко дебели ствола, излизащи от основния, пред който се играе сцената, прилича на глава и излизаща от нея коса. Махането на превръзката и акцентът, който това действие поставя върху „проглеждането“, както и разказаното малко преди това от Яхя ефенди, насочват веднага към прочит на сцената през притчата за Самсон и Далила.

Притчата, разказана на Мурад по повод  на Фарийа от Яхя ефенди в 34 еп.:
Мурад: Аз и дадох място в сърцето, тя избра затвора. Аз и отворих вратата, тя ме предаде.
Яхя ефенди: Господарю, някога живял човек на име Самсон. Никой враг  не можел да го победи.  Всички казвали, че щом е човек, то трябва и той да има слабо място. И за да разберат кое е това слабо място, хората изпратили при него  една красавица. След време тя влюбила в себе си Самсон и разбрала всички негови слабости. Силата му била в неговата  дълга коса. Веднъж, когато той спял, красавицата му отрязала косата. Така в един миг красавицата предателка отнела силата на непобедимия Самсон. Искам да кажа, Господарю, че човек повече от всичко човек трябва да се страхува от този, когото обича най-много. Защото най-много нараняват най-близките. 

Докато враговете на Самсон, също както и тези на Мурад виждат неговата сила, гнева, тежкия боздуган, острия меч и цялата негова страховитост, Фарийа, подобно на Далила в този момент  „проглежда“ към това, което те не виждат, и от което той черпи своята сила: естествения човек, който има чувства и може да обича. Силата на Мурад идва от способността му да обича, от това да е човек. По това Мурад и Фарийа много си приличат: Фарийа току-що е разказала на Мурад как всичко прави заради тези, които обича, а най-големият и страх е не смъртта, а да изгуби обичаните хора. Същото прави и Мурад, но за своите близки. И въпросът е: дали двамата ще застанат един до друг и от една страна. Ще видим как това познание на Фарийа за Мурад, което има важна роля в притчата за Самсон и Далила, ще бъде използвано в сериала.

Сега по-подробно за сцената: на финала на 34 еп. Мурад и сваля превръзката от очите и тя с бавно издигащ се поглед го вижда изправен пред дървото; войн в пълно войнско облекло, кръвожадният Мурад, какъвто го виждат и всички останали, но тя вижда сега нещо повече: дървото зад него,  скритата за враговете друга същност на Мурад. По-нататък в еп. чуваме от самия Мурад за себе си, че е „...чинар, израсъл в бурите на Кьосем, пуснал корени в земята...“ (от неговия монолог пред ранената Кьосем ).

Кадърът с разклонения чинар в целия му обем виждаме два пъти: в началото на 35 еп. и на финала на сцената. Сниман е специално все от позицията на Фарийа, за да видим и ние какво вижда тя, която в ролята на Далила „вижда“ в изправения в цял ръст (в началото) пред нея Мурад. А тя вижда Мурад , който виждат и враговете (този с бойните дрехи), но и Мурад, който враговете не виждат: Мурад, зад който е основният ствол на дървото. Разклоненията на дървото, подобни на косата на Самсон от притчата, говорят преносно за Мурад, това сравнение  изразява неговата природност, човечност, способност да чувства и обича, което е източникът на неговата сила.

В тази сцена присъства само обикновеният човек Мурад: само той има право да приеме обяснението на Фарийа за обидата към вярата; виждаме влюбения Мурад, който не може да убие своята любима и за когото любовта е по-силна от меча, а след като тя не го обича, да я изпрати далече и завинаги. Любовта е водеща в решението на Мурад за помилване; през цялото време звучи музикалната любовна пиеса на Ахмед и Кьосем.

Интересно са замислени двата образа на Ахмед и Мурад. И двата са „двупластови“.
Докато при Ахмед „отгоре“ е човекът и човечността, нужни в онази мрачна епоха, а „отдолу“ е страшният султан с меча – видяхме го как реже глави, дори на най-близките и сигурно би проявил тези качества във войните, за които се готвеше, но които не доживя, при Мурад видимото е на страшния султан, нужен в неговата епоха, силен и всяващ ужас сред враговете, докато „отдолу“ и скрито, това, което видя Фарийа:  нежният, обичащ и прощаващ  човек. Сериалният Мурад по всичко изглежда ще е достоен син на своите родители. Но ме плаши, че източникът на неговата сила са любовта и любимите хора, което го прави уязвим, а загубите свързани с много страдание. 
Фарийа, също като Анастасия/Кьосем, която видя „голямото и чисто  сърце“ на Ахмед, заради което остане в двореца, видя човека в Мурад. След сцената при дървото тя започна ускорено изясняване на чувствата си и движение към Мурад.  Все по-интересна ми става ролята, която са и отредили в живота на Мурад и връзката с притчата за Самсон и Далила нататък.

(Нямам кадър от началото и финала на сцената с дървото. Но дори и да имах, целостта на сцената се усеща само при гледането на оригинала.)
Цялата сцена е снимата от друг ъгъл, но два кадъра са направени  с камера зад Фарийа, за да видим и ние това, което вижда тя:
На първия, в началото на епизода, Фарийа е на колене, а изправен в цял ръст тя вижда  Мурад с дървото зад него. То е подобно на чинара от произволната долу фотография.
На втория, на финала на сцената, след като Фарийа проследи с поглед отдалечаващия се Мурад, виждаме Фарийа на колене пред разклоненото дърво.)

