Работа, CV-та, HR-и, съвети - 53-та тема

• 83 554
  • 732
  •   1
Отговори
# 105
  • Бургас
Не може да се даде прогноза за след 10 години. Аз през 2002 започнах да уча Информатика. Тогава това не беше такава желана специалност. Особено в провинцията само ентусиастите кандидатстваха и тези, които не бяха приети Икономика. Едвам събраха група от 25 човека. Още никой нямаше компютър в къщи. Не съм и предполагала, че нещата ще се развият така.

# 106
Е, как през 2002 г. никой не е имал компютър вкъщи? Някои имаме домашен интернет от 1996-97-ма.  Laughing
За информатика се кандидатстваше още през 80-те, имам съученици, завършили това.
Ама какво говоря, много преди това имаше програмисти – приятелка на майка ми цял живот е работила като програмист. Отдавна е пенсионерка вече.  Simple Smile
Вярно, не беше толкова модерна специалност, както сега.  Peace

# 107
точно - 96/97 вече и доста фирми имаха компютри и интернет
и то не само ИТ фирми

# 108
Как Сийка, въпросът звучи малко като едно време по соца - къде ще има сигурност и план за 30 години напред. Е няма такова нещо, времената отдавна са други, сигурност за търсене не може да има, понеже пазара се мени и тъй като се мени няма как да има и дългосрочна прогноза.

Ако трябва да обобщим сегашното положение, което най-вероятно ще е валидно и за следващите 5 години, за по-нататък е трудно да се каже, то най-търсени са: ИТ, хора с езици за кол центрове, медици, учители, инженери. Лекарите - стига да останат в БГ мисля, че си докарват доста добри доходи, тъй като всеки читав има частен кабинет. Много зависи и какъв лекар си (дали ще си кесиш в поликлиниката или си достатъчно добър, за да имаш пациенти и на частно, но като за България, се докарват добри доходи. За ИТ е ясно, за кол центровете също много добри доходи на фона на средното за страната особено, ако има на добро ниво и език, различен от 5-те най-разпространени. Учителите не са платени, но пък търсене ще има за тях. Също като при лекарите могат да се докарват още доходи от частни уроци, преводи, редакция и т.н. Като цяло обаче допълнителните доходи са по-ниски в сравнение с останалите изброени.

# 109
Във всяка професия, ако си добър, си и търсен и обратно.

# 110
Да, но не във всяка професия, ако си добър и търсен, си добре платен.

# 111
То и "добре платен" е различно за всеки, но да, така е, ако говорим за България само.

# 112
Как Сийка, въпросът звучи малко като едно време по соца - къде ще има сигурност и план за 30 години напред. Е няма такова нещо, времената отдавна са други, сигурност за търсене не може да има, понеже пазара се мени и тъй като се мени няма как да има и дългосрочна прогноза.

Не е точно така, защото си има специалисти, има и методи, с помощта на които могат да се направят нужните прогнози. Нещо повече, ръководната роля на държавата в този процес е особено важна. Но у нас няма никаква връзка между държавата и бизнеса, освен лобирането за отделни сектори и междуджобните финансови потоци – от моя джоб в твоя и обратно.
Бизнесът реве, че няма специалисти и подготвени кадри, държавата се цупи, че същият нито дава заявки от какви кадри ще има нужда след едно 5+ години, нито се ангажира да осигури практическото им обучение. За стипендии и прочие по-конкретни ангажираности да не говорим...
Изобщо, картинката у нас би била много комична, ако не е толкова трагична на практика.
Нищо де, поне ни остава успокоението, че сме толкова богата държава, че дори можем да обучаваме кадри за чуждите икономики.

# 113
  • Бургас
В София може да сте имали компютри, ама тук нямаха хората. Имаше едни интернет клубове и всички висяха там. За програмисти не съм казала, че не е имало, напротив. Просто не беше така търсена специалност както е сега. Нещата много се проминиха от тогава. Това имах предвид, че не може да се предвиди. По мое време всички се натискаха да учат счетоводство и икономика.

