ВТОРИ клас... иии Ваканция! - 7 тема

• 60 190
  • 744
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Аз искам на 24-ти май да е учебен ден и българските ученици да празнуват, като учат специални неща посветени на празника.
Да пеят песни, да рецитират стихове, да свирят, да вият заедно венци за портретите.
Да се подготвят индивидуално и да изнесат отворен урок , всяко дете за различни моменти свързани с писмеността ни, първите празнувания на 24-ти май, любима буква, моята буква и всякакви други красиви и стойностни неща.

Надай са.

Те се опитват изцяло да го замажат, подминат и по възможност - забравят този празник, с тенденция и от азбуката да се откажат след време...  Twisted Evil

И преди някой да каже нещо, не, това не е моя измишльотина.
От устата на български учен го чух - и останах втрещена!
Имало било хора, дето са се гърчеели някога... после се русначеха, сега се американчат.
И както и да го гледаме, все те се пада да водят хорото...  Sick

# 271
  • София
Дъждче, и аз се чудя - при положение, че тази седмица беше и по БЕ и по ОС... Ама не ми изглеждат претоварени (поне моето де). Днес спа до 9 ч. Изоообщо не се беше трогнала, че има да учи, че ще прави тест и т.н. Предварителна подготовка не мога да й осигуря - учи си сама и аз разбирам за контролните пост фактум. Сега с нетърпение чакам да видя теста по ОС Twisted Evil Последно ми рецитираше телефоните за спешни случаи - на 112 се звъняло само ако има бедствие. За линейка, пожарна и полиция си имало други телефони и трябвало да ги научат и да ги ползват, за да не претоварят този за бедствията Wink

Един-единствен път ми се е наложило да звъня за линейка... познайте на кой телефон.
Веднъж съм звъняла, понеже един камион ръсеше дървени трупи по магистралата през нощта - със сигурност не нарочно, но точно толкова опасно - и веднъж, понеже една кокошка си беше зарязала бебето - не знам точно на колко, над 1, под 2 - в колата само и не се видеше никъде... Детето пищеше истерично,  аз нямах време да провеждам разследване - в последствие се оказа, че все пак била "виждала", от кафенето на съседната пресечка (т.е. като се пресече една улица, не две). Все едно, нито можех да разбия колата, нито да стоя там безкрайно, нито пък да подмина.

Гледай къде била темата, а аз поствам в една друга и се чудя хората защо се чудят какво пиша.

Днес бяхме на най-якия рожден ден, готварско парти. Децата сами си направиха 2 торти, коктейли, рязаха продукти, тичаха до склада да събират други продукти - разделени на два отбора, като в Мастър шеф. Водещата им казва - и сега, имате 1 минута да вземете всичко от склада, моят син се обажда - ааа, не е една, а три! И взел, та смесил всички сокове в коктейла си, освен, че имаше подозрително-кафяв цвят, беше толкова сладък, че ми се залепи устата. "Сладък бриз" го кръстил - според мен, "Сладък шок" беше по-подходящо. Много се смях на рожденичката, кръсти си коктейла "Горчиво нещо". Много беше забавно!

Я, и къде се е провеждало това мероприятие, много интересно ми звучи!?

Последна редакция: нд, 15 май 2016, 22:05 от katiABV

# 272
  • София

Че какво толкова те учудва, освен това тестът беше супер лесен. Гъбите и животните се хранят НЕсамостойно, по това си приличат и това се учи още в трети клас Peace.
Прането изсъхва благодарение на процеса изпарение/останалите два отговора са топене и втечняване  hahaha/. Въпросите са тестови, просто трябва да оградят верния отговор.
Ето го тук, сигурна съм, че и нашите второкласници ще се справят доста добре с повечето въпроси Laughing.
http://www.mon.bg/?go=page&pageId=1&subpageId=26

Кати АБВ, кой точно въпрос ти се струва тъп Rolling Eyes? Запозната ли си с учебното съдържание по ЧП в трети и четвърти клас, върху което е базиран теста?

Въпросът е тъп. Че и неправилно поставен. Дрехите НЕ замръзват през зимата. Доколкото няма никакви уточняващи обстоятелства, единствения верен отговор е "никак".Въпросът е ТЪП - независимо за каква възраст.

Така, както знаят, че бащата не е роднина, а родител и още куп други неща, които ние сме забравили, но те учат и знаят. Доверете им се!

