Частни училища - информативна тема 12

• 99 961
  • 728
  •   1
Отговори
# 330
в каквото и частно училище да е, не бих лежала на ухото, че ще се мине без школа или уроци в седми клас, особено ако се целите в някоя от най-желаните държавни гимназии. Иначе става като в поговорката "на брашното евтин, а на триците скъп".

Peace Peace Peace

Като цяло е така, но има разлика дали уроците ще са за да се подготви детето за самия формат на изпитите и специфичните изисквания или за да запълнят системни празнини в образованието до момента.

# 331
  • София
Че подбрана среда малко ли е? И малки класове с повече индивидуално внимание към децата и по-голяма тишина и спокойствие през деня.
Матурите се случват 2 пъти за 12 години обучение, няма как те да са ми определящи за това какво училище ще избера.

# 332
  • Sf
Значи плащаш между 10 и 16 хиляди лева за частно училище и си готова да плащаш и уроци?! И кога са тия уроци щом детето е по цял ден на училище? Защо децата, които имат нужда от допълнителна помощ не я получават в училище, в тези часове за самоподготовка или както там се наричат?

Нито плащам 10 хиляди за училище, нито децата ми са в ЧУ за да си спестя парите за частните уроци, нито матурите са ми стимул да ги пращам на частни уроци.

Само малките са по цял ден на училище, споко, после остава време.

Ако детето ми не е усвоило материала от определен преподавател в учебно време, значи му трябва друг преподавател и различен начин на преподаване. Също така, ако то иска да знае повече по определена тема, това е добър повод да се потруди отделно за това, а не в училище, където ще получи колкото и всички останали.

Въобще, откъде е тази мисъл, че в ЧУ ни отнемат отговорността за образованието на собствените ни деца?

# 333
  • София
Благодаря на всички, изказали мнение по въпроса до тук!
Вероятно не е лесно да се даде еднозначен отговор, но всички постове ми бяха полезни.
Моето наблюдение от ДУ е, че децата масово ходят на уроци/курсове, за да се подготвят за матурите в 7-ми клас. Почти няма дете, което да не ходи. Това са единици и в повечето случаи на родители, които нямат възможност или не се интересуват. Останалите вероятно 95% тези допълнителни уроци са им необходими. Ето защо възникна и този въпрос, който отправих. Имам още едно дете и ако може да не го натоварвам в 7-ми клас както беше сега с това всяка събота и неделя на някакви уроци и ако ЧУ дава това, то сериозно бих се замислила. Аз си представям, ако трябваше да ходя на работа без почивка и събота и неделя в продължение на тези 8 месеца, колко ли изтощена бих се чувствала.

Аз лично много се замислям за ЧУ сега именно в гимназиален етап. Твърдо детето иска да учи немски език, но се чудя, дори и да успее да я приемат в ДГ, та било  то НЕГ или 73-то, дали да не учи в частна, тъй като там децата са на половина в клас и дори и по-малко и възможността да усвоява материала и да и бъде обясняван е по-голяма. Едно е да се работи с 30 деца, друго е да се работи с 10-15. Вие какво мислите?

# 334
  • София
Аз също имам дете в държавна гимназия и за второто сериозно се замислям да е частна, по същите причини - малки класове, внимание към детето, адекватна обратна връзка.
В момента се опитвам и големия да убедя да го преместим в ЧУ, ама не иска, иначе ако зависеше от мен, да съм го преместила вече.

# 335
  • София
Какъв и смисълът от частното тогава? Освен подбрана уж среда и евентуално добра сграда, сигурност...
Ще се радвам да споделите, защото в моите среди нямам познати, чието дете учи в ЧУ, за да мога да почервя опит, и затова ще ми е много полезно да разбера вашето мнение от тук.

