Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 42

• 71 266
  • 748
  •   1
Отговори
# 690
Да, да - никакви диети и добавки, то за тях само хапчето, дето ти го изписват е важно. Уфффф..
Аз ето оттук си чета какво да взимам като добавки

# 691
AnMar там в стандатните изследвания ли ти влизат феритин и b12 защото тук ти пускат една кръвна картина и едно желязо и винаги всичко е в норма нищо ти няма Simple Smile.
Не разбирам каква ти е диагнозата имаш повишени антитела МАТ(Anti-TPO) обаче ехографията на жлезата е нормална така ли? По принцип е възможно ако заболяването е отскоро да няма още видими поражения  над жлезата обаче напрактика почнала ли си да усешаш симптомите обикновено заболяването не е толкова от скоро и си се виждат измененията.
Ако си с Хашимото може да примаш селен и магнезий втория и без Хашимото може да си го приемаш общо взето той си е дефицитен по принцип. Антитела няма защо да ти изследват пак толкова скоро едва ли ще има някаква промяна. Може да си изследваш нивата на витамин Д изследва се 25 OH Vitamin d повечето сме с остър недостиг.
За йода от горната статия аз съм чела че трябва да го ограничим максимално защото не го преработваме само ни възпалява допълнително жлезата.

# 692
Здравейте. Реших да пиша тук макар че не знам за тук ли съм. Проблемът ми е, че имам покачващо се ТСХ. За последните 6 месеца от 2.9 се е вдигнало на 3.7.
В неделя съм при д-р Тодорова. До сега ми е давала само селен и ми е казвала, че явно съм с лека хипофункция. На ехограф не вижда нищо освен, че според нея жлезата е увеличена чисто физиологично. Да, обаче тая хипофункция вече от лека преминава явно в не толкова лека и аз се чувствам все по-зле. Последните два месеца се влача като парцал, имам постоянна умора, нощем безсъние обаче, а през деня едвам кретам. Плюс това съм все гладна, все ми се гади и съм все с главоболие и изобщо как го изкарвам това лято ми е трудно да обясня (а и напълняването си е факт иначе от няколко години насам). Отделно си имам Инсулинова резистентност, а в последните два месеца и високи нива на Пролактин. Днес си пуснах всички за ЩЖ, за да съм готова за неделя с пълна картина. Моля ви да коментирате според вас как са нещата:
TSH   S        3.71       µIU/ml     0,27 - 4,2     ECLIA
Free Т4 (fT4)   S        14.5       ng/l     9.30 - 17.00     ECLIA
Free T3 (fT3)   S        2.86       ng/l     2 - 4,40     ECLIA
ТАТ (Tg Ат)   S        10       IU/ml     0 - 115     ECLIA
A-TPO (MAT)   S        9.09       IU/ml     0 - 34

# 693
Lovely да резултатите ти говорят за хипофункция но според антителата нямаш Хашимото нали и ехо са ти правили. Ти вода пиеш ли симптомите ти може и да са от дехидратация ако не е от това провери си феритина и една ПКК. Обсъди с Тодорова йодни препарати ако нямаш Хаши при обикновената хипофункция може да се пробва и с йодни пордукти като келп или друго.

# 694
Lovely да резултатите ти говорят за хипофункция но според антителата нямаш Хашимото нали и ехо са ти правили. Ти вода пиеш ли симптомите ти може и да са от дехидратация ако не е от това провери си феритина и една ПКК. Обсъди с Тодорова йодни препарати ако нямаш Хаши при обикновената хипофункция може да се пробва и с йодни пордукти като келп или друго.
На ПКК традиционно все ми излиза нисък хематокрит на долна гранична стойност, но за него личната все казва нищо не е и аз не съм му обръщала никакво внимание. Това феритин не знам какво е, не съм го правила до сега. За течности пия доста, но чисто вода по-рядко. Обичам чайове разни, сокове и т.н. Трябва да питам наистина за йодни продукти. А дали според вас ще ми даде еутирокс заради това ТСХ? Или при хипофункция само не се взима...

