Да теглим ли ипотечен кредит?

• 65 508
  • 742
  •   1
Отговори
# 360
  • Резерват "Северозапад"
При наем в София от 300 лв./толкова е и нашият към момента Heart Eyes/ което си е чист късмет, се опитайте много здраво да спестявате Peace. Давам пример с нашите доходи, защото аз ръководя домашната каса - стараем се да се разполагаме в рамките на заплатата само на мъжа ми - малко - много - стига. Моята заплата в повечето случаи се спестява почти на 100%. Така спестихме за първоначалната вноска за първият ни апартамент в провинцията, после пак с яко стискане го изплатихме за 3 години /сумата, разбира се, не беше съизмерима със софийските цени Wink/. При решението за покупка в София, продадохме апартамента и продължаваме да спестяваме и така вече имаме над 50% от необходимата сума. сега чакаме да стане готов апартамента, защото рискувахме и капарирахме на зелено.
Успех ти желая, каквото и да измислите, но за двама млади, към момента необременени хора е най-лесно да спестят за кратко време солидна сума Heart Eyes.

# 361
Знаеш ли, може да направите друго - ще загубите примерно 300 лева пътни, но един месец си правите пробно пътуване - ежедневно отиване и връщане, без да влизате в квартирата - все едно я няма. Идвате сутрин - прибирате се вечер. След този месец ще имаш ясната представа какво те очаква ако предприемеш да пътуваш. Мисля, че този разход, който би загубила, ще ти от полза за бъдещите решения, които ви предстои да вземете.
Ако тествате лятото обаче, ще останете с грешно впечатление, защото трафикът в София доста ще се разреди покрай ваканции и отпуски. Така че изберете друго време за проба, за по-ясна представа.

В кв. Свобода се продаваха за по около 32 000 ев. двустайни, така че май може и да се намери нещо, само за ремонт не знам, колко трябва да се даде.
Мисля си, че може би не трябва да избират жилище за тотален ремонт, защото не разполагат с много налични средства. Не знам банката дали няма да се съгласи да включи към ипотечния за покупка и ипотечен за строителство и подобрения, какъвто се води ремонта, може да се пита.

Иначе, от вчера ми се върти в главата. Ако се уговори с продавача да поеме разходите по прехвърлянето - местен данък, нот. такси, като за сметка на това си увеличи цената, би трябвало да е по-изгодно за купувача, защото ипотеката му ще е върху по-голяма сума и няма да се изисква всички средства за разходи да са му налични. Но пък трябва и оценителят да даде по-висока оценка, иначе няма смисъл.

Забравих да спомена, като обикаляте банките, питайте % от коя сума финансират - ликвидационна стойност, нетна реализируема стойност или пазарна стойност. Защото вариацията е в големи суми. Нашата банка използва втората стойност.

Последна редакция: ср, 11 май 2016, 10:05 от Stitch

# 362
Не бих подценила че пътя носи и риск.
Пътя не е само пари за гориво. Има коли-2+(гуми+застраховки+разходи за ремонти)*2.Освен това е време, умора(влошено здраве+изнервеност+стрес), което се отразява негативно на семейния живот ,домакинството и възпитанието на детето.
Тези ''дреболии'' се отразяват много силно върху семейството и много хора ги игнорират в преследване на  мечтата за собствен дом,а като го постигнат се оказва че нямат семейства и децата са поели по много лош път.Целите  и амбициите са хубаво нещо,но истински ценните неща в живота не са материални.
Не си правете експерименти с щастието и здравето.Те са безценни!
За пръв пит си позволявам да дам съвет.
Не изпускайте квартирата за 300 лв и пестете докато сте двама.Огледайте се за допълнителна работа,съберете.
P.P.Доуточнявам се времето,което мислите да инвестирате в път го инвестирайте във втора работа която да ви носи допълнителен доход .

Последна редакция: ср, 11 май 2016, 10:18 от mamamari

# 363
Току-що пуснах сърч в имот.бг за двустаен в Свобода до 32 000 евро и ми даде 0 резултати. Не мисля, че тази сума ще им стигне за двустаен освен в район/блок с мургави събратя.  В Дружба 1 излизат две гарсониери, но не знам там как е с мургавите.

