Частни училища - информативна тема 12

• 99 915
  • 728
  •   1
Отговори
# 405
Таксата на Увекинд преди беше доста по-висока от тази на СС. Сега като я смятам от първа страница идва около пет или малко над, тъй като не мога да разбера тези закуски какви са.
Много е объркващо с тези разбивки на таксите на няколко пера, ако искаме да ги сравняваме.
Но явно гледат едни от други като цяло  Confused

# 406
Закуските в Увекинд са две - сутрешна и следобедна, но е само за който иска. Останалите си носят от вкъщи.
Добре е да се отчита само учебната такса, останалите екстри - транспорт, обяд и закуски са по желание. Увекинд повишиха таксата, защото включиха в нея материалите - тетрадки, листа и т.н.

Траспортът и храната не са се увеличавали през последните 3 години.

# 407
За мен закуската и особено обядът хич не са екстра, при положение че по цял ден са в училище. Уве имат и еднократна такса при записване, която също хич не е малка.

# 408
Мен много ме издразни таксата им за изпит. Може и да няма въобще свободни места, но те едва ли връщат някой...

# 409
  • в страната на чудесата
Учат до 31 май. Има лятно училище, но не помня колко струва. Мога да проверя днес и да пиша ако се интересува някой. Доколкото си спомням и някакъв морски лагер има. Таксата включва и закуска сутрин и следобед и обяд. Но аз не харесвам храната. Трудна за коментар е тази тема, тъй хората са различно чувствителни за качеството на храната. Но има разни кексове, кифли и кремове следобед... Които се стремя да избегна.

# 410
Опцията без транспорт е предимно за живеещите в близост до училището, или за родители със свободно време и желание за шофиране. От класа ни само 1 или 2 деца не ползват транспорт.
А без храна пък малко дете трудно би издържало от 9 до 17 (моето не може).

# 411

А без храна пък малко дете трудно би издържало от 9 до 17 (моето не може).
Голям човек също трудно би издържал Laughing

# 412
То не става въпрос без храна, а уж че детето може да си носи обяда в кутия и така ако таксата храна е отделно перо, да излезе по-евтино. Във Френския лицей е така - столът се плаща отделно и можеш да си носиш храната в кутия, та и Увекинд.
Само че на мен ми е неприемливо, може и да греша, но си мисля нещо в този дух - намерил си пари да плащаш за ЧУ, а не си намерил да плащаш за стола и детето ти като някакъв беден роднина да си носи кутия, вместо да яде с другите деца топло готвено меню като бял човек. Нали ще го комплексираш така.
Възможно е да не съм прав и точно това да са комплексарски български разсъждения, а хората ето са европейци и не мислят така - напълно е възможно, човек като е българин, няма как да разсъждава като германец или французин. Аз ако мога да плащам ЧУ, не бих си оставил детето да си носи обяда в кутия. Много деца обаче си го носели и не им било пукало, а колко е вярно, не знам.

На Света София много хубавото е, че транспортът влиза в цената и тя е такава, че е по-ниска от тази на другите училища, ако се прибави транспорт. Т.е. по-изгодно ти е да го ползваш, отколкото да не го ползваш, и понеже локацията е такава, че предразполага ползването му, хората са го измислили много умно.

Друга работа е например локацията на ПЧМГ, където много хора биха могли да си водят децата на път за работа. Обаче кой работи в Бояна, на кого ще му е удобно да ходи с кола до онези стръмни сокаци и после да се връща през цяла София за работа? Затова умно са го измислили хората и с храната, и с транспорта.
Особено много ме кефи салатения бар, хем полезна, хем здравословна, хем вкусна храна, и си влиза в таксата.

А не да се чудиш - ама да ползвам ли тази опция, да не ползвам ли. Много ме дразни и мен, когато нещо е разбито на 100 пера, както правят мобилните оператори например. Или новите коли - па толкова за подлакътници, за пепелник, пък за триточкови колани, пък за петточкови колани, пък за огледала с цвета на купето допълнителни пари, па за не знам какво си, човек се обърква или трябва да загуби 5 дена да разбере разликите между офертите. Докато СС - 5 бона и толкова, всичко ти влиза. Ей такъв подход ме кефи лично мен.

Последна редакция: чт, 19 май 2016, 11:07 от Татко Мецан

# 413
пои нас има лятно училище до 15 Юли. Цената включва междина закуска, обяд и следобедна закуска.

Да си призная честно бих предпочела таксата храна да се дели за обяд и закуските.
Моя изобщо не яде закуските, а си носи от вкъщи.

Редакция...Татко Мецан и аз си нося понякога храна в офиса. И не защото не мога да си плащам обяда. Готвя по-добре и по-здравословно от повечето места за ядене около офиса.
Другото, децата са свикнали с домашната храна и ако моето яде булгур, киноа и лапад. То Пешо не ги яде. Моя за първи път в училище яде мусака. Ако щете вярвайте...баба само готви това чудо при нас. Както в ДГ за първи път яде боб. В училище за закуска им дават сандвич...моя не яде и това нещо.