„Проглеждането“

Присъдата:

Разклоненият чинар
като „дългата коса“ на Самсон/Мурад, в която се крие  неговата сила:

# 632
Здравейте Hug

Дива Hug съжалявам, че няма да се включваш в дискусиите, но знам, че ще пишеш с информация за Берен Hug и ще си с нас в темата.

Ваня Hug newsm10 bouquet

За 35 еп.: Ваня прекрасно е описала отношенията между Мурад и Фарийа, че няма какво да добавя! bouquet
Продължавам да разсъждавам за положението на шехзадетата в двореца newsm78...Според мен, ситуацията в ОИ през последните години е била изключително динамична - бунтове и недоволства на спахии, яничари...(това го загатна Кьосем и самият Мурад още в първия епизод) и поради тази причина Кьосем не е имала възможност да помисли над положението на шехзадетата. Изпращането им в санджаци би било най-доброто за тях, но от гледна точка на сигурността в тази нестабилна среда, Кьосем е избрала да не рискува. Лошото е, че прекалените забрани, неангажирането им в делата на ОИ си имат цена.
Баязид е готов за управление на санджак, но не може да се изяви в пълна степен. От изказванията на Касъм до сега си правя извод, че той е доста стресиран, живее в страх и дори опитите му да поговори за това срещат преграда. Вече няколко пъти споменава, че брат им Падишаха може да ги сметне за заплаха...дори се заяде с Баязид, че той ще е първата жертва; спомена и кафеза пред Ибрахим; от друга страна - усеща и Базязид като конкуренция и опасност: това, че яничарите го подкрепят, факта, че метежниците скандират името му; напомня му, че Кьосем не е неговата Валиде. Усещам у Касъм страх и притеснение от Мурад и чувство на съперничество и надпревара с Баязид. В онзи момент, когато поиска да сподели страховете си, Кьосем вдигна ръка и му каза да не се бърка в тези дела, да не се занимава с това. Разбирам до някъде основанията й, но от психологическа гледна точка, според мен, това е доста погрешен подход. Първо, така няма да изчезнат страховете му и второ, желанието му за участие в съдбините на ОИ бива стъпкано. Все пак той е млад шехзаде и иска да има своя принос и да участва в събитията. Не случайно отказа да стои в двореца след покушението над Кьосем. На тази възраст един малд мъж има нужда от предизвикателства и доказване, а не само да стои в стаята си и да се абстрахира от случващото се.
Ибрахим е прекалено свит - спазва етикета, забраните, съобразява се...може би за него да стои в покоите си и да чете и язди за сега го устройва, но Касъм и Баязид са различни.

Гюлбахар - не знам за по-нататък, но до сега действа по доста глупав начин. Съвсем ясно й беше казано и показано, че е подозирана, че е смятана за враг и че целите й са ясни. Кьосем точно и ясно й каза, че заради сина си и неговия живот тя трябва да напусне двореца. Що за човек трябва да си, за да продължаваш да ходиш по "ръба на бръснача" и да рискуваш живота на сина си? И Халиме и Сафие бяха такива, но имаше моменти, в които се отдръпваха, оставяха нещата да се успокоят, снишаваха се...а тази жена съвсем явно и арогантно изпитва търпението и на Султана и на Валиде Кьосем. Sick Горкият Баязид, да го съжалиш с такава майка, както беше и с Мустафа.

Силяхдар - не знам какво точно става около него..., но се забърка с доста жени Stop и сега трудно ще се измъкне Whistling.
Атике го притиска доста сериозно...много е напориста, но ми е странно защо тя смята, че има взаимност на чувствата?! Ясно е, че той като слуга в Двореца трябва да има уважително отношение към нея и не може да я "разкара", както се казва на груб език, но тя бърка любезността и спазването на етикета с мълчаливо "да" на чувствата й newsm78. Не вижда ли езика на тялото му...той се отдръпва, когато тя го доближи, издърпва ръцете си, няма и по-чувствен изказ към нея?!...Дали това при нея е заблуда, вследствие на чувствата й или ще се разкрие като твърде самонадеян характер, който не търпи отказ и като човек, който преследва докрай целите си без оглед на чувствата на другите. newsm78

Защо ли имам чувството, че Айше е по-удобната жена до Мурад за Кьосем? Thinking Wink Фарийя е прекалено независима, отраснала като принцеса тя е възпитана в друг дух, боец е и дори се сражава като мъж, отстоява принципите си. Кьосем усеща подсъзнателно, че ще има сблъсък, неминуемия сблъсък на свободолюбивия дух и реформатора с традицията и заложеното до сега...самата Кьосем беше таква и тя разпознава част от своя характер във Фарийя. Така както Махфирузе беше по-удобна за Хандан, така и сега е Айше за Кьосем. Дали нещата ще се обърнат? Thinking Дали подобните характери ще се припознаят и сплотят на тази основа или ще се сблъскат? newsm78

Лично на мен сериалът ми е интересен, харесва ми и чакам с нетърпение следващия епизод!

bouquet bouquet bouquet

П.П. Дъгичка, къде си? Hug

# 633
Дана  Hug,
в разсъжденията си за шехзадетата аз тръгвам от това, че държавата има султан. Въпреки че сяда на трона на 11 г., Мурад е султан. Това, че е назначен регент,  не променя този факт. Осман върна наследяването от баща към син, а с него и правото  братята на султана да бъдат екзекутирани. Това не е станало към момента на възкачването му на трона, но е възможно да стане в момента, когато вече е самостоятелен владетел, и най-вероятно е да стане, когато има наследник и продължението на династията е осигурено. Така че братята не могат и да мечтаят за санджак, защото в санджак отиват потенциалните престолонаследници, а те не са такива; те са извън правилата.