мамамари, напълно подкрепям!  Peace

# 364
И в Люлин съм виждала обяви за панелки, около тази сума, в Дружба също. На снимките естествено изглеждат потресаващо - за ремонт, но в общия случай, това е по-добрия вариант, изнася се всичко и се оправя по вкус на собствениците.

А колко ще излезе такъв ремонт?
Откъде пари?

# 365
Оферти ще намерят, банки много, но проблемът е, че нямат все още за самоучастие.
А докато са на наем по-малко ще спестяват и не се знае за колко време ще успеят да ги съберат и какви ще са цените тогава.
Ако теглят потребителски пък става прекалено тежка вноската, вариант - помощ от родители, брат, сестра, а след това връщане без лихва би бил най-оптимален, ако имат възможност, разбира се.
Писа, че е в системата на МВР, не съм наясно дали има още, но някои организации имаха преди такива безлихвени, може да са минало, но все пак проверете Peace

И в Люлин съм виждала обяви за панелки, около тази сума, в Дружба също. На снимките естествено изглеждат потресаващо - за ремонт, но в общия случай, това е по-добрия вариант, изнася се всичко и се оправя по вкус на собствениците.
Люлин и Дружба по-трудно (в Дружба има евтини от 1 до 6-ти блок, но там не мисля, че ще купят).
Свобода, Левски и 4-етажните в Надежда са вариантите.
Това до 32000.
Ако успеят до 38 вече изборът е по-голям. Люлин (само от 1, 2, 3, 5, за 6 по-трудно, но въпрос на късмет), Толстой, Хаджи Димитър, Суха река - ако изпадне някой 1-ви или последен.

# 366
В темата, от време на време, се повтаря, че най-доброто място за гледане на деца е София.
Категорично не съм съгласна с това твърдение= Всеки по-голям областен град е равностоен, ако не и по-добър.
София дава по-добри възможности за работа, кариерно развитие и по-добро заплащане на труда. В случая на авторката това едва ли има значение защото (предполагам) заплащането в МВР е едно и също навсякъде. Нейната работа е административна, а ако е от бюджетната сфера е със сходно заплащане като в провинцията.

Пак ще попитам, какви по-големи възможности има за отглеждане на деца в София, в сравнение с някой друг голям град в БГ - Пловдив, Варна, Бургас, Русе и др.

# 367
Пак ще попитам, какви по-големи възможности има за отглеждане на деца в София, в сравнение с някой друг голям град в БГ - Пловдив, Варна, Бургас, Русе и др.
Не коментираме София и големите градове, коментарите са за живот и работа в София и на село, което село не сме разбрали къде е, някъде на 70 км около Сф.

Аз лично бих живяла в Бургас и го харесвам този град Heart Eyes
Големите градове разбира се, че предлагат възможности като в Сф, но ако говорим за малък град или село, какви възможности за млади хора и деца предлагат те?

# 368
Не става дума само за неговата работа, но и за нейната. Така изведнъж и двамата да теглят чертата и да стартират от нулата в друг град не е леко, особено за хора, които нямат зад гърба си доход от нещо друго.
Не съм съгласна, че София е лошо място за отглеждане на деца. В центъра - да, но кварталите с зелени и спокойни, с птички и градинки. Няма напрежение, шум и т.н.

# 369
"Друг голям град" е ОК (ако са сигурни, че поне съпругът й веднага ще започне работа и са склонни и двамата да сменят работите си), но само ако въпросното село ще бъде пак достатъчно близо, за да могат да пътуват от него, ако им се наложи. Наличието на тази възможност (дори и да не се възползват от нея) не е за пренебрегване- изпълнява ролята на спасителна мрежа.
Бих препоръчала на авторката да продължат да събират предложения за кредити и да търсят подходящ апартамент, а същевременно да живеят няколко месеца САМО със заплатата на съпруга й, че даже и да спестяват по 200 лв от нея т.е. да са сигурни, че само с неговата заплата могат да се справят. От една страна ще спестят  за самоучастието при покупката (задължително е да имат тези пари не от банка, и по възможност-не и от "вътрешен" заем от родата) и/или за ремонти по новото жилище (има ремонт и Ремонт и колкото и да му се иска  на някой да има "всичко и сега" според мен трябва да се простира според чергата си). От друга страна, ще преценят доколко биха могли да се справят за в бъдеще с ипотеката, намален доход и увеличени разходи при майчинство и евентуално покачване на лихвения процент.
Ако могат да се справят (имайки предвид, че през лятото поне парно не плащат) не бих се притеснявала особено. Ако доходите им не стигат, или финансовата дисциплина не им е по сърце...може би не е моментът. Но пък не е ясно кога и дали този момент ще дойде, още повече, че май не очакват съществено увеличение на доходите си в близките години.

