Трудно проговаряне - ТЕМА 20

• 130 495
  • 802
  •   1
Отговори
# 420
Същата работа - нито да оцветява обича, нито рисунки...Научила се е да рисува едно слънце, което по-скоро прилича на микроб с милион лъчи, извиращи от вътре и това е, не я влече.

# 421
poppy-fairy, би ли споделила само какъв е проблема при вас? С логопед и психолог ли работихте и кога проговори малката? Да, няма да чакам на 12.08 е консултацията ни в Пловдив ако кажат, че има нужда започваме, докато чакам за консултация в св.никола. Мислите ли, че ако се започне от сега при наличие на проблем и в говора и в разбирането може да се навакса с работа с детето?

# 422
  • София
Стига пък вие, аз за 33 години не се научих да рисувам, не ме кефи и го мразех този предмет в училище....всички са различни....

# 423
  • София
Все си викаш,че е инат и характер,па то накрая реален проблем си излезе. Не ще да рисува,сега го карам ,измислям интересни карти,пунктири барем почне от някъде. В градината не могат да го накарат да се занимава,ако не му е интересно. У нас го занимавам,но там като не иска и почва да си играе,учителките мрънкат,че разваля дисциплината. От като напредна с говора не е никак инатлив,договаряме се. Не е било инат,било е проблем. Иванкака,а з рисувам слънце и рахитичен заек,па съм си човек. Но в детската е ад с това рисуване и пилят,че нямало да може да пише....което не е точно така.

# 424
  • София
Аз продължавам да не схващам защо трябва да рисува, освен, че така им харесва на учителите?????

# 425
  • София
Минават те по лайсната,че не се старае,не се съсредоточава,няма техника да държи молив. Пак казвам не съм рисувала и очевидно не се е съсипал живота ми,но с учителки трудно се разбирам.

# 426
  • София
Влиза ти през едното, излиза през другото....
То и възрастен и осъзнат човек трудно ще го накараш да прави нещо, което не харесва....

# 427
Аз продължавам да не схващам защо трябва да рисува, освен, че така им харесва на учителите?????

За да се подобри фината моторика и захвата и съответно на по късен етап да й е по-лесно да пише. Тя държи флумастер като маймуняк. А не обича да рисува и да оцветява, защото не може - ясна ми е на мен работата откъде идва. Не може, защото не иска да се упражнява. Общо взето омагьосан кръг. Иначе пъзели, числа, плескане с водни бои - умира си, ама тука в предучилищната е основно оцветяване и трябва да започва, няма начин.

# 428
poppy-fairy, би ли споделила само какъв е проблема при вас? С логопед и психолог ли работихте и кога проговори малката? Да, няма да чакам на 12.08 е консултацията ни в Пловдив ако кажат, че има нужда започваме, докато чакам за консултация в св.никола. Мислите ли, че ако се започне от сега при наличие на проблем и в говора и в разбирането може да се навакса с работа с детето?

Дете на  4 в двуезична среда със забавяне в говора. Консултирала съм се с логопед и психолог, но не е обследвана и съответно няма диагноза. Иначе е хиперактивна, няма нужда да си специалист да го видиш, като с появата на говор това започна да избледнява.
Общо взето една диагноза няма да ти промени състоянието на детето, работата със специалисти е от значение.
Наблюдавана е от логопед, ние за съжаление не сме в бг и тук системата е трагедия. Ходи на Монтесори и по едно време ходеше на групова логипедична терапия и на игрова терапия.
До 3 години имаше 20 думи, сега на 4 говори само на английски с много лоша артикулация и граматика, но лека-полека ги изчиства. Като радио е, не млъква от ранни доби още като отвори очите. Прави фоста дълги изречения от известно време.

