Въпрос относно брокерите...

• 1 528
  • 10
  •   1
Отговори
  • Габрово
Имам една боксониера,която съм обявила в сайтовете за имоти за продажба..На обявата се обаждат непрекъснато брокери,интересуват се,разпитват ме ,защото могат да доведат клиент.Сега въпросът ми е знаете  ли сте какъв процент взимат брокерите и след като аз не съм търсила техните услуги,а те водят клиент,дължа ли им процент и ако дължа,то какъв?Благодаря ви предварително за отговорите.

# 1
Да, мисля, че преди процентът беше от 1.5 нагоре, а сега са по 3 процента за двете страни - за теб и за купувача.

# 2
Ами питайте ги, като се обаждат

# 3
  • София
Истината е, че е както се договориш. Можеш да им кажеш да си търсят комисионната изцяло от купувача или да се договориш да им дадеш нисък %. Нямаш договор с тях и реално не си им задължена по никакъв начин. Тези 3% от тяхна страна са си направо рекет при условие, че си имаш собствен юрист, който да те съветва в сделката. Ако ползваш техен юрист все пак им дължиш нещо, но аз лично не бих се доверила изцяло.

# 4
  • Габрово
Ами питайте ги, като се обаждат
да...точно така ще ги питам...

# 5
  • Габрово
Истината е, че е както се договориш. Можеш да им кажеш да си търсят комисионната изцяло от купувача или да се договориш да им дадеш нисък %. Нямаш договор с тях и реално не си им задължена по никакъв начин. Тези 3% от тяхна страна са си направо рекет при условие, че си имаш собствен юрист, който да те съветва в сделката. Ако ползваш техен юрист все пак им дължиш нещо, но аз лично не бих се доверила изцяло.
така...така...нямам договор с тях...не съм ги търсила...те си звънят..

# 6
Казвате, че не работите с агенция и пожелавате приятен ден, след което затваряте  Peace

# 7
  • 42°37'41.83N 23°21'53.29E
Може да им казвате, че не давате комисионна, но накрая, при евентуална продажба, пак ще ви извият ръцете и ще си ги вземат.
+1   Peace

Може да им казвате, че не давате комисионна, но накрая, при евентуална продажба, пак ще ви извият ръцете и ще си ги вземат.
И ако все пак решите да ползвате услугите им, в никакъв случай не подписвайте нищо с тях предварително.
Много обичат да пробутват едни договорчета за "ексклузивни права", които са много задължаващи, ама обикновено само от ваша страна.   ooooh!

Последна редакция: ср, 04 май 2016, 19:06 от kalei

# 8
Ако се уточни това в самото начало няма начин да им вземат нищо от джоба.
Но все пак щом са решили да работят сами е най-добре да не допускат агенции  Peace

# 9
  • София
Преди около 20 години родителите ми продаваха апартамента си и не са наемали брокер за това. Брокерът на купувачите обаче  им е поискал %, за който те си направили оглушка. След изповядване на сделката ги чакали едни яки момчета отпред и им казали, че до 1 ден трябва да си платят комисионната. Е, платили си...но все пак това бяха мутренските времена. Надявам се сега нещата да са по-цивилизовани.

# 10
И за онова време е било изключение. Просто са попаднали на фирма на мутри, другите не бяха такива.

Общи условия

Активация на акаунт