Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 42

• 71 544
  • 748
  •   1
Отговори
# 495
3х750 мг не е малко. Ще се случват нещата и ще сваляш килца. Нормално е по около 2 кг на месец, но то зависи колко има да сваля човек и може отначало повече да свали, а после по-бавно да спадат килцата. Щом и спортуваш и внимаваш с храненето.
За разстройството ми е познато, само че аз имам по принцип стомашни и чревни заболявания, та с каквото и да ми го сменят, все същото се получаваше. Дано при теб със смяната да има ефект. То все метформин, ама различните видове хапчета различно се понасяли. Същото както и с Елтироксин и Еутирокс и при хиперфункция - тирозол/метизол/пропицил. Все едни и същи съставки са видовете, ама различно се понасят.

# 496
мереленда, 3 пъти по 750 не би било малко, но тя ми е изписала 3 пъти по 250, т.е. общо 750 на ден. а преди това беше 3000... сега съм й писала, за да доуточним, дано отговори, че се притеснявам Sad

гърненце, а тм взе ли някакви мерки?

# 497
Малко е, да. Не съм разбрала правилно. Аз с преддиабет и гранични стойности на захарта имам предписани 1000 метформин дневно.
Добре си направила, че си и писала. За всеки случай, да няма грешка.

# 498
А 1500 мг. дневно дали е добре като дозировка? Ще има ефект, нали? 3000 ми звучи доста...

Елч, ами, сложно е да обясня с няколко думи. Laughing Първо, както споделих, много се беше ентусиазирал в рамките на 1-2 седмици. След това обаче, ентусиазмът му видимо започна да гасне ден след ден. Mr. Green Сега е на етап ту на диета, ту изяжда доста въглехидрати на едно хранене. Карам го поне да пие от моите хапчета - Metfogamma - само че си е втълпил, че от тях получава перманентно главоболие и вече отказва. Това мислите ли, че е възможно, като страничен ефект от лекарството? Освен това, той има гастро-проблеми - от години има зверски киселини (гастрит) и му е много трудно с начина на хранене, подходящ за нас, хората с ИР. Rolling Eyes

# 499
Гърненце, мерси  bouquet

# 500
гърненце, според мен е възможно, особено ако не пие достатъчно вода, защото Метфогамата има отводняващ ефект. аз в момента пия по около 2 л. на ден и почти всеки ден ме боли главата Sad

# 501
гърненце, според мен е възможно, особено ако не пие достатъчно вода, защото Метфогамата има отводняващ ефект. аз в момента пия по около 2 л. на ден и почти всеки ден ме боли главата Sad

Лошооо... Sad

# 502
На мен също ми бяха изписвали Метформин , без да имам особен проблем със захарта, а отслабване, и то от ендокринолог
Пих го известно време , и перманентно ми увреди стомаха. 5 години след това още си го оправям с 300 зора- безглутеновата диета първо на това ми повлия,между другото. 

# 503
  • В един копнеж!
Здравейте! Може ли някой да ми каже разликата между Тиреодит на Хашимото и Хашитоксикоза?! Четох и разбрах, че Хашитоксикоза е хипертиреодит, а др.е хипофункция. Днес бях на ехограф и ми казаха, че жлезата ми на вид е типична за Тиреодит на Хашимото, а в същото време в амб.лист ми е записано Хашитоксикоза. Ниското ми тсх е инцидентно, ще  имам момент на ремисия, ще се нормализира, после вероятно съм щяла да мина в др. крайност,-хипофункция.

# 504
Обяснили са ти го. Както си го описала накрая. Тиреоидит на Хашимото може да започне както с хипофункция, така и с хиперфункция (тиреотоксикоза), която по-често е преходна и тогава се нарича Хашитоксикоза. Един вид, причината за токсикозата (хиперфункцията) е Хашимото (вероятно) и затова се нарича Хашитоксикоза.

Но с поставяне на тази диагноза в началото, всичко е само вероятно, защото не се знае как ще се развие. Дали наистина ще минеш в трайна хипофункция и ще се касае за Хашимото, или ще остане хиперактивна жлезата.
На този етап нищо не може да се каже със сигурност, но понеже Хашимото е най-често срещаното, затова и предположенията са за Тиреоидит на Хашимото с преходна Хашитоксикоза.
Пиеш хапчетата, следиш се, времето ще покаже.

# 505
  • В един копнеж!
Благодаря ти!

# 506
# 507
  • Пловдив
Здравейте! Присъединявам се към вас Simple Smile Откриха ми хроничен тиреоидит на Хашимото.
Резултатите от изследванията са:
TAT 421.2
MAT 18.9
TSH 0.02
FT4 30.38
СУЕ 43
Лекарката ми изписа 3х2 Метизол като за начало. Трябва да го започна днес, но ми се налага да пътувам за 2 дни до място, където няма медицински персонал и се притеснявам при евентуален страничен ефект, какво ще правя. Дали бих могла да изчакам и да го започна като се прибера?
Ако някой се лекува алтернативно и може да препоръча добър хомеопат в Пловдив, ще бъда благодарна да сподели Simple Smile

# 508
Не знам каква схема ти е направила докторката за начало, с тия 3х2 метизола, и за колко дни ще са 3х2. Също и колко дни ще отсъстваш, че се притесняваш ако стане нещо...
Започваш метизола и следиш за реакции, като 90% е обрив, сърби, не боли доколкото знам, но той е един от индикаторите за реакция от този вид лекарства. Лечението не се спира по принцип, или се намалява дозата или се сменя лекарството с друг тиреостатик (тирозол,пропицил).
3х2 не е никак ниска доза, макар да съм чувала и за двойно по-високи, но все пак няма да е лошо ако докторката е направила някакъв план на лечение с намаляване на тия 3х2 таблетки. Примерно 10-15 дни 3х2, после минаваш на 2х2 или по-малко. Нещо такова да е споменала? И след месец, месец и половина на контролен преглед?

Според мен, по-опасно по принцип при хиперфункцята е когато е нелекувана и дълго време недиагностицирана, отколкото последствия от прием на тиреостатици (метизол).

За алтернативно лечение на начална хиперфункция не съм чувала, но ти препоръчвам да си пиеш на този етап хапчетата, като имаш време да се информираш за тиреотоксикозата и като постигнеш ремисия, да търсиш алтернативни начини, за да я задържиш.
Има координати на доктор Нончев в Пловдив на първа страница на темата. Само добри отзиви съм чувала за него (бащата), също и за сина му.

# 509
Подкрепям Мереленда, пий си хапчетата и не се занимавай с глупости. Няма как да ти се вдигне тсх-то без хапчета.

Общи условия

Активация на акаунт