# 695
Феритина показва какви са ти запасите на желязо в организмът ниския хематокрит може да говори за анемия. За повечето доктори ПКК е достатъчно а тя ще покаже анемия едва когато си в тежка такава. За течностите организмът има нужда от поне 1,5-2 л чиста вода не сокове не чайове а чиста вода сега лятото дори към 3 литра. Знам че всички си мислим че пием течности ама ако реално засечем колко пием ще се окаже че повечето сме дехидратирани обаче си мислим че е от Хашито всичко.
Може да ти изпише еутирокс но за да не почваш хормона затова ти казах да я питаш за йодни продукти но само ако нямаш Хашимото.

# 696
Феритина показва какви са ти запасите на желязо в организмът ниския хематокрит може да говори за анемия. За повечето доктори ПКК е достатъчно а тя ще покаже анемия едва когато си в тежка такава. За течностите организмът има нужда от поне 1,5-2 л чиста вода не сокове не чайове а чиста вода сега лятото дори към 3 литра. Знам че всички си мислим че пием течности ама ако реално засечем колко пием ще се окаже че повечето сме дехидратирани обаче си мислим че е от Хашито всичко.
Може да ти изпише еутирокс но за да не почваш хормона затова ти казах да я питаш за йодни продукти но само ако нямаш Хашимото.
Благодаря ти за мнението. Разбирам. Непременно ще я питам сега в неделята за йодни продукти. Този феритин трябва да видя къде го правят и да го пусна наистина и да видя с този хематокрит какво е положението. Дали пък наистина не съм развила и анемия. Не знам от какво може да съм я развила, но...е възможно. Толкова съм отпаднала напоследък. Пак Тодорова ще я питам и за това, защото личната ми е малко от тоя тип, за които всичко е добре, докато не стане много зле. Последната ми ПКК е от преди месец някъде и е добра с изключение на това, което казах. Права си за водата, не бих казала, че пия много чиста вода, но явно трябва да се накарам да увелича количеството.

# 697
Благодаря за сьветите, момичета.Диагнозата ми е автоимунен пьрвичен хипотероидизьм, преведена от испански, личната ми каза, че ехографията е добре, малки изменения на жлезата. При запитването ми Хашимото ли имам, ендокриноложката ми каза да, автоимунно е, пий си 100 еутирокс и след 6 месеца да те видя.Иследванията са различни от крьвната картина в Бг, изследвано е всичко, различни са от тези, които ти пускат в спешното, и там ми се е налагало доста пьти да ми правят, посещавайки ги сьс симптоми на паник атаки, сьрцебиене, виене на свят, така че симптомите ги имам от 2 години и моята лична дори дьржеше да пия антидепресанти.Офф, добре, че сте вие човек да се информира, благодаря ви за вниманието bouquet

# 698
До петъка, който мина изпих по предписание цяла опаковка Конкор кор. И сърцебиенето не се усещаше. Да, ама откакто го спрях, ако кача 20 стълби и го усещам в гърлото си как учестено бие.  И не само. Не ми пречи да го пия пак, незнам дали трябва обаче?! Вие използвате ли някакви др. заместители...от рода на мента, глог,валериан, някакви хомеопатични хапове?!!!

Има значение в каква доза е бил предписан Конкор, с каква продължителност е било лечението и как е спрян бета-блокера.
Започва се с малка доза, при нужда се увеличава (докторът трябва да проследи това), а след това плавно се спира, ако докторът е преценил, че вече нямаш нужда от него. С всички бета-блокери се процедира така. Не се спира изведнъж, освен ако дозата не е била минимална. От поста ти съдя, че явно имаш нужда от блокера, но не е описано колко време е било лечението и в какви дози е овладян пулса. При мен с първото лечение приемах бета-блокер около 6 месеца, като 4 от тях бях на най-ниска доза, след като се овладя ускорения пулс.
При екстрасистоли и ускорен пулс, може да го приемаш и нека доктор определи дозата.
Мента, глог, валериан, успокояват, но нямат действието на бета-блокер. За по-леки случаи са. Чай от маточина също повлиява добре ускорения пулс/сърцебиене и успокоява нервната система.