# 429
  • София
Рали85, по това, което написа по-горе не намирам, че детето не изпълнява команди, напротив. Съвсем добре разбира какво се иска от него, просто реагира тогава, когато то реши, че си струва. Щом тръгва към шкафа с бисквитите, когато кажеш "хайде да ядем бисквити", значи детето съвсем добре разбира. А това, че не тръгва към банята, когато кажеш "хайде да мием зъби" /примерът е напълно произволен/, означава, че просто не иска да изпълни тази задача. Нещо като вица "сине, телеграмата, в която ми искаш пари не съм я получил...".
Много е хубаво, че обръщаш внимание още от рано на детето, че го занимаваш с всички тези игри, които описа, че имаш търпението и полагаш усилието работиш с него. Всяка консултация и работа с детето, на каквато и да е възраст е от полза, дори и за съсем нормално развито дете.
Моето дете не редеше пъзели, не схващаше какво се прави с кубчета, никакви логически игри не представляват интерес до ден днешен. Изпълняваше команди всякакви /донеси си чорапи - отива, отваря чекмеджето и носи/. После преминахме на "донеси си розови чорапи" - оитва, отваря чекмеджето и носи розови чорапи. Сочеше какво иска с ъъъъъ /понеже се коментираше нагоре соченето/ и тем подобни. Но въпреки това не говореше, а сега има забавяне в общото развитие от поне година. Така че...много са индивидуални нашите деца, много.
Относно рисуването - имам по-голямо дете, "в норма", ако мога така да се изразя. Е, не обичаше да оцветява, ако все пак е крайно необходимо - надраскваше нещо безобрано. А в 1 клас дори по математика се оцветява  Crazy Беше истинска мъка, отнасяше сума забележки за "недобре направено домашно". А в същото време рисува чудесно, нооо само това, което той иска /коли, камиони, ралита/. Ходеше на кръжок по рисуване, печелел е награди на конкурси за рисунка, но опре ли до оцветяване...мъка. Сега си прави логА на разни отбори, рисува реклами на нещо си, за удоволствие, но беше на косъм да зареже рисуването поради идиотската необходимост непременно да се оцветява.

# 430
Според мен целта на рисуването  е не  да правят децата художници, а да видят горе долу какво осъзнават.
Примерно на едни години трябвало човече с тяло без еди какво си, след година трябвало да има шия и 5 пръста, ето такива норми да покриват. За съжаление са прави,  дете с затруднено развитие не разбира от тези неща. Личен опит.   

# 431
ivankaka

Виждаш по подписа ми се вижда  за бременност отпреди 10 години става въпрос - нямаше мета нямаше дявол още нещата едва прохождаха. Това са предписанията на Кременски при което Simple Smile .  Що се касае до влиянието на нк клетките - за мен лично нещата се делят на това - имат ли пръст в забременяването или в износването. Аз нямам проблеми с първото, но при второто още на първия ден закъснение няа цикъла започва едно диво повръщане повръщане и тотална загуба на тегло. Губя бебетата между 14 - 22 седмица и синът ми успях да изнася единствено защото постоянно ми вливаха разни неща а не можех въобще да се храня..

Същите проблеми имах и дъщеря ми но понеже много отдавна и беше първа бременност и сякаш повръщането беше по поносимо.  Да, но и тя си има проблеми - както чисто физически така и хадв и дислексия.  Тъй че ето проследено в годините проблемно развитие и на двете деца след явно проблемна бременност което просто за мен си дава моите изводи.

Последна редакция: ср, 27 юли 2016, 22:28 от _re_ge

# 432
  • София
Да, при проблеми с износването се прави всичко възможно на всякакви фронтове.
Ако обаче събитията бяха в днешни дни, съм сигурна, че подхода щеше да е различен....

# 433
Нека се развива медицината, нека се правят такива корекции, щом може едно дете да бъде заченато изнесено и родено пък дори с малко помощ нека да се случва. Всеки има право на майчинство...

# 434
Според мен целта на рисуването  е не  да правят децата художници, а да видят горе долу какво осъзнават.
Примерно на едни години трябвало човече с тяло без еди какво си, след година трябвало да има шия и 5 пръста, ето такива норми да покриват. За съжаление са прави,  дете с затруднено развитие не разбира от тези неща. Личен опит.   

Рисуване и оцветяване имат връзка с абстрактното мислене и фината моторика. Трябва да се сеща, че като рисува или оцветява уста трябва да вземе червения молив, а като драска трева - зеления, та дори да са драсканици, поне да опитва.
Не искам да я правя художничка, нито искам да я поставям в някакви стериотипи, но има една минимална норма, която едно дете трябва да покрива и просто този минимум трябва да го достигнем именно защото в говора сме извън нормата. Ако беше дете, на което само рисуването му куцаше, сигурно нямаше да се втрисам толкова, но в случая трябва да се опитваме да наваксваме на всички възможни фронтове, където има изоставане. И ако на 2 минимумът е да може да прави чертичка и кръгче, на 4 вече е друг.
Аз в никой случай не я принуждавам да рисува на сила, защото както казах моето дете е много инато и това би имало обратен ефект. Чудя се как да предизвикам интерес, за да хване молива и да изяви желание да се учи.

Общи условия

Активация на акаунт