Мъжете и домакинстването

• 114 980
  • 2 432
  •   1
Отговори
# 105
   Това, което сам човек си направи... Wink
Абсолютно вярно!
Скрит текст:
С моят, когато се запознахме преди няколко години, случайно бяхме подхванали подобен разговор (за задълженията на мъжа и жената в една връзка) още преди да се "вземем". Тогава той беше на мнение, че няма как жената да не готви и да не поема по-голямата част от домашните задължения дори и да работи. Ама нормално - израснал е в такова семейство, на село до 5-6 клас. Е, вече сме заедно почти 3 години, но сама не съм сготвила нито веднъж. Да, през доста от времето не живеехме заедно, но и след това не се е случвало да го правя. Може да подготвя продуктите, може да спретна някоя салата или картофи на фурна да речем, нещо сладко или сандвичи също, но всякакви други неща готви само той. Още в началото съм му обяснила, че ако иска да създава семейство с мен ще трябва да се примири, че жена му няма да живее в миналия век и няма да е прислужница. За щастие за около 3 години само 2-3 пъти се е опитвал да ме убеждава, че видиш ли той се прибирал изморен от работа и трябвало да му е наготвено. Е, аз нямам нищо против ама той иска някаква манджа да речем, а аз подобни неща не ям. Да не говорим, че списъка от нещата, които ям е минималистичен, а категорично отказвам да се уча да готвя неща, които не бих яла Sick За сметка на готвенето, с другите неща не сме имали никога проблем - и чинии мие, и пере, и простира, и прахосмукачка пуска ... Не е нужно да го моля, да го карам, да го подкупвам или поощрявам, когато го прави и това при все, че в семейството му тези неща се вършат само от майка му Whistling
Та в този ред на мисли цитата по-горе отговаря напълно на истината Peace
Няма такова нещо като "Майка му/Баща ми/Чинка му/Някой друг са му виновни, че не прави това и онова!" След като вече не живее с тях и е решил да създава ново семейство, то той и половинката му трябва да се напаснат и да създадат свои собствени семейни правила. Едно време бабите ни са "живели" по нивите и са перели в легени със сапун от животинска мас ама това не означава, че и сега трябва да е така, нали?
Започнеш ли от нулата в ново семейство, започваш да изграждаш и навици, и ежедневие от нулата. Ако преди това си чакал на мама да прави нещо вместо теб, това не означава, че и половинката ще го прави. А ти ако не можеш - учиш се или търпиш ... Ако пък жената позволи от самото начало да я третират като слугиня - ами нека си мълчи и да не мрънка (или ако е по-умна да промени нещата/да се махне). Сама се е съгласила на подобно отношение все пак Whistling

# 106
  • Canada
Моят съпруг винаги е вършил много работи вкъщи (още като бяхме гаджета). Почти винаги и двамата сме работили.
Откакто сме в чужбина поради причината и че смени професията си, вече изцяло той готви. Аз - само за удоволствие и доста рядко. Пуска пералня наравно с мен. Чистенето - макар и да го прави от време на време (по мъжки), като цяло е моя работа.
В общи линии, обаче, и двамата не сме маниаци на тема ред и чистота. Всеки прави това, което му допада и когато му е кеф. (с изключение на миенето на баня и WC, което естествено мразя, но правя - това е и единственото нещо, което той никога не е правил)
Имам обаче няколко приятелки, които вършат всичко и също съм на мнение - който както си го направи. Освен това има връзка и работливостта. Аз, признавам си, винаги съм била мързелива за всичко, което не е свързано със заплащане, тоест всякаква домакинска работа. Приятелките, за които говоря са жени, на които мъжете им даже не работят. И въпреки това от тях се очаква и да вършат всичко у дома.
Имаше период, в който ползвахме жена за почистване, за мен това беше идеалният вариант. Предпочитам да работя повече моята си работа и да плащам на някой друг да почиства, отколкото ние да губим време в това.
Lana, апропо едната ми приятелка е телец. Изключително добър, невероятен човек, за съжаление именно заради това се оставя да я тъпчат. Но тя е женена и с деца. За твое добро се надявам да промениш нещата или да се разделиш с този човек. Повярвай, ако той не е склонен да ти помага от сега в ежедневните дребни задачи, не мога да си представя какво щ е след като се появят и деца. Освен това, подобни проблеми не се оправят, а се задълбочават с времето ако не ги поставир ребром и не ги решиш в зародиш. Може да му предложиш да си вземете дом. помощница, тъй като ти искаш да се развиваш, да работиш, но и ти си човек и имаш нужда от почивка. Успех!