И с'я к'во, всичките ли ще ги правим еврейчета? Най-близкият мъж-роднина на детето е вуйчото. Бащата е родител, но дали е роднина.... е недоказуемо. Да, ама вече е...  Sunglasses Party

А за прането - как хем е замръзнало, хем се изпарява... Нали изпарението е на течности, а водата в този случай би следвало да е в твърдото си състояние....

Ми не, не може. Ледът НЕ се изпарява, при никакви обстоятелства. Щото ако случайно попадне при условия, в които да е склонен да сублимира... няма да се изпарява, ще сублимира. И идеята за това как трябва да учим децата си как един напълно погрешен отговор е по-верен от останалите, понеже те са просто смехотворни, е за мен абсурдна.

Не споря или налагам мнение, а излагам факти Peace.
И се моля разсъжденията си да провеждате на ум, а не пред децата.

Че ако не споделим с тях от къде ще им хрумне след време да посочват толкова абсурдни отговори? Пък и по начало - аз много малко неща намирам за достойни да бъдат прикривани.
А, както и преди съм казвала, не е моя работа да пазя авторитета на авторите на учебници, учебни програми или тестове, нито пък на учителите - тяхна е.

Последна редакция: нд, 15 май 2016, 21:53 от katiABV

# 273
Готварските партита за деца са страхотни, но навсякъде са много скъпи.

# 274
  • София
Каква е приблизително цената?

# 275
  • София
  Оф, ако ще се заяждаме за леда, ледът не сублимира. Сублимират вещества, чието основно агрегатно състояние, т.е. при стайна Т и нормално налягане, е твърдо-повечето метали. И сублимация може да се извърши при много специални условия.
  На повърхността на леда молекулите са в равновесие между двете агрегатни състояния-твърдо и течно. Респективно на повърхността на течната част настъпва равновесие между течна и газообразна форма. Равновесието е динамично-непрекъснато молекули менят агрегатното си състояние. Но именно молекулите в газообразно състояние се изпаряват, отделят се от повърхността на леда/дрехите и на тяхно място идват нови, за да поддържат равновесието. Така се получава изпарението на леда/изсъхването на дрехите при Т под 0 градуса C.
  Мисля, че за 9-10 годишни деца е достатъчно да запомнят само, че изпарение на водата се осъществява и при отрицателни Т, когато тя е в твърдо агрегатно състояние. Като станат 9-10ти клас ще разберат подробности. Или няма... Wink
  За храненето на гъбите даже не ми се пише. Има цяло царство в таксономията поради тази единствена причина, но някой я приема за маловажна... Whistling

Иначе е вярно, че децата учат отчайващо много глупости и то ги учат така, че нищо да не остане като трайност на знанията. И докато в начален курс е относително малко обем, то нагоре става страшно.  Peace

# 276
Готварските партита за деца са страхотни, но навсякъде са много скъпи.
Емоцията е голяма за децата. Аз съм водила моето на сладкарско ателие, много й беше интересно. Тук и Герка може да се включи как е от гледна точка на момчетата.
Люси, при вас звучи много интересно това парти тип Мастер шеф, а би ли споделила къде го правят?
Има ли ентусиазирани за новите стикита на Лидл. Слава богу, сега са футболни, т.е. момчешки и ние ще подминем събирането.

# 277
Цитат
  Иначе е вярно, че децата учат отчайващо много глупости и то ги учат така, че нищо да не остане като трайност на знанията. И докато в начален курс е относително малко обем, то нагоре става страшно.  Peace
Това имах предвид и аз по-напред.
Дори и да се падне свестен учител, който да спестява голяма част от глупостите, за матурите трябва да се научат.
Иначе аз лично не бих премълчавала пред детето нещо от материала, с което не съм съгласна. В същото време ако на официално изпитване някъде го учат по някакъв друг начин, няма как да настоявам да пише моята версия, защото нищо няма да спечели.
Познати с по-големи деца се оплакват, че по разказвателните предмети на теста трябва да се напишат точно определени думи. Иначе се броят за грешен отговор. Ами, голяма тъпотия е...

Луси, къде правят такива партита? Много хубаво звучи.

Миа, може ли пак да дадеш линк към това сладкарско ателие? Харесала го бях за ваканцията, но го загубих.

