Странните порядки и навици в чужбина

• 711 861
  • 5 512
  •   1
Отговори
# 30
  • Nice
За рождените дни и при мен е така. Първо купуваш подарък за рожденика, второ плащаш си сметката и трето има хора които държат да платят и тази на рожденика. Но не с всички е така. Някой рожденици си плащат всичко, но това е по-скоро изключение.

Ако живееш в кооперация и се засечете със съсед винаги се поздравявате и се усмихвате, дори и да не се познавате. Никога не са ме подминавали без едно ''добър ден''.

Нещо което ми харесва-касите за самообслужване в супермаркетите. В България не съм виждала такива (разбира се може и да има някъде ама у наше село нема  Grinning ). Та сам си минаваш покупките плащаш си и се изнасяш.

Друго което е голямо улеснение - ако трябва някаква админисративна формалност да се прави най-често става по интернет и ако трябва нещо да взимаш все ти го пращат по пощата. Така например може да си направиш телефонен абонамент по интернет и ти пращат сим картата по пощата. Аз и до сега не съм стъпвала в магазин на мобилен оператор. За много неща е така, вадиш документ по интернет и ти го пращат хората, няма губене на време и висене по опашки.

Нещо което на някои може да им се стори странно е, че навън няма контейнери за смет, обикновено в кооперациите имат отделение където се държат контейнерите. Всяка вечер минава човек, изкарва ги навън и хората минават с камиони и ги събират и така обикалят града цяла нощ.
А нещо за Холандия което наскор разбрах беше също системата им за събиране на смет. Събираш цяла седмица чували със смет у вас и един определен ден има камион който минава в твоя квартал. Тогава трябва чувалите да са пред къщата, ако не ги извадиш остава да си чакаш другата седмица с боклука в къщи  Grinning

# 31
Супер сте момичета, много интересн неща разказвате. Не знаех за целувките, рождениците, боклуците, ходенето бос, мъже в тоалетните  Blush и тн.

Аз знам за Турция например, че без пазарене на пазара не може. И не те оставят да си тръгнеш от магазина ако не се пазариш, сервират и чай даже  Simple Smile Може да си откараш деня

# 32
  • София
Беше ми странно как си казвахме по 4 пъти "Мерси" на касата в магазините в Белгия.
И сега все още казвам Мерси в БГ, ама не ми отвръщат.
О, да - боклука! И до сега имам странни сънища, че съм забравила да го изкарам. Mr. Green

В Испания пък бяхме на газова бутилка и аз не знаех кога минава буса да ги сменя. Седели сме месеци без топла вода.
И в Испания се целуват. Айде, с познати как да е, ама непознати при първа среща е кофти.

# 33

В Испания пък бяхме на газова бутилка и аз не знаех кога минава буса да ги сменя. Седели сме месеци без топла вода.

Бензиностанции нямахте ли?

# 34
Имах драма да свикна с газифицирането. Тук почти всичко е на газ, а аз изпитвах ужас, а и като купихме къщата имахме теч Simple Smile. Сега не ми пука и със запалка проверявам  Embarassed.

# 35
  • MI
Аз съм споделяла, че тук ходят боси по улиците. Редовна глетка е и възрастни и деца да си шляпат боси. Аз свикнах да ходя с джапанки до офиса Simple Smile.

Боси без обувки?  #Crazy Ето това наистина е странно. Не им ли се нараняват краката?

За прегръдките - французите с ами любимци, колкото по от север са, толкова повече целувки. Едни едри каки (близо 2 метра и масивни) като ме стиснаха да ми дават 5-6 целувки, още ми е стрес  Laughing Иначе по целувка на буза си ми е ОК, всъщност и с приятелките ми в България си ги даваме от край време. Тук (Италия) жените ги целуват по двете бузи и жени, и мъже приятели. Между мъже е рядко, само ако отдавна не са се виждали.

Това с таксата услуга не е навсякъде в Италия, само в по-туристическите места и ако решиш да се гъзарееш да пиеш кафето седнал. Ето с това по-трудно свикнах, кафето се пие на крак, поне в северната част. Колкото по на юг слизаш, по-вероятно е да ти го  сервират безплатно на маса.

Друга особеност е че особено в южната част на страната масово оставят децата будни до много късно. Ако има гости например може и до след полунощ да играят. От гл.т. на детето не ми се вижда толкова зле.  Laughing

# 36
  • София

Бензиностанции нямахте ли?

Е нали трябва да занеса бутилката до там. А аз не съм шофьор. Помолих едно такси, но ме качи само веднъж, защото им е забранено да возят газови бутилки. Абе - сложно беше. Измисляхме разни схеми, къпехме се при приятели, на работа и т.н.