Последна редакция: нд, 08 май 2016, 02:42 от karelia79

# 107
Абсолютно е "както си го научиш".
И мъжът ми беше от семейство, в което най-много да си сготви той. Пране, гладене, пък да му се подреди нещо тук-там, мама го вършеше. И той смяташе, че и аз ще съм перфектната домакиня, работеща и въртяща къща, пък той само ще сготви чат-пат. Обаче аз съм люта, не особено дипломатична, та в един момент схвана, че аз не съм мама и няма никакъв шанс да работя през седмицата, а после почивните дни да оправям цялата къща, докато той лежи на дивана.
Не успях да овладея изкуството на "меката ръкавица", но явно и така съм се справила с проблема. Обаче и отсрещната страна явно е била склонна да приеме доводът, че "работя толкова, колкото и ти, значи и вкъщи ще сме наравно".

# 108

Това хубаво да го четат майките на момчета. Че и на момичета де. Едните-да учат навреме синовете си, а другите, да учат навреме дъщерите си да не прислужват на всеки срещнат мъж на всяка цена. Че да не им се налагат после варианти, единия да пречупва вкоренени разбирания на другия.

# 109

Това хубаво да го четат майките на момчета. Че и на момичета де. Едните-да учат навреме синовете си, а другите, да учат навреме дъщерите си да не прислужват на всеки срещнат мъж на всяка цена. Че да не им се налагат после варианти, единия да пречупва вкоренени разбирания на другия.

С това май съм най-съгласна  Embarassed

Относно другите коментари, благодаря за отговорите, но аз продължавам да твърдя, че това че един човек има 1 лоша черта (или неизграден навик в случая), не значи че е лош човек, какъвто всички се опитахте да изкарате, макар без да познавате..
И някак ми се струва, че доста от хората във форума се опитват да преувеличат и да изкарат своето положение най-розово. Как пък масово всички са толкова еманципирани, люти жени, на които мъжете им всичко правят..не знам, аз ли нещо съм много мека към всички и търпя, явно в мен ще да е проблема
Отделно че мъжете на всичките ми приятелки ( с изключение на един, но той е по-лошата противоположност) са такива. Предпочитат да почиват вечер вместо да чистят тоалетна.

Както и да е, ще си помисля над думите ви, ще поговоря с него, надявам се да ме разбере  Peace

# 110
Ама то никой не е казал че е лош човек. Обаче ако това продължи дълго време и няма промяна след време ще ти се вижда черен.
Вземете си жена да чисти в къщи и си гледайте кефа.
Нагърбиш ли се с всичко, след време ще бъде изисквано от теб. По всичко личи, че не ви липсват средства.

# 111
И някак ми се струва, че доста от хората във форума се опитват да преувеличат и да изкарат своето положение най-розово. Как пък масово всички са толкова еманципирани, люти жени, на които мъжете им всичко правят..не знам, аз ли нещо съм много мека към всички и търпя, явно в мен ще да е проблема.
Не, не всичко ни е розово. Просто не сме се хванали с прекалено големи егоисти, нито с хора, които от дома на мама са скочили веднага в нашите домове (или са заживели веднага с жена, без да са изкарали ни месец сами) Peace
Не виждам как може един мъж, който поне месец е живял сам, няма да има изграден навик за поддържане на чистотата в дома си.
Да, ти сама каза, че си му била чистачка още от времето, когато той е бил на квартира и че тогава още е бил мърляв и не е чистил, но пак не разбирам как може човек да живее в подобна обстановка?
Твоят няма проблем да му е мръсно, стига да не чисти той. Та едва ли ще го "приучиш" да помага. По-вероятно е да свикне с факта, че с мрънкане и каране няма да те накара да си по-продуктивна вкъщи, от колкото да предприеме нещо за да ти помогне ooooh!

# 112
  • София
Цитат
И някак ми се струва, че доста от хората във форума се опитват да преувеличат и да изкарат своето положение най-розово. Как пък масово всички са толкова еманципирани, люти жени, на които мъжете им всичко правят..не знам, аз ли нещо съм много мека към всички и търпя, явно в мен ще да е проблема.

Че съм люта, люта съм. Но в отношенията със съпруга ми нещата са ясни от ден първи. Когато заживяхме заедно бяхме зрели хора - аз на 27 г., той на 31 г. Никога не е имало нужда от удряне по масата. Седнахме, говорихме, казах му моите принципи и възгледи, той каза каквото имаше да казва и край.
У нас всеки прави всичко в зависимост от свободното време. Няма женска и мъжка работа и никога не е имало. Единственото, което основно правя аз е готвеното. Но той, когато е вкъщи, винаги помага с чирашката работа - да нареже зеленчуци, да нареже и запечата месо, да обели картофи и т.н. А когато наистина нямам време да сготвя му написвам стъпка по стъпка някое просто ядене като месо с ориз и той се справя.
За мен това е нормалното семейство. Това съм търсила, това съм изисквала и това имам.