По време на регентството Кьосем няма други полезни ходове, освен продължаване на възпитанието в братската любов и семейните ценности, което тя и прави. Всичко сега е в ръцете на Мурад. Затова Кьосем отлагаше края на регентството и за нея са важни хората, които стоят близо до Мурад и могат да му влияят. Права си за Айше, тя е нейн подарък и Кьосем очаква, че като я защитава, ще получи лоялност от нейна страна, но както виждаме, щом си обърне гърба, Айшето си играе нейна игра. От Фарийа, както си написала, не знае какво да очаква. Със Силяхдар има някакъв стар проблем, който не знаем какъв е, но Кьосем е доста рязка с него, а той по-скоро би се радвал Мурад да се отдели и отдалечи от Валиде. Кьосем може само да разчита на братската любов на Мурад, но тя знае колко несигурно е това, както и да реагира на всяка опасна конфликтна ситуация конкретно, за да спасява всеки един от синовете си. И сигурно най-напред за Касъм ще видим как ще реши такава ситуация.

И малко съвременност по нещо, за което се питахме: попадна ми едно списание, в което видях, че да се носят по няколко часовника, аранжирани по форма, големина и т.н. било мода.

Хубав ден на всички!   

# 634
Здравейте Hug

Ваня Hug
Цитат
Осман върна наследяването от баща към син, а с него и правото  братята на султана да бъдат екзекутирани.
Значи, Кьосем като регент не е върнала закона, който тя написа за "май-мъдрия" и "най-възрастен" (факт, който знаеха само Осман и Лала Омер, Джанетт и Мехмед - всички вече починали) newsm78. Мислех си, че още с встъпването си на власт е направила това, по подразбиране... newsm78 Thinking newsm78 и точно поради този факт спахиите искаха да видят, дали шехзадетата са живи...иначе би се предполагало, че не би трябвало да имат изисквания към съдбата им, ако традицията е върната.
Но, от друга старана, като се замисля, сигурно си права, защото Касъм много се страхува и ако го няма защитния закон (както си мислех), то съдбата им е доста спорна...всичко зависи от Мурад.
В тази връзка, поведението на Гюлбахар ми е още по-странно - ако го имаше закона, разбирам да е така нагла, но сега стига само гневът на Султана от леко съмнение и неподчинение...а тя ще изнудва...и то Кьосем Shocked Sick

Цитат
Така че братята не могат и да мечтаят за санджак, защото в санджак отиват потенциалните престолонаследници, а те не са такива; те са извън правилата.
До колкото знам, преди Закона на Фатих, братята на новия Султан са управлявали провинции и санджаци, като са се клели във вярност. Тези, които са имали претенции или са били убивани като предатели или са изпращани в изгнание. Впоследствие, след Закона, започва братоубийството, така че ОИ има традиция и за това във времената преди Мехмед - Фатих.

bouquet bouquet bouquet

Допълвам се
Скрит текст:
информация, която знаем, но може да даде някои допълнителни насоки:

...Мехмед III е бил последния султан, който е управлявал санджак. След него, синовете на султаните остават в султанския харем до смъртта на баща си. Това не само ги лишавало от възможност да сформират силови фракции способни да детронират баща им, но също така водело до невъзможност да имат деца докато баща им е жив. Така, когато синът на Мехмед III - Ахмед I взел властта, той нямал свои деца. Още повече, бивайки младеж, не е било ясно дали ще може да има деца. Тази ситуация можело да доведе до криза в приемствеността на властта и постепенно довела до края на братоубийствата. Ахмед убил някои от братята си (бележка - така пише, но както знаем, източниците могат да подвеждат), но не и Мустафа (впоследствие станал Мустафа I). По подобен начин, Осман II оставил живи полубратята си Мурад и Ибрахим. Това довело до промяна на системата за онаследяване през 17 век - от примогенитура (от баща на син) към сеньорат, при която система най-възрастният член на династията от мъжки пол поема властта. Така се гарантира възкачването на пълнолетен султан и се предотвратява братоубийството и женското управление (женски султанат). Мустафа поема властта след брат си Ахмед; Сюлейман II и Ахмед II поемат властта след брат си Мехмед IV, преди да бъдат наследени впоследствие от сина на Мехмед  - Мустафа II. Сеньориатът обеснява, защо от 17 век нататък починалите султани били рядко онаследявани от синовете си, но често от чичо или брат. Това също означава, че потенциалният кандидат е трябвало да чака дълго време в Кафеза, преди вземането на властта и така се изяснява по-голямата възраст на султаните при възкачване на трона. През 19 век са правени опити за връщане на примогенитурата, но били безуспешни и системата на сеньориата останала до премахването на султанската държава през 1922 г...
https://en.wikipedia.org/wiki/Line_of_succession_to_the_former_Ottoman_throne