# 37
Нелия, явно притръпват. Аз обичам да ходя боса, но по улиците не ми се отдава. Детето свикна.
Най-първият ми сблъсък беше на някакъв училищен празник. Валеше и беше около 8-10 градуса. Всички родители облечени порядъчно, спортуващите деца с екипи, а бебетата по тениски и джапащи в локвите. БГ баба би се побъркала Simple Smile.

# 38
  • MI
 #Crazy Ето това наистина е странно! Явно са друг биологичен вид, аз ако изляза при 10 градуса без чорапи (не без обувки), после ще съм една седмица болна.

Не само бг бабата би починала, вчера паднаха до към 10-15 градуса температурите и свекървата звънна да види дали се обличам(е) достатъчно.  Joy

# 39
Тук зимата е интересна. Можеш да видиш хора с кожуси и такива по шорти Simple Smile. Аз сега искам нови боти, но ще търся по-отворени, че ми е топло с нормалните.

# 40
  • MI
А колко падат температурите през зимата в Австралия? Аз при 10 градуса съм си стабилно облечена, но пък винаги съм била малко зиморничава...

# 41
Зависи къде си, все пак е държава континент. При нас не падад под нулата. Най-ниската е 1-0 през нощта, през деня е окоо 15-20в най-студените дни. Спокойно си ходя с джапанки на работа.

# 42
  • София
Украйна:
Хората са изключително, ама изключително приветливи и мили, обичат определено прегръдките с повод и без повод, винаги ходят на големи групи, рядко можеш да видиш отделно шляещи се хора, в повечето случай са голяма компания. Изключително религиозни - при всяко подминаване на църква, статуя на богородица или какъвто и да е друг религиозен символ се кръстят, навсякъде в града можеш да видиш статуи на Богородица. Друго странно нещо за мен беше, че някой снаксове (от рода на зайо байо) са сладки, а не солени. Масово се женят доста рано, повечето 23/4 годишни там са женени и имат деца, но може би поради това, че  завършват висшето си образование на 21/2 години. В Университетите няма квоти за момчета и момичета, приема се по бал до запълване на свободните места. Навсякъде се продават насипни бонбони и има огромни магазини само за бонбони. Има и огромни магазини само за шоколади. Живеят в големи блокове тип ЕПК по 12 и повече етажа и по няколко входа има и по-малки от рода на нашите панелки, но масово са от рода ЕПК
Скрит текст:

Турция - Изключително мили и любезни хора, винаги усмихнати. Нещо странно което ми прави впечатление всеки път - ако има неомъжена жена на масата в заведението сервитьора (ако е мъж) никога не се обръща към нея, освен ако не е сама и тогава пак избягват контакта с очи, обикновено си гледат към обувките. Когато разберат, че си българин започват да показват, че поназнайват езика, усмихват се и като цяло имат друго отношение към теб. Всеки път ми прави впечатление страшната шарения по пазарите, могат да те заболят очите. Мъжете в ТР се прегръщат и потупват по гърба, а жените си разменят целувки.

Испания -  прави ми впечатление това, че младите се събират на улицата пият бира и после правят състезания с мотори или бумбум кар. Целувките и прегръдките също - излизането на кафе с голяма компания обикновено преминава в нацелуването  и напрегръщането на всички. Типичните испански сиести също, отварят в 10 работят до 12/13 h после почиват и следобед отварят пак за няколко часа.  Живеят в мънички кооперации до макс 8/10 апартамента в кооперацията и много добре се познават. Странно нещо, което май обаче всички знаят е мръсотията по подовете на барове и дискотеки.

Гърция - Била съм за доста кратко там, но това което ми направи впечатление беше - различните номера за семействата с 3 или повече деца, главно мъжете работят, а жените се размотават и си гледат децата,  а в неделя не можеш да намериш работещ магазин, ако ще на бог да се молиш да ти го прати. Изключително религиозни са, ама това май е известен факт.

# 43
  • MI
Зависи къде си, все пак е държава континент. При нас не падад под нулата. Най-ниската е 1-0 през нощта, през деня е окоо 15-20в най-студените дни. Спокойно си ходя с джапанки на работа.

Мислех че в цяла Австралия е така  Embarassed Ето това с джапанките на работа си е мечта за всички европейци мисля.

Забравих за затварянето на магазините по обед (само по-малките). Всъщност никой не отива да спи, по много практични причини е направено. Прибират се за обед вкъщи, така или иначе по това време няма много клиенти. После за сметка на това са отворени поне до към 20 часа, особено лятото и до по-късно. Така са отворени когато останалите хора излязат от работа, а през лятото и когато не е толкова горещо и има повече хора по улиците.  Peace

# 44
Тук ми беше драма първата година. Всичко затваряше в 5, а в събота в 1. Колко вечери сме седяли гладни  Grinning После разрешиха търговията да е до 8 и сега всичко жиео работи до посреднощ.

Общи условия

Активация на акаунт