# 114
Къде тук? Аз говоря за Стара Загора.

Скрит текст:
В същите тези години (втората половина на 90-те) един познат си докарваше стабилни допълнителни доходи, преинсталирайки компютрите в циганския квартал. Не само в игралните зали, ами и домашни...  Laughing

Иначи си права, че тогава беше много модерно да се учи право и икономика. Също и някакъв мениджмънт. И психология.
В резултат сега има сума ти безработни или принудени да работят нещо много под специалността си юристи и икономисти .
Затова и повдигнах въпроса – да обсъдим, доколкото е възможно, какви са перспективите на пазара на труда и дали е възможно да се избегнат някои недостатъци от миналото като пренасищането с определени кадри или пукането на строителния балон.
Защото програмисти винаги ще трябват, да, но дали утре ще получават същите заплати, или заплащането им ще спадне с пъти, защото ще има пренасищане с недостатъчно опитни кадри?
Като няма официални прогнози, поне тук да се опитаме да очертаем някакви такива, в почивките от драмата на сещатесекоя.  Laughing

# 115
  • In the shadows of my mind
Без сериозна реформа в образователната система, за в бъдеще университетите ще продължават да бълват некачествени кадри, които не мога нищо с нищо да свършат. Ако настоящето образование се запази в този си вид, то човек е добре да се насочи към инженерни направления и медицина. И двете сфери търпят и ЩЕ претърпяват бурно развитие следващите 10-15 години минимум.
Между другото, програмирането за което говорите от 90-те, не е това, което си представят сега хората. Едно време се е писало само на доста тежки машинни езици (Фортран, Лисп, Кобол, basic и т.н.). Сега вече нещата са доста различни. Не че няма програмисти на ниско ниво, като горните, но масовото търсене е в модерните нови езици. Индустриите, производството и машиностроенто търсят програмисти за онези езици, а лъскавите фирми с опън спейс офиси търсят java, php, ruby и прочие от "по-новите" езици.
Искам и малко да поправя Селика, която все е компетентна в ИТ областта, че не се търсят само програмисти. Далеееч не само. Девелопъри, фронт-енд, бек-енд, сторидж инженери, мрежови инженери, системни администратори, дизайнери и архитекти...  

Последна редакция: пт, 06 май 2016, 08:42 от Josellyn

# 116
Как' Сийке, ти и сега ли си в Стара Загора?

Не съм казала, че се търсят само програмисти.

# 117
Не смятам, че търсенето на учители, ще ги направи добре платени. Така или иначе все ще съм към бюджетите на държавата. Не вярвам в близките 10 години да се наредят даже и сред що годе добре платените, камо ли за повече.

Мисля, че смесваме търсени специалисти с добре платени специалисти. Трябва да се разграничат двете неща. При IT сферата засега двете се припокриват. Но при учителите - не.

Съгласна съм с как Сийка, че все пак известно прогнозиране може да се направи. Но не съм компетентна да кажа какви са механизмите му. Щом бизнесът може постоянно да прави forecast-и за по 5-7 години без въобще да му мигне окото, защо и за други неща да не може да се предвиди горе-долу картината?

Как' Сийка, те вече не получават същите доходи както преди 5-6 години. Просто станаха много. Освен Техническият университет в С-я, програмисти се бълват и от СУ, и от къде ли не. 

# 118
Програмисти стават и много хора, които не са учили ИТ в университет. А някои са напълно самоуки. 
Josellyn, виж обявитe и преброй колко програмисти и колко администратори и други се търсят.

Последна редакция: чт, 05 май 2016, 21:08 от celika

# 119
Да, чувала съм, че не е необходимо. Обаче това не променя факта, че започват да стават много поне като за нашия пазар. Затова ви питах глобално или за тук говорим.

Общи условия

Активация на акаунт