В този ред на мисли: ако информацията е вярна - при едната система шехзадетата се избиват, а при другата биват отделяни в Кафез.
Преди Мехмед Фатих шехзадетата са воювали помежду си за престола или са заемали управленски длъжности, ако са приемали мирно и са демонстрирали вярност към султана. След Мехмед Фатих е имало и други случаи на пощадени братя, които не са оправдали доверието на новия султан - във ВВ, Сюлейман разказа за баща му Селим I и чичо му - Киркут. Киркут е назначен като управител на снджак, но прави грешката да приеме покана от бейове и паши, които искат да го издигнат за султан. Селим вижда писмото и нарежда екзекуция. Така става и с бащата на Селим I - Баязид II и неговия брат Джем (чичото на Селим). Баязид му предлага управление на област, но Джем иска да делят територията и един вид да са двама султани, но Баязид отказва. Джем бяга.
Наистина е тежка съдбата на шехзадетата - или ставаш султан или те грози смъртна опастност...зависи от ситуацията. Но както вече бяхме коментирали - братската обич е до даден момент, после започват съмненията, страха и съществуването на брата става проблемно. Sick

Как мога да свържа това със ситуацията в сериала - фактът, че Баязид, Касъм и Ибрахим са на свобода и не са в Кафеза или мъртви, го дължат на Кьосем. Те нямат право да управляват санджак, нямат право да имат деца, докато Мурад е жив. Може би имат право на харем, но забавянето в тази посока си обяснявам с желанието на Кьосем да предотврати страдание на жени - защото както знаем, ако някоя наложница забременее, ще трябва да се прави аборт, а в онези времена това е било изключително рисковано за живота на жената. Sick Shocked Sick

Последна редакция: вт, 20 дек 2016, 19:10 от dana78

# 635
Дана,  Hug

В тази предпразнична седмица двете с теб  - отникъде никаква помощ - си водим един много сериозен разговор.
Само преди година щях да се смея, ако някой ми кажеше, че е възможно да обсъждам такива неща.

Доколкото знам и в сериала, и в историята промяната на закона действа еднократно – само след смъртта на Ахмед и за възкачването на трона на Мустафа. След това по стечение на обстоятелства се   възпроизвежда смисъла на закона за „най-възрастния и най-умния“, защото нито Осман, нито Мурад оставят наследници и на трона сядат по ред на възрастта техните братя. После следва отново наследяване от баща към син – след Ибрахим и нататък става това, което си сложила в спойлера. Но общественото мнение се променя и хората са доволни от спирането на убийствата на шехзаде, това видяхме още в първите серии на миналия сезон. Това демонстрират  спахиите като питат за шехзадетата, но, според мен, те всъщност нарочно дразнят Мурад като го обиждат и го карат да им дава гаранции, като в същото време скандират името на „Баязид“. Аз така разбирам този момент.

Нургюл Йешилчай е избрана за най-добра актриса на Средния Изток.
Наградата и се присъжда за цялостната кариера и ще и бъде връчена през януари в Дубай.
Поздравления!

# 636
Здравейте, мили момичета!  wavey wavey wavey

Тук съм, чета ви с голям интерес, но нямам време да пиша. Все със закъснение, на части и набързо гледам сериите, но просто момента при мен е такъв и нямам почти никакво свободно време. Чакам с нетърпение няколкото почивни дни, които ще имам по празниците, та поне една серия да изгледам навреме и на спокойствие от начало до край. Иначе и на мен втори сезон, макар и съвсем различен, ми е много интересен и гледам с удоволствие.

Ванче  Hug Дана  Hug, голяма късметлийка съм с дружки като вас.  Two Hearts
Много ви благодаря за всичко, което споделяте, безценни сте! Толкова интересно пишете, че се заплесвам като ви чета. Обикновено го правя преди да изгледам серията и след това още веднъж за разкош.

Дива  Hug, моля те наминавай по-често и с новини за Берен и без, защото ни липсваш.  Two Hearts

Скрит текст:
Знам, че не е по темата, но ще попитам, ако евентуално намеря време, струва ли си да загледам сериала с Къванч и Туба?  Не знам как ще го вместя в графика си, защото мисля да не изпускам и новия сериал на моя любимец Енгин Акюрек от януари. Този път и партньорката му е по мой вкус и много се радвам. Ако трябва, няма да спя, но ще го гледам, само дано е интересен. Нямам време да чета други теми и съм в пълно неведение. Нали знаеш, че твоето мнение ми е важно, а и вкусовете ни съвпадат.

За Кьосем....

Всички сюжетни линии са ми много интересни.

- отношенията Кьосем и Мурад
- тези по линията Кьосем- Фария-Айше
- бурната любов на Мурад и Фарийя
- любовният четириъгълник около хитреца Силахтар
- шехзадетата и техните страхове и борби  и т.н.

Много ми е интересна Атике.
И аз си зададох въпроса дали тя  наистина смята, че има взаимност на чувствата й към Силахтар. Атике е доста самоуверена, дръзка и своенравна и просто е свикнала да получава това, което желае. Държи се със Силахтар, сякаш е задължително той да й отвърне с взаимност, щом тя го е удостоила с вниманието си. Нали е султанка, а той е обикновен служител. Атике нееднократно подчертава пред сестра си, че в никакъв случай няма да позволи някой друг да й избере съпруг и няма да се омъжи без любов. Напълно вярвам, че ще намери начин да го постигне и затова ми е интересна съдбата й. В тази стерилна обстановка в двореца има голям дефицит на любов и свобода и затова стремежа на тази красива девойка точно към тях ми изглежда съвсем естествен. По много симпатичен начин отстоява позициите си и ми е интересно каква ще бъде съдбата й нататък.

