ВТОРИ клас... иии Ваканция! - 7 тема

• 60 140
  • 744
  •   1
Отговори
# 210
Моят го оставям сам от ваканцията след предучилищната група - за по малко, тогава до час време, сега понякога и по 3-4 часа. Но ние сме в малък град. От по някое време на втория срок на първи клас ходи и се прибира  от училище с по-големи приятелчета, но не с възрастен. Сам ходи и сам се прибира от тренировки и репетиции, винаги сам си е пишел домашните, само ако има нужда се допитва до мен. Определено расте като самостоятелно и отговорно дете. Наскоро беше за 3 дни на състезание в срещуположния край на България с още ученици, но всички те по-големи от него и той беше много горд, че са го избрали да отиде с каките и батковците. По-другата седмица също отива на училищна проява с по-големи деца за 5 дни. Нямам притеснения как ще се справи - от предишното се върна изкъпан и миришещ на хубаво, с прибрани в плик ползвани дрехи за пране, с малко похарчени пари и без загубени вещи. Смятам, че децата трябва да се приучават на самостоятелност и отговорност и да им бъде обяснено как да избягват или как да  се справят с непредвидени ситуации, ако възникнат такива. Решението ни да се върнем в малкия град докато децата са малки се оказа правилно за момента и децата ми растат до голяма степен така, както и аз съм расла навремето (но добре че ги има мобилните телефони  Crazy)
А 25 май е неучебен от години, беше си обявено още в началото на уч. година като такъв.

# 211
  • Варна
Девойки, малко само ще отклоня темата от самостоятелността. Тия дни се провеждат "малките матури". И понеже племенникът е четвъроткласник, та се вълнуваме и у дома, стискаме палци Wink Днес реших да погледна тестовете  Rolling Eyes Mamma mia! По математика - само сметки, чисти, тъпашки, бакалски сметки. Сякаш това е по-важно, отколкото мисленето и "решаването на проблеми", което би следвало математиката в тази възраст да възпитава. Никакво творчество, 0! По БЕЛ - не съм компетентна толкова, но и там ми се стори много елементарно и повърхностно и сухо. Но буквално ми събра очите теста по "Човекът и природата". Няма такава ужасия! По какво гъбите и животните си приличат? Shocked Кой процес е отговорен за изсъхването на прането през зимата, когато дрехите са замръзнали? #Crazy И още подобни бисери... Честно, ако това учат, аз няма да мога да я насърчавам да учи. Не мога да си изкривя душата толкова! По тоз предмет и 3-ка да ми носи, ще ми е все едно... Сега вече си отговарям на въпроса защо се беше изложила на теста на началните учители по ОС (имаше 46 т.). Аз на този за 4-класниците с мъка бих изкарала 80%. Embarassed

# 212
  • на североизток от Рая

А 25 май е неучебен от години, беше си обявено още в началото на уч. година като такъв.

Да, така е, и така е от години. Чак не разбирам голямото учудване.
 Характеристиките пък се подписват сега, защото като ги раздадат с бележниците, да не стане суматоха "Елате тук, подпишете", а да са в готв вид.

И на учителите не им е лесно, всяка заповед да е предпоследна.  Peace

Извинявайте, че се намесих в темата Ви, но просто поглеждам от няколко дни от любопитство. Иначе работя с второкласници, нямам си у дома второкласник.  Simple Smile

# 213
Аз късно разбирам за тези скаутски лагери, догодина ще го запиша моя син. Сигурно за тази вече са свършили местата.

# 214
Можеш да провериш- има поне  2 скаутски организации в България.

# 215
  • Sofia
Ако желаете да видите днешната дъга над София, както я видяхме ние. Simple Smile  

И дъжд също... и драматично небе. 

# 216
  • София
Днес получих изходното ниво на синът ми по Околен свят. Такива въпроси има, че направо ми става лошо. Бащата не бил роднина, а част от семейството. Символите на нашата държава са знами, химн и герб  newsm78 Това не бих се сетила да ги изброя, пък каквото ще да става. Направо се чудя на какви глупости ги учат.

Отделно, днес е правил изходно ниво по български език. Питам го как е минало, а той ми казва - ааа, много лесно беше, същото като в занималнята.  Shocked Оказва се, че в занималнята сутирнта са правили абсолютно същото изподно ниво - същата диктовка, същите задачи... Даже са им го проверили, той си е видял грешките. Каза, че в училище си е оправил грешното прилагателно.  Crazy Само при нас ли е така или навсякъде?

Мира, от занималнята съм хем доволна, хем не. Доволна съм, че им дават допълнителни задачи, по-сложни от материяла и са винаги напред. Не съм доволна, че много ги глезят - тоест, на моят син не му се пишело, знами нямало да пише. От класната разбрах, че не е доволна от работите му. Оплака се, че много драска. Звъня в занималнята и те ми казват, ами да, така е, ама като му кажем да пише отделно и после да преписва, той все казва, че няма време  Shocked Тоест, каквото той каже се случва, страх ги е да го натоварям допълнително. Едва след моето изрично настояване, започнаха да го карат да пише и преписва.

