Страсти – градините в София, кампания 2016/2017

• 52 474
  • 740
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Здравейте!
Прочетох ги и не ми става ясно, затова питам тук. В правилата има точка 2.3.9. къде не пише от кога тече 90-дневният срок за приема от септември 2016 г.
По втория въпрос успях да си разясня нещата, извинявам се, че избързах със запитването.

Поздрави!
Тече от 15.09. 13.12 е крайния срок за ясленчетата.

Пепич, до персонал е ... И до дете...
Пижамата се облича - сигурна съм понеже все не мога да уцеля маркер, който да не остава по кожата. В понеделник моята е маркирана по врата и по кръста от маркера на пижамата. Определно хапва там. Не е и примряла за вода. Подозирам, че ги оставят да се оправят сами. А тя покрай копирането от големите в нас се е ошайфала с пиене/ядене.
А за боледуването - да не я хваля, но има вече 5 седмици една след друга. И сега тамън за празниците текна сопол и изби един кучешки зъб. Т.е. нищо сериозно.  Но брат й пък беше с ходене 1 седмица и 3 седмици лекуване, а ги гледам еднакво...
И при вас ще 'просветне' с болестите, но ще е по-натам като порасне още малко детето.

# 46

Преди да тръгне на ясла изобщо не е боледувал. Сигурна съм, че не обличат пижама, защото както я сложа в раницата така си я връща.   v_spasova вие сте в другата група там може и да ги обличат.

# 47
  • София
След този 3 месечен срок ли се отлага с бележки?
Че няколко познати са на различно мнение. Едни ми казват,че трябва да тръгне Септември, ако не искаш или не може-с бележки до 3 м., след което ако не тръгне-отпадаш.
Други ми казват, че първо са тези 3 м., след което ако не може все още да тръгне имаш право да отлагаш още до 3м.  newsm78 

# 48
След този 3 месечен срок ли се отлага с бележки?
Че няколко познати са на различно мнение. Едни ми казват,че трябва да тръгне Септември, ако не искаш или не може-с бележки до 3 м., след което ако не тръгне-отпадаш.
Други ми казват, че първо са тези 3 м., след което ако не може все още да тръгне имаш право да отлагаш още до 3м.  newsm78  

За 90 дневното отлагане не трябват бележки. Ако след това детето не може да посещава ясла, тогава искат документ.
Но това да се отлага с още 3 месеца след 90 дневното отлагане за първи път го чувам. Според мен са те излъгали. То ако беше така децата нямаше да ходят цяла година на ясла, а щяха да заемат място.

# 49
И моите наблюдения от голямата са, че не им дават вода, за да не пикаят. Плюс че им отварят вратите докато спят, за да се разболяват и да са по-малко в група. Не твърдя, че е навсякъде, но го има. И няма как една лелка да гледа 30 деца. И 20 също, така че е пълен сървайър в яслите. Аз затова съм в страшна дилема дали изобщо да я пускам или да ходи на частна поне за първа ясла. Май до 12-ти ще се чудя и ако шансовете са все такива ще се отпиша от системата за тази година.

# 50
  • София
И моите наблюдения от голямата са, че не им дават вода, за да не пикаят. Плюс че им отварят вратите докато спят, за да се разболяват и да са по-малко в група. Не твърдя, че е навсякъде, но го има. И няма как една лелка да гледа 30 деца. И 20 също, така че е пълен сървайър в яслите. Аз затова съм в страшна дилема дали изобщо да я пускам или да ходи на частна поне за първа ясла. Май до 12-ти ще се чудя и ако шансовете са все такива ще се отпиша от системата за тази година.
Teзи градски легенди си вървят откакто моите деца (голямото е вече на 15) са тръгнали на ясла и градина. Аз лично подобно нещо не съм видяла. В яслата съм видяла най-доброто гледане и отношение. По-скоро съм се нагледала на безумни изисквания от родителите - да не се проветряват, че децата ще настинат (пълна глупост за мен), да не се извеждат децата зимата (пак със същия довод). Единственият минус на яслите и градините за мен е високата температура, поддържана зимата в помещенията, която изнежва децата и е чудесно условие за развъждане на вируси.

# 51
Здравейте! Имам въпрос: Защо едни и същи деца присъстват и в опашката по социален критерий, а после ги има и в общата опашка (но с по-малък брой точки)? Излиза, че ако тези имена бъдат премахнати от общата опашка, защото те така или иначе ще бъдат приети по соц. критерий, тогава останалите деца ще имат по-голям шанс...  newsm78

# 52
  • София
Здравейте! Имам въпрос: Защо едни и същи деца присъстват и в опашката по социален критерий, а после ги има и в общата опашка (но с по-малък брой точки)? Излиза, че ако тези имена бъдат премахнати от общата опашка, защото те така или иначе ще бъдат приети по соц. критерий, тогава останалите деца ще имат по-голям шанс...  newsm78
[/qu

Първото класиране се провежда на два етапа,който се случват в хода на самото класиране. След като въпросните деца бъдат евентуално приети по социалните критерии кандидатурите им от общата опашка се изтриват. А ако не бъдат приети със социалните точки кандидатстват с точките си в общите опашки.  Има го написано в сайта как протича класирането.

# 53
[/qu

Първото класиране се провежда на два етапа,който се случват в хода на самото класиране. След като въпросните деца бъдат евентуално приети по социалните критерии кандидатурите им от общата опашка се изтриват. А ако не бъдат приети със социалните точки кандидатстват с точките си в общите опашки.  Има го написано в сайта как протича класирането.
Уж четох в сайта, но не ми стана ясно точно това. Благодаря.

# 54
  • София
И аз ако мога да попитам, за детската градина първа група - всички едновременно ли тръгват, или пак в период от 3 месеца като при яслите?

# 55
Teзи градски легенди си вървят откакто моите деца (голямото е вече на 15) са тръгнали на ясла и градина. Аз лично подобно нещо не съм видяла. В яслата съм видяла най-доброто гледане и отношение. По-скоро съм се нагледала на безумни изисквания от родителите - да не се проветряват, че децата ще настинат (пълна глупост за мен), да не се извеждат децата зимата (пак със същия довод). Единственият минус на яслите и градините за мен е високата температура, поддържана зимата в помещенията, която изнежва децата и е чудесно условие за развъждане на вируси.

За мен не са легенди, защото си познавам детето. Знам колко вода пие и колко памперси сменям на ден. В яслата за цял ден сменят само 3 памперса и като го взимам първата му дума е вода. След това изпива на екс 500 мл.

# 56
  • София
Добре де, като не сте сигурни дали ще му дават вода, ще сменят памперси или ще ги проветряват с цел разболяване, запишете ги на частна ясла. Има достатъчно деца, за които няма друга алтернатива, освен държавната ясла. На моите също им сменям по 3 пъти памперсите през деня.

# 57

Ако случайно ни приемат, и моите притеснения са свързани с топлината вътре. Всъщност това е повод много вируси да вилнеят там. Даже се надявам да проветряват. Със сигурност не ги държат на течение, за да ги разболяват, но когато съм влизала в общите помещение е много топло /поне за мен/.

# 58
  • София
И моите притеснения са дали ще е нахранен, напит...за памперсите нямам притеснения. Но моето дете е по-свито, тихо и не си иска само. Малко по-бавно върви спрямо наборите, не ходи все още(на година и половина е почти), не тръгва само да прави разни неща, обикновено наблюдава отстрани. Та съм притеснена как ще оцелява в яслата. Все пак имам надежда и ще пробваме.
Частната не е гаранция за нищо. Мои познати пробваха да пуснат сина си, след 2 седмици го отписаха, защото просто не се получава. Детето стои гладно, видимо стресирано, започнало да получава някакви кризи нощем. Думите на учителките през това време били, че се справя добре. Когато решили да го отпишат вече казали, че им пречело на работата, не можели само него да обслужват.
То това е ясно, аз самата съм карала стажове и практики в ясли и градини и ми беше много страшно  Laughing  А да го вършиш това ден след ден...колкото и да са мили и сладки, не можеш да огрееш всяко.

# 59
  • София
Хора, аз съм една щастлива майка на близнаци. Сигурно има и други тук, които вероятно ще потвърдят думите ми. Децата си играят сами по цял ден. Вкъщи е рай. Храня ги за 5мин двамата, преобувам ги за 2мин. Така че не е толкова непосилно за госпожите да се справят с децата. Една част от тях са на гърне, други се хранят сами. Бъдете спокойни. Има и смотани госпожи, но това е навсякъде. Успех на всички!

Общи условия

Активация на акаунт