Силахтар обаче яко се омота в този любовен четириъгълник, в центъра на който се оказа и не знам как ще се измъкне от него. Даваше аванси и на по-зрялата и опитна в любовните дела Естер, и на непокорната Атике и сега ще си бие главата с тях. А се оказва че наистина изпитва чувства към Гевхерхан, нищо че на първо четене тя го отряза като му каза да забрави какво й е казал, а тя ще се направи, че не го е чула. Очевидно е обаче, че неговото присъствие я вълнува и тя вече се усмихва. Около Силахтар обаче има доста неясни неща. Имам спомен, че в предварителните характеристики на образите се намекваше за някаква негова тайна болка, свързана с баща му.

И аз нямам търпение да видя какво развитие ще претърпят отношенията между Кьосем и Фарийя. От тези две силни и самоуверени жени очаквам неочакваното. Интересно ми е за какво ще бъдат предстоящите им сблъсъци.

Айше може и да е удобната жена до Мурад, но пък е прекалено посредствена за мъж като него. Язък, че е избрана от Кьосем.

От майката на Баязид очаквах повече. Наистина не мога да разбера тази жажда за власт на майките и това желание да направят синовете си султани, рискувайки живота им. Гюлбахар цял живот е живяла разделена от детето си и е страдала, а сега за отрицателно време направи множество грешни ходове. Жалко за Баязид, защото е добро момче.

И един въпрос да задам, който вероятно е глупав, но с моето разхвърляно гледане нишката ми се губи. Какъв е интереса на Синан Паша да е на страната на враговете на Османската империя и какво го мотивира да поема толкова много рискове за себе си, за да им е в услуга? Защото яко се оплете в интриги и вече доста хора знаят за него, а това е потенциална опасност за него.

Спирам дотук, защото и без това нищо смислено не мога да кажа, но поне се записах.  Joy Joy Joy

Хубава вечер!

# 637
  • AMS
Ваня,  Hug bouquet Peace  Дана,  Hug bouquet Peace
радвам се, че с такова усърдие коментирате.
Дъгичка,  Hug bouquet Peace  не са чести новините за Берен.
Повтарят се стари интервюта и снимки.
Аз съм на тема Интикам - Отмъщението.
Като настолна книга ми е.
За партньорите на Берен и новите им проекти
ДК е много красиво заснет. Сценарият е доста добър.
А изпълнението супер.
И там има отмъщение, но който не е гледал Интикам,
е трудно да разбере, какво означава това.
Сещам се, как Ямур не уби нито един от враговете си,
но всеки получи от правосъдието и по законите заслуженото.
Тя много страда за невинните жертви.
Много ѝ коства това, да търси заровената истина преди мнооооого години,
но не пристъпи законите.
И каква ирония на съдбата, Тилбе Саран играе също майката с психични отклонения.
Спомням си, че плаках на оная сцена, с писмото,
когато Ямур  я изпращаше в инвалидната количка на брега.
Спомних си и оная песен, която пееха в колата с малката Дерин.
А, отплеснах се.
За новия проект на партньора от КВФГ, още е рано да се каже.
Ще участва и партньорката на Берен от ВВ Кьосем,
която изпълняваше ролята на Фахрие султан.
Освен ВВ Кьосем Мурад IV, TIMS друг проект нямат.
С новия все нещо се бавят, сменят заглавия, преправят
и не изразяват много ясна позиция този сезон.
Рекламата им едва сега започва.
Дано да успеят, но не съм голям оптимист.
АЯ и другите яко дръпнаха напред.
Този рейтинг на ВВ Кьосем Мурад IV е под всякакъв минимум.
Бил продаден, но важното е да бъде и излъчен.
От участниците в Интикам ми липсва
Мерт Фърат и Енгин Хепилери.
Алиджан скоро го гледах в ГВ.

# 638
 wavey   Привет на всички   wavey  
Ваня  Peace  Дана   Peace   Дъгичка  Peace  поздравления и благодаря за споделените впечатления от 2 сезон на "ВВ Кьосем"  bouquet bouquet bouquet
 smihesorry  Не се включвам с коментар, защото не го гледам в момента и не защото вече Берен не е в ролята на Кьосем  Stop  Отново казвам, че много харесвам Нюргюл и като че ли по-скоро се притеснявам да не се разочаровам от играта й при неволното сравнение с много харесаната и за мен много точно представена Кьосем султан от Берен  Peace  Трябва ми време, може би ...  #Crazy  а и аз като Дъгичка  Hug  ме подразни незаснетото 10-годишното регентство на Кьосем при Мурат и съвсем намали интереса ми ... и като че ли и при турските зрители се получи същото  ooooh!  

Дъгичка  Hug  за тези снимки на Берен и Окан досега си мислех, че са от сета на "Спомни си любима" Embarassed  благодаря ти за сложената информация  bouquet  

Дива  Hug  и на мен много ми липсват и Мерт, и Енгин Х.   Heart Eyes   а Алиджан в ГВ без да преувеличавам най-много го харесах с играта от мъжкия каст   Peace
Цитат
От участниците в Интикам ми липсва Мерт Фърат и Енгин Хепилери. Алиджан скоро го гледах в ГВ.
Rolling Eyes  Ето една много хубава вест за Мерт   thumbsup  очаквам с голям интерес и се надявам да е много успешен този нов сериал с него в главната роля по романа на Джейн Остин "Гордост и предразсъдъци"   Peace  Flowers Four Leaf Clover fingerscrossed
Цитат
►►Türk Dizileri- Большой Клуб турецких сериалов
9 Dec at 10:14 am
Actions
Кинокомпания "Limon Film" выкупила права на экранизацию бессмертного романа Джейн Остин "Гордость и предубеждение". Сериал будет снят на современный лад. Главные роли исполнят талантливые актеры театра и кино- Дамла Сонмез и Мерт Фырат.
Роль матери дочерей была предложена Хюлье Авшар, но актрисе пришлось отказаться.
Сценарист- Йылдырым Туркер. Режиссер- Танер Аквардар. Проект будет идти на канале ATV. Съемки еще не начаты.