# 699
До петъка, който мина изпих по предписание цяла опаковка Конкор кор. И сърцебиенето не се усещаше. Да, ама откакто го спрях, ако кача 20 стълби и го усещам в гърлото си как учестено бие.  И не само. Не ми пречи да го пия пак, незнам дали трябва обаче?! Вие използвате ли някакви др. заместители...от рода на мента, глог,валериан, някакви хомеопатични хапове?!!!
А защо го спря?
Три пъти до сега ми се е налагало да пия бетаблокери заради щитовидната, първите два пъти ги пих по 3 месеца приблизително, в момента ги пия за трети път. Спирала съм ги, след като съм усещала, че вече нямам нужда от тях и след кратка консултация по телефона с кардиолога или ендото. Тоест, аз съм била инициатора на спирането, лекарят ми ги е изписвал, но не ми е поставял краен срок за пиенето им.

# 700
  • София
Момичета, моля за коментар на следните резултати, имам час за ендокринолог в неделя.
Скрит текст:
Име на теста (изследване) Резултат   Единици Референтни стойности

MAT/anti -Tpo/                     14.2          IU/ml       <34

TAT/anti-Tg/                          11.1          IU/ml        <115

TSH                                       2.99       uIU/ml            0.27-4.2

fT4                                        1.14           ng/dl        0.93-1.7

fT3                                       4,09          pmol/l        3.95-6.8

Име на теста (изследване)                     Резултат   Единици Референтни стойности

Гликиран хемоглобин/Glicated hemoglobin  4.95              %    Здрави (недиабетици) 4,0-6,0%,диабетици   

Благодаря от сърце! bouquet

# 701
Erna не помня какви са ти били резултатите преди. Имаш лека хипофункция най-вероятно ще те оставят на проследяване. Антителата са ти в норма което е супер, не знам ти с Хаши ли беше но така или иначе антителата са добре. Не знам какви са ти били предишните резултати за да сравним спрямо тях но като цяло добри са ти резултатите.

# 702
  • София
Нис, благодаря за бързият отговор!
Предходните изслезвания са от миналата година, със сходни малко по-високи  показатели.
В продължение на година приемах по схема селен, витамин Д, омега 3, магнезий и вечерна иглика
Не съм диагностицирана, но майка ми е. Профилактично си правя изследвания. bouquet

# 703
  • В един копнеж!

Има значение в каква доза е бил предписан Конкор, с каква продължителност е било лечението и как е спрян бета-блокера.
Започва се с малка доза, при нужда се увеличава (докторът трябва да проследи това), а след това плавно се спира, ако докторът е преценил, че вече нямаш нужда от него. С всички бета-блокери се процедира така. Не се спира изведнъж, освен ако дозата не е била минимална. От поста ти съдя, че явно имаш нужда от блокера, но не е описано колко време е било лечението и в какви дози е овладян пулса. При мен с първото лечение приемах бета-блокер около 6 месеца, като 4 от тях бях на най-ниска доза, след като се овладя ускорения пулс.
При екстрасистоли и ускорен пулс, може да го приемаш и нека доктор определи дозата.
Мента, глог, валериан, успокояват, но нямат действието на бета-блокер. За по-леки случаи са. Чай от маточина също повлиява добре ускорения пулс/сърцебиене и успокоява нервната система.

Дозата ми беше 1 на ден от 2,5 мг. За 30 дни. И опаковката свърши. И след седмица се разтупах пак, че и по изразено. Взех си още един блистери. От вчера пия, ами по-добре ми е. Tired

# 704
  • В сърцето на любимия човек
Момичета, нормално ли е въпреки спада на ТСХ, ФТ4 да не се покачва  newsm78 и по-важното - дали е проблем?
Ето резултатите от началото на бременността ми:

06.03.2016г.  - 75мкгр.
Тсх = 0.22 (0.34-5.60)
Фт4= 15.51 (7.86-14.41)

06.04.2016г.  - 62.5мкгр.
Тсх = 0.99 (0.34-5.60)
Фт4= 11.13 (7.86-14.41)

10.05.2016г.  - 62.5мкгр.
Тсх = 1.9 (0.34-5.60)
Фт4= 9.89(7.86-14.41)

24.06.2016г.  - 62.5мкгр.
Тсх = 2 (0.34-5.60)
Фт4= 9.3 (7.86-14.41)

28.07.2016г.  - 75мкгр.
Тсх = 0.89 (0.34-5.60)
Фт4= 9.02 (7.86-14.41)

С Начев ще се видя чак на 6-ти, по телефона не ми беше удобно да го питам за резултати.

Общи условия

Активация на акаунт