# 336
  • София
Аз от сегашната ми гледна точка /гимназията е много далече/ си мечтая да икономисам такси ако детето го приемат в някоя от добрите ДГ след 7 клас. До тогава обаче може съвсем друг акъл да ми дойде Simple Smile.
neli kapeli имам информация точно от частна гимназия с немски - Веда. /човек от персонала ми е близък/ За другите частни гимназии знам каквото може да се прочете в интернет и не мога да коментирам. Не познавам деца в ЧГ. Във Веда има един голям минус и това е малкото деца. Просто под определен "санитарен минимум" малкият брой ученици от предимство става недостатък според мен. За тази година не съм питала, но миналата /или по-миналата, не мога да си спомня точно, ако Ви интересува пишете на лични и ще питам за последните няколко години как е бил броя и ще върна инфо/ абитуриентите бяха 6 и то само момичета. За мен тази среда не е много "здравословна" Simple Smile. Извън това обучението и в гимназията е на ниво, както и в основното училище.

Последна редакция: вт, 17 май 2016, 18:17 от alcazar

# 337
Сега, за подбраната среда е спорен въпросът. Дори съвсем наскоро се говореше за една майка, която спряла детето си от училище заради... средата.

# 338
  • София
Да не я почваме пак тая майка, че ще изпишем набързо 10-20 страници. Joy

# 339
Да не я почваме пак тая майка, че ще изпишем набързо 10-20 страници. Joy
Така, ама от чисто любопитство
Скрит текст:
отворих сайта на Питагор да видя, ако я бях записала на изпит за преместване моята в каква конкуренция щеше да е и установих, че за четирите свободни места са се явили 5 деца от втори клас, като явно само това с двойката няма да вземат. А то е от частно училище, т.е. явно подготовката не е в пъти по-добра. Детето С. на И.Т. не виждам да се е явил на изпита, но това не значи, че наесен няма да бъде "парашутиран" там.http://www.parvamatematicheska.com/news-bg-2/329-rezultati-ot-ch … g-15-05-2016.html
Като изключим изцяло дамския състав на гимназиалния клас във Веда, за мен това е по-добър вариант, отколкото масовите гимназии.

# 340
  • София
Без да съм 100% сигурна, но пробният изпит е пробен все пак, нали така.... след това има и непробни, а реални такива и именно техните резултати са валидни за прием. Нека да не бързаме с обвинения за парашутизъм преди да се случи реално Peace

# 341
Без да съм 100% сигурна, но пробният изпит е пробен все пак, нали така.... след това има и непробни, а реални такива и именно техните резултати са валидни за прием. Нека да не бързаме с обвинения за парашутизъм преди да се случи реално Peace
О, да извинявам се, аз не съм видяла отгоре, че пише пробен. Мислех, че това е т.нар. изпит по математика, защото съвпада с датата, на която бе обявено, че ще се проведе този за прием - 15 май и реших, че е въпросния. Не знаех, че в един и същи ден провеждат двата изпита - пробен и за прием.
А иначе по повод случая с агресията, попаднах на това. Тук веднага има двете гледни точки от страна на журналистите.
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 18 май 2016, 07:51 от MianaNia

# 342
  • София
Парашутизмът на първолачето май че е факт вече нали?

# 343
Здравейте,
относно дискусията за и против частните уроци - аз лично съм против допълнителни частни уроци, когато детето ми посещава частно училище. С изключение на АК - където е необходима допълнителна подготовка. Има достатъчно възможности за индивидуална работа в ЧУ, за оценка на качествата на детето и помощ при ориентация къде и с какво да продължи...
Ако качеството на обучение падне и се наложи да опра до частни уроци, просто ще я преместя в ДУ и готово.

И разбира се, че зависи и от детето, възможностите му, мотивацията му, така че нека не абсолютизираме.

# 344
  • София
Когато ходих да взимам документите за записване на малкия ми син (7класника) за АК, служителките на АК казаха, че в СС имали специална подготовка за кандидатстване в АК (моя син е БШ и ходеше на подготовка за изпита за АК в Лого-3); понеже нямам личен опит и не знам доколко е вярно, може ли мами или татковци, чиито деца са в по-горни класове в СС, да потвърдят дали е вярно?

Общи условия

Активация на акаунт