Перевод сделан для группы Большой Клуб Турецких сериалов- turk_dizileri

Wink  Дамла С. също я познавам първо от игралния филм на Джансел  Peace  чета и за успешното и представяне в сериали, но не съм ги гледала ...  33uu  но за новия актьор в каста съвсем ми е непознат ...  Outta Joint
Цитат
18 Dec at 9:54 am
Actions
Пополнение!

К актёрскому составу нового сериала "Любовь и гордость" присоединился Альпер Салдыран.
Съёмки сериала начнутся на днях.

Wink   Аз и от "ВВ Кьосем" с Берен съм с чудесни впечатления от Екин, Кадир Д. и Берк Дж.  Peace  За Екин също прочетох в РФ за нов проект, но много ... неофициална информация  newsm78  За Берк е по-... достоверна  Peace  На Кадир излъчващия се момента сериал съм решила в най-скоро време да го изгледам, а и  всички епизоди имат и продължава руския превод   Peace
Цитат
►►Türk Dizileri- Большой Клуб турецких сериалов[/b]
14 Dec at 11:10 am
Actions
Тоже станет жертвой рейтингов?

Вышли слухи, что сериал "Научи меня любить" тоже закроется из-за низких рейтингов, но канал Фох ТВ опроверг новость, написав, что съемки сериала идут полным ходом.

Stop   Последно по повод тази информация от 10 декември за сериалите на АЯ в Грузия  в спойлера  Wink  
Скрит текст:
Цитат
10 Dec at 10:51 am
Actions
Сериалы "Ай Япым" в Грузии!

Стало известно, что сериалы компании "Ай Япым" заключили контракт с грузинским каналом Имеди. Сериалы: Этот город пойдёт за тобой, Смельчак и красавица, Внутри скоро начнут свою трансляцию. Позже к списку присоединится и ремейк проекта "Фи" "Чи" "Пи". Также будут показаны фильмы: Маленькая проблема Эйлюль, Дикий мёд и Люди моего деда. По словам компании "Экко Райд", который занимается экспортом проектов Ай Япым, именно Ай Япым является самой популярной и престижной компанией.

Wink  Искам да допълня, че още през лятото грузинците започнаха да гледат сериала "Спомни си любима" с Берен и Джансел  Heart Eyes  и от коментариите в ТТ и ФБ разбирам, че много им харесва   Peace
 Grinning  Тази снимка с Ясемин и Ахмет  Heart Eyes  е публикувана 31 август 2016г.  Peace
 Bugün Gürcistan Kanalı "imedi #hatırlasevgili
https://www.instagram.com/p/BJxEnc7gpw0/

Grinning  Слагам и един промо клип за СЛ на грузинския ТV канал imedi   Peace

https://www.instagram.com/p/BNsCEcYF1r3/?taken-by=canselelcinisevenler

Скрит текст:
Wink  Сигурно за някои съм досадна и ... смешна с харесването си на СЛ  Naughty  но това не е първия ми турски сериал и след него съм изгледала и други, както и в момента гледам онлайн 3 сериала във вторник ПЖ, сряда ПК и събота СД  и още един във вторник "Майка" с Джансу, очаквам и още 2 нови с много голям интерес от януари  Grinning  така, че имам доста голяма база за сравнение  Laughing
Grinning  А този промо клип е за "Итикам" също за Грузия   Peace
Beren Saat Georgia ‏@SaatGeorgia  1.12
Turkish soap operas real star Beren Saat series Intikam in Georgia (Promo)
@berensaat #berensaat
https://twitter.com/SaatGeorgia/status/804284545130463232

Grinning  Ето и за ВВ Кьосем - 1 сезон   Peace
Beren Saat Georgia ‏@SaatGeorgia  20.11
Muhteşem Yüzyıl: Kösem in Georgia channel Rustavi 2 on the air.
@berensaat #berensaat  #ekinkoç  #hülyaavsar
https://twitter.com/SaatGeorgia/status/800388382803296257

Stop  Последно от мен и този много хубав колаж с Кьосем  

Приятен и успешен ден   Hug Hug Hug

Последна редакция: ср, 21 дек 2016, 07:31 от dai4e

# 639
Здравейте Hug

Ваня Hug
Цитат
В тази предпразнична седмица двете с теб  - отникъде никаква помощ - си водим един много сериозен разговор.
Само преди година щях да се смея, ако някой ми кажеше, че е възможно да обсъждам такива неща.
newsm10 абсолютно! Аз също не бих повярвала Wink...от друга страна, обаче, много обичам историята и исторически сериали и саги, както и да се ровя за информация. Въпросът за братоубийствата в ОИ много ме впечатли и натъжи още във ВВ, а във ВВ Кьосем няма да забравя малкия Мустафа в килията как подава кестените на палача...просто тази тема ме разтърси и реших да чета в детайли, за да се опитам да си обясня и да намеря отговор за себе си.