# 370
Последните коментари са толкова негативни, че ми се искаше да скоча от Аспаруховия мост, понеже съм от Варна Joy. Пък и съм в подобна ситуация, с намерение да тегля кредит.
Това, което искам да отбележа:
1. Когато казвате да събере 50% самоучастие, по-сигурна ли ще е ако си купи жилище за 120 000лв или има 15% самоучастие и купува за 70 000лв. Като гледам доста от хората във форума с голямо самоучастие вноските им са по 600-700лв, а нейната ще е 350-400лв. Никой не може да е сигурен за доходите си, дори тези със собствен бизнес. Naughty
2. Какво ще стане ако изпадне в неплатежеспособност? Тя спомена, че има земя, за която мисли да вземе добри пари и изчаква. Естествено, че тогава ще я продаде, за да не загуби жилището.
3. Решението за покупка не е просто математика, това+това-онова. Тук става въпрос за закупуване на ДОМ, а не за бизнес. Има неща, които не се измерват с пари, не смятай какво ще спечелиш и загубиш от наем и кредит като пари. Мисли как ще ти се промени живота   Peace
За Сосиете се учудвам, от 4те банки те ми дадоха най-добрата оферта.  Thinking

Последна редакция: ср, 11 май 2016, 15:00 от Freyda

# 371
Изчетох цялата тема,и ще кажа личния ни опит .Преди точно година купихме апартамент,с ипотека за жалост + потребителски,470 лв за 23 години,като потребителския е за 10 от тях,после сумата намалява на 290лв.Без такси предсрочно и частично предсрочно,вече дори веднъж платих една сума.Нямахме нищо събрано,родителите ми ни дадоха за нотариуса,брокера и там разните разходи.Идеята е че може и без спестени пари,но риска е по голям.На авторката успех каквото и да реши

# 372
За Сосиете се учудвам, от 4те банки те ми дадоха най-добрата оферта.  Thinking
Не се учудвай, авторката не е дала процент на разходите и допълнителни такси, таксички и застраховки освен вноската. Да не говорим за типа оценка, с която работят при финансиране. Така че не се знае за Сосиете, може и да е доста по-изгодна, отколкото предполага лихвеният процент.

Моят съвет е да продължават да живеят в евтината квартира, докато съберат такава сума, че да могат да се справят с вноската по останалото, което ще се наложи да заемат от банка. А ако ви изгонят от квартирата с бебе, винаги можете да се върнете на село, така че това не бива толкова да те притеснява Peace

# 373
Моят съвет е да продължават да живеят в евтината квартира, докато съберат такава сума, че да могат да се справят с вноската по останалото, което ще се наложи да заемат от банка.

Съмнявам се, че някой взема кредит с идеята да не може да го изплаща. Също така се съмнявам, че вземайки кредит можеш да бъдеш  сигурен, че няма да възникнат непредвидени обстоятелства и да закъсаш. Въпрос е на премерен риск. Точно това се опитваме да направим- да им помогнем да преценят риска.

# 374
Моят съвет е да продължават да живеят в евтината квартира, докато съберат такава сума, че да могат да се справят с вноската по останалото, което ще се наложи да заемат от банка.

Съмнявам се, че някой взема кредит с идеята да не може да го изплаща. Също така се съмнявам, че вземайки кредит можеш да бъдеш  сигурен, че няма да възникнат непредвидени обстоятелства и да закъсаш. Въпрос е на премерен риск. Точно това се опитваме да направим- да им помогнем да преценят риска.
Аз говоря за размер на вноската, pipelot, в момента те не разполагат с необходимата сума, за да поемат разходи по прехвърляне, комисион, банкови такси и самоучастие за бюджета и вноската за ипотечен кредит, който са си определили.

Общи условия

Активация на акаунт