Стикитата ми харесват повече от предните, но щерката не проявава интерес (слава богу Mr. Green).

# 278
Миа, може ли пак да дадеш линк към това сладкарско ателие? Харесала го бях за ваканцията, но го загубих.
Моля, само че не правят всеки уикенд занимания, а на определени периоди.
Но може и РД да се празнува при тях и да се запази за бройка деца.

# 279
  • София
Естествено, на къде без стикита. Ще е добре и вратарска блузка да купя за първенството.

Търся на Goosebumps "Кажи зеле и умри" и "Добре дошли в мъртвата къща". Ако ги видите някъде залежали или в електронен вариант, моля да споделите. Другите по единия или другия начин ги намерих.

# 280
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Естествено, на къде без стикита. Ще е добре и вратарска блузка да купя за първенството.

Търся на Goosebumps "Кажи зеле и умри" и "Добре дошли в мъртвата къща". Ако ги видите някъде залежали или в електронен вариант, моля да споделите. Другите по единия или другия начин ги намерих.

у дома има една "кажи зеле и умри" и още една  Peace не сме стигали до тях
ще проверя какви са и ако трябва ще снимам  Peace

https://chitanka.info/serie/goosebumps
 ooooh! май е само зелето - 2

# 281
  • София
st. Dobri, тези ги прочете. А написанито от мен ги няма. Simple Smile

# 282
Люси, при вас звучи много интересно това парти тип Мастер шеф, а би ли споделила къде го правят?
Има ли ентусиазирани за новите стикита на Лидл.

Има, да - днес ги получих от olx, цялата колекция с кутията за 30 лв. Simple Smile

Партито - доколкото разбрах от майката на рожденичката, може да се направи навсякъде. Тя си е избрала заведение, а аниматорите са дошли и донесли необходимите неща - сиропи за коктейлите, блатове и украси за тортите, престилки и готварски шапки за децата, както и разни играчки-храни, с които правеха състезание - двата отбора се надпреварваха кой ще събере и пренесе с две салатени лъжици повече продукти от "склада" до 2 обръча. Имаше и диджей. А накрая имаше пинята, която рожденичката разби и децата се втурнаха да събират бонбони. Но за цена не знам и ми е неудобно да питам майката.

# 283
  • Варна
О, Луси, такова парти би се харесало много на моята щерка! Дано докато й дойде следващия РД и във Варна някой да се наеме да го прави. Тя проявява интерес към готвенето, определено! А и като гледам доста от нейните приятелчета - също.
Вчера купихме българо-италиански разговорник. Така се ентусиазира милата да учи - чете, повтаря, после ни кара и ние да повтаряме, изпитва ни (чак се обади на леля си по вайбър да я изпитва - "тя може да е преводачка, ама да сме сигурни, че знае най-важното и го казва правилно!" ooooh!). Готвим се за екскурзия из южна Италия през септември, под надслов "Две сестри с дъщери"  Laughing и понеже ние с Марти не знаем никак езика, решихме да се подготвим по-отрано. Но определено не очаквах чак такъв интерес от нея! Heart Eyes

# 284
  • Варна
Много интересни неща сте коментирали. На вълна оценки сме и ние с тези изходящи нива. Дотук са правили всичко без основните БЕЛ и математика. Върнати две, с оценки 5 и 5,50 (втората е подарена за мен, има доста грешки).
Петицата е по английски и детето беше разочаровано. Грешките са 3, двете еднотипни (на 2 места е писал we hasn't вместо haven't), а третата е в упражнение с въпроси към съдържанието на даден текст, единият отговор е грешен. Оценяването става с точки и тези грешки имат повече тежест от другите упражнения, оттам и оценката. Опитах да обясня, че не е толкова важно, че се справя добре цяла година, имайки предвид как учи само вечер с мен и не ходи на курсове. Отделно оценяването по АЕ е като за гимназиално ниво (грешка=0.25), по другите предмети са доста "по-ларж" и това го обърква.
Та в този дух, почнах да се чудя какво ще стане в следващите 2 години, когато няма да имат оценки и бележници. Имам чувството, че ще стане разпускане, сега тъкмо се научи на една система и ще има достатъчно време да я забрави...

Готварският рожден ден е чудесна идея, може да помисля нещо за догодина. Тази сме на футболна вълна - едночасов мач с почерпка после, това си избра.

Общи условия

Активация на акаунт