Момичета, Дива, Дайче  Hug Hug благодаря ви за постовете! Радвам се, че сте тук и се включвате с различни новини и информация! bouquet Hug

Дъгичка Hug
Скрит текст:
Аз лично, освен Мурад ще се опитам да гледам "До живот" с Енгин. Днес излезе трейлъра - хареса ми...очертава се да е тъжен, според мен, но много харесвам и Фахрие, така че чакам с нетърпение началото. Решила съм да го гледам, докато го дават, дори и да няма успех и да е с нисък рейтинг. Според мен, дори и да е така, все пак ще има някакъв логичен край (както при АБО). Въпреки малкото серии и ниския рейтинг заради тематиката - АБО един от най-добрите и смислени сериали, които съм гледала, за мен. Дори липсата на "локуми" беше в плюс.
Д и К наистина е много красиво заснет, но ми е в план-графика за по-нататък.

Момичета, хубав ден! Hug

Последна редакция: ср, 21 дек 2016, 17:06 от dana78

# 640
Здравейте, момичета!  Hug

Много се зарадвах на суматохата, на каквато в последно време не сме свикнали. Останахме насаме с Мурад и компания, добре ми подействаха новините, които напомнят, че има живот  и извън  султанските покои.

Дъгичка  Hug, Атике още учи за любовта и ще и се наложи сигурно да разбере, че трябва и другият да обича, за да се получи нещо. Но Силяхдар, който не я спря навреме и сега го играе цар сред трите красавици, ми се струва, че ще получи голямо отмъщение от нейното разбито от любов сърце. И не само от нея има да получава. Но най-интересно ми е как ще решава Мурад, от когото ще зависи с коя да бъде Силяхдар: дали ще избере да направи щастлива любимата си сестра Атике или ще отсъди в името на любовта?
За Синан паша си спомням от ВВ, че Сюлейман веднъж каза, че повече от това да си султан, е да определяш кой ще седне на трона. Синан се надява новият султан да му върне „услугата“: пост, влияние върху него, своя партия за свои интереси.

Дива  Hug, Дайче  Hug, благодаря за споделеното и за новините от света на турските сериали. Беше ми много интересно.    
Да знаете, аз също не забравям Берен, както и си повтарям това, че пиша в темата за Берен!

Дайче, мен не ме притесни това, че ще бъде пропуснат периода на регентството на Кьосем. В началото това сигурно е било подсъзнателно, сега във втори сезон за себе си търся по-ясно обяснение. И сега е рано, защото още не сме видели как ще се изградят отношенията с Мурад. Но все пак е ясно, че Кьосем от сериала не е показана като жена, която сама и заради личните си качества върви „нагоре“ , стига върха, остава  там и сама прави някакви велики неща. Личните качества безспорно са важни. Но нейният възход в сериала е показан в съюз с мъжа: султан или син, както е във втори сезон. И това се отнася не само до нея, но и до Хюрем, която стои в началото на Женския султанат, до Нурбану и Сафие, които пък използват повече негативните страни на своите султани, за да имат власт. Показват ни как любовта и идеите на съответната епоха  първо променят самите  султани, защото и Сюлейман се променя, за да даде място на жената до него, а това се отразява и на отношението към жените. По време на регентството Кьосем е съхранила живота на синовете си и е опазила, доколкото може жена, държавата. Но това са идеите, които споделяха и които и завеща Ахмед, т.е. той пак присъства. Да зависи промяната в положението и за възможностите за жените от промяната първо на мъжете, това е стара идея на Мерал Окай още от „Ако бях облак“ и аз я виждам заложена и реализирана в проекта „Великолепният век“ като цяло. В този смисъл интересно отново е отношението с мъжа-син, което би могло да завърши както при Осман, но вероятно няма да е такова, а ще е отношение на сътрудничество в голямата власт, а не само в харема. Затова смятам, че е прескочен периода на регентството. Интересното е сега, когато самостоятелно на трона е Мурад и най-сетне трябва да има военни походи, от които живее тази империя, а те са дело на мъжете. И как Мурад ще и разреши оставането на върха до него, как ще си разпределят ролите. Точно тези исторически примери за нужната промяна първо на мъжете, за да са добре жените, според мен, дразнят турските зрители и мъже най-вече. Това не е показано с натякване, но то се подразбира.

Дана  Hug, и за мен братоубийството беше такъв момент.
За тези невинни погубени човешки същества през вековете една песничка от едни съвременни шехзадета и султанши.

На всички пожелавам чудесен ден!

Последна редакция: чт, 22 дек 2016, 09:01 от vanja@

# 641
                         Здравейте! wavey wavey wavey

Дива  Hug благодаря ти, че намина, както и за информацията за Д и К. Не ми трябва много, нави ме...  Laughing И аз се сещам често за Ямур. Тези дни качвах всички серии на "Интикам" в руския контакт, защото вече май никъде ги няма накуп с всичкото това триене и проблеми с торентите, та между другото си припомних доста сцени и ми стана много мило. Този сериал ми е много скъп.