# 113
  • над кукувичето гнездо
...
Отделно че мъжете на всичките ми приятелки ( с изключение на един, но той е по-лошата противоположност) са такива. Предпочитат да почиват вечер вместо да чистят тоалетна.

...
Ами аз не познавам някой, който да не предпочита да си почива вечер, вместо да домакинства каквото и да е. Въпросът е, че и тоалетната трябва да бъде почистена от някого. И защо да съм все аз? Защо смяташ, че на мъжът по право му се полага да си почива вечер, защото така предпочита, а на теб да почистваш тоалетната, при условие, че и ти искаш да си почиваш, защото през останалото време работите на равно? Или твоята работа/ образование/ хоби/ занимания не са толкова важни, колкото неговата света, неприкосновена почивка? Rolling Eyes

У дома работим и домакинстваме по равно. Откакто се роди детето, съпругът ми пое повече домакинстване, за да мога аз да обслужвам детето, защото той не се чувства сигурен в това направление. Wink
И не, не е еманципация и лютост, а нормални човешки взаимоотношения.

Наеми си помощ, со кротце, со благо трудно става да накараш мъж да предпочете чистене пред разплох.

П.П. Бонус. Една македонска колега ми каза, че едно е научила от баба си - Най-добрите приятели на жената са "не знам" и "не мога". Ако отначало покажеш, че знаеш и можеш, после е трудно да правиш обратното.

# 114
Нито съм люта, нито пък се налага да карам мъжа ми като малко дете да върши нещо у дома. И аз предпочитам да почивам вечер, вместо да чистя тоалетна. Затова след като се приберем се хващаме двамата и оправяме каквото има да се прави за кратко време и после почиваме.

# 115

Абсолютно правилно!Да ги научат как да се грижат за чистота и поддържане на дом, за да знаят как се прави.Когато младият мъж и младата жена са научени на това от малки, могат и сами и в двойка да го правят.Няма да има нужда един ден да се "превъзпитават".Когато имат достатъчно средства, ще си вземат помощница на която да плащат.Когато няма да имат, ще поддържат заедно дома си.Това е лафа за 2 и 200 в действие.Много е актуален за всеки човек.

Авторке, разбирам, че си обичаш момчето и не искаш да се разделяш с него, заради едно чистене или разлика във възгледите.Съгласна съм с теб.Трябва да имате съвпад в целите, като създаване на семейство, деца и остаряване заедно.Приемаш го такъв какъвто е и не се опитваш да го променяш, защото няма да стане.Добре ти написаха, да си представиш как си с 1,2 деца и на същия ритъм който успяваш да поддържаш сега.Съвет няма да ти давам.Само ми се иска да знаеш, че човек не е от желязо, има лимит на силите си и когато го надхвърля повечко време, накрая рухва.Виновни няма, има само хора които са се надценили.Желая ти успех!

# 116

Предполагам, че и тези мъже като твоя - изкарват много пари и смятат, че жената е слугиня и трябва да се посвети на мъжа.

# 117
Познавам мъже, които бяха научени от майките си, и се включваха в домакинството на родителите си много активно. След като се задомиха, удобно забравиха голяма част от наученото. Познавам и други, които на нищо не бяха научени, ама не попаднаха на меки марии и се научиха. Та според мен много зависи от жената и склонността й да се примирява или да се възгордява от домакинските си умения.

# 118
Lana, в случая не говорим за неизграден навик или една лоша черта, а за комплекс и цялостно възприятие за жена.
Приятелят ти си умира от яд, че аверът му си има помощница, която срещу заплащане облизва цялата къща, готви, пере и се грижи за него и се чуди той пък как така се е прекарал с жена, която иска домакинската работа да се върши по равно, че и на всичкото отгоре работи и учи.
Затова и сега се опита да превърне теб в слугиня, предлагайки ти да напуснеш работа, а той ще те издържа, разбирай - плаща, за да стоиш по цял ден у вас и да въртиш черпак и моп.
Абсолютен ориенталски маниер на търтей, който си е намерил върху кого да избива комплекси и сбъркани модели на партньорство.

# 119
Познавам мъже, които бяха научени от майките си, и се включваха в домакинството на родителите си много активно. След като се задомиха, удобно забравиха голяма част от наученото. Познавам и други, които на нищо не бяха научени, ама не попаднаха на меки марии и се научиха. Та според мен много зависи от жената и склонността й да се примирява или да се възгордява от домакинските си умения.

И това е вярно.Зависи и от мъжът да щади жена си и да не забравя, че и тя е човек.

Последна редакция: нд, 08 май 2016, 11:27 от catarina

Общи условия

Активация на акаунт