# 414
По скоро въпросът е друг. От една страна ако децата си носят различна храна, настава сериозен проблем в домовете на другите. И те заповат да искат. При нас някои деца носеха кутии с разни снаксове и допълнителна храна (но си ползваха и обяда). Причините са от, на едно не му стигала храната, друго не я харесвало до трето било с алергия(това е уважителна причина)... И настана ужас. Започнаха да се черпят. Някои родители изреваха, че не желаят децата им да ядат солети например. Накрая се реши, че изключение се прави само за децата с хранителни алергии. Но пак някои родители не го спазват, което много ме дразни.

Лятното при нас е 90 евро на седмица с включена храна(сутрешна закуска, обяд и следобедна закуска). Имат по 2 часа тенис на корт на ден, занимания по математика и български, 2 часа забавен английски и разни други неща от сорта на приложни изкуства. Мисля, че ще го има цяло лято.

# 415

Само че на мен ми е неприемливо, може и да греша, но си мисля нещо в този дух - намерил си пари да плащаш за ЧУ, а не си намерил да плащаш за стола и детето ти като някакъв беден роднина да си носи кутия, вместо да яде с другите деца топло готвено меню като бял човек. Нали ще го комплексираш така.
Възможно е да не съм прав и точно това да са комплексарски български разсъждения, а хората ето са европейци и не мислят така - напълно е възможно, човек като е българин, няма как да разсъждава като германец или французин. Аз ако мога да плащам ЧУ, не бих си оставил детето да си носи обяда в кутия. Много деца обаче си го носели и не им било пукало, а колко е вярно, не знам.

Децата с кутии си носят специални неща, био храна или любима храна, алергичните, вегетарианците и подобни също носят и много често това става мода, не причина за срам. Обаче това е супер неудобно и безсмислено за мен, а и винаги детето да яде в стола ще излиза по-евтино на семейството, всеки може да си сметне и ще види, че е така.

Включеният транспорт не ми харесва на мен. Това са 2000 лв общо взето, които може да не се дават, а и не всеки си пада детето му да пътува с бус по два часа на ден.

# 416
Обаче това е супер неудобно и безсмислено за мен, а и винаги детето да яде в стола ще излиза по-евтино на семейството, всеки може да си сметне и ще види, че е така.

Че излиза много по евтино излиза, въпроса е какво яде. Особено ако има избор е голяма борба е да го накараш да яде полезна храна. Всеки ден картофи, месо и таратор  #2gunfire #2gunfire
Ти си обяснявай ,че месото и млякото не са от най полезните храни. Почти всички закуски са или сладки неща или тестени месени с мая. Направо тръпки ме побиват.
Хубаво е да може детето да носи храна от вкъщи, но не навсякъде дават.

# 417
  • София - Рим и обратно
При нас е забранено носенето на каквато и да е храна в училище. Ако някой има специални изисквания за храната, взема се под внимание и се готви отделна порция. Допълнителна закуска може всяко дете да получи от стола, ако изгладнее, никой няма да ги остави гладни Grinning. На мен много ми харесва, че не се влачат храни и напитки в стаите и коридорите.

# 418
При нас е забранено носенето на каквато и да е храна в училище. Ако някой има специални изисквания за храната, взема се под внимание и се готви отделна порция. Допълнителна закуска може всяко дете да получи от стола, ако изгладнее, никой няма да ги остави гладни Grinning. На мен много ми харесва, че не се влачат храни и напитки в стаите и коридорите.

Това е идеалният вариант и според мен. Но разбирам и хората, които искат да запазят хранителните навици на детето (добри или лоши) и за тях това се превръща в още един минус за целодневното обучение. Защото независимо дали е разрешено, или забранено носенето на храна, децата ще си развалят хранителните навици - в единия случай заради стола, а в другия - под влияние на другите деца.

# 419
Обаче това е супер неудобно и безсмислено за мен, а и винаги детето да яде в стола ще излиза по-евтино на семейството, всеки може да си сметне и ще види, че е така.

Че излиза много по евтино излиза, въпроса е какво яде. Особено ако има избор е голяма борба е да го накараш да яде полезна храна. Всеки ден картофи, месо и таратор  #2gunfire #2gunfire
Ти си обяснявай ,че месото и млякото не са от най полезните храни. Почти всички закуски са или сладки неща или тестени месени с мая. Направо тръпки ме побиват.
Хубаво е да може детето да носи храна от вкъщи, но не навсякъде дават.
От 8.30-9 до 17 часа на едно дете му трябва само нормален топъл обяд и някакъв плод към 4 часа според мен, но такова нещо има само в чуждестранните училища. В останалите са едни постоянни закуски тестени, но поне лавки нямат.
За внасяне на домашна храна се искат условия, някъде да се държи тази храна, да се стопли после. Ако детето няма някакъв проблем наистина го намирам безсмислено. какъвто и да е стола и контрол на детското хранене и не би трябвало нещо ужасяващо да дават, а нормална столова храна – супи, основно, плод или десерт. Повечето деца са ходили на градина нали и там това са яли, не виждам какво има човек да се вманиачава за училището при това положение.

Общи условия

Активация на акаунт