Дайче  Hug благодаря и на теб за информацията. Бях попадала преди време на инфо, че Мерт Фърат ще снима нов сериал с Дамла Сьонмез, но изобщо не знаех, че историята ще се базира на любимия ми роман „Гордост и предразсъдъци“ на Дж. Остин. Не знам как ще изглежда подобен сюжет като съвременна история, но определено предизвика интереса ми. И на новия сериал с Джансел Елчин и Едже Услу съм хвърлила око... Този сезон голяма конкуренция, направо разногледи ни направиха. Остави, че съм закъсала сериозно с гледането на старите сериали с втори сезон,  ами почват и толкова интересни нови...
„Научи ме да обичам“ с Кадир Догулу и аз си го гледам и май ми е най-интересен от тези, които следя в момента. Нищо, че и той няма висок рейтинг, особено след като му смениха деня на излъчване заради „Кьосем“. Мисля, че и на теб ще ти хареса.
Радвам се че сериалите на Берен се радват на успех във всички държави, в които се излъчват. Дано новините от последната седмица, че „Кьосем“ скоро тръгва по БТВ да се окажат верни. Сигурна съм, че у нас сериала ще се радва на успех, особено ако се излъчва в най-гледаното време.

http://tvnovellas.blogspot.bg/2016/12/btv_17.html

Дана Hug
Тийзъра за новия сериал на ЕА изглежда интересен. Много ми е домъчняло за Енгин и се надявам да имат късмет с Фахрие и сериала им да се хареса, а и историята да си я бива.
Много е интересна информацията, която си превела относно шехзадетата. Тя дава отговор на повечето въпроси, които си задаваме в последно време. Да видим сега как ще реагира Кьосем в ситуацията с Касъм и наложницата на брат му.

Ванче  Hug, така ме развесели със суматохата в темата. Ще гледаме да не те оставяме пак задълго насаме с кръвожадния Мурад, че какъвто е експлозивен...  Joy Joy Joy
Благодаря ти за отговора за Синан Паша. Права си, разбира се, но той и сега заема висока длъжност и в голяма степен си прави каквото си желае. Но властта опива и искаш още и още.... Надявам се и той скоро да си намери майстора.

Благодаря ти и за споделеното музикално клипче. Не разбирам френски, но децата са прекрасни и изключително талантливи.

Слагам една стара снимка на Берен от времето на „Щастливи заедно“ , която май не съм виждала досега.

ஜ════════════๑Ƹ̴Ӂ̴Ʒ๑════════════ஜ

Кратко съдържание на 36 епизод на ВВК

Тази седмица Кьосем Султан ще бъде подложена на изпитание заради сина си.
Кьосем Султан научава тайната на Шехзаде Касъм. Султан Мурад  връща  Фарийя отново в двореца, в резултат на което Айше Султан изпада в ярост.
Кьосем Султан не е съласна Фарийя да стане част от харема на Султана.
 Шехзаде Ибрахим разказва  тайната на брат си Касъм на някой, който не бива да я научава. Бременната от Кадъм наложница е отвлечена. Кьосем Султан прави всичк възмжно да я намери.
Силахтар Мустафа признава на Атике, че в сърцето му има друга жена. Гевхерхан Султан тайно се среща със Силахтар. Айше Султан и Фарийя се изправят лице в лице. Султан Мурад е шокиран заради нещо, което изрича Фарийя.
За да остане в двореца, Гюлбахар Султан прави недопустимо предложение на Кьосем Султан.

Султан Мурат настига Фарийя, която е на път към родината си. Султанът зявява на Принцесата, че отсега нататък тя ще бъде част от харема му. Айше изпада в ярост, когато научава че Принцеса Фарийя се е върнала в двореца, заедно със Султана. Кьосем Султан не позволява Принцесата да стане част от харема. Султан Мурад взема шокиращо за всички решение.
Шехзаде Ибрахим разкрива тайната на Шехзаде Касъм, в резултат на което бременната наложница бива отвлечена. Когато научава това, Кьосем Султан е принудена да се съгласи с условията, които са й поставили.

Атике Султан настоява да чуе отговора на Силахтар Мустафа: Ще се ожени ли за нея или не? Силахтар е принуден да признае пред нея, че сърцето му не  е свободно и в него има друга жена. Атике обаче е непримирима. На фона на тези събития, Гевхерхан тайно се среща със Силахтар Мустафа.

В желанието си на всяка цена да остане в двореца, Гюлбахар Султан заплашва Кьосем. Но разумна ли е тази постъпка на Гюлбахар Султан? И как ще отговори Кьосем на нейното предложение?

ஜ════════════๑Ƹ̴Ӂ̴Ʒ๑════════════ஜ

Снимки от 36 епизод

https://vk.com/feed?z=photo-67557611_456248903%2Fwall-67557611_64631

https://vk.com/feed?z=photo-67557611_456248911%2Fwall-67557611_64632

https://vk.com/kosem_sultan?z=photo-78481828_456242142%2Fwall-78481828_239280

https://vk.com/kosem_sultan?z=photo-78481828_456242137%2Fwall-78481828_239279

https://vk.com/kosem_sultan?z=photo-78481828_456242127%2Fwall-78481828_239276

Приятна вечер!

# 642
Мили дами,

Всели празници! Бъдете здрави, обичани, закриляни и благословени! Усмивки и топлина в сърцата! Всичко най-добро за вас и семействата ви!

Хубава Бъдни вечер! bouquet

# 643
Мили момичета,  Hug Hug Hug

Приемете и моите пожелания
за изпълнени с любов празнични дни,
с нови надежди за мир и благоденствие!
Весели празници!

# 644
Весели празници мили съфорумки !
  Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug

Пожелавам Ви ,крепко здраве и много успехи ... newsm51

Скрит текст:
Все още не съм гледала 2ри сезон ,но скоро ще съм в крак с вас ... Благодаря за всичко написано ,ще прочета тези дни постовете ви  Hug
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт