Частни училища - информативна тема 12

• 99 728
  • 728
  •   1
Отговори
# 150
  • в страната на чудесата
Аз скоро научих за езиков свят. Не съм се срещала с тях, но сайтът им ме потресе...
Може би външният вид лъже...
----
По отношение на спора за хорариума и предметите, бих казала, че това няма значение. Според мен голям проблем на няколкото ЧУ, които познавам е,че се надпреварват за резултати от НВО и състезания и ползват децата за маркетинг. Нищо друго няма значение. Отвътре са деморализирани и с двоен стандарт. Да, след 10 часа български и тренировки до втръсване ще имат 6-ци. И какво доказва това? Резултатите на нашето училище са фантастични. И? Това е едно посредствено училище заради учителския и донякъде родителския състав.
Смятам, че е крайно време за независима одитираща организация в образованието, в чиято оценка да има различни показатели - знания, условия, резултати, квалификация, сигурност, агресия и пр. Мечти....

Последна редакция: чт, 12 май 2016, 23:15 от Leika_moja

# 151
  • sofia
 На това училище "Езиков свят" им признавам две неща - добрали са се до сграда с чудесно разположение, директорката е може би единствената (или една от  малцината) такава на частно училище, която има общо с образованието като квалификация и стаж. Иначе са поредното частно училище за сега Wink

# 152
Според мен голям проблем на няколкото ЧУ, които познавам е,че се надпреварват за резултати от НВО и състезания и ползват децата за маркетинг. Нищо друго няма значение.

Но не са всички така, ето например Увекинд, по отзивите за него е много хубаво училище, а не гони резултати на НВО, затова не са и в десятката, май дори и в двайсетицата не са; други хубави училища - ОТ, Климент Охридски, БШ и те не гонят непременно представянето на НВО.
Дори си мисля и за ПЧМГ, че е така - те просто научават децата на математика и това им е целта, а не НВО-то, а пък отличното представяне на НВО идва просто защото децата наистина са научили математиката; в голяма степен важи и за БЕЛ.

# 153
  • София
Не мога да разбера какво лошо има в това дадено училище да иска неговите възпитаници да имат високи резултати на НВО.

# 154
Не мога да разбера какво лошо има в това дадено училище да иска неговите възпитаници да имат високи резултати на НВО.

Разбира се, че няма нищо лошо, напротив - задължително е.
НВО е посредствена проверка и отличното представяне на нея е задължителен, но не и достатъчен атрибут за всяко частно училище, без значение кое е и какъв му е профила.
Тръгне ли някой да ти бае как друго търсел в училището, което изклювало базови елементарни знания, осигуряващи висока оценка на НВО... просто не му обръщай внимание - популистки приказки за кисело грозде Simple Smile

# 155
Лошо е, защото всички, които на даден етап не могат да имат такива резултати са поощрявани да напуснат или директно не им се подновява договора. Децата по различни причини могат да не са винаги във върхова форма или нещо да им е трудно, не може към това да няма никакво разбиране и помощ. А тези високи резултати са изкуствени и не може да се твърди, че са заслуга на самите училища, само на подбора и прогонването на деца с по-ниски. Можеха да твърдят, че имат високи резултати само ако имаха нормални класове с всякакви деца. Всеки, който събере само флегматични и кротки деца, които издържат по 10 учебни часа на ден ще постигне такива резултати с тях. И пак много ходят на уроци допълнително, за да изкарат достатъчно високи оценки на матурите. Та направо ми е чудно как хората се хващат изобщо на резултатите от НВО като примамка...

# 156
  • София - Рим и обратно
Та направо ми е чудно как хората се хващат изобщо на резултатите от НВО като примамка...

И на мен.

# 157
  • София
Не се гонят деца, които по някаква причина в някакъв момент са се представили за мъничко лошо. Crazy Дете с годишна оценка по-ниска от 4 или от 4.50 означава, че толкова си може или толкова иска да покаже.

# 158
Не се гонят деца, които по някаква причина в някакъв момент са се представили за мъничко лошо. Crazy Дете с годишна оценка по-ниска от 4 или от 4.50 означава, че толкова си може или толкова иска да покаже.
Ама децата са подбрани да са от началото на страшно високо ниво като знания и са с подходящ характер. какво по-точно постига самото училище в такъв случай? С такива деца всеки ще постигне такива резултати. Да се фука някой, който с всякакви деца е постигнал висок резултат на НВО, ако това ще се гледа като мерило. Тези деца навсякъде щяха да имат високи оценки.

И не казвам, че е лошо за самите деца. Всеки знае какво иска за детето си, но това не са постижения на въпросните училища, а на децата. Постижението им е да ги събере на едно място. Това го правят и някои държавни и също са в челото по НВО.

# 159
  • София
Да, небето е синьо, слънцето топли, с умни и добре подбрани деца се работи лесно.  Мисля, че тук едва ли има човек, който не ги знае тези неща.
Факт е, че някои училища (частни или държавни) успяват да си подберат децата, а други - не. И е факт, че напливът за добре подбиращите е голям.

# 160
  • София
Та направо ми е чудно как хората се хващат изобщо на резултатите от НВО като примамка...

И на мен.

+1
По-глупав критерий за избор на училище е само дали сградата им е нова или добре ремонтирана (примерно).
Все не казва нищо за обучението.

# 161
  • София
Нищо лошо не виждам в подбора. Важи и за ЧУ и ДУ. Но не съм съгласна, че само с подбор, гонене и приемане на нови избранници се получават високи резултати. Просто подборът е част от образователната система на конкретното училище.

# 162
  • София - Рим и обратно

По-глупав критерий за избор на училище е само дали сградата им е нова или добре ремонтирана (примерно).
Абе това - иди, дойди, ще го разбера. Не е приятно сградата да е рушаща се, вътре да е тясно, тъмно, прашно (и такова нещо видях, докато избирах), макар че и на мен луксът не ми е никакъв критерий, уютни и нормални помещения е достатъчно.
Обаче резултатите от НВО...при положение, че всички недобри резултати са старателно изрязани своевременно...еми, пълен смях Stop. Ама нека си се впрягат, явно методът им за привличане работи.

# 163
  • София
Така е, права си, хубавата сграда е дори по-важен критерий  Laughing

# 164

И на мен.

+1
А кои са критериите за избор?  Резултатите от НВО не са важни, базата не е важна. Нямаме познати във всички училища, абсурдно е да се доверим на писанията по форуми... Единствено на открит урок, ако има... Но това не всички училища го предлагат, а и едно е открит урок, друго е какво се случва по принцип.

Общи условия

Активация на акаунт