# 217
  • Sofia
Отделно, днес е правил изходно ниво по български език. Питам го как е минало, а той ми казва - ааа, много лесно беше, същото като в занималнята.  Shocked Оказва се, че в занималнята сутирнта са правили абсолютно същото изподно ниво - същата диктовка, същите задачи... Даже са им го проверили, той си е видял грешките. Каза, че в училище си е оправил грешното прилагателно.  Crazy Само при нас ли е така или навсякъде?
И при нас е същото. Моята ходи в инцидентни случаи на занималня, ама уцелихме ден преди контролните, та разбрах.  Wink
Това е положението... знаех го, много пъти писах и тук, в темата...относно цялата система.

# 218
Значи излиза, че като ходят на занималня, са облагодетелствани децата, моето учи вкъщи и няма кой и как да му даде предварително изходните нива, така че разчитам на това да се е справила сама. Иначе много е трудно да я накарам и не иска да прави нищо допълнително, ако е свършила с домашните, иска да рисува, свири или да играе, но нищо отгоре.
Морена, много красиво. В някои части на Сф, обаче, с дъжда е имало и градушка.
Нашите ще учат следващата седмица, имат във вторник и изходно по английски. Учебниците ще връщат на 26-ти. Ще им остане само един петък и после - ваканция.

# 219
  • Sofia
Значи излиза, че като ходят на занималня, са облагодетелствани децата
Мире, по мое мнение - ощетени са.
Благодаря ти за вниманието! Радвам се, че се наслади и ти!
И при нас имаше за кратко, за щастие лешникова градушка, с нея се се започна, а преди малко и двойна дъга имаше.

# 220
Явно само аз съм недоразбрала...нали учебната година е до 31.05 ??? И 25-ти защо е неучебен?
А според моят син, все още не са правили изходните нива...Те едни изходни нива!!!
Относно самостоятелността - още от миналото лято се наложи да го оставяме сам по няколко часа. Сега също се случва, но честно казано ми е притеснено. Предпочитам да не го оставям, но понякога нямам алтернатива!

# 221
Вие се чудите за 25ти защо не е учебен ден а при нас през седмица или петъка или и четвъртъка са все почивни за децата. Много се преучват значи.

Ето този месец имаха 2ри май почивен,а сега ще са в почивка на 19, 20 ,уикенда след това и на 23ти също.

По принцип 23ти е почивен за цялата страна ,но те си слагат и два дни от предходната седмица плюс уикенда и пей сърце.
 И така е всеки месец като в някои месеци имаме по 15 дни в месеца учебни и 3 петъка от 4 почивни плюс някой понеделник и четвъртък.

Не знам , но лично само това въобще не ми харесва и с всяка година все повече стават тези дни.
По-старите канадци коментират, че когато те са били деца не са имали чак толкова почивни дни, но натам вървят нещата навсякъде по света явно.

# 222
Отделно, днес е правил изходно ниво по български език. Питам го как е минало, а той ми казва - ааа, много лесно беше, същото като в занималнята.  Shocked Оказва се, че в занималнята сутирнта са правили абсолютно същото изподно ниво - същата диктовка, същите задачи... Даже са им го проверили, той си е видял грешките. Каза, че в училище си е оправил грешното прилагателно.  Crazy Само при нас ли е така или навсякъде?

Според мен се е получило друго - госпожата от занималнята е искала да ги подготви за изходно ниво, изтеглила е готов тест от нета, а пък госпожата титуляр е решила да използва също готов тест и са съвпаднали. При нас се получи подобна ситуация по английски - моя син разказва, че когато им раздали тестовете за изходно ниво, на негов съученик му се е паднал тест, който бил решавал предишния ден с майка си. По случайност (уж) детето носило решения тест и го извадило да си препише отговорите  Crazy Разбирам защо са всички мерки за преписвачите на ДЗИ, които гледах по новините, щом и второкласниците вече правят опити  Crazy

# 223
  • Sofia
Според мен се е получило друго - госпожата от занималнята е искала да ги подготви за изходно ниво, изтеглила е готов тест от нета, а пък госпожата титуляр е решила да използва също готов тест и са съвпаднали.
Е, хубаво, ама нали и аз писах, че и при нас е същият случай, та съвпадение - веднъж, ама два пъти (поне)... намирисва.  Crossing Arms
В нашия случай изобщо не мога да предположа съвпадение - класната и възпитателя обменят информация като си предват смяната.  Wink

Аз преди контролно нищо не давам. Решаваме задачи регулярно, през учебно време и напъни за контролното няма. Искам реални резултати. Затова и случаят с подготовката в занималнята много ме дразни и възмущава.

# 224
  • В светлината на слънцето
Изпуснах ви, но много работа, много нещо. За капак днес каква градушка ме застигна.

И моят е от ощетените - не ходи на никакви занимални и няма кой да му подаде предварително инфо за контролни и други подобни. Каквото сам си направи, това е.

Нашите ще имат някаква екскурзия - той обаче не иска да ходи. Ако е хубаво времето, може да използваме почивните дни да скокнем сред природа. Ще видим.

Общи